malzemeler
hamur için
70 gr. tereyağı ya da margarin
1 su bardağı su
1 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çimdik tuz
krema için
500ml. süt (2,5 su bardağı)
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı nişasta
yarım su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı (tepeleme) Lotusbiscoff kreması (Yoksa sütlü fındık kreması da olur)
Çikolata dolgusu için;
180 gr. (60 gramlık 3 paket, bitter ve sütlü karışık kullandım.) çikolata
200 ml süt kreması
üzeri için;
file badem
pudra şekeri
Yapılışı
Tereyağı ve su tencereye alınıp ocağa yerleştirilir. Tereyağı eriyince bir çimdik tuz ve un tek seferde eklenir, hızlıca karıştırılır. Sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur, ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Soğuyan hamura yumurtalar teker teker eklenip mikserle çırpılır. Sıkma torbasına doldurulup yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak istenilen büyüklükte daire şekline sıkılır. Duy uçları ince ise 2-3 sefer aynı dairenin üzerinde geçilerek biraz kalın ve geniş olacak şekilde sıkma işlemi yapılır. (Ben orta büyüklükte 6 adet halka yaptım daha küçük ya da tek büyük halka şeklinde yapılabilir.) Üzerine file badem serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. Pişme aşamasında fırın açılmaz. Süre bitiminde fırın kapatılır ve kapak açılmadan 30 dakika kadar beklenir, sonra kapak açılarak soğumaya bırakılır.
Krema için; yumurta sarısı ve 1 su bardağı süt çırpılır. Şeker, nişasta ve un eklenip topak kalmayıncaya kadar çırpmaya devam edilir. Kalan süt de eklenip tencere ocağa alınır. Sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınıp; vanilya, tereyağı ve lotusbiscoff kreması eklenip iyice çırpılır. Üzeri streç film ile kapatılıp 1 saat kadar buzdolabında bekletilir.
Süt kreması ocağa alınıp ısıtılır; küçük parçalara bölünen çikolata kremanın içine atılıp eriyinceye kadar karıştırılır.
Soğuyan Paris-Brest halkaları bıçakla enine doğru kesilir, bademli üst parçası bir kenara alınır. Taban parçasının üzerine krema torbasına doldurulan çikolata sos sıkılır.
Dolaptan alınan pastacı kreması mikserle tekrar çırpılır ve krema torbasına doldurulur, çikolata sosunun üzerine istenilen şekilde bolca sıkılır, Üzerine haklanın bademli kısmı kapak olarak yerleştirilir. Üzerine pudra şekeri elenerek servis yapılır. İsteğe göre Benmari yöntemiyle ısıtılmış lotusbscoff kreması ya da çikolata sos ile süslenebilir.
Afiyet olsun.
kaynak : meyveli_mutfagim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder