Disable Copy And Past

16 Haziran 2010 Çarşamba

Akdeniz Usulü Mantar



Nurşen arkadaşımızın evsahipliğini yaptığı 'Blog Kulübü Yemekteyiz etkinliğine' gönderiyorum. Kendisine nazik daveti için çok teşekkür ediyor ve bol tarifli bir etkinlik diliyorum.
Nutricook ile denediğim bir lezzet...
Malzemeler:
700 gr. mantar
1 adet soğan
50 ml. sek beyaz şarap (Elma sirkesi kullandım.)
1/2 limonun suyu
100 gr. domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
100 ml. su
kişniş tohumu, tuz ve karabiber
birkaç sap taze kişniş
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp süzgeçte bekletilir. Suları süzülünce büyüklüklerine göre ikiye veya dörde kesilir. Kişniş yaprakları dallarından ayrılır.
Soğan soyularak yemeklik doğranır. Nutricook tenceresinde yağ ısıtılır ve soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Sırasıyla beyaz şarap (elma sirkesi), su ve limon suyu eklenir. Son olarak salça, kişniş tohumu ve mantarlar ilave edilip tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Tencerenin kapağı kapatılır.
Akıllı konrol saati 3 dakikaya ayarlanır, sebze pişirme programı seçilir.
Pişirme işlemi bittiğinde Nutricook'un kapağı açılır. Mantarlar ince kıyılmış kişniş yaprakları ile süslenip ılık veya soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

15 Haziran 2010 Salı

Spiral Poğaça



Daha önce yayınladığım Sodalı poğaça hamurunu bu şekilde denedim.

Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Yapılışı :
Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir. Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp, 40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, yuvarlanarak şerit yapılır ve kendi etrafında göndürülerek spiral şekil verilir. Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilip, 30 dakika kadar mayalanması için tepside bekletilir. Bu süre sonunda üstlerine yumurta sarısı sürülüp, 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Poğaça Hamurundan Pizza


Tepsiye fazla gelen poğaça hamurunu pizza yaparak değerlendirdim.
Mayalı hamur pizza boyunda açılır, üzerine domates sosu yayılır. Yuvarlak dilimlenmiş mozarella peyniri ve dilimlenmiş sucuklar dizilir. Üzerine kekik vb. serpilir. (Ben kotanyi Pizza harcı kullandım. Beni Kotanyi pizza harcı ile tanıştıran Hilal' e tekrar teşekkürler.) Son olarak üzerine sarımsaklı zeytinyağı gezdirilip, 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

14 Haziran 2010 Pazartesi

Tuzlu Kek






Malzemeler :
4 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı krema
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı beyaz un
1/2 su bardağı mısır unu
1 paket kabartma tozu
1 adet kırmızı kapya biber
4-5 dal taze soğan (sadece yeşil kısımları)
3-4 dal taze kekik
5-6 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
10 adet biberli yeşil zeytin
Yapılışı :
Yumurtalar çırpma kabına kırılıp mikser yardımıyla köpürünceye kadar çırpılır. Krema, sıvıyağ, şeker ve tuz eklenip bir süre daha çırpılır. Un, mısır unu ve kabartma tozu birlikte elenerek eklenir ve karıştırılır. Son olarak ince kıyılmış kekik, maydanoz, dereotu, yeşil soğan; dilimlenmiş yeşil zeytin ve kapya biber eklenip karıştırılır. Margarinle yağlanmış kek kalıplarına dökülerek 160-170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 Haziran 2010 Cuma

Kokos Kek


Softbowl Yasemin Kek kalıbı kullandım.

Kalıba fazla gelen hamuru Softbowl Tekli Mafin Papatya ve Softbowl Tekli Mafin Kalp kalıbına dökerek pişirdim. Ortalarına bir top hindistancevizli karışım koydum.




