Disable Copy And Past

2 Temmuz 2010 Cuma

Tahin Helvalı Kek



Çaya misafirim olduğunu öğrenince kek yapmaya karar verdim. Eve gidince buzdolabını açtım ve malzemeleri gözden geçirdim; bir süredir yenmeyen tahin helvası gözüme çarptı ve sevgili Hilal'in tahin helvasıyla kek yaptığını hatırladım, "neden olmasın" deyip işe başladım. Hamuru hazırladım, helva paketini açtım, baktım ki helva kakaolu. "Eyvah, kekin rengi kötü olacak" deyip dolapta kakao aramaya başladım. Neyse ki varmış. Yakın zamanda aldığım softbowl lalezar kalıbımı denemek için güzel bir fırsat ve nefis bir kekim oldu.
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yumuşak margarin (Becel)
2 çay bardağı süt
150 gr. kadar tahin helvası
1/2 su bardağı bütün antepfıstığı
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
Yapılışı :
Yumurtalar, toz şeker ve yumuşak margarin karıştırma kabına alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un kakao ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. Son olarak antepfıstığı ve ufalanmış tahin helvası eklenip iyice karıştırlır. Margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülerek 150-160 derece fırında pişirilir. Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve üzerine isteğe göre pudra şekeri elenip, toz antepfıstığı serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Yoğurtlu Bulgur Salatası



Sevgili Müge'nin sayfasını dolaşırken bu salata dikkatimi çekti; çok övgüyle anlatmış ve bir çok sofrasında yer vermiş. Değişik salatalar denemeyi sevdiğim için hemen yaptım ve çok beğendim. Bence içine farklı malzemeler de eklenebilir. Roka ve kornişon ekleyerek denedim, haşlanmış, didiklenmiş tavuk da yakışır diye düşünüyorum.

Malzemeler :
1 kase ince köftelik bulgur
1,5 kase sulandırılmış yoğurt
3-4 kaşık mayonez
2-3 diş dövülmüş sarımsak
taze soğanın yeşil yaprakları (ince kıyılmış)
1 kase iri çekilmiş ceviziçi
maydanoz - dereotu (isteğe bağlı, ince kıyılmış)
4-5 yaprak roka (Ben ekledim.)
4-5 adet kornişon turşu (Ben ekledim)
tuz
tereyağ (Sıvı yağ kullandım.)
kırmızı biber

Yapılışı :
1 gece önceden bulgur, yoğurt ile iyice karıştırılıp, ağzı kapalı bir kapta buzdolabına kaldırılır ve o gece bulgurun şişmesi için bekletilir. Ertesi gün bulgur buzdolabından alınıp gerekirse bir miktar daha yoğurt ilave edilir. Mayonez, sarımsak, ceviz, tuz, kornişon turşu, taze soğan ve diğer yeşillikleri eklenip iyice karıştırılır.
Tereyağı (sıvı yağ) ocakta eritilir; üzerine kırmızı biber eklenip çevrilir ve sos hazırlanır. Salata servis tabağına alınıp üzerine biberli kızdırılmış yağ dökülür. İstenilen şekilde (ceviz, dereotu-maydanoz, vb.) süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.


1 Temmuz 2010 Perşembe

Kepekli Poğaça


Kırkfırınekmek 'den çok uzun zaman önce denediğim nefis bir poğaça. Fırında unuttuğum için biraz fazla kızardı. Bu aralar hamurişlerine ara verdim, tekrar denediğimde fotoğrafı değiştireceğim.
Malzemeler:
2 bardak beyaz un
1 bardak tam buğday unu
1 yumurta akı, sarısı üstüne
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1¼ tatlı kaşığı mahlep
1 tepeleme tatlı kaşığı instant kuru maya
50 gram tereyağı, yumuşak
1/3 bardak zeytinyağı
1 bardak süt


Üzeri için:
1 yumurta sarısı
İçine;
peynir, patates, zeytin ezmesi vb. istenilen iç malzeme


Yapılışı:
Un, tam buğday unu, tuz, şeker, mahlep ve kuru maya geniş bir kapta karıştırılır. Süt, yumurta akı, zeytinyağı ve tereyağı karışıma ilave edilip 5-6 dakika kadar yoğrulur. Hamur yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Yoğurulmuş olan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp 2 saat ılık bir yerde bekletilir.
Hamur iyice unlanmış mutfak tezgahına alınıp 2-3 dakika kadar elle yoğrulup biraz daha un yardımıyla ½ cm kalınlığında açılır.
10 cm. çapında bir yuvarlak kesme kalıbıyla veya geniş ağızlı bir bardakla, yuvarlak parçalar kesilip istenilen iç malzeme yerleştirilir ve ikiye katlanır. Pişerken açılmaması için hafifçe üstlerine bastırılır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
Poğaçalar 30 dakika daha ılık bir yerde bekletilip tekrar mayalanıp kabarmaları sağlanır.
Mayalanan poğaçaların üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısı yumuşak hareketlerle sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

