Disable Copy And Past

18 Mayıs 2017 Perşembe

Peynirli Üçgen Börek



http://ye-mek.net'den denediğim bir tarif; ben biraz yumurta kokusu aldım, tekrar yaptığımda sosuna yumurta koymadan deneyeceğim. Denemek isteyenlere kolay gelsin:))

Malzemeler :
3 adet yufka
350 gr. beyaz peynir
1 tutam maydanoz

Sos için:
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su

Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
susam ya da çörek otu

Yapılışı :
Peynir rendelenip, kıyılmış maydanoz ile karıştırılır. Yumurta çukur bir kaba kırılıp çırpılır; üzerine su, süt ve sıvı yağ eklenip iyice karıştırılır. Yufkalardan biri tezgaha serilir, üzerine her tarafına gelecek şekilde fırça ile hazırlanan sos sürülür. Sos sürülen ilk yufkanın üzerine  2 yufka serilip fırