Disable Copy And Past

25 Haziran 2015 Perşembe

Patatesli Köfte (Kıbrıs Köftesi), Akordiyon Patates ve İftar sofram



İftar menüm;
Kıymalı arpa şehriye çorbası
Kıbrıs köftesi
Akordeon patates
Bezelyeli pilav
Badalan fasulye pilakisi
Şambaba (Cinbaba) tatlısı
Akdeniz salatası

Patatesli Köfte (Kıbrıs Köftesi)

Malzemeler :
500 gr. kıyma
2 adet orta boy patates
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı galeta unu
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon ve 1 çimdik tarçın

Kızartmak için; sıvıyağ

Yapılışı :
Kıyma  geniş bir kaba alınır. Patatesler yıkanıp, soyulur ve rendenin ince tarafı ile rendelenir.  Soğan da rendelenip patateslerle birlikte avuç içine alınıp suyu iyice sıkılır ve patateslerin kararmaması için hemen kıymaya eklenip karıştırılır. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, ezilmiş sarımsak, yumurta, tuz ve baharatlar eklenip özleşinceye kadar yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yassı köfte şekli verilir ve buzdolabında 1 saat kadar bekletilir. Dinlenen köfteler kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. (Kızartma esnasında köfteleri fazla çevirmeyin.) Kızaran köfteler kağıt havlu üzerine alınır, sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
 
Akordeon Patates
Malzemeler :
Kişi sayısı kadar orta boy taze patates
zeytinyağı
tuz, karabiber, kekik, biberiye
ezilmiş ya da granül (toz) sarımsak
Arasına;
kaşar peyniri
pastırma
tereyağı
Yapılışı :
Taze patatesler iyice yıkanarak temizlenir ya da isteğe göre kabukları kazınır. Tepside düz durabilmesi için alttan ince bir dilim kesilir ve enlemesine olacak şekilde koparmadan ince ince dilimlenir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.  Zeytinyağı bir kaseye alınır, sarımsak ve baharatlar eklenir; fırça ile dilimlerin arasına da girecek şekilde patateslerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 1 saat kadar pişirilir. Fırında alınıp dilim araları spatula yardımıyla açılarak pastırma, kaşar peyniri dilimleri yerleştirilir; üzerlerine tereyağı paylaştırılıp 5 dakika daha fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Pastırma yerine uygun başka bir malzeme kullanabilir ya da sade olarak da yapabilirsiniz.
Patateslerin yanına birkaç tane de kırmızı soğan koydum; soğanların kabuklarını soyarak koparmadan 8 eşit dilim olacak şekilde kestim, üzerine sadece zeytinyağı gezdirdim. Fırında çıkınca da biraz balzamik sirke ile tatlandırdım.
 
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: