Disable Copy And Past

17 Aralık 2008 Çarşamba

Un Çorbası

Malzemeler :
2 adet yumurta
6 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı un
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
yeteri kadar tuz

Yapılışı :
Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır, yoğurt ve un eklenip iyice karıştırılır. Bir tencereye alınarak su ilave edilir. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Ayrı bir yerde tereyağı eritilir. Üzerine nane, tuz ve pul biber eklenip karıştırılır. Karışım azar azar ve karıştırılarak çorbaya eklenir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mantarlı Biftek


Malzemeler :
1 kg biftek
400 gr. kültür mantarı
2 adet çarliston biber
2 adet domates
isteğe göre 1 tatlı kaşığı salça
tuz
sıvı yağ
kaşar peyniri rendesi
Yapılışı :
Biftekler teflon tavada yağsız olarak kızartılır. Yıkanıp, dilimlenen mantarlar sıvı yağda kavrulur. Mantar suyunu bırakıp çekince yemeklik doğranan domates ve biber eklenip, bir süre pişirilir. Tencereye su ve salça eklenir. Kızartılan biftekler de tencereye alınır, tuzu ayarlanarak etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. İstenilen yumuşaklıkta pişen etler bir fırın kabına alınır, mantarlar etlerin üzerine yerleştirilir. Yemeğin suyu da fırın kabına dökülür. Kaşar peyniri rendesi serpilerek önceden ısıtılmış orta dereceli fırında kaşar eriyip kızarıncaya kadar pişirilir. Yanında pilav ve patates kızartması ile servis yapılması önerilir. (Fotoğraf çekmek yemekten sonra aklıma geldiği için tepside kalan son iki bifteği görüntüleyebildim.)
Afiyet olsun.

16 Aralık 2008 Salı

Cezerye


Tarifini burada gördüm. Eve giderken uğradığım pazarda kara havuçları görünce dayanamadım, aldım. Hemen bu tarifi yaptım. Nurdan arkadaşımızın uyarısını unutunca ellerimin rengi kara havuç temizlerken çok kötü oldu ama cezeryeler harika oldu; ikram ettiğim arkadaşlarım çok beğendi.


Malzemeler :
1 kg. kara havuç
1,5-2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı irmik
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
bolca hindistan cevizi

Yapılışı :
Havuçlar temizlenip, 2-3 parçaya bölünür. Bir tencereye alınıp su ilavesiyle dirilikleri kaybolmayacak şekilde haşlanır. Haşlanan havuçlar robotta püre haline getirilir. Toz şeker eklenip yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Suyla inceltilmiş nişasta ve irmik eklenip bir süre daha pişirilir. Tencere ocaktan alınıp, fındık ve cevizler eklenir ve iyice karıştırılır. Bir fırın kabına boşaltılıp kaşık yardımıyla üzeri düzeltilir. Üzeri alimünyum folyo ile kapatılıp, kürdanla delikler yapılır. 170 derece fırında yarım saat kadar tutulur. Biraz ılınınca dilimlenir. Dilimler hindistan cevizine bulanıp servis tabağına dizilir. İsteğe göre üzerine fındık, fıstık, ceviz batırılabilir. Buzdolabında bir süre bekletilip, servis yapılır.

Afiyet olsun.

15 Aralık 2008 Pazartesi

Paris Güzeli


Ufuk 'tan denediğim bir kurabiye.
Malzemeler
3 adet yumurta (sarıları hamura, akları üzerine)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2,5 su bardağı un (hamurun kıvamına göre un eklemek gerekebilir.)

Üzerine ;
yumurta akı
yarım ceviz içi

Yapılışı :
Tereyağı ile pudra şekeri krema kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yumurta sarıları ve kabartma tozu eklenir. 2 -2,5 su bardağı kadar un ilave edip yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar un eklenebilir. Dövülmüş cevizler de hamura eklenerek yoğurmaya devam edilir. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopartılarak yuvarlanır, yumurta akına batırılarak üzerine yarım ceviz yerleştirilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece
fırında üzerleri fazla kızartılmadan pişirilir.

Afiyet olsun.

5 Aralık 2008 Cuma

İyi Bayramlar


Bayram tatilimi geçirmek üzere ailemin yanına Zonguldak Çaycuma'ya gidiyorum. Tatil boyunca sayfaya birşeyler ekleme fırsatı bulamayabilirim. Şimdilik bu kavurma tabağını ekliyorum. Herkesin bayramını en iyi dileklerimle kutlar, sevdikleriyle beraber nice sağlıklı, huzurlu bayramlar dilerim.

Pratik İkramlar



Acil durumlarda çok çabuk hazırlanabilen, çok severek yaptığım bir atıştırmalık. Yanında sıcak bir çayla harika oluyor.

Malzemeler :
Tost ekmeği
dilimlenmiş kaşar peyniri
dilimlenmiş sucuk
kiraz domates (Evde olmadığı için domates dilimi kullandım.)
maydanoz yaprakları
pul biber

Yapılışı :
Tost ekmeklerinin üzerine kaşar peyniri ve sucuk dilimleri yerleştirilir. Orta ısılı fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar tutulur. Fırından çıkınca ekmekler dörde bölünür; üzerine kiraz domates, maydanoz yaprakları yerleştirilir, kırmızı pul biber serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Makarna Salatası


Bu salatayı da bilmeyen ve yapmayan yoktur, sanırım. Herkesin içine koyduğu malzemeler farklı olabilir. Sadece sarımsaklı yoğurt ve üzerine kızdırılmış kırmızı biberle de harika oluyor.

Malzemeler :
Dilediğiniz cinste ve miktarda makarna
kornişon turşu
havuç
dereotu
salam
yoğurt
sarımsak
mayonez
tuz
Yapılışı :
Makarnalar tuzlu suda haşlanarak, suyu süzülür ve soğumaya bırakılır. İçine sarımsaklı yoğurt ve mayonez karışımı, ince rendelenmiş havuç, kıyılmış dereotu, küp doğranmış kornişon turşu ve küçük küçük doğranmış salam eklenerek iyice karıştırılır. Servis tabağına alınarak istenilen şekilde süslenir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.

Sosisli Milföy Börek



Fotoğraflar pek güzel çıkmadı ama börekler hem çok güzel, hem çok pratik. Eminim şimdiye kadar yapmayan pek yoktur ama yine de tarifini paylaşmak istedim.

Malzemeler :
Dilediğiniz miktarda kare milföy hamuru
sosis (Ben kokteyl sosis kullandım.)
yumurta sarısı
Yapılışı :
Oda sıcaklığında yumuşayan milföy hamurları, ortadan ikiye kesilir. Kokteyl sosislerin uçları (+) çeklinde çizilir. Herbir parça milföy hamuruna 1 adet sosis yerleştirilerek, rulo şeklinde sarılır. Bütün hamurlar bitince üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış orta ısılı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. (Dilerseniz; milföy hamurunun bir kenarına uygun boyda sosis yerleştirip, rulo yaparak birleşme yerlerine çöp şiş ya da kürdan batırıp, milföy hamurlarını dörde bölebilir, sonra bu parçaları yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yatırarak pişirebilir ve lolipop şeklinde börek yapabilirsiniz. İrem anaokuluna giderken yılbaşı partisi için yapmıştım; çocuklar çok beğenmişlerdi.)
Afiyet olsun.

Sütlü İrmik Tatlısı




Malzemeler :
1 lt. süt
9 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
Arasına;
dövülmüş ceviz ve tarçın
Yapılışı :
Şeker, irmik ve süt bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca 4-5 dakika daha ocakta tutulup, muhallebi kıvamında pişirilir. Vanilya eklenip iyice karıştırılır ve ocak kapatılır. Tatlının yasısı suyla ıslatılmış kalıba dökülür. Üzerine tarçınla karıştırılmış ceviz serpilir. Tatlının kalan yarısıyla da cevizlerin üzeri kapatılır. Oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğutulur. Servis sırasında kalıptan çıkarıp, dilimlenerek servis yapılır. Üzerini dilerseniz, tarçın ya da hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

4 Aralık 2008 Perşembe

Tavuklu-Mantarlı Pide


Bu malzemeyle yiyemeyeceğimiz kadar çok pidemiz oldu. Kalabalık değilseniz yarım ölçü yapmanızı öneririm.
Tarifimi Hamarat ablanın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "fırında tavuk yemekleri yarışması"na gönderdim.
Malzemeler :
1 kg. un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
aldığı kadar ılık su

İç malzeme;
Mantarlı iç;
500 gr. mantar
2 adet domates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
sıvı yağ

Tavuklu iç;
500gr. kuşbaşı doğranmış tavuk
2 adet çarliston biber
2 adet domates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
sıvı yağ

Üzerine;
kaşar peyniri rendesi

Üzerine sürmek için;
tereyağı

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınarak ortası havuz gibi açılır. Toz şeker ve tuz eklenir. Yaş maya unun ortasına alınarak aldığı kadar ılık suyla yumuşak bir hamur hazırlanır, 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır.
Mantarlar yıkanıp, dörde bölünür. Sıvı yağda suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış domates eklenip, bir süre daha pişirilir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp soğumaya bırakılır.Başka bir tencerede tavuklar sıvı yağda kavrulur. Küp doğranmış domates ve biber eklenip, sotelenir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp, ocaktan alınır.
Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartılıp, unlanmış zeminde oval şekilde açılır. Kenarları hafifçe içe katlanır. Hazırlanan pidenin yarısına tavuklu, yarısına da mantarlı harçtan yerleştirilir. Üzerine kaşar rendesi serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkınca yanlarına tereyağı sürülerek, sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.