Disable Copy And Past
20 Haziran 2017 Salı
Kırmızı Biber (Kapya) Yatağında Karışık Kızartma ve İftar Davetim
İftar Menüsü :
Süzme mercimek çorbası
Mantarlı Beef Stroganoff
Fırında baharatlı patates
Şehriyeli pirinç pilavı
Zeytinyağlı biber dolması ve yaprak sarması
Kırmızı biber yatağında karışık kızartma
Çoban salata
Yoğurtlu semizotu salatası
Fındıklı sarma güllaç ve ev yapımı baklava
Kırmızı Biber Yatağında Karışık Kızartma
Malzemeler :
2 adet orta boy patates (Kızartmayı oldukça erken hazırladığım için patates kullanmadım, patateslerin bekleyince tadı kaçıyor, hemen servis yapılacaksa kullanılabilir.)
9-10 adet kırmızı kapya biber (aynı boyda olmasına dikkat edilir.)
3-4 adet kemer patlıcan
3-4 adet kabak
3-4 adet köy biberi
2 adet orta boy havuç
Üzerine;
sade veya sarımsaklı yoğurt
Kızartmak için ;
Bol sıvı yağ
Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde doğranır; acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Sonra suyu sıkılarak kızgın yağda kızartılır, kağıt havlu üzerine alınır. Kabakların kabukları sıyrılır, küp şeklinde doğranıp kızartılır. Havuçların kabukları kazınır, verev şekilde doğranarak kızartılır. Köy biberlerinin çekirdekleri çıkarılır ve 2 cm. boyunda doğranarak kızartılır. Son olarak yıkanıp kurulanmış kırmızı kapya biberler bütün olarak kızartılır. Biraz soğuyunca karnı yarık şeklinde açılıp, çekirdekleri dikkatlice temizlenir. Kızartılan sebzeler hazırlanan kapya biberlere paylaştırılır. Servis tabağına alınıp isteğe göre üzerine sade veya sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır. (Domates sos ile birlikte de servis yapılabilir.)
Afiyet olsun.
Fındıklı Güllaç Sarma
Malzemeler :
5 yaprak güllaç
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
Süslemek için;
file Antep fıstığı
kiraz, çilek, vb. meyve
Yapılışı :
Süt ve toz şeker bir tencereye alınır; şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Sütün sıcaklığı hafif el yakacak duruma geldiğinde ocaktan alınır, vanilya eklenip karıştırılır. (Sütün sıcaklığı yoğurt mayalama ısısında olacak, kaynar olursa güllaç yaprakları parçalanabilir, çok ılık olursa da sütü çekmez)
Isıtılan sütten 1-2 kepçe büyük boy fırın tepsisine dökülür. Güllaç yaprakları makasla ikiye kesilir. İlk parça süt dökülmüş tepsiye parlak yüzeyi üste gelecek şekilde yerleştirilir. Üzerine tekrar süt dökülür. Geniş kenarına iri çekilmiş ceviz veya fındık yerleştirilip rulo şeklinde sarılır, kendi etrafında döndürülerek gül böreği şekli verilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanıp bir tepsiye dizilir, üzerine kalan süt dökülür. 4-5 saat dinlendirilip üzeri isteğe göre süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
19 Haziran 2017 Pazartesi
Ağzı Açık
Urfa Yöresine özgü bir hamur işi çeşidi. Urfalı birinin elinden yemediğim için orjinal tarifi bilemiyorum, internette bulduğum tarifleri harmanlayarak kendimce yaptım. Urfalıların hoş görüsüne sığınıyorum. Orjinal tarif gönderen olursa seve seve denerim:))
Malzemeler :
Hamuru için;
3 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3/4 çay bardağı yoğurt (Yarım çay bardağından biraz fazla)
yarım çay kaşığı karbonat
1 adet yumurta
yeterince su
1 çay kaşığı tuz
İçine ;
350 gr. kıyma
1 adet rendelenmiş kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
karabiber, yenibahar
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
Kızartmak için :
bol sıvı yağ
Yapılışı :
İç harcı için verilen bütün malzemeler bir kapta karıştırılır ve dinlenmeye bırakılır.
