Disable Copy And Past

19 Ocak 2009 Pazartesi

Portakallı Tatlı

Portakallı tatlıyı sevgili Portakalağacı Hatice'nin düzenlediği YE#41:PORTAKAL etkinliği için hazırladım. Tarifimi sevgilerimle beraber kendisine gönderiyor, bol tarifli, portakal kokulu bir etkinlik diliyorum.


Malzemeler :
3 adet yumurta
aldığı kadar un
1 şişe portakallı gazoz
kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
sıvı yağ
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Şerbeti için ;
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1/2 limonun suyu
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak su ve şeker 10 dakika kaynatılır, limon suyu damlatılarak ocak kapatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.
Maya gazozun içine atılıp, karıştırılarak eritilir. Yoğurma kabında bir miktar un, yumurtalar ve portakal kabuğu rendesi karıştırılır. Karışıma mayalı gazoz eklenir. Aldığı kadar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamur 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parça merdane ile bıçak sırtı kalınlığında açılır. Bir fırça yardımıyla her tarafına sıvı yağ sürülür. Kenarlarındaki fazlalıklar kesilerek hamur kare haline getirilir. Kesilen parçalar kare hamurun üzerine yerleştirilir. Bu şekilde hazırlanan hamur rulo şeklinde sarılır. Rulo 1,5-2 sm. kalınlığında dilimlenir ve yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Hamurun tamamı bitene kadar aynı işlem uygulanır. Yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 125 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Tatlı soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

Aşure

Bu ölçüyle yaklaşık 90-100 porsiyon aşure çıkıyor. Büyük tencereniz (kazan) yoksa ölçüleri azaltarak denemenizi tavsiye ederim. (2 su bardağı buğday, 1/2 su bardağı kurufasulye, gibi.)
Malzemeler :
1 kg. aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı pirinç
12 su bardağı toz şeker (damak tadına göre değişebilir.)
500gr. kuru kayısı
500gr. kuru incir
1.5 su bardağı kuru üzüm
1 adet portakal
2 adet elma
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı nişasta
yeterince su

Üzerine;
Tarçın, ceviz, fındık, fıstık, kuş üzümü, hindistan cevizi, nar taneleri, çörek otu, kavrulmuş susam, vb.

Yapılışı :
Aşurelik buğday bir gece önceden ayıklanıp, yıkanır ve tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su eklenip bir taşım kaynatılır ve ocak kapatılır. Yine bir gece önceden kuru fasulye ve nohut ılık suda bekletilir.
İyice şişen buğdaylar tekrar yıkanır ve büyük bir tencereye alınır. Yeteri kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. Arasıra karıştırılarak pişirilir. Nohut, kuru fasulye ve pirinç ayrı ayrı haşlanır. Kuru meyveler sıcak suda bekletilir. İncir ve kayısı yıkanıp,minik küpler halinde doğranır. Portakal kabukları acısının gitmesi için birkaç kere suyu değiştirilerek kaynatılır ve minik doğranır. (Portakal da isteğe göre zarları soyulup doğrandıktan sonra aşureye ilave edilebilir.) Buğday iyice pişip, nişastasını bırakınca (2 saate yakın bir süre); kuru fasulye ve haşlanıp kabukları soyulan nohutlar tencereye eklenir. 10 dakika kadar birlikte pişirilir. Sonra minik doğranmış elma, kayısı, kuru üzüm ve portakal kabukları ilave edilir. 15 dakika kaynattıktan sonra haşlanmış pirinç ve şeker tencereye alınır. (Aşurenin dibinin tutmaması için ara ara karıştırmak ve durumuna göre sıcak su eklemek gerekir.) Yaklaşık 10 dakika sonra incirler tencereye eklenir. Nişasta suyla inceltilir ve kaynayan aşureye karıştırılarak dökülür. (incirlerin aşureyi karartmaması için incirler tencereye eklendikten sonra 5 dakikadan fazla kaynatmamak gerekiyor.) 1 yemek kaşığı bal eklenir ve ocak kapatılır.(Arıların kırk çiçekten bal aldığı söylenir. Bal aşureye konulan çeşit sayısını artırmak için kullanılır.) Kaselere paylaştırılıp, soğuyunca üzerleri tarçın, ceviz , fındık, vb. malzemelerle süslenir.

Afiyet olsun.

