Disable Copy And Past

17 Şubat 2012 Cuma

İstridye Mantarı Çorbası (Yalancı İşkembe)




Aldığım istiridye mantarı ile "ne yapabilirim" diye nette dolaşırken bu tarife rastladım, hemen ölçülerini kendime göre ayarlayarak denedim. Tarifi gördüğüm site benim de tariflerimi izinsiz yayınlayan bir site olduğu için tarifin kime ait olduğunu araştırdım ve evcini'ne ait olduğunu öğrendim. Bu nefis tarif için kendisine teşekkür ediyorum. (http://www.evcini.com/2005/10/_i.html)
Malzemeler:
1.5 yemek kaşığı un (2,5 yemek kaşığı kullandım)
yarım fincan sıvıyağ
çok küçükse 7-8 adet, büyükse 3 adet istridye mantarı (5-6 adet büyük boy kullandım)
2 diş sarmısak
1 fincan sirke
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı et suyu (2 su bardağı et suyu + 3 su bardağı su kullandım)
Yapılışı:
istridye mantarlarının sapı atılıp geri kalanı küçük küpler halinde doğranır. Bir tencereye sıvı yağı alınıp ısıtılır, un eklenip ve hafif rengini değiştirip kokusu çıkana kadar kavrulur, et suyu eklenir. Kaynayınca doğranan mantarlar eklenir ve yumuşayana kadar haşlanır. Gerekirse kıvamını ayarlamak için sıcak su eklenir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Bir tavada tereyağı eritilir ve kırmızı biberi eklenip, ocaktan alınır. Sarımsaklar bir miktar tuzla ezilir ve sirkeyle karıştırılır. Çorba kaselere paylaştırılır; üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir. En son olarak sarımsaklı sostan eklenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

13 Şubat 2012 Pazartesi

Ispanaklı Pasta (Güncelleme)





Malzemeler :
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
2 su bardağı un
1 su bardağı robotta çekilmiş çiğ ıspanak yaprağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması :
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tozşeker
Ayrıca;
1 su bardağı süt
1 paket kremşanti
Yapılışı :
Ispanaklar yıkanıp iyice süzdürülür ve yaprak kısımları robottan geçirilir.
Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Sıvıyağ, un, kabartma tozu ve
vanilya eklenip çırpmaya devam edilir. Ispanaklar eklenip iyice karıştırılır ve
yağlanmış kalıba dökülüp, 175 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
Krema malzemeleri karıştırılıp, pişirilir ve soğumaya bırakılır. Krem şanti
1 bardak soğuk sütle çırpılıp, soğumuş olan diğer krema ile karıştırılır. Kekin
kenar kısımları bıçakla kesilip, çıkan kırıntılar rondodan geçirilir. (Bu
kırıntılar krema döküldükten sonra pastayı süslemek için kullanılacak.)Kek ikiye
kesilip, arasına krema sürülür. (Ben arasına muz koydum.) Kesilen diğer parça
üzerine yerleştirilip kalan krema ve rondodan geçirilen kek kırıntılarıyla
süslenir.
Afiyet olsun.

10 Şubat 2012 Cuma

Çikolatalı Kek


Süsleme için; toz fıstık, hindistancevizi ve portakal peltesi kullandım, istediğiniz bir marmelat kullanabilirsiniz.
Çikolatalı Kek
Malzemeler :
125 gr. tereyağı ya da margarin
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta yarım su bardağı süt
2 yemek kaşığı kakao
1 paket bitter çikolata (80 gr.)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanily
2 su bardağı un
Yapılışı:
Tereyağı küçük bir tavaya alınarak eritilir. Çikolata parçaları eklenip eriyinceye kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Yumurtalar ve pudra şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Soğumuş çikolatalı karışım ve süt eklenip karıştırılır. Un, kakao, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir ve tahta bir kaşıkla ya da spatula ile karıştırılır. Margarinle yağlanmış kalıba dökülüp 160 derece fırında pişirilir. Kek batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca ters çevrilerek kalıptan çıkarılır.
Afiyet olsun.

7 Şubat 2012 Salı

Simit





Bu aralar mayalı tarifler denemeyi çok seviyorum; vakit bulduğumda hemen mayalı bir hamur hazırlayıp evdeki malzemeye göre pide, pizza, ekmek, simit, vb. yapıyorum. Simitleri de geçen hafta sonu kahvaltı için yaptım. Soğuk ve karlı havanın hüküm sürdüğü bugünlerde kahvaltı için güzel bir öneri diye düşünüyorum:))
Malzemeler :
4-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya (11gr.)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
aldığı kadar su
Üzerine:
yarım su bardağı kadar pekmez
yarım su bardağı kadar su
yeterince susam
Yapılışı :
Un ve diğer malzemeler karıştırılır, aldığı kadar ılık su eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur; üzeri örtülüp 15-20 dakika kadar dinlendirilir. Su ve pekmez karıştırılıp sos hazırlanır. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça kolartılıp yuvarlanır ve uzun bir şerit yapılır. Hazırlanan şerit ikiye katlanıp, uçları döndürülür ve birleştirilerek simit şekli verilir. Önce pekmezli suya, sonra susama batırılıp her tarafı susama bulanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Hamur bitinceye kadar işlem tekrarlanır. 180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

27 Ocak 2012 Cuma

Elmalı Çörek


İki ölçü olarak yaptım ve yarısını tek porsiyonluk çörekler halinde hazırladım.

Malzemeler :
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.)
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
İçine;
4-5 adet elma
tarçın
1 fincan kuru üzüm
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, tozşeker, sıvı yağ, yoğurt ve kabartma tozu alınır ve iyice çırpılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hamur 4'e bölünüp biraz dinlendirilir.
Elmaların kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. İçine ceviz, tarçın, şeker ve kuru üzüm eklenip iyice harmanlanır.
Dinlenen bezelerin her biri oval pide şeklinde açılır. Ortasına uzunlamasına elmalı harç yerleştirilir. İç malzemenin sağ ve sol kenarlarına bıçakla 1 cm aralıklarla verev çizikler yapılır. Kesilen şeritler karşılıklı olarak ortada birleştirilir ve saç örgüsü şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkartılıp, ilk sıcaklığı geçince dilimlenir. (Soğuyunca sertleştiği için kesmek zorlaşıyor, hamur kırılıyor.)
Not : İsterseniz bezeleri mandalina büyüklüğünde yaparak hamuru açabilir ve tek porsiyonluk çörekler hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

26 Ocak 2012 Perşembe

Ayvalı Katmer Ponçik



Malzemeler :
4,5 su bardağı un
1 paket instant maya ya da yarım küp yaş maya
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
Arasına;
75 gr. tereyağı ya da yumuşak margarin
İçine;
1 adet ayva
3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kadar limon suyu
bir miktar su ya da;
istediğiniz bir marmelat çeşidi
Üzerine;
yumurta sarısı
pudra şekeri
Yapılışı:
Un, yumurta, maya, sıvı yağ, şeker ve süt karıştırılıp ele yapışmayan bir hamur olıncaya kadar yoğurulur. Üzeri örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir.
Ayvanın kabukları soyulur ve rendelenir. Toz şeker ve biraz su eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine limon suyu eklenip soğumaya bırakılır.
Hamur ikiye bölünür ve her bir parça 8 bezeye ayrılır. (8x2) Bezeler pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına tereyağı sürülerek üst üste yerleştirilir, son katına yağ sürülmez. (hamur 8 kat olacak) Oklava ya da merdane ile hafiçe bastırılarak servis tabağı büyüklüğünde açılır. (Hamuru açarken arasıra ters yüz etmek gerekiyor, yoksa altta kalan kat üstteki katla aynı büyüklükte açılmaz.) Açılan hamur önce (+), sonra (X) şeklinde kesilerek 8 eşit üçgen parça elde edilir. Üçgen parçaların geniş kısmına ayvalı harç yerleştirilir, yanları hafif içe doğru katlanıp rulo şeklinde sarılır. Ayrılan diğer 8 beze için de aynı işlem tekrarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilen ponçiklerin üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür ve 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca üzerine bolca pudra şekeri elenerek servis yapılır.
Not: Yapıldığı gün tüketilmesi tavsiye edilir.
Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kuru Börülce


Malzemeler :
1 su bardağı kuru börülce
1 adet kuru soğan
1 adet yeşil biber
2 adet domates
1 adet havuç
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı :
Börülceler birkaç saat ılık tuzlu suda bekletilir. Bekleme suyu dökülüp bir tencereye alınır ve üzerine çıkacak kadar su eklenip yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış havuç ve ince kıyılmış biber eklenip kavurmaya devam edilir. Domateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır ve tencereye eklenir. Salçalar eklenip karıştırılır ve üzerine yeterince su dökülür. Kaynamaya başlayınca suyu süzülmüş börülceler eklenir. Şeker atılıp tuzu ayarlanır ve pişmeye bırakılır. Tenceresinde soğutulup, limon suyu dökülerek servis edilir.
Afiyet olsun.

25 Ocak 2012 Çarşamba

Pide Çeşitleri


İstediğiniz iç malzeme kullanarak yapabilirsiniz. Ben kendim için peynirli, İrem için de kavurmalı, pastırmalı hazırladım.
Malzemeler :
4 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
yarım küp yaş maya ya da 1 paket (11 gr.) instant maya
aldığı kadar su
İçine;
beyaz peynir (fırında eriyen, yağlı peynir), domates-biber
kavurma
pastırma
kaşar peyniri ya da
istediğiniz bir malzeme (ıspanak, patates, kıyma vb.)
Yapılışı :
Maya toz şekerle birlikte ılık sütün içine atılır ve eritilir. Un; yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Üzerine eritilmiş maya dökülür, tuz atılır. Aldığı kadar su ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur. 15-20 dakika mayalanması için bekletilir. Hamurdan mandalinadan daha büyük bezeler yapılır ve unlanmış zeminde oval şekilde açılır. Ortasına ufalanmış peynir yayılır; kenarları hafif içe doğru katlanarak pide şekli verilir. Peynirin üzerine domates-biber dilimleri dizilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Kavurmalı ya da pastırmalı yapmak için; hamur açılıp kenarları içe doğru katlanır ve boş olarak tepsiye dizilir. 170-180 derece fırında pişmeye bırakılır. Boş pideler kabarıp, hafif pembeleşince ortalarına pastırma-kaşar ya da kavurma kaşar doldurulup tekrar fırına verilir ve kaşar eriyinceye kadar pişirilir. Fırından alınca kenarlarına tereyağı sürülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kereviz Pane ve Zeytinyağlı Kereviz Sapı



Malzemeler :
4-5 adet orta boy kereviz
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu ya da 1 paket hazır çıtır pane harcı
limon suyu
tuz

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı:
Bir tencereye su, tuz ve limon suyu alınır. Kerevizlerin kabukları soyulur ve 0,5 cm kalınlığında halka şeklinde doğranır. Tencere ocağa oturtulup kerevizlşer hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzülüp kurulanır. Yumurtalar çukur bir kapta çırpılır. Kurulanan kerevizler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, son olarak da galeta ununa (ya da çıtır pane harcına) bulanarak kızgın yağda arkalı-önlü kızartılır. Kağıt hazlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür. İsteğe göre yoğurtlu sosla servis yapılır.


Pazardan aldığım kerevizlerin sapları düzgün ve çok güzel görünüyordu; atmaya kıyamadım ve zeytinyağlı pişirdim. O anda evde havuç olmadığı için eklemedim ama havuç da çok yakışır.
Malzemeler:
1 kg. kerevizin beyaz dal kısımları (yeşil kısımları çok sert oluyor, pişmiyor)
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet havuç
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
1-2 yemek kaşığı pirinç
limon suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
Yapılışı :
Kereviz sapları ayıklanıp yıkanır ve 4-5 cm uzunluğunda doğranır. Soğan yemeklik doğranıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Verev doğranmış havuç ve jülyen doğranmış kırmızı biber eklenip sotelenir. Kereviz sapları eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp bir süre kendi suyuyla pişirilir. Sonra üzerine çıkacak kadar su, toz şeker ve tuz eklenir. Üzerine yıkanmış pirinçler yayılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Limon suyu sıkılarak ocaktan alınır. Tencerede soğutulup servis tabağına alınır.
Afiyet olsun.

23 Ocak 2012 Pazartesi

Vişne Soslu Ayva Tatlısı



Malzemeler:
2 adet ayva
1 su bardağı vişne
3-4 yemekkaşığı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
3-4 adet tane karanfil
1 tatlı kaşığı nişasta
yeterince su
yarım poşet kremşanti
yarım su bardağı soğuk süt
Yapılışı :
Ayvaların kabukları soyulur ve ikiye bölünüp çekirdek kısımları çıkartılır. Tencereye alınıp üzerine tozşeker, çubuk tarçın, karanfil, vişne ve su eklenip pişmeye bırakılır. Ayvalar arasıra ters çevrilip yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğumaya bırakılır. Tencerede kalan suya (soğuk su) nişasta eklenip sos kıvamında pişirilir; ara sıra karıştırılarak soğutulur. Servis
tabağına önce sos dökülüp ayva tatlısı yerleştirilir. Kremşanti sütle çırpılarak hazırlanır ve krema pompası ile ayva tatlısının üzerine şekilli sıkılarak servis yapılır.
Afiyet olsun.