Disable Copy And Past

31 Ekim 2008 Cuma

Tahinli Çörek


Tarifini buradan dan alıp, biraz değiştirdim.
Bu çörekler muhteşem oluyor, tadına bakan herkes tarafından çok beğenildi. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim, pastanede satılanlardan çok daha güzel. Zor gibi görünse de aslında yapımı çok uğraştırmıyor.


Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr.) yaş maya
1 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tepeleme margarin veya tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 su bardağı un (ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un eklenir.)
Arasına;
2-3 çay bardağı tahin + 1 çay bardağı toz şeker+1 çay bardağı iyice çekilmiş ceviz karışımı
Üzerine serpmek için; susam

Yapılışı :
Maya 1 su bardağı ılık sütle karıştırılıp eritilir. 3 su bardağı un eleyerek yoğurma kabına alınır. 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, sıvıyağ, margarin ve mayalı süt una eklenir. Özleşene kadar yoğrulur. (Ele yapışmayan bir hamur elde etmek için gerekirse un eklenebilir.) Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada iç malzemeler (tahin, toz şekerve ceviz) karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanan hamur dört eşit parçaya bölünür. Her bir parça ikiye bölünüp, ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde merdaneyle açılır. Açılan hamurların üzerlerine fırçayla tahinli karışımdan sürülür. Sonra, tahinli karışım sürülen hamurlar çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır. Rulonun iki ucu ters yönlerde döndürülerek kıvrılır. Her bir rulo kendi etrafında döndürülüp, ucu alta kıvrılır, tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve biraz sıvıyağ karıştırılıp, sürülür. Biraz susam serpildikten sonra tepsinin içinde ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırılır. Mayalanıp puf puf olan çörekler önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri altın rengini alıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: