Mutfaksırları'ndan tarifini aldığım bu nefis ekmekleri (pizza da diyebiliriz) daha önce denemediğime çok pişman oldum, bundan sonra sık sık yapacağım bir tarif olacak.
Malzemeler :
Ekmek hamuru için
2 su bardağı + 1 su bardağından 1 parmak eksik un ( 320 gr )
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı kuru aktif maya
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı sarımsak tozu (ben ekledim)
Üzerine;
taze biberiye (yoksa kuru da olabilir.)
kiraz domates
zeytin (siyah, yeşil)
kırmızı soğan
kekik
1 su bardağı kadar zeytinyağı
1 tutam deniz tuzu
Ekmek hamuru için gerekli tüm malzeme derin ve geniş bir yoğurma kabına alınıp yoğrulur. Hamur top haline getirip üzeri nemli bir bezle örtülür ve 35 dakika kadar ılık bir ortamda mayalanması için bekletilir. İyice kabaran hamur 2 eşit bezeye bölünür; unlanmış tezgahta fazla inceltmeden merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır. Diğer beze de aynı şekilde hazırlanıp hafifçe yağlanmış, unlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır. Hamurların üzerine zeytinyağı sürülüp elle yayılır, parmak batırılıp çukurla oluşturulur. Üzerine istenilen malzemeler dizilir, biberiye ve kekik serpilir. (Ben birini kiraz domatesli, kekik ve biberiyeli; diğerini, zeytinli-soğanlı, kekik ve biberiyeli yaptım). Üzerine deniz tuzu serpiştirilip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. Soğuk ya da sıcak olarak seriş yapılır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder