Disable Copy And Past

30 Nisan 2019 Salı

Mozaik Topları



Malzemeler :

100 gr tereyağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
1 çay bardağı kırık ceviz
1 çay bardağı damla çikolata
2 paket petibör bisküvi

Bulamak için hindistan cevizi

Yapılışı :
Uygun bir kabın içerisine bisküviler kırılır. (çok iri de olmayacak, un gibi de olmayacak) Üzerine kırık ceviz ve damla çikolata eklenir.
Küçük bir tencerede süt, kakao, toz şeker ve vanilya karıştırılıp ocağa alınır. Kaynamaya başlayınca içine tere yağı eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Fokurdamaya başlayınca ocaktan alınır. İlk sıcaklığı geçen çikolatalı sos bisküvilerin üzerine dökülür ve bisküviler çok ezilmeden karıştırılır. Hazırlanan karışımdan minik toplar yapılır ve hindistan cevizine bulanır. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Nisan 2019 Çarşamba

Sıvı Yağlı Gevrek Tuzlu Kurabiye



Tarif için Cahide Sultan'a teşekkürler.
Malzemeler
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı yoğurt
1 tam yumurta
1 su bardağı nişasta
2 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 silme Çay kaşığı mahlep
2 yemek kaşığı çörek otu
2-3 su bardağı arası un(kontrollü ekleyin)
Üzeri için ; Yumurta sarısı ve susam
Yapılışı :
Karıştırma kabına sıvı yağ, nişasta, tahin, toz şeker, tuz, kabartma tozu, mahlep ve çörek otunu alınıp karıştırılır.  Kontrollü şekilde un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur..
Hamur bir streç film veya poşet üzerinde çok ince olmayacak şekilde açılır,  istenilen boy ve şekilde bir kalıpla kesilir. Şekil verilen kurabiyeler yağlı pişirme kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp çatalla çizerek şekil verilir, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

27 Mart 2019 Çarşamba

Makarnalı Börek



Malzemeler:
5 adet böreklik yufka
yarım paket kelebek makarna

Sosu için;
4 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt

Arasına;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
250 gr. beyaz peynir
İsteğe göre 1 tutam maydanoz

Yapılışı :
Makarna haşlanır, soğuk suya tutulup süzülür. Soğuyunca rendelenmiş kaşar ve beyaz peynir eklenir. Yumurtalar derin bir kaba alınıp mikser ile çırpılır; üzerine sıvı yağ ve süt eklenip karıştırılır. Sosun yarısı peynirli makarnaya eklenip karıştırılır.
Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 1 yufka büzüştürerek serilir. Üzerine sos dökülüp fırça ile her yerine sürülür. Üzerine 2. yufka aynı şekilde serilip sos sürülür. Makarnalı karışımın yarısı üzerine dökülüp eşit şekilde yayılır. Diğer 2 yufka da aynı şekilde soslanıp makarnanın üzerine serilir. Kalan makarna eşit şekilde yufkaların üzerine yayılır. Son yufka makarnanın üzerine kapatılır, kalan sos üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenerek sıcak ya da ılık olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

15 Mart 2019 Cuma

Tahinli Kurabiye



Malzemeler:
250 gram oda ısısında margarin veya tereyağı
1 adet yumurta (sarısı içine akı dışına)
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı tahin
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket vanilya
3- 3,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Üzeri için;
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yumurta akı

Süslemek için;
80 gram bitter çikolata (isteğe bağlı)

Yapılışı:
Un hariç bütün malzemeler krema kıvamına gelene kadar karıştırır, ardından azar azar kontrollü bir şekilde un eklenerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur ikiye bölünür, yağlı ağıt arasına alınarak merdane yardımıyla 1 cm. kalınlığında açılır. (Ben yağlı kağıt kıllanmadan açtım, biraz dağılan bir hamur ama sıkıntı olmadı)  Açılan hamurdan bir kalıp yardımıyla ya da bıçakla küçük kare şekiller kesilir. (İsterseniz elde yuvarlak şekilde yapabilirsiniz) Şekil verilen kurabiyeler önce yumurta akına sonra dövülmüş cevize batırılıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim (20-25 dakika yeterli oluyor).  İsteğe göre üzeri benmari yöntemiyle eritilmiş çikolata ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.
Kaynak : ilknurunpastablogu

13 Mart 2019 Çarşamba

Çikolatalı Kruvasan Poğaça




Orjinal tarif çikolatalı ama ben yarısını peynirli yaptım, iki hali de çok güzel oldu.
Malzemeler;
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 paket instant (kuru) maya,
2,5 yemek kaşığı şeker,
1 çay kaşığı tuz,
5,5 - 6 su bardağı kadar un

Arasına sürmek için;
200 gr. oda sıcaklığında yumuşamış tere yağı

İçi için ;
Sürülebilir çikolata. (Nutella, çokokrem, vb.)

Üzeri için;
2 yumurta sarısı,
1 çay kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI;
Geniş bir kabın içerisine, bütün malzemeleri alarak yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Üzeri örtülüp ılık bir ortamda mayalanması için 1 saat dinlendirilir. Dinlenen hamur 10 eşit bezeye bölünür, bezelerin her biri pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına tere yağı sürülüp üst üste dizilir, son bezeye tere yağı sürülmez. Beze grubu önce elle içten dışa çekiştirilerek, sonra merdane oklava yardımıyla büyük bir yufka olacak şekilde açılır. Önce artı (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen parça elde edilir. Her bir üçgen parça da 6 üçgen olacak şekilde kesilerek toplam 24 üçgen parça elde edilir.  Üçgen parçaların kenarına sürülebilir çikolata yerleştirilerek rulo şeklinde sarılır. Bütün üçgen parçalar bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine sıvı yağla karıştırılmış yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.instagram.com/p/Bqt0aYuBRuM/

6 Mart 2019 Çarşamba

Katmer Börek (Hazır yufkadan)




Malzemeler :

5 adet böreklik hazır yufka

Yufkaların arasına sürmek için;
200 ml sıvı krema
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı maden suyu

İç harcı için;
Beyaz peynir
Sosu için;

Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı :
Sıvı krema, sıvı yağ ve maden suyu derin bir kapta iyice karıştırılarak sos hazırlanır. Yufkalardan ilki tezgaha serilir, üzerine hazırlanan kremalı sostan gezdirilip fırça ile her tarafına sürülür. 2., 3. ve 4. yufkalar aralarına sos sürülerek ilk yufkanın üzerine yerleştirilir. 4. yufkanın üzerine de sos sürülüp üzerine 5. yufka serilir; 5. yufkanın üzerine sos sürülmez!. 5 kat olan yufka önce artı (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgen parçalar pizza dilimi şeklinde 6 eşit parçaya bölünür.(Toplam 24 parça elde edilecek) Kesilen üçgen parçaların uç kısmına istenilen miktarda peynir yerleştirilir ve sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. Bütün börekler hazırlandıktan sonra 15 dakika kadar buzdolabında bekletilir.
Derin bir kapta 1 su bardağı su ve yarım çay bardağı sıvı yağ çırpılır. Börekler dolaptan alınıp sosa batırılarak ıslatılır. (Böreklerin her yerini sosa batırmaya dikkat etmelisiniz.) Sosa batırılan börekler yağlı pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirilir. (Ben 50 dakika pişirdim)
Afiyet olsun.
Not : Börekleri hazırlayıp buzlukta saklayabilirsiniz; pişireceğiniz zaman buzunu çözdürüp yağ ve su karışımına batırıp pişirebilirsiniz.
İstenilen iç malzeme kullanılabilir; kıymalı, patatesli, vb.
Börekler bekletildiğinde çıtırlığını kaybedebilir bu yüzden tüketeceğiniz gün yapmanız tavsiye edilir. Böreklerinizi akşamdan hazırlayıp su ve sıvı yağlı sosa ertesi gün bulayarak pişirebilirsiniz.
Kaynak : https://www.nefisyemektarifleri.com

25 Şubat 2019 Pazartesi

Fındık Ezmeli Çikolatalı Cheesecake




Malzemeler :

Tabanı İçin:

100 gr. margarin ya da tere yağı

2 paket yulaflı bisküvi

1 çay bardağı toz halinde çekilmiş fındık

Dolgusu İçin:

500 gr labne peyniri

1 paket krema

1/2 su bardağı toz şeker

3 adet yumurta

1 paket vanilya

180 gr fındık ezmesi


Çikolata Sosu İçin:

1/2 paket süt kreması

1 paket (80 gr) bitter çikolata


Yapılışı

Kelepçeli kalıbın tabanı yağlı kağıt ile dış kısmı da alüminyum folyo ile kaplanır.

Bisküviler robotta un haline gelinceye kadar çekilir. Eritilmiş tere yağı ve çekilmiş fındık eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım kelepçeli kalıba dökülüp eşit şekilde yayılır. Buzdolabına kaldırılıp 15-20 dakika dinlendirilir. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirilip soğumaya bırakılır.

Dolgusu için:
Labne peyniri derin bir kaba alınır; üzerine krema, toz şeker, vanilya eklenip çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenip çırpmaya devam edilir. Fındık ezmesi de eklenip çırpılır. Hazırlanan harç cheesecake tabanının üzerine dökülür. Kalıp tezgaha bir kaç defa vurulup hava kabarcıklarının çıkması sağlanır. Çıkan hava kabarcıkları parsa kalıp hafif sallanarak kabarcıklar patlatılır. (Bu işlem Cheesecake'in çatlamaması için yapılır.)
Kelepçeli kalıp içi kaynar su dolu büyük bir fırın kabına yerleştirilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Fırının kapağı hafif aralanıp pişen cheesecake soğutulur.

Çikolata sosu için:
Küçük bir tencereye krema alınıp kısık ateşte ısıtılır. Kaynamasına yakın bitter çikolata parçaları eklenir, eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince cheesecake'in üzerine gezdirilir. Hazırlanan cheesecake buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.


Afiyet olsun.

14 Şubat 2019 Perşembe

Fırıncı Pidesi




Malzemeler :
1 bardak ılık süt
1 bardak ılık su
 Yarım paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı  kadar un

İç Malzemesi;
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet domates
2 adet yeşil biber
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Rendelenmiş kaşar

Yapılışı :
Ilık su, yaş maya ve toz şeker yoğurma kabına alınıp maya eritilir. Üzerine süt, tuz ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurun üzeri örtülüp mayalanmaya bırakılır.
   Bir tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine kıyma ve ince doğranmış biberler eklenip kavurmaya devam edilir. Kıyma kavrulup suyunu çekince üzerine kabuğu soyulup küp şeklinde doğranmış domates ve ince kıyılmış sarımsak eklenir. Domatesler pişince tuz ve karabiber eklenip ocaktan alınır. İnce kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır.
 Mayalanan bezelere bölünür ve merdane yardımıyla oval şekilde açılır; ortasına iç malzeme yerleştirilip kenarları içe doğru kapatılarak pide şekli verilir. İçe doğru kapatılan hamurun üzerine fırça ile biraz su sürülür. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında hamur hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişen pidelerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilip tekrar fırına sürülür. Kaşar eriyince fırından alınıp sıcak olarak servis yapılır. Servis sırasında pidenin kenarlarına tere yağı sürebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.nefisyemektarifleri.com

Ustasından öneri: Fırınlarda satılan ekmek hamurlarından da alıp daha çabuk ve lezzetli pideler yapabilirsiniz.


22 Ocak 2019 Salı

El Açması Nişastalı Börek




Tarifini Facebook'taki bir yemek grubunda bir hanım paylaşmıştı, ismini not almamışım:(( Ben yarısını ıspanaklı, yarısını patatesli yaptım, istediğiniz iç malzeme ile yapabilirsiniz. Biz çok beğendik, umarım siz de dener ve beğenirsiniz.

