Disable Copy And Past

29 Kasım 2013 Cuma

Pastırmalı Barbunya Çorbası


 

Malzemeler :

500 gr. Kuru barbunya fasulye
1 fincan sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
8 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kimyon
2 adet kuru soğan
100 gr. Pastırma
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılmış barbunyalar tencereye alınır, üzerine çıkacak kadar su eklenip haşlanır, suyu süzülür. Tereyağı ve sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır, yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, kıyılmış sarımsak da eklenip hafif kavrulur.  Salçalar ve kıyılmış pastırma eklenip karıştırıır ve suyu eklenir. Kaynayınca barbunya fasulyeler eklenir, barbunya ezilmeye yakın pişirilir. Ocaktan alınıp baharatları eklenir, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

22 Kasım 2013 Cuma

Siyah Havuçlu Rulo Salata


 



Rulo havuç salatasını ilk burada görmüştüm. Orijinal tarifte ufak değişiklikler yaparak siyah havuçla denedim; pembe ya da daha açık bir renk elde etmek istemiştim ama oldukça koyu bir renk ortaya çıktı.

Malzemeler :
1 kg siyah havuç
4 adet yumurta
5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
Arasına sürmek için ;
200 gr. labne peyniri
1 tutam dereotu
3-4 yaprak roka
1 tutam maydanoz
1 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı :
Havuçlar rendelenip az yağda pişinceye kadar kavrulur. 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenip suyu çekinceye kadar pişirilir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Yumurtalar kırılıp sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta aklarına bir çimdik tuz atılarak mikser yardımıyla kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Çırpma kabı ters çevrildiğinde akmayacak kıvamda olacak)
Yumurta sarıları ve un havuç püresine eklenip blenderdan geçirilir, yumurta akları azar azar eklenip tahta bir kaşıkla akları söndürmemeye dikkat edilerek karıştırılır.
 Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine düzgünce dökülür, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarır çıkarmaz yağlı kağıt yardımıyla rulo haline getirilip soğumaya bırakılır.
Yeşillikler yıkanıp ince ince kıyılır; ezilmiş sarımsak ile birlikte labne peynirine eklenip karıştırılır.
Soğumuş olan havuçlu rulo açılır ve üzerine peynir karışımı sürülür ve tekrar rulo olarak sarılır. Hazırlanan rulo Streç film ile sarılıp bir gece buzdolabında bekletildikten sonra dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

14 Kasım 2013 Perşembe

Mantar Kurabiye (Güncelleme)


Daha önce yayınladığım tarifi yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum, denemeniz dileğiyle...

Malzemeler :
1 su bardağı toz fındık
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kakao
1 yumurta akı

Yapılışı :
Yarım su bardağı pudra şekeri, toz fındık, yumurta akı ve kakao bir kapta iyice karıştırılır. (Ele yapışan, yumuşak bir hamur oluyor.) 1 su bardağı pudra şekeri bir tabağa dökülür. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve pudra şekerinin içine atılarak yuvarlanır. İyice pudra şekerine bulanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-12 dakika pişirilir. Tepsiden alınıp soğutularak servis yapılır.

Not : bu ölçüden 9-10 adet kurabiye çıktı, 2 ölçü yapmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

11 Ekim 2013 Cuma

Hamsikoli (Hamsi Ekmeği)


Malzemeler :
500 gr. kılçığı ayıklanmış hamsi
1 adet pırasa
yarım demet pazı
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam taze nane
1 adet kırmızı kapya biber
3-4 dal yeşil soğan
1 yemek kaşığı beyaz un
2 su bardağı mısır unu
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber, pulbiber
1/2 paket kabartma tozu

Yapılışı :
Yeşillikler iyice yıkanıp kurulanır ve ince kıyılır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılıp minik küpler halinde doğranır. Doğranmış sebzeler derin bir kaba alınır; üzerine mısır unu, beyaz un, kabartma tozu, sıvı yağ, yumurta, hamsi, tuz ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur, yağlanmış bir fırın kabına yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Kare şeklinde dilimlenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
 
 
 
"Alıntı"
 
O da kendince haklı:)) İYİ BAYRAMLAR...

9 Ekim 2013 Çarşamba

Barbunyalı Pazı Yemeği



Malzemeler :
2 demet pazı
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet kırmızı kapya biber
1 su bardağı haşlanmış barbunya
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz

Yapılışı :
Pazılar yıkanır ve suları süzülüp doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış kapya biber, ince kıyılmış sarımsak ve doğranmış pazı sapları ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pazı sapları biraz yumuşayınca salçalar eklenip kavrulur, sonra pazının yaprak kısımları eklenir. Pazı yaprakları sönünce çok az su ve haşlanmış barbunyalar eklenir, tuzu ayarlanıp 5-10 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.

8 Ekim 2013 Salı

Unlu Çıtır Börek




Bloglar arasında çok popüler olan bir tarif, denememek için çok direndim ama missgibi Zerrin 'de görünce daha fazla dayanamadım:)) Zerrin Hanım kıymalı yapmış, ben patatesli ve pazılı yapmayı tercih ettim.
Malzemeler:  
2 adet Yufka    
100 gr Tereyağ
1/2 çay bardağı Sıvı Yağ
1/2 çay bardağı Un
1/2 çay bardağı Nişasta
 
İç Malzemesi;
1 demet pazı
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, pulbiber ya da;
 
3-4 adet patates
tuz, karabiber, pulbiber
isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı salça      

Üzerine;    
1 adet Yumurta Sarısı
1 tatlı kaşığı Haşhaş ya da çörek otu   

Yapılışı :
Tereyağı ve sıvı yağ bir tavaya alınıp tereyağı eriyinceye kadar ocakta tutulur, sonra soğumaya bırakılır.
Pazılar yıkanıp suları süzülür ve ince doğranır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılır ve minik küpler halinde doğranır. Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulunca doğranmış pazı sapları ve biber eklenir; pazı sapları yumuşamaya başlayınca pazı yaprakları da eklenerek pişirilir. Tuz, karabiber ve pulbiber ile tatlandırılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Patatesli harç için:
Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur, sıcak iken çatalla ezilerek püre yapılır, tuz ve baharatlarla tatlandırılır.

Yufka geniş bir zemine yayılır; üzerine fırça ile her tarafına gelecek şekilde yağ sürülür. Bir kapta un ve nişasta karıştırılır ve bir süzgeç yardımıyla yufkanın her tarafına gelecek şekilde elenerek serpilir.
Yufkanın kenarları hafifçe ortaya doğru katlanarak kare şekline getirilir ve bıçakla kesilerek ortadan ikiye bölünür.(1 yufkadan 2 adet rulo yapılacak) Yufkanın geniş tarafına iç malzeme yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. (Yufkanın diğer parçası da malzeme yerleştirilerek rulo yapılır.) Diğer yufka içinde aynı işlem uygulanıp hazırlanan rulolar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu, haşhaş, vb. serpilir, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Ekim 2013 Pazartesi

Hamsi Mücveri



Malzemeler :

300 gr. ayıklanmış hamsi (kılçıkları ve kuyruğu çıkarılmış)
5-6 adet pazı yaprağı
2 dal taze soğan
1 adet çok ince pırasa
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
1 adet küçük boy patates (rendelenmiş)
1 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı beyaz un
1 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
karabiber
pulbiber
Yapılışı :

Yeşillikler yıkanıp kurulanır ve ince olarak kıyılır. Hamsiler ayıklanıp kılçıkları çıkarılır, kuyrukları kopartılır, iyice yıkanıp süzülür. Ayıklanmış hamsiler, doğranmış yeşillikler, rendelenmiş patates, mısır unu, beyaz un, yumurta, su, tuz ve baharatlar bir kaba alınır. İyice karıştırılıp akıcı bir harç elde edilir. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya yağ dökülüp kızdırılır, hazırlanan harç bir kaşık yardımıyla tavaya alınır ve arkalı önlü kızartılır. Sıcak olarak salata ile birlikte servis yapılır.

 
Afiyet olsun.
 

 

3 Ekim 2013 Perşembe

Havuçlu Kek



 
Daha önce de defalarca denediğim portakal ağacının tarifiyle... Blogda paylaştığımı sanıyordum ama nedense bulamadım:))

Malzemeler :
5 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rendelenmiş havuç, yıkanıp kabuğu kazınmış
1 su bardağı ceviz, irice dövülmüş (ceviz yoksa fındık da olur)
2 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tarçın
1 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu

Üzerine;
pudra şekeri

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp şeker eriyinceye kadar mikser ile çırpılır. Rendelenmiş havuç ve ceviz eklenip karıştırmaya devam edilir. Un, tarçın ve kabartma tozu eklenip mikserin düşük ayarında çırpılır. Hazırlanan hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür.  Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kek batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek çıkarılır ve üzerine pudra şekeri serpilir.

Afiyet olsun.

6 Ağustos 2013 Salı

Boş Börek (Güncelleme)



Daha önce yayınladığım börek tarifini yeni fotoğrafı ile tekrar yayınlıyorum, bayram kahvaltısı için güzel bir seçenek olabilir.
Malzemeler :
2 adet yufka
2 adet yumurta

kızartmak için ;
sıvı yağ

Yapılışı :
Yufka düz bir zemine serilir. 1 adet yumurta çukur bir kapta çırpılarak fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürülür. Yufka kenarından başlanarak 3 parmak genişliğinde katlanır. Oluşan rulodan 4 parmak boyunda parçalar kesilir. Diğer yufka da bu şekilde hazırlandıktan sonra kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Cacıklı Arap Köftesi


İş arkadaşlarımızla gittiğimiz bir iftar yemeğinde ikram edilen arap köftesi çok hoşuma gidince hemen internetten tarif araştırdım ve http://lavantin.wordpress.com 'un tarifiyle denedim, bulgurlu lezzetleri seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
1 bardak ince bulgur
100 gr. yağsız kıyma
1 baş soğan
1-2 kaşık un
Tuz, karabiber, pul biber
Köfteleri kavurmak için zeytinyağı

Cacık için:
1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
1 kase iri doğranmış semizotu ( 250-300 gram kadar.)

Yapılışı:
İnce bulgur, kıyma, çok ince kıyılmış soğan, tuz, baharatlar ve unu karıştırılır. Gerektikçe su ilavesiyle 15- 20 dakika yoğrulur. Macun kıvamına gelen köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparılır, eller sık sık ıslatarak yuvarlanır. Kaynar suda haşlanarak ya da buhar tenceresinde pişirilir. Tadına bakılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Şefin önerisi köftelerin buharda haşlanması. oluyor.
Köfteler pişene kadar ılıtılmış sarımsaklı yoğurtla semizotunu karıştırılıp tuzu ayarlanır. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırılır ve pul biberi atılır. Pişen köfteler de tavaya ilave edilip bir süre kavurduktan sonra, tabaktaki semizotunun üzerine dökülür.
Afiyet olsun…