"Yemek Etkinliği 4# Pasta ve Kekler " Etkinliği için Papatya68 arkadaşımıza gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik diliyorum.
Son günlerde yaşananlardan sonra tarif eklemek insanın içinden gelmiyor. Bu anlamsız şiddetin durmasını, annelerin artık ağlamamasını dilemek ve dua etmekten başka elimizden bir şey gelmiyor, maalesef:((
Yaralı askerlerimize Allah şifa versin, sevdiklerine sağlıkla kavuştursun.
Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
2 su bardağı Sinangil kakaolu kek unu
İçine;
1 adet yumurta akı
2 çay bardağı pudra şekeri
2 su bardağı hindistancevizi rendesi
bir çimdik tuz
Yapılışı :
Bir yumurta akına bir çimdik tuz atılıp, mikser yardımıyla kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Pudra şekeri yavaş yavaş eklenip karıştırılır. Son olarak hindistancevizi rendesi de karışıma eklenir.
Yumurtalar karıştırma kabına kırılır. Toz şeker eklenip krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Kakaolu kek unu eklenip, karıştırılır. Margarinle yağlanmış kek kalıbına hamurun yarısı dökülür. Hazırlanan hindistancevizli karışım hamurun ortasına dökülür. Kalan kek hamuru ile üzeri kapatılıp; 160-170 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir; kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıp ters çevrilerek kalıptan çıkarılır; dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

10 Haziran 2010 Perşembe

Canım Annemin Kek Tarifleri Yarışması


Yemek Zevki Dergisi tarafından Anneler Gününe özel olaral düzenlenen "Canım Annemin Kek Tarifleri Yarışması" sonuçlandı. Derginin yayın danışmanları ve ve şefleri tarafından yapılan değerlendirmeye göre gönderdiğim "Kurutulmuş Vişneli Fıstıklı Kek" tarifim yarışmada 2. lik ödülüne layık görülmüş, çok mutlu oldum. Yemek Zevki Dergisi ekibine çok teşekkür ediyorum.
Ödül olarak İ.B.B. Sosyal Tesislerinde özel bir yemek daveti, Sweetart Kursu, Sweetart indirim çeki ve 6 aylık Yemek Zevki Dergisi aboneliği kazandım. Yarışmada dereceye giren diğer arkadaşlarımı da kutluyorum.

9 Haziran 2010 Çarşamba

Pesto Soslu Tavuk







Tefal Nutricook ile birlikte hediye edilen "Tefal Nutricook ile besleyici ve lezzetli tarifler" kitabından ufak bir değişikle denedim. Daha önce nutricook ile pişirdiğim yemeği yarışma için fırında pişirdim.

Bu tarifi Hamarat ablanın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "fırında tavuk yemekleri" yarışmasına gönderdim.

Malzemeler :

4 adet tavuk göğsü

8 adet arpacık soğan

40 gr. çamfıstığı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

40 gr. parmesan rendesi

1 demet fesleğen

2 diş sarımsak

tuz ve karabiber


Yapılışı :

Pesto Sos;

Fesleğen yıkanıp kurulanır; yaprakları saplarından ayrılır. Sarımsak ve soğan kabukları soyulup kabaca doğranır. Sarımsak, soğan ve fesleğen yaprakları mutfak robotunda çekilir ve bir kaba alınır. Karışıma yavaş yavaş parmesan, çamfıstığı ve zeytinyağı eklenir. Yumuşak bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır.


Tavuk Sarma için;

Tavukları bıçak yardımıyla kelebek şeklinde açılır. Üzerine tuz ve karabiber serpilir ve Alüminyum folyo üzerine yayılır. Üzerine ince bir kat pesto sos sürülür ve rulo şeklinde sarılır. Alüminyum folyo ile açılmayacak şekilde sarılıp fırın kabına yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. İlk sıcaklığı geçince folyo açılır ve tavuk dilimelenerek servis yapılır..


Afiyet olsun.


7 Haziran 2010 Pazartesi

Dereotlu-Maydanozlı Poğaça




Malzemeler :
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı mahlep
2 adet yumurta ( 1 tanesinin sarısı üzeri için)
½ demet dereotu

7-8 dal maydanoz

(isteğe göre birkaç yaprak ıspanak da eklenebilir.)
aldığı kadar un


İçine;
Beyaz peynir


Yapılışı :
Yoğurma kabının içine biraz un ile kabartma tozu elenir. Unun ortası açılır ve içine tüm malzemeler ile ince kıyılmış dereotu-maydanoz eklenir. Oldukça yumuşak bir hamur elde edinceye kadar elenmiş un ilavesi ile yoğurulur. Hamurdan koparılan parçalar avuç içinde açılıp içine peynirkonulur ve kenarları içe doğru katlanarak birleştirilir. (Pişerken açılmaması için iyice bastırılır.) Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

4 Haziran 2010 Cuma

Patatesli Lorlu Tepsi Böreği


Böreklerde genellikle kahvaltı için aldığım peyniri kullanırım, ilk defa lor peyniri ile börek yaptım. İrem her zaman ki gibi peynirlerini ayıklayarak yedi ama severek yaptığım, güzel ve kolay bir börek tarifi. Tarif için Hilal ve annesine teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
6-7 dal maydanoz
1 adet orta boy patates
300 gr. lor (250 gr. kullandım.)
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı yumuşak margarin
Tuz

Yapılışı :
Börek tepsisi azıcık yumuşak margarin ile yağlanır. (Ben yağlı kağıt serdim.)Sütün içine; yoğurt, yumurta, sıvı yağ, tatlı kaşığı yumuşak margarin ilave edilerek iyice karıştırılır.
Patates çiğden rendelenir; lor ve doğranmış maydanozla karıştırılarak tuz ilave edilir.
Birinci yufka kenarları dışarı sarkacak şekilde tepsiye serilir ve sütlü karışımla ıslatılır. 2. kat yufkada aynı şekilde ıslatılır ve 2. yufkanın kenarları mektup gibi katlanarak iç malzemenin tamamı tepsiye eşit şekilde yayılır. Kalan yufkalara da aynı işlem uygulanır. En üstteki yufka böreğin üzerine zarf gibi katlanır ve kalan sütlü karışım üzerine gezdirilir. Börek pişmeden uygun şekiller halinde kesilerek 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Alabaş (Kohlrabı) Salatası




Arkadaşımla servisten inip eve dönerken pazarın içinden geçiyorduk; arkadaşımın gözü bir sebzeye takıldı ve pazarcıya "bu nedir?" diye sorduk. Pazarcı "Alabaş, turp gibi salatası yapılır" dedi ve denemek üzere birer tane aldık. Biraz araştırdım, "akdeniz turpu ya da Kıbrıs turpu" olarak da biliniyormuş. Faydalarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Malzemeler :

1 adet iri alabaş

1 adet havuç

tuz, limon suyu, zeytinyağı

Yapılışı :

Havuç ve alabaş kabukları temizlenip yıkanarak rendelenir. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz eklenip karıştırılır. Salata tabağına alınarak istenilen yeşillik, vb. ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

Köfteli Patlıcan


İrem patlıcan yemediği için pişme esnasında köftelerin bir kısmını ayrı tencereye böldüm ve patatesle birlikte pişirdim.
Malzemeler:
400 gr. köfteli kıyma
1 adet kuru soğan
1 kahve fincanı pirinç
birkaç dal maydanoz
tuz, karabiber, köfte baharı
4-5 adet kemer patlıcanı
1-2 adet çarliston biber
2-3 adet domates
1/2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
patlıcanları kızartmak için;
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup parmak şeklinde doğranır ve tuzlu suda bekletilir.
Kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, yıkanıp süzülmüş pirinç, tuz ve baharatlar bir kapta karıştırılıp özleşinceye kadar yoğurulur. Köfte harcından parçalar kopartılıp, misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır.
Patlıcanlar yıkanıp kurulanarak kızgın yağda kızartılır ve fazla yağları kağıt havlu üzerinde bekletilerek alınır.
Yemeklik doğranmış biberler geniş bir tencereye alınarak sıvı yağda bir süre kavrulur. Kabukları soyulup, küp doğranmış domatesler de biberler ile birlikte bir süre kavrulur. Salça ve
1 su bardağı kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. Köfteler tencereye eklenir ve arada bir tencere sallanarak bir süre pişirilir. Sonra üzerine yeterince sıcak su eklenir. Köftelerin pişmesine yakın kızarmış patlıcanlar da eklenip 5 dakika kadar daha pişirilir.
Afiyet olsun.