16 Ocak 2009 Cuma

Mantı Börek


Tarifi Emine S. Beder'e ait.
Malzemeler :
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
250 gr. yağsız kıyma
tuz, karabiber
yarım demet maydanoz
2 adet yufka
16 adet kürdan
Kızartmak için;
sıvı yağ
Üzeri için;
1,5 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
toz kırmızı biber
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Ateşten alınıp üzerine tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. Yufkalar (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir. Üçgenler tekrar ortalarından kesilerek bir yufkadan 8 eşit üçgen elde edilir. Her üçgenin uzun kenarına kıymalı iç malzemeden yerleştirilip rulo yapılır. Rulo kendi etrafında döndürülerek, yuvarlak şekil verilir. (Gül böreği gibi) Rulo böreğin ucu kürdanla sabitleştirilir. Kızdırılmış sıvıyağda börekler arkalı önlü kızartılır. Kızaran böreklerin fazla yağı kağıt havlu ile alınır. Börekler servis tabağına alınır. Sarımsaklar ezilip yoğurtla karıştırılır. 1-2 çorba kaşığı sıvıyağda 1 çorba kaşığı salça hafifçe kavrulur, içine kırmızı biber ve 1-2 kaşık su eklenip, bir taşım kaynatılır. Böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra salçalı sos dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

15 Ocak 2009 Perşembe

Frambuazlı Kalp Pasta


Pasta yapmak için fazla zamanım yoktu, Dr. Oetker imdadıma yetişti.

Malzemeler :
1 paket Dr. Oetker pandispanya un
3 adet yumurta
7-8 yemek kaşığı su
Kreması ;
1 paket Dr. Oetker frambuazlı-çilekli pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt
Arasına;
frambuaz
Kaplama için;
1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
Süsleme;
Çeşitli şekerler, şeker hamurundan yapılan çiçekler, vb. (Süslemede kullandığım pembe kalpler ; Jelibon Puffy şekerleri)
Yapılışı :
Çukur bir kapta 3 adet yumurta çırpılır. Pandispanya un karışımı ve 7-8 yemek kaşığı su eklenerek 5-6 dakika daha çırpmaya devam edilir. Hazırlanan karışım yağlanmış kalp şeklinde bir kalıba dökülerek, 170 derece fırında pişirilir. Soğuyunca iki ya da üç kat olacak şekilde kesilir. Meyve suyu ya da sütle ıslatılır. (Ben ıslatmadım; kek çok yumuşaktı.) Hazır pasta kreması çukur bir kaba alınarak, üzerine 1,5 su bardağı soğuk süt eklenir ve mikserin yüksek hızında 3-4 dakika çırpılır. Birinci pandispanya katına krema sürülür, frambuaz taneleri serpiştirilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kremşanti sütle çırpılarak hazırlanır ve bir süre buzdolabında bekletilir. Pastanın üzeri ve yanları kremşanti ile sıvanır. (İsteğe göre kremanın bir kısmı ayrılarak sıvama ya da süsleme işleminde kullanılabilir.) Çeşitli şekerler, ve şeker hamurundan süslemelerle pasta süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.

14 Ocak 2009 Çarşamba

Sigara Böreği




Herkesin bildiği, İrem'in en sevdiği, acil durumlarda kurtarıcı olan bir börek. Boş zamanlarınızda hazırlayıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz.



Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
250 gr. beyaz peynir
yarım demet maydanoz


kızartmak için;
2 su bardağı sıvı yağ


Yapılışı :

Yufkalar üst üte tezgaha serilir. (+) Şeklinde kesilerek 4 eşit üçgene bölünür. Her bir üçgen de ikiye bölünerek her bir yufkadan 8 adet üçgen elde edilir. Peynir çatalla ezilip, ince kıyılmış maydanozla karıştırılır. Üçgen yufaknın geniş kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirilir. Yufkanın kenarları sağ ve sol taraftan birer sm. kadar içe doğru katlanır ve çok sıkı olmayacak şekilde sarılarak rulo yapılır. Yufkanın ucu su ile ıslatılarak yapıştırılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra, kızgın yağda kızartılır ve fazla yağları kağıt havlu ya da peçete ile alınır. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

13 Ocak 2009 Salı

Sodalı (Maden Suyu) Poğaça





Çok yumuşak ve uzun süre bayatlamayan, harika bir poğaça. Sibelin kahvesi' nden denediğim bir tarif.
Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme;
beyaz peynir, maydanoz ya da istediğiniz herhangi bir malzeme
Yapılışı :
Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir. Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp, 40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, elde açılır. İç malzeme yerleştirilip, kapatılır ve elde yuvarlanır. (Poğaçalara istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ben birazını peynirli ve yuvarlak, birazını içi boş olarak yaptım. Bir kısmını da hamuru servis tabağı büyüklüğünde açıp, 8 üçgene böldüm. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme koyup, rulo yaptım. Sade yaptıklarımı; pişince arasını bıçakla açıp domates, peynir ve maydanoz yerleştirdim. Böyle de çok güzel oldu.) Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilip, 30 dakika kadar mayalanması için tepside bekletilir. Bu süre sonunda üstlerine yumurta sarısı sürülüp, (Çörek otu ve susam serpilebilir.)170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Kuş Yuvası Salata

Herkesin bildiği bir salata. Malzeme çeşidi ve miktarı isteğe göre değişebilir.Şeklini Buradan esinlenerek yaptım

Malzemeler :
4-5 adet büyük boy patates
4 adet dolmalık kabak
1 adet havuç
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
4-5 adet kornişon turşu
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 kase yoğurt
1-2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı mayonez
tuz, karabiber