30 Haziran 2010 Çarşamba

Batırık




Yemek dergilerimi karıştırıken bir derginin 1997 yılına ait bir sayısında bu tarif gözüme çarptı ve denemek istedim.Malzemelerini aldım ama malzeme listesini dikkatli okumadığım için yer fıstığını unutmuşum. Ben de evde bulunan pirinç antepfıstığını kullandım ve kendimce bazı eklemeler yaparak tarfi denedim. Mersin'e ait yöresel lezzetlerden biriymiş.
Malzemeler :
1 su bardağı bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı dövülmüş yerfıstığı ve susam kavurması karışımı (Pirinç antepfıstığı kullandım, ceviz de kullanılabilir.)
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı dövme biber
2 adet domates
2 adet salatalık
1 adet limon
3-4 dal taze soğan
1 tutam maydanoz
tuz
Benim eklediklerim;
zeytinyağı, salça (biber-domates), nar ekşisi
Yapılışı :
Bulgur bir kaba alınır ve üzerine sıcak su dökülür. Üzeri örtülüp demlenmeye bırakılır. Sebzeler yıkanıp ince kıyılır. Kıyılmış sebzeler, fıstık-susam karışımı, nane, dövmebiber, limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz bulgura eklenip iyice harmanlanır. Elde yuvarlanıp köfte şekli verilir ve servis tabağına dizilir. Marul yaprakları ve lahana turşusu ile servis yapılır. (Ben marul oladığı için roka kullandım.)
Not: Kurutulmuş domates de kullanılabilir. Kurutulmuş domatesler bir süre sıcak suda bekletilip yumuşatılır ve doğranarak karışıma eklenir.
Afiyet olsun.

28 Haziran 2010 Pazartesi

Paçanga Böreği




Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
12 dilim pastırma (çemensiz)
12 dilim kaşar peyniri
1 adet domates
1 adet çarliston biber
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Domatesin kabukları soyulup minik küp şeklinde doğranır. Biber çekirdekleri çıkarılarak ince kıyılır. Yufkalar üst üste temiz bir zemine serilir. Bıçakla ortadan ikiye kesilir. Her yarım yufkadan 3 adet üçgen olacak şekilde parçalar kesilir. Üçgen parçanın geniş kısmına 2 adet pastırma, 2 adet kaşar dilimi ve doğranmış domates-biber yerleştirilir. Yufkanın kenarları hafifçe içe doğru katlanır ve 2-3 parmak genişliğinde olacak şekilde katlanarak rulo yapılır. Yufkanın ucu suya batırılarak yapıştılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanıp, kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Dilerseniz iç malzemeyi bir tavada bir süre kavurarak da hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Mantar Gratin


Malzemeler :
1 kg. kültür mantarı
yeterince su
yeterince kaşar peyniri rendesi
1 adet limon
tereyağı
tuz, karabiber

Yapılışı :
Mantarların her biri, bıçakla zarları soyularak temizlenir ve güzelce yıkanır. Saplarını kesmeden ve parçalara ayırmadan bütün olarak limonlu su olan tencereye atılır. Yaklaşık 20 - 25 dakika kadar haşlanır. Suyu süzülüp fırın kabına alındıktan sonra üzerine tereyağı, tuz ve karabiber eklenerek harmanlanır ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilerek fırına verilir. 170 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Yumurtalı Patates

Tarifi sayfasında harika kahvaltılıklar olan Banu arkadaşımızdan...

Zeytinli Patates Salatası


Malzemeler :
4-5 adet patates
3-4 dal yeşil soğan
bir tutam dereotu
bir tutam maydanoz
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
zeytinyağı
limonsuyu
tuz
yeterince biberli yeşil zeytin
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve sıcak iken çatalla ezilir. Yıkanmış dereotu, maydanoz ve yeşil soğan ince kıyılır. Közlenmiş biberler doğranır. Bütün malzeme bir kaba alınıp tuz, limon suyu ve zeytinyağı eklenip harmanlanır.
Yeşil zeytinler halka şeklinde dilimlenir. Yuvarlak bir salata kasesine ortadan başlanarak dizilir. Ortasına hazırlanan patates salatası doldurulur. Buzdolabında bir süre dinlendirilip servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Sebzeli Spagetti


Malzemeler :
1/2 paket spagetti makarna
2 adet kırmızı biber
1 adet dolmalık kabak
1 adet havuç
9-10 adet kültür mantarı
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Üzerine;
parmesan peyniri
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp dilimlenir. Biberler çekirdekleri çıkarılıp jülyen usulü doğranır. Kabağın kabukları kazınıp yıkanır ve jülyen usulü doğranır. Havucun kabukları kazınır, yıkanır ve jülyen usulü doranır. Bütün sebzeler bir tencerede sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar sotelenir, tuzu ayarlanır. Gerekirse bir miktar su eklenebilir.
Makarnalar tuzlu kaynar suya atılarak haşlanır. Suyu süzülerek servis tabağına alınır. Üzerine sote yapılmış sebzeler ve parmesan peyniri dökülerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fırında Kabak



Malzemeler:
4-5 adet dolmalık kabak
2 adet domates
1 adet çarliston biber
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
kekik, kırmızı pul biber ve tuz
1-1,5 çay bardağı su
Üzerine;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Kabakların dış kabukları kazınır ve yıkanarak ince halkalar şeklinde dilimlenir. Domateslerin kabukları soyulup minik küpler halinde doğranır. Biberin çekirdekleri temizlenip, ince kıyılır. Sarımsaklar kabukları soyulup minik doğranır. Doğranmış sebzeler ve sarımsaklar bir kaba alınıp üzerine salça, yağ, su, tuz ve baharatlar eklenip iyice harmanlanır. Kabaklar uygun bir fırın kabına dik olarak yan yana dizilir. 200 derece fırında kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir ve kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur. Sıcak ya da ılık servis yapılır.
Afiyet olsun.