Malzemeler :
100 adet kabuğu soyulmuş ham incir (Kendiniz soyacaksanız, eldiven kullanmanızı tavsiye ederim)
1 kg. toz şeker
4 su bardağı su
5-6 adet karanfil
yarım limonun suyu
3-4 parça limon tuzu
Yapılışı :
Su ve toz şeker bir tencereye alınıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır, orta ateşte kaynamaya bırakılır.
Kabuksuz ham incirler su dolu tencereye atılıp 5 dakika kadar haşlanır, sonra soğuk suya tutulur. Suyu süzülüp tekrar kaynayan tencereye atılıp 5 dakika kadar haşlanır, soğuk suya tutulup süzülür. 3. kez aynı işlem yapılıp incirler avuç içinde iyice sıkılır. (Sıkma işlemi sırasında incirlerin şekli bozuluyor ama önemli değil, şerbete atınca tekrar eski şeklini alıyor.) Ocakta kaynayan şerbet reçel kıvamına gelmeye başlayınca haşlanmış incirler ve tane karanfiller şerbete eklenir. Reçelin kıvamı kontrol edilir. (Kıvamını anlamak için bir tabağa çok az reçel döküp soğutabilirsiniz. Tabağı hafif eğdiğinizde reçel yavaş yavaş akıyorsa olmuş demektir, hızlı akıyorsa kaynatmaya devam edilir.) Reçel kıvama gelince limon suyu ve limon tuzu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocak kapatılır. Reçel hemen tüketilmeyecekse sıcak olarak temiz kavanozlara doldurulur, yeni bir kapakla kapatılıp ters olarak çevrilir, (Kapak alta gelecek) iyice soğuyuncaya kadar yerinde oynatılmaz. Reçel hemen tüketilecekse tencerede soğutup kavanozlara doldurabilir sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde, tercihen buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Kabuklu Ham İncir Reçeli
Malzemeler :
1 kg. kabuklu ham incir
1,5 kg. toz şeker
6 su bardağı su
5-6 adet karanfil
yarım limonun suyu
3-4 parça limon tuzu
Yapılışı :
Su ve toz şeker bir tencereye alınıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır, orta ateşte kaynamaya bırakılır.
İncirlerin şekeri içine çekebilmesi için sapları kesilir, alt kısımları bıçakla hafifçe oyularak çıkartılır. (Bu işlem sırasında mutlaka eldiven kullanın) Yıkanan incirler su dolu tencereye atılıp 5 dakika kadar haşlanır, sonra soğuk suya tutulur. Suyu süzülüp tekrar kaynayan tencereye atılıp 5 dakika kadar haşlanır, soğuk suya tutulup süzülür. 3. kez aynı işlem yapılıp incirler avuç içinde iyice sıkılır. (Sıkma işlemi sırasında incirlerin şekli bozuluyor ama önemli değil, şerbete atınca tekrar eski şeklini alıyor.) Ocakta kaynayan şerbet reçel kıvamına gelmeye başlayınca haşlanmış incirler ve tane karanfiller şerbete eklenir. Reçel kıvama gelince limon suyu ve limon tuzu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocak kapatılır. Reçel hemen tüketilmeyecekse sıcak olarak temiz kavanozlara doldurulur, yeni bir kapakla kapatılıp ters olarak çevrilir, (Kapak alta gelecek) iyice soğuyuncaya kadar yerinde oynatılmaz. Reçel hemen tüketilecekse tencerede soğutup kavanozlara doldurabilir sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde, tercihen buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder