Disable Copy And Past

19 Ocak 2016 Salı

Sarıyer Böreği


Orjinal Sarıyer böreği tarifini bilmiyorum, Arnavut böreği hamurunu kullanarak yaptım, sonuç bence başarılıydı.
Malzemeler
5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su

Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

İçine; 
300-400 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü (tepeleme)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı yenibahar
tuz, karabiber
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır, yumurta, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 15 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.
Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kıyma eklenip suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam edilir. İçine dolmalık fıstık, yenibahar, kuş üzümü, tuz karabiber eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Bezelerden 5 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir. Diğer 10 beze de 5'erli gruplar halinde aynı şekilde hazırlanır. Buzdolabında yarım saat dinlendirilir. İlk hazırlanan 5'li beze grubu oklava ile yufka büyüklüğünde açılır. Ortadan ikiye bölünüp(D şeklinde) bir kenarına kıymalı iç malzeme serpilir ve rulo şeklinde sarılır. Rulonun uçları ortaya doğru katlanıp B şekline getirilir. Yufkanın diğer yarısı ve kalan beze grupları da aynı şekilde hazırlanıp yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Kalan sıvı yağ margarin karışımı böreklerin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İstenilen şekilde dilimlenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: