Tarifi aldığım kaynağa uyarak peynirli yaptım ama haşhaş ezmesi, zeytin ezmesi veya sürülebilir çikolatalı bir krema ile de daha güzel olacağını düşünüyorum:))
Malzemeler :
1,5 su bardağı ılık süt
1 küp yaş maya
yarım su bardağı ılık su
250 gr. eritilmiş tereyağı
3 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
aldığı kadar un
Arasına;
sıvı yağ
beyaz peynir
Üzerine;
yumurta sarısı
haşhaş tohumu
Yapılışı :
Maya şeker eklenmiş ılık süt ve su karışımında eritilir, yoğurma kabına alınır. Üzerine eritilip soğutulmuş tereyağı, yumurtalar ve tuz eklenip mikser ile çırpılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp iki katı kabarıncaya kadar (40-45 dakika) mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamur 12 eşit bezeye bölünür. Her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına yağ sürülüp her 2 katta bir peynir serpilerek 6 tanesi üst üste yerleştirilir. Son kata yağ sürülmez. Hazırlanan 6'lı beze grubu bıçakla önce art (+), sonra çarpı (X) şeklinde kesilerek üçgen parçalara bölünür. Üçgen parçaların ortasına şekilde görüldüğü gibi kenarları koparılmadan boyuna kesikler yapılır.
Üçgenin sivri ucu içe doğru katlanıp kesilen kısımdan geçirilerek döndürülür.
Geniş kenarı alta doğru katlanıp birleştirilir, üstten hafifçe bastırılır.
Diğer 6'lı grup da aynı şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp haşhaş tohumu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://www.nefisyemektarifleri.com/yaprak-pogaca-peynirli/
1 yorum:
masada dikkatimi çekmişti zaten ellerine sağlık denenecek sevgiler.:)
Yorum Gönder