Disable Copy And Past

7 Aralık 2011 Çarşamba

Asma Yaprağında Hamsi Dolması





Malzemeler:

1 k.g. hamsi (iri boy)

3/4 çay bardağı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 su bardağı pilavlık pirinç

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tutam dereotu

tuz, karabiber, yenibahar

1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 su bardağı su

yeterince asma yaprağı




Yapılışı :

Hamsiler ayıklanıp yıkanır ve suları süzülür. Tuzlanarak bir kenarda bekletilir.

Soğan incecik kıyılıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine yıkanıp, süzülmüş pirinç eklenip bir süre kavrulur. Sıcak suda bekletilip yıkanmış kuş üzümü eklenip karıştırılır. Tuz, şeker, baharatlar ve salça eklenip karıştırılır. Tencereye su eklenip pişmeye bırakılır. Ocak kapatılıp kıyılmış dereotu eklenir ve soğumaya bırakılır.

Asma yaprağı temiz bir zemine açılır; üzerine iç kısmı yukarı gelecek şekilde 1 adet hamsi yerleştirilir. İçine iç pilavdan 1 tatlı kaşığı kadar konulur, ikinci bir hamsi ile üzeri kapatılır. (Hamsinin sırt kımı yukarıda kalacak) Asma yaprağı hamsi ile birlikte dolma yapar gibi sarılır ve hafifçe yağlanmış fırın kabına dizilir. Bütün hamsiler bu şekilde hazırlanır ve fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile kapatılıp 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. Folyo açılıp 5 dakika kadar daha fırında tutulur. Asma yaprakları çıkartılıp ılık ya da soğuk servis yapılır.

Afiyet olsun.

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık hamsiye bayı
lırım sizlere afiyet olsun sevgiler.

Mutfak Dili dedi ki...

Eline saglik bende dun yaziyi yazdim daha bekliyor yayinla tusun basmak. Bende hamsi kusu yaptim cok sevmesemde. Bunu merak ettim ama evde hamsi bitti. Amerikada hamsi bulmak o kadar degil malesef bir dahaki sefere artik.
Sevgiler canim..

Canan Demirbağ dedi ki...

Çok severim hamsiyi harika gözüküyor ellerine sağlık...

KİZHATCE dedi ki...

merhaba birsel ciğim uzun zamandır uğrayamadım,inş her şey yolundadır...eline sağlık değişik bir dolma olmuş,sevgiler....

Unknown dedi ki...

offfff ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

MaşAllah :)
Çok özel ve güzel bir yemek olmuş,ellerine salık canım..
Muhabbetle..

Unknown dedi ki...

Nefis görünüyor ellerine emeklerine saglik afiyetler olsun .

DATLIM dedi ki...

Ellerine sağlık çok değişik bir tarif :) ve zahmetli...becerebilir miyim acaba???