Disable Copy And Past

8 Ekim 2015 Perşembe

Havuçlu, Etli Kafes Pilav



Malzemeler :
2 su bardağı baldo pirinç
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 adet Maggi et bulyon (Ev yapımı et suyu kullanabilirsiniz.)
yeteri kadar tuz
1 avuç badem
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 avuç kuru üzüm
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş kimyon (baharat miktarı damak tadına göre değişebilir.)
3 su bardağı sıcak su

Ayrıca:
- 1 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı yoğurt 25 gr. margarin
- bir çimdik tuz

YAPILIŞI
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Bademler sıcak suda bekletilip iç kabukları soyulur. Üzümler yıkanıp sıcak suda bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. (Havuçlar kesinlikle rendelenmez.) Sıvı yağ yanmaz yüzeyli bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. (Etlerin sulanmaması için harlı ateşte kavrulması gerekiyor.) Yemeklik doğranmış soğan da tencereye eklenip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Küp doğranmış domates de tencereye alınıp, domates eriyinceye kadar pişirilir. Biraz su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Sıcak su ve üzümler eklenir, et bulyon, tuz ve baharatlar eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır.
Un bir kaba alınıp ortasına diğer malzemeler eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Oklava ile mantı yufkası kalınlığında açılır. Uzun şeritler halinde kesilir. Fırın kabı yağlanıp şeritler kenarları sarkıtılarak kafes şeklinde yerleştirilir. Oluşan boşluklara bademler dizilir. Demlenen pilav fırın kabına yayılıp kaşıkla düzeltilir. Tepsiden dışarı sarkan hamurlar pilavın üzerine kapatılır. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince servis tabağına ters çevrilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: