Disable Copy And Past

13 Ocak 2009 Salı

Sodalı (Maden Suyu) Poğaça





Çok yumuşak ve uzun süre bayatlamayan, harika bir poğaça. Sibelin kahvesi' nden denediğim bir tarif.
Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme;
beyaz peynir, maydanoz ya da istediğiniz herhengi bir malzeme
Yapılışı :
Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir. Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp, 40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, elde açılır. İç malzeme yerleştirilip, kapatılır ve elde yuvarlanır. (Poğaçalara istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ben birazını peynirli ve yuvarlak, birazını içi boş olarak yaptım. Bir kısmını da hamuru servis tabağı büyüklüğünde açıp, 8 üçgene böldüm. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme koyup, rulo yaptım. Sade yaptıklarımı; pişince arasını bıçakla açıp domates, peynir ve maydanoz yerleştirdim. Böyle de çok güzel oldu.) Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilip, 30 dakika kadar mayalanması için tepside bekletilir. Bu süre sonunda üstlerine yumurta sarısı sürülüp, (Çörek otu ve susam serpilebilir.)170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

2 yorum:

Selma dedi ki...

Sodalı börek yapmıştım ama poğaçayı hiç denemedim. Ama muhakkak deneyeceğim.Ellerine sağlık.

nurdanın mutfağı dedi ki...

mis gibi olmuşlar arkadaşım, alttaki kuş yuvası da çahane ellerine sağlık sevgiler