Süsleme için;
karanfil
limon kabuğu
havuç
minik turplar

Yapılışı :
Kabaklar jülyen doğranıp, kızartılır. Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur ve sıcakken çatalla ezilir. Patates püresinden bir miktar civciv yapmak için ayrılır. Kalan patatese; ince rendelenmiş havuç, minik doğranmış közlenmiş kırmızı biber ve kornişon turşu, ince kıyılmış dereotu-maydanoz eklenir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp, iyice karıştırılır. Büyük bir kaseye streç film serilip, salata kaseye boşaltılır, kaşıkla iyice bastırılır.
Ayrılan patates püresi; limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Elde yuvarlanarak limon büyüklüğünde bir top yapılır, baş kısmı çukurlaştırılır. Ceviz büyüklüğünde bir top daha yapılarak çukur kısma yerleştirilir ve civcivin baş kısmı oluşturulur. Havuçtan gaga, karanfilden göz, limon kabuğundan kanatlar yapılarak civciv tamamlanır.
Hazırlanan patates salatası servis tabağına ters çevrilir, dikkatlice streç film kaldırılır. Salatanın kenarlarına kızarmış kabaklar kuş yuvası görüntüsü vermek için gelişigüzel dizilir. Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak karıştırılarak salatanın üzerine dökülür. Yoğurdun üzerine bolca dereotu yerleştirilir. Son olarak civcivler de salatanın üzerine yerleştirilerek, salata tamalanır. İsteğe göre minik turplara mantar görünümü vererek süsleme yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

12 Ocak 2009 Pazartesi

Özbek Pilavı


Malzemeler :
2 su bardağı Pakistan pirinci (bulamadığım için baldo kullandım.)
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 su bardağı sıvı yağ
yeteri kadar tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çay kaşığı taze çeklilmiş kimyon (baharat miktarı damak tadına göre değişebilir.)
sıcak su
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanarak tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. (Havuçlar kesinlikle rendelenmez.) Sıvı yağ teflon ya da yanmaz bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. (Etlerin sulanmaması için harlı ateşte kavrulması gerekiyor.) Yemeklik doğranmış soğan da tencereye eklenip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Küp doğranmış domates de tencereye alınıp, domates eriyinceye kadar pişirilir. Bir miktar sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Etli malzeme ile karıştırılmadan, kaşıkla üzeri düzeltilir. Yeterince sıcak su (ben 3 su bardağı koydum.) eklenir, tuzu ve baharatları eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır. Servis sırasında pilav karıştırılarak servis tabağına alınabildiği gibi, tencere servis tabağına ters çevrilerek (pirinçler alta, etli karışım üste gelecek şekilde) de servis yapılabilir.
Not : biraz yağlı bir yemek olduğu için yanında yoğurtlu bir salata (yoğurtlu patates salatası gibi) ile servis yapılması önerilir. Bu pilavı öğrendiğim Özbek arkadaşım; pilav pişerken içine bütün halde iri dişli bir baş sarımsak atıyordu. Bu sarımsaklar da kabukları soyulduktan sonra pilavın yanında harika oluyor.
Afiyet olsun.

9 Ocak 2009 Cuma

Kırmızı Biber Soslu Karnabahar Salatası


Malzemeler :
1 adet küçük boy karnabahar
2 adet kırmızı biber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1/2 yemek kaşığı sirke
1-2 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı pulbiber
tuz
Yapılışı :
Karnabahar çiçeklerine ayrılıp, buharda ya da tuzlu suda biraz diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuk sudan geçirilerek, suyu süzülür ve servis tabağına alınır. Kırmızı biberler közlenip kabukları soyulur. Robotta ya da blendırla püre haline getirilir. Püre haline gelen biberlere limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, sirke, pulbiber ve tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Hazırlanan sos karnabaharların üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Peynirli Sodalı Börek


Malzemeler :
6 adet böreklik yufka
3 adet yumurta
2 şişe maden suyu
200 gr. kaşar peyniri
150gr. margarin
200 gr. beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Yapılışı :
Margarin eritilir. Yağlanmış tepsiye birinci yufka gelişigüzel serilir. Üzerine fırça ile margarin sürülür. Diğer iki yufka için de aynı işlem yapılır. Üçüncü yufkanın üzerine de margarin sürüldükten sonra maydanozla karıştırılmış peynir serpilir. (İstediğiniz başka bir malzemeyi de kullanabilirsiniz.) Kalan yufkalar da aralarına margarin sürülerek üst üste yerleştirilir. En üstteki yufkaya margarin sürülmez. Börek istenilen şekilde dilimler halinde kesilir. Çukur bir kapta yumurtalar köpük olana kadar çırpılır ve böreğin üzerine her tarafına yayılacak şekilde kaşıkla dökülür. Maden suyunun bir şişesi böreğin üzerine gezdirilir. Bir süre böreğin maden suyunu çekmesi beklenip, diğer maden suyu şişesi de dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkmasına yakın her dilimin üzerine bir tutam kaşar peyniri rendesi serpilir ve kaşarlar eriyinceye kadar fırında tutulur.
Afiyet olsun.