Hamur malzemeleri bir yoğurma kabına alınıp karıştırılır, yeterince su ilavesiyle sert bir hamur yoğrulur. Hamurdan bezeler yapılıp mantı hamurundan biraz kalın olacak şekilde açılır. Bir kase yardımıyla yuvarlaklar kesilir. Kesilen yuvarlakların ortasına fırça ile çok hafif su sürülür. (kızartma sırasında kıyma dökülmesin diye) İç malzeme yuvarlakların kenarlarında biraz boşluk kalacak şekilde kaşıkla hamurun üzerine yayılır. Kenarları pile yapılarak iç harcı üzerine doğru bükülür. Hamur bitinceye kadar işlem tekrar edilir. Kızartma tenceresine yağ alınıp ısıtılır. Hazırlanan börekler kıymalı tarafı alta gelecek şekilde yağa bırakılır, arkalı-önlü çevrilerek kızartılır. Yağlı kağıt üzerine alınarak fazla yağı süzülür. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
16 Haziran 2017 Cuma
Pratik Peynirli Börek
Malzemeler :
2 adet hazır böreklik yufka
2 adet yumurta (birinin sarısı üstüne sürmek için ayrılır.)
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
İçine ; 1 kase beyaz peynir
isteğe göre bir tutam kıyılmış maydanoz (Ben koymadım)
Üzerine ;
çörek otu
Yapılışı :
Yumurtalar bir kaba kırılır, birinin sarısı üzerine sürmek için bir kenara ayrılır. Kaptaki bir yumurta ve 1 yumurta akına yoğurt ve sıvı yağ eklenip iyice çırpılır. Yufkalardan biri temiz bir zemine serilir, üzerine her yerine gelecek şekilde hazırlanan sos sürülür. Beyaz peynirin yarısı ufalanarak yufkanın üzerine serpilir. Bir kenarından başlanarak rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo 4-5 parmak genişliğinde kesilerek dilimlenir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan yufka da aynı şekilde hazırlanır. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
15 Haziran 2017 Perşembe
Şambalı Tatlısı
NOT : Ölçüler en küçük boy borcam tepsi içindir, büyük tepside yapılacaksa ölçüler 2 katına çıkarılmalıdır.
Malzemeler :
1,5 su bardağı irmik
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı toz şeker
Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu ( yarım paket)
1 paket vanilya şekeri
Üzeri için;
tuzsuz fıstık veya badem
Şerbet için ;
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Yapılışı :
İrmik ,toz şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilya bir kaba alınıp iyice karıştırılır. Hazırlanan karışımı tereyağı ile yağlanmış en küçük boy kare borcam tepsiye dökülür, spatula ile yayılır. Üzeri kapatılarak 1-2 saat dinlendirilir. Dinlendirilen tatlı bıçakla dikdörtgen dilimlere bölünür, dilimlerin üzerine fıstık veya badem dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar (yaklaşık 40 dakika) pişirilir .
Şerbetini hazırlamak için; toz şeker, su ve limon suyu tencereye alınır. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha ocakta tutulur, süre sonunda ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığı çıkınca ılık şerbet dökülür şerbetin tamamını çekince dilimlenen yerlerden tekrar dilimlenir . Bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun..
Kaynak : http://www.seneminyemekleri.com
13 Haziran 2017 Salı
Kedi Dili Bisküvili Profiterol (Yalancı profiterol)
Malzemeler :
1 paket kedi dili bisküvi (24 adet)
Kreması için ;
1 litre süt
1 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 paket toz kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
Çikolatalı sos için;
1 paket hazır çikolata sosu
2,5 su bardağı süt
Yapılışı :
Derin bir tencereye süt alınır; üzerine un, nişasta, yumurta sarıları, toz şeker eklenip iyice karıştırılır. Tencere ocağa alınıp sürekli karıştırılarak koyu bir muhallebi olana kadar pişirilir. Ocak kapatılır ve oldukça koyu bir kıvamda olan muhallebiye vanilya eklenip karıştırılır, soğumaya bırakılır.
Çırpma kabına 1 su bardağı soğuk süt alınır, üzerine 2 paket (1 paketten çıkan 2 poşet) toz krem şanti dökülüp mikser ile iyice köpürene kadar çırpılır, buzdolabına kaldırılır.
Hazır çikolata sosu karışımı ve süt bir tencereye alınıp kaynatılır. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alınır. Kabuk bağlamaması için ara ara karıştırılarak soğutulur.
Soğuyan muhallebinin içine hazırlanan krem şanti eklenip mikserin yüksek devrinde 5-6 dakika iyice çırpılır. Üzerine kedi dili bisküvileri dörde bölünerek atılır ve spatula ile karıştırılır. Hazırlanan karışım büyük kare borcam tepsiye yayılır. Üzerine çikolata sos dökülür. Buzdolabında 4-5 saat dinlendirilip servis yapılır.
Not : Servis kolaylığı açısından kuplara paylaştırarak yapılabilir.
Kaynak : http://ye-mek.net
Döküm Tavada Kuzu Şiş
Malzemeler :
500 gr. kuzu bonfile (kuşbaşı doğranmış)
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz, kekik, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber
Yapılışı :
Kuru soğan rendelenip suyu sıkılır. Bir kaba soğan suyu, yoğurt, zeytin yağı, soya sosu, tuz ve baharatlar alınıp karıştırılır. Kuzu eti hazırlanan sosla harmanlanıp buzdolabında 3-4 saat bekletilir. Buzdolabından çıkarılan etler çöp şişlere takılır, oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir. Döküm tava ocağa yerleştirilip ısıtılır. Hazırlanan çöp şişler ısıtılmış tavada arkalı-önlü çevrilerek pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
9 Haziran 2017 Cuma
Ankara Tava
Kemikli kuzu etiyle daha güzel olur ama son anda karar verince dana etiyle yaptım.
Malzemeler :
400 gr. dana kuşbaşı
1 adet kuru soğan
2 adet köy biberi
2 adet domates
2 diş sarımsak
2 su bardağı arpa şehriye
2 yemek kaşığı tere yağı
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber, kimyon
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 su bardağı sıcak su (pişirilen etin suyu ve gerekirse ilave edilecek sıcak su)
Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır, kuşbaşı etler eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış kuru soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip karıştırılır. Yeterince sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Düdüklüde pişirebilirsiniz)
Yapışmaz yüzeyli bir tencereye tere yağı alınıp eritilir. Çekirdekleri çıkarılıp ince doğranmış biberler ve ince kıyılmış sarımsak eklenerek kavrulur. Şehriyeler de eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, üzerine rendelenmiş domatesler eklenip kavurmaya devam edilir. Kavrulan şehriye bir fırın kabına alınır. Pişen etler suyu süzülerek şehriye ile karıştırılır. Etin kalan suyu bardakla ölçülerek fırın kabına dökülür. Dört su bardağından eksikse ayrıca sıcak su eklenerek 4 bardağa tamamlanır. Tuz, karabiber, kimyon eklenip karıştırılır. Fırın kabının üzeri yemeğe değmeyecek şekilde alüminyum folyo ya da yağlı kağıt ile kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kontrollü şekilde suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10-15 dakika dinlendirilip servis yapılır. (İftar telaşından fotoğrafı yemek tam olarak pişmeden çektim)
Afiyet olsun.
8 Haziran 2017 Perşembe
Kavurmalı Bazlama
- Malzeme miktarı vermiyorum, damak zevkinize ve kişi sayısına göre ayarlanabilir. Kavurma yerine başka malzemelerle de yapılabilir. Çok pratik ve lezzetli bir tarif, denemek isteyenlere afiyetler olsun:)) Ben küçük boy bazlama kullanıp porsiyonluk hazırladım.
- Malzemeler :
- kavurma
- Kaşar peyniri
- bazlama
- bazlama sayısı kadar yumurta
- eritilmiş tere yağı
Yapılışı :
Bazlamanın üstü kesilerek dibini delmeden içi boşaltılır; kaşar peyniri dilimleri yerleştirilir. Kaşar peynirinin üzerine kavurma paylaştırılır. Kavurmanın ortası açılıp 1 yumurta kırılır. Bazlamanın kenarlarına eritilmiş tere yağı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yumurta pişinceye kadar (15-20 dk. ) tutulur. İsteğe göre fırından alınca üzerine biraz daha rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
- Kaynak : Lezzet-i Aşk
7 Haziran 2017 Çarşamba
Vişne Sefası
Keki için;
3 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
5 çay bardağı un
Labneli sos için;
400 gr labne peyniri
1 çay bardağı sıvı krema (süt kreması)
1 çay bardağı toz şeker
2 adet yumurta
1 paket vanilya
1 adet limonun rendesi
2 yemek kaşığı nişasta
Vişneli karışım için;
1 kavanoz vişne kompostosu (1 su bardağı donmıuş vişne kullandım.)
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı :
Vişne kompostonun suyu süzülür ve bir tencereye alınır. (1 su bardağı vişneye 1 çay bardağı su, 1-2 yemek kaşığı toz şeker ekleyip bir taşım kaynattım. Soğuyunca suyunu süzdüm) Ayrılan vişne suyuna nişasta ve 1/2 çay bardağı şeker eklenip sürekli karıştırarak jöle kıvamında pişirilir. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Süzülen vişne tanelerine 1/2 çay bardağı toz şeker eklenip reçel kıvamında pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Kek tabanı için; Yumurta ve toz şeker mikser ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Vanilya, kabartma tozu ve un birlikte karışıma eklenir ve mikserin düşük devrinde çırpılır. Altına ve yanlarına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba hazırlanan kek hamuru dökülür. Kek hamurunun üzerine pişirilen vişne taneleri dizilir.
Labne peyniri, krema ve toz şeker mikser ile çırpılır. Yumurtalar, vanilya, limon kabuğu rendesi ve nişasta eklenip çırpmaya devam edilir. Hazırlanan labneli karışım kek hamurunun üzerine dökülür. En üste vişne suyu ile pişirilen sos kaşıkla gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişirilir. Soğuyunca buzdolabına kaldırılıp bir gece dinlendirilir. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : instagram.com/masmavi3_mutfakta
6 Haziran 2017 Salı
Karadutlu Chessecake
Malzemeler :
2 paket burçak bisküvi
100 gr. eritilmiş tere yağı
Kreması için;
400 gr. labne peyniri
200 ml. sıvı krema (süt kreması)
2 adet yumurta
1 adet limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
1/2 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
Karadut sosu için;
büyükçe bir kase karadut
3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı soğuk su
Yapılışı :
Bisküviler robotta çekilerek un haline getirilir. Üzerine eritilip soğutulmuş tereyağı eklenip yoğrulur ve yağlı kağıt serilmiş 25 cm çapındaki kelepçeli kalıba dökülür. bastırılarak kenarlarından 1 cm yüksek olacak şekilde kalıba yayılır, buzdolabına kaldırılır.
Labne peynirinin suyu süzülür, üzerine toz şeker ve krema eklenip mikser ile çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Limon kabuğu rendesi, limon suyu, un, nişasta ve vanilya eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım bisküvi tabanın üzerine dökülür. Üzerindeki hava kabarcıkları gidinceye kadar kaşıkla düzeltilir. Fırın 160 derecede ısıtılır, alt tabanına ısıya dayanıklı bir kap içinde su yerleştirilir. Hazırlanan cheesecake karışımı 50 dakika pişirilir, soğuyunca buzdolabına alınıp bir gece bekletilir.
Karadut ve toz şeker küçük bir tencereye alınıp şeker eriyinceye kadar kaynatılır. Su ve nişasta bir kasede karıştırılıp kaynayan sos tenceresine yavaşça eklenip karıştırılır, 2-3 dakika pişirilip ocaktan alınır. Sos soğuyunca cheesecake' in üzerine dökülür, birkaç saaat daha buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.
Domates Soslu Püreli Köfte
Malzemeler :
Püresi için;
5-6 adet orta boy patates
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Köftesi için;
500 gram kıyma
1 çay bardağı galeta unu
1 adet kuru soğan
tuz, karabiber, kimyon, pul biber, kekik, köfte baharı
Sosu için;
5-6 adet domates
1-2 diş sarımsak
tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzerine ;
Dilimlenmiş ya da rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp soyulur, sıcaklığı gitmeden çatalla ezilir, tuz, tere yağı ve rendelenmiş kaşar ile karıştırılır, porsiyonluk güveç kaplarına ya da uygun bir fırın kabına düzgünce yayılır.
Bir kaba rendelenmiş kuru soğan, kıyma, galeta unu, tuz ve baharatlar alınıp iyice özleşene kadar yoğrulur. Köfte harcından cevizden biraz daha küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır. Hazırlanan köfteler ısıtılmış yağda arkalı-önlü kızartılır, fazla yağı kağıt havlu ile alınıp hazırlanan pürenin üzerine dizilir.
Domateslerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Bir tencereye alınıp sıvı yağ, ince kıyılmış sarımsak ile birlikte sos kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Tuz ve toz şeker eklenir. Hazırlanan sos köftelerin üzerine paylaştırılır. Üzerine rendelenmiş ya da dilimlenmiş kaşar peyniri yerleştirilip 200 derece fırında 15 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
5 Haziran 2017 Pazartesi
Ekmek Kebabı (Kırmızı Etli ve Tavuklu)
Etli Ekmek Kebabı
Malzemeler :
500 gr. jülyen usulü doğranmış dana antrikot
300 gr kestane mantarı
1/2 kırmızı dolmalık biber
1/2 sarı dolmalık biber
2 adet çarliston biber
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı haşlanmış tane mısır
1 çay bardağı sıvı krema (süt kreması)
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kekik
Ayrıca;
3 adet hamburger ekmeği
Kaşar peyniri dilimleri
Yapılışı :
Mantarlar temizlenip dilimlenir ve 1-2 kaşık sıvı yağda sotelenir, bir kenara alınır.
Yapışmaz yüzeyli bir tencereye yağ alınıp ısıtılır. Etler eklenip yüksek ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Piyazlık doğranmış kuru soğan ve jülyen doğranmış biberler eklenip kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sotelenmiş mantarlar ve mısır da tencereye eklenip karıştırılır. Krema eklenip karıştırılır, baharatlar eklenip tuzu ayarlanır ve ocak kapatılır.
Hamburger ekmekleri enine ortadan ikiye bölünerek fırın tepsisine dizilir. (Toplam 6 parça ekmek olacak) Hazırlanan etli harç ekmeklerin üzerine paylaştırılır, kaşar dilimleri yerleştirilir. 200 derece fırında 15 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
Tavuklu Ekmek Kebabı
Malzemeler :
500 gr. jülyen usulü doğranmış tavuk göğsü
300 gr kestane mantarı
1/2 kırmızı dolmalık biber
1/2 sarı dolmalık biber
2 adet çarliston biber
1 çay bardağı sıvı krema (süt kreması)
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kekik
Ayrıca;
3 adet hamburger ekmeği
Kaşar peyniri dilimleri
Yapılışı :
Mantarlar temizlenip dilimlenir ve 1-2 kaşık sıvı yağda sotelenir, bir kenara alınır.
Yapışmaz yüzeyli bir tencereye yağ alınıp ısıtılır. Tavuk eti eklenip yüksek ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Jülyen doğranmış biberler eklenip kısık ateşte biberler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sotelenmiş mantarlar tencereye eklenip karıştırılır. Krema eklenir, tuz ve baharatlar ayarlanıp ocak kapatılır.
Hamburger ekmekleri enine ortadan ikiye bölünerek fırın tepsisine dizilir. (Toplam 6 parça ekmek olacak) Hazırlanan tavuklu harç ekmeklerin üzerine paylaştırılır, kaşar dilimleri yerleştirilir. 200 derece fırında 15 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
Sivas Katmeri
Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
yarım su bardağı sıvı yağ
bir paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı kadar un (daha fazla da olabilir)
Ara katlar için ;
200 gr tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağ
Üzeri İçin ;
1 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı yoğurt
Yapılışı :
Süt, su, sıvı yağ, tuz ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır; aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 1 saat kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanmış hamur 4 eşit bezeye bölünüp 5 dakika dinlendirilir. Bu arada tereyağı eritilip sıvı yağ ile karıştırılır. Bezelerden biri merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açılır, üzerine fırça ile yağ sürülüp zarf şeklinde katlanır ve her katına yağ sürülür. Bu şekilde hazırlanan ilk yufka bir kenara kaldırılır. İkince beze de aynı şeklide açılıp yağ sürülür. Ortasına ilk açılan ve zarf gibi katlanan yufka yerleştirilir. İkinci yufka her katına yağ sürülerek birinci yufkanın üzerine yine zarf şeklinde kapatılır. Dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır. Kalan iki beze de aynı şeklide hazırlanıp dinlendirilir.
Hazırlanan ilk beze grubu hafif unlanmış tezgaha alınır; merdane ile dikdörtgen şeklide açılır, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir, keskin bir bıçak yardımı ile üzerine verev şekilde çizikler atılır. Diğer beze grubu da aynı şekilde hazırlanır. Yumurta sarısı ve yoğurt çırpılır ve hazırlanan katmerlerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : https://www.hayalimdekiyemekler.com
31 Mayıs 2017 Çarşamba
Patatesli Buzluk Böreği
Malzemeler :
6 adet böreklik hazır yufka
125 gr tere yağı
1 su bardağı süt
İçine;
3-4 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber, karabiber
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur, çatalla ezilerek püre haline getirilir. Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça eklenip bir süre daha kavrulur. Püre haline getirilmiş patatesler eklenip karıştırılır. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Tereyağı eritilir, soğuk süt eklenerek karıştırılır. Yufkalardan biri temiz bir zemine serilir, üzerine ikinci bir yufka daha serilir. (Aralarına hiçbir şey sürülmez) Hazırlanan süt ve yağ karışımı yufkanın her yeri ıslanacak şekilde sürülür. (Hazırlanan sosu yağ üste çıkacağı için sık sık karıştırmak gerekir.) Yufkalar 4 parmak eninde şeritler olacak şekilde kesilir. Şeritlerin ucuna bol miktarda iç malzemeden yerleştirilir. Üçgen şeklinde şeridin sonuna kadar katlanır. Diğer yufkalarda bu şekilde hazırlanır. Büyük bir kaseye musluk suyu doldurulur; hazırlanan börekler 20-30 saniye suya daldırılıp çıkarılır ve buzluk poşetlerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. (Ben metal bir tepsiye aralarına streç film sererek dondurdum, donduktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirdim.) En az bir gece buzlukta bekletilir. Ertesi gün ya da istenilen bir zamanda, istenilen sayıda börek buzluktan çıkarılır, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine eritilmiş tereyağı sürülür ve çözünmesini beklemeden fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
26 Mayıs 2017 Cuma
Tahinli Sünger Kek
Malzemeler :
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı oda sıcaklığında süt (1 çay bardağı krema, 1 çay bardağı süt kullandım.)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Üzeri için;
1 çay bardağı tahin
2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Yumurtalar kırılıp karıştırma kabına alınır. Üzerine toz şeker eklenip şeker eriyinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan kek hamuru katı yağ ile yağlanmış fırın kabına boşaltılır. Tahin ve toz şeker karıştırılıp kek hamurunun üzerine gezdirilir. Çatalla şekil verilip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirilir. (Ben üzerine iri parçalanmış ceviz dizdim.)Pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://umutsepetim.com
Kaydol:
Yorumlar (Atom)