Malzemeler :
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Üzerine;
175 gr. tere yağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Açmak için;
yeterince nişasta

Arasına ;
1 kg. yıkanmış ıspanak yaprağı
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pulbiber
beyaz peynir

ya da ;
4-5 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber, karabiber

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır; üzerine aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamur 7 eşit bezeye bölünüp buzdolabında 15 dakika dinlendirilir.
Ispanaklı harç için;
Kuru soğan yemeklik doğranır, tuz eklenip ovulur. Üzerine doğranmış ıspanak yaprakları, sıvı  yağ, tuz ve baharatlar eklenip ıspanaklar sönünceye kadar karıştırılır.

Patatesli harç için;
Patatesler haşlanıp kabukları soyularak çatalla ezilir. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça eklenip biraz daha kavrulur. Ezilmiş patates, tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

Dinlenen bezelerden biri alınıp 5 eşit bezeye bölünür; nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan 5 beze aralarına nişasta serpilerek üst üste yerleştirilir. Oklava ile açılabildiği kadar ince açılır. Bir kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Diğer 6 beze için de aynı işlem tekrarlanır. Börekler tepsiye dizilince istenilen büyüklükte dilimlenir. Tere yağı eritilip sıvı yağ ile karıştırılır, böreklerin üzerine kaşıkla gezdirilir. Hazırlanan börekler 1 saat kadar dinlendirilir.  Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri istediğiniz kıvamda kızarıncaya kadar pişirilir. (Ben 35 dakika pişirdim, pişirme süresi fırına göre değişebilir.)

Afiyet olsun.




4 Ocak 2019 Cuma

Havuçlu Rulo Salata


 

Tarif Pelin Chef'ten; büyük fırın tepsisinde yaptığım için 2 ölçü olarak yaptım; iç malzemesine dereotu ve labne peyniri ekledim.

Malzemeler :
3 adet yumurta
3 adet orta boy havuç
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
Tuz
Arasına;
1 kase süzme yoğurt
1/2 paket labne peyniri
1 diş sarımsak
½ kase küçük doğranmış maydanoz, dereotu

Yapılışı : 
Soğanı ince ince doğranarak zeytinyağı ile birlikte tavada kavrulur. İnce rendelenmiş havuçlar da eklenip havuçlar yumuşayana kadar pişirilir. Tuzu ayarlanıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Yumurtaların akları ve sarıları ayrılarak ayrı ayrı karıştırma kaplarına alınır. Yumurta akları mikserle 3-4 dakika kar haline gelene kadar çırpılır. (karıştırma kabı ters çevrildiğinde akmayacak kıvamda olmalı)
Yumurta sarıları mikserle 2-3 dakika çırpılır ve soğumuş havuç ilave edilip karıştırılır. Un da ilave edilerek karıştırılır ve bu karışıma çırpılmış yumurta akından bir kaşık alıp karıştırılır. Bir iki kaşık daha ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Kalan yumurta akı da karıştırılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilir. (Yumurta aklarının çok iyi çırpılması ve yumurta sarılı karışımla birleştirilirken çok fazla karıştırılıp söndürülmemesi bu tarifin en önemli noktası. Bu nedenle yumurta aklarını birkaç seferde karışıma ekliyoruz ki çok fazla sönmesin.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.   (Çok fazla pişirip kurutmayın. Eğer hamur kağıttan ayrılıyorsa fırından çıkarın.) Fırından çıkardıktan sonra 1 dakika beklenir ve kağıdı ile birlikte yavaşça sararak rulo yapılır. (Çok sıkı sarmayın.) Bu şekilde 10 dakika beklettikten sonra rulo açılır ve kağıdından ayrılır. Ezilmiş sarımsak, labne, süzme yoğurt, ince kıyılmış dereotu-maydanoz karıştırılarak açılan rulonun üzerine sürülür, tekrar rulo şeklinde sarılır, 2-3 saat buzdolabında bekletilir ve dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun