Disable Copy And Past

24 Şubat 2025 Pazartesi

Baklava Yufkası ile Elmalı Crumble







Malzemeler :

Hamur tabanı için;

10-12 adet hazır baklava yufkası

85 gr tuzsuz tereyağı, (eritilmiş)

1 yemek kaşığı (17 gr) şeker

 

Elmalı dolgu için;

4 adet büyük Granny Smith elması (yeşil elma)

Yarım limon suyu (2 yemek kaşığı)

¼ su bardağı (55 gr) beyaz şeker

¼ su bardağı (35 gr) un

½ çay kaşığı toz tarçın

 

Kırıntı için

¾ su bardağı (105 gr) un

¾ su bardağı (75 gr) yulaf ezmesi (1 çay bardağı çekilmiş ceviz kullandım)

¾ su bardağı (165 gr) beyaz şeker

125 gr tuzsuz tereyağı, büyük küpler halinde doğranmış

 

Yapılışı :

34x24 cm'lik bir fırın tepsisi (dikdörtgen borcam kullandım) tereyağıyla yağlanır.

Baklavalık yufkalar tezgaha çıkarılır; üzerine kullanılacak tepsi yerleştirilir. Baklava yufkaları tepsinin kenarlarında 0,5 cm taşacak şekilde bıçakla kesilir. (Tepsinin her iki tarafında da 0,5 cm yufka görünecek) 

Yufkalardan biri fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerine tereyağı sürülür, toz şeker serpilir. Kalan yufka, tereyağı ve şekerle aynı işlemi tekrarlanır. Kesilen küçük parçalar da ara katlara yerleştirilerek kullanır. Bir kürdan batırılarak yufkaların her yerine delikler yapılır. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. Fırından alınıp üzerine elle bastırılır, kabaran kısımlar düzleştirilir ve soğumaya bırakılır.




 

Elmaların kabukları soyulur; çekirdek kısımları çıkarılıp minik küpler halinde doğranır. Limon suyu eklenip karıştırılır. Üzerine Un, şeker ve tarçın eklenerek iyice karıştırılır. Pişen baklava yufkalarının üzerine düzgünce yayılır, elle bastırılır.




 Kırıntıyı yapmak için;

Kuru malzemeler karıştırılır. Karışıma tereyağı eklenip parmak uçları kullanılarak tereyağı kuru malzemelere kırıntı gibi bir hamur oluşana kadar karıştırılır. Hazırlanan Kırıntı hamuru elmaların üzerine yayılır ve hafifçe bastırılır.







180 derece fırında 35 dakika, kırıntının üstü hafifçe kızarana kadar pişirilir. Soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır. İsteğe göre pudra şekeri elenir.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://antonioufillo.com.au/


21 Şubat 2025 Cuma

Polka Pasta








Malzemeler :

Choux hamuru

Malzemeler

100gr tereyağ veya margarin

1 su bardağı su

1 çimdik tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 su bardağı un

3 büyük yumurta

 

Pastacı kreması

2 su bardağı süt

1 çay bardağı şeker

2 silme yemek kaşığı un

2 silme yemek kaşığı nişasta

2 yumurta sarısı

1 poşet toz kremşanti,

 1paket vanilya

Arasına

Muz, çilek

 

Ayrıca

1 poşet toz kremşanti

½ su  bardağı süt


Üzerine

 kavrulmuş file fındık, çilek

 

Lançop Sos

 

Malzemeler;

Yarım çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı kavrulmuş fındık kırığı (pirinç fındık)

200 gr bitter kuvertür

1 yemek kaşığı kakaolu fındık kremas (Sarelle, nutella, vb.)


Çikolata Sos:

200 ml. Krema

60 gr.lık 2 paket sütlü veya bitter çikolata

 


Yapılışı:

Su ve tereyağı tencereye alınır. Toz şeker ve tuz eklenip kaynamaya bırakılır.  Kaynamaya başlayınca un tek seferde eklenip topaklanmaması için hızlıca karıştırılır. 2-3 dakika kavrulup ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamur soğuyunca yumurtalar teker teker eklenip mikserle çırpılır. Hazırlanan hamur krema torbasına doldurulur, yağlı kağıt serili fırın tepsisine profiterolun 2 katı büyüklüğünde sıkılır (Ben 14 tane profiterol olacak şekilde yaptım) Önceden ısıtılmış 180 derece  fırında 30 dakika pişirilir. Kapak açılmadan 15-20 dakika beklenir.

Krema için verilen malzemelerden kremşanti ve vanilya dışındaki malzemeler tencereye alınır; çırpıcı ile sürekli karıştırılarak pişirilir. Ilındıktan sonra toz kremşanti ve vanilya eklenip pürüzsüz bir kıvam oluncaya  kadar çırpılır.

200 ml krema ocakta ısıtılır, küçük parçalara bölünen çikolatalar eklenip eriyinceye kadar karıştırılıp soğumaya bırakılır.

1 poşet kremşanti ½ su bardağı soğuk sütle çırpılarak hazırlanır.

 

Lançop Sos için;

Bir tencereye sıvı yağ alınır, çok ısıtılmadan, yağda dalgalanmalar oluşturunca ocaktan alınır. Çikolata ve kakaolu fındık kreması eklenir, çikolata eriyinceye kadar karıştırılır.  Pirinç fındıklar eklenerek karıştırılır ve sos hazırlanır.




 
Soğuyan profiterollerin üst kısmı kapak olacak şekilde kesilir. Büyük parçanın tabanına pastacı kreması sıkılır, dilimlenmiş çilek  yerleştirilir. Üzerine çikolata sos dökülür.  


Profiterolün kenarlarına daire şeklinde krema pompası ile pastacı kreması sıkılır.  Muzun baş tarafına baş parmak yerleştirilir, dip tarafına doğru ittirilir. Bu şekilde muz 3 parçaya ayrılır. Parçalardan birinin uçları birleştirilerek daire şekline getirilir ve daire şeklinde sıkılan kremanın üzerine yerleştirilir. Üzerine tekrar pastacı kreması sıkılıp, profiterolün kesilen kapak kısmı kapatılır. 


Bu şekilde hazırlanan profiterolün her tarafı kremşanti ile sıvanır.  




Izgara teli üzerine alınıp üzerine her yerine gelecek şekilde lançop sos dökülür.  Sonra kavrulmuş file fındıkla kaplanıp üzerine çilek yerleştirilerek süslenir. Buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

12 Şubat 2025 Çarşamba

Paris-Brest Tatlısı




 


malzemeler
hamur için
70 gr. tereyağı ya da margarin

1 su bardağı su

1 su bardağı un

3 adet yumurta

1 çimdik tuz

krema için
500ml. süt (2,5 su bardağı)

1 adet yumurta sarısı

2 yemek kaşığı un

1,5 yemek kaşığı nişasta

yarım su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı (tepeleme) Lotusbiscoff kreması (Yoksa sütlü fındık kreması da olur)

Çikolata dolgusu için;
 180 gr. (60 gramlık 3 paket, bitter ve sütlü karışık kullandım.) çikolata

200 ml süt kreması

üzeri için;
file badem
pudra şekeri

Yapılışı

Tereyağı ve su tencereye alınıp ocağa yerleştirilir. Tereyağı eriyince bir çimdik tuz ve un tek seferde eklenir, hızlıca karıştırılır. Sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur, ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Soğuyan hamura yumurtalar teker teker eklenip mikserle çırpılır. Sıkma torbasına doldurulup yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak istenilen büyüklükte daire şekline sıkılır. Duy uçları ince ise 2-3 sefer aynı dairenin üzerinde geçilerek biraz kalın ve geniş olacak şekilde sıkma işlemi yapılır. (Ben orta büyüklükte 6 adet halka yaptım daha küçük ya da tek büyük halka şeklinde yapılabilir.) Üzerine file badem serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. Pişme aşamasında fırın açılmaz. Süre bitiminde fırın kapatılır ve kapak açılmadan 30 dakika kadar beklenir, sonra kapak açılarak soğumaya bırakılır.
Krema için; yumurta sarısı ve 1 su bardağı süt çırpılır. Şeker, nişasta ve un eklenip topak kalmayıncaya kadar çırpmaya devam edilir. Kalan süt de eklenip tencere ocağa alınır. Sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınıp; vanilya, tereyağı ve lotusbiscoff kreması eklenip iyice çırpılır. Üzeri streç film ile kapatılıp 1 saat kadar buzdolabında bekletilir.
Süt kreması ocağa alınıp ısıtılır; küçük parçalara bölünen çikolata kremanın içine atılıp eriyinceye kadar karıştırılır.
 
 Soğuyan Paris-Brest halkaları bıçakla enine doğru kesilir, bademli üst parçası bir kenara alınır. Taban parçasının üzerine krema torbasına doldurulan çikolata sos sıkılır.





Dolaptan alınan pastacı kreması mikserle tekrar çırpılır ve krema torbasına doldurulur, çikolata sosunun üzerine istenilen şekilde bolca sıkılır, Üzerine haklanın bademli kısmı kapak olarak yerleştirilir. Üzerine pudra şekeri elenerek servis yapılır. İsteğe göre Benmari yöntemiyle ısıtılmış lotusbscoff kreması ya da çikolata sos ile süslenebilir.


Afiyet olsun.
kaynak : meyveli_mutfagim











21 Ocak 2025 Salı

Yaban Mersinli Muffin


 



 

Malzemeler
3 yumurta
2 Su b un
1 su bardağı toz şeker (yaban mersinleriniz ekşi ise 2 yemek k şeker arttırabilirsiniz)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
50 gr tereyağı (eritilmiş)
3/4 su bardağı çiğ krema
1 kase yaban mersini (miktarını isteğe göre arttırıp azaltabilirsiniz)
Üzeri için
1 yemek kaşığı soğuk tereyağı
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Yumurtalar derin bir kaseye kırılır, bir çimdik tuz atılıp mikserle çırpılır.  Toz şeker azar azar eklenip çırpmaya devam edilir. Limon suyu ve çiğ krema eklenip çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte  elenerek karışıma eklenir  ve karıştırılır. Ilık hale gelen eritilmiş tereyağı eklenip karıştırılır.  Ayrı bir kapta yaban mersinlerinin üzerine 1 yemek kaşığı un eklenip yaban mersinlerinin  her yanı unla  kaplanacak şekilde sallanır. Unlanan yaban mersinleri kek karışımına eklenir ve karıştırılır.

  Üzeri için ayrı bir kapta soğuk tereyağı, şeker ve un parmak uçlarıyla karıştırılıp kırıntı hamuru yapılır. Muffin kalıplarına muffin kağıtları yerleştirilip kek hamuru paylaştırılır. (12 adet çıktı) Üzerine kırıntı hamuru serpilir.  170 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kontrollü şekilde pişirilir. Üzeri kızarınca kürdan ile kontrol edilip fırından alınır.

 Afiyet olsun. 

Kaynak : sevgilimutfagimm

 


25 Aralık 2024 Çarşamba

Çikolata Dolgulu Kremalı Porsiyonluk Pasta






 Pandispanya için;

Malzemeler;

5 yumurta

1 su bardağı toz şeker

 1 su bardağı un

1 çay bardağı nişasta

3 yemek kaşığı dolusu kakao

 Yarım çay bardağı sıcak su

 1 paket vanilya

 1 paket kabartma tozu

 

Krema için;

2 paket krem şanti

1 su bardağı süt

 2 dolu yemek kaşığı labne

 

Çikolata dolgusu için;

3 adet yumurta

 2 yemek kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı kakao

1 çay bardağı su

 1 çay bardağı toz şeker

 60 gram bitter çikolata

Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki yumurtalar kırılır, sarısı ve beyazı ayrı kaplara alınır. 1 su bardağı toz şekerin yarısı akların, diğer yarısı sarıların olduğu kaba dökülür. Yumurta akı ve şeker şeker eriyinceye kadar iyice çırpılır. (İyice beyaz köpük kıvamına gelecek) Sonra yumurta sarıları ve şeker de mikserle çırpılır. Sarılara yarım çay bardağı sıcak su eklenip mikserin düşük ayarında çırpılır. 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 çay bardağı nişasta eklenir, karıştırılır. Elenmiş un eklenip çırpmaya devam edilir. Kakao eklenip spatula ile karıştırılır. Kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırmaya devam edilir. Çırpılmış yumurta akları eklenip alttan yukarıya doğru, akları söndürmemeye dikkat edilerek karıştırılır. İyice karışınca yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülür. Bir spatula ile tepsiye düzgünce yayılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrollü şekilde pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. 

Krema için : Tüm malzemeler uygun bir kabın içerisine alınır, mikserle çırpılarak krema hazırlanır. İyice soğuyup kıvam alması için buzdolabında bekletilir.

Bir tencereye 3 yumurta kırılır, 1 çay bardağı su ve 1 çay bardağı şeker, 2 yemek kaşığı kakao, 2 yemek kaşığı nişasta  eklenir.  Çırpıcı ile iyice , topak kalmayıncaya kadar çırpılıp tencere ocağa yerleştirilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. İçine bitter çikolata eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Blendar ile iyice pürüzsüz hale getirilir.

Pandispanyadan bir su bardağının ağzıyla yuvarlaklar kesilir. (Kalan parçalar robotta kırıntı haline gelinceye kadar çekilir. Kremşantili krema buzdolabından alınır ve krema torbasına doldurulup kesilen yuvarlak pandispanyaların üzerine sıkılır. Çikolatalı krema da krema torbasına doldurulur ve beyaz kremanın tam ortasına hafifçe batırılarak sıkılır. Pastaların üzeri kek kırıntılarıyla iyice kaplanır. Buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun. 

Kaynak : TatlıSanatı Mutfakta

24 Eylül 2024 Salı

Çikolatalı Pudingli Kek



 


Malzemeler: (bardak ölçüsü 200 ml)

 3 adet yumurta

bir tutam tuz

150 gr şeker (3/5 su bardağı)

 10 gr vanilya şekeri (2 çay kaşığı)

 80 ml sıvı yağ (1/3 su bardağı)

100 ml süt (1/2 su bardağı)

 1 yemek kaşığı granül kahve (nescafe)

180 gr un (1,5 su bardağı)

 2 yemek kaşığı kakao

 1 paket kabartma tozu

 

 Puding:

1 yumurta

40 gr şeker (2 yemek kaşığı)

 15 gr kakao (1 yemek kaşığı)

 20 gr mısır nişastası (1 yemek kaşığı)

 250 ml süt (1 su bardağı + 1/4 su bardağı)

 60 gr çikolata

20 gr tereyağı (1 yemek kaşığı)

 

Üzerine ; damla çikolata, çekirdeği çıkarılmış vişne

Yapılışı:

Bir tencereye 1 yumurta 2 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı nişasta, 1 yemek kaşığı kakao alınıp iyice çırpılır. Üzerine süt eklenip karıştırılır ve ocağa yerleştirilir. Sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. 60 gr. Çikolata eklenip eriyinceye kadar karıştırılır.  Ocaktan alınıp tere yağı eklenir ve tere yağı eriyinceye kadar karıştırılır. Büyük bir kaseye alınıp üzeri streç film ile kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Granül kahve sıcak süte eklenip eritilir ve soğumaya bırakılır.

3 yumurta, 1 tutam tuz, toz şeker ve vanilya karıştırma kabına alınıp mikser ile çırpılır. Sıvı yağ eklenip karıştırılır. Soğumuş olan kahveli süt eklenir. Un, kabartma tozu ve kakao birlikte elenerek karışıma eklenir ve mikserle çırpılır. Hazırlanan kek harcı yağlı kağıt ile kaplanmış kare veya dikdörtgen çeklindeki kelepçeli kalıba dökülür. Soğuyan puding krema torbasına doldurulur. Kek hamurunun üzerine önce yatay, sonra dikey olarak sıkılarak kafes görünümü verilir. (Pudingi kaşıkla rastgele de dökebilirsiniz) Ortalarında oluşan kare boşluklara damla çikolata ve vişne taneleri serpilir. 180°C sıcaklıktaki fırında 35 dakika pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Orjinal tarif için kaynak : Lecker mit Kristy

18 Eylül 2024 Çarşamba

Elmalı-Kuru Üzümlü Kek



  

Elmalı-Kuru Üzümlü Kek

Malzemeler

4 adet yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvı yağ

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı un

Ara kat için:

2 adet elma

1, 5 tatlı kaşığı tarçın

1 çay bardağı kuru üzüm

Üzeri için:

1 avuç file badem

2-3 yemek kaşığı kayısı marmeladı (Yeşil elma reçelini robotta çekip kullandım.)

 

Yapılışı :

Toz şeker ve yumurta çırpma kabına alınıp krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt sıvı yağ vanilya eklenip çırpmaya devam edilir. Kabartma tozu ve un birlikte elenerek karışma eklenir ve mikserin düşük devrinde çırpılır. Tere yağı ile yağlanmış dikdörtgen ya da kare bir kalıba hamurun yarısı dökülür. Elmaların çekirdekleri çıkarılır, kabukları soyulmadan ince dilimlenir ve kek hamurunun üzerine dizilir. Sıcak suda bekletilip kurulanmış üzümler ve tarçın elmaların üzerine serpiştirilir.  Kalan kek hamuru  elmaların üzerini tamamen  kapatacak şekilde kalıba dökülür. Kayısı marmeladı krema pompasına doldurulup kek hamurunun üzerine baklava deseni olacak şekilde sıkılır. Oluşan boşluklara file badem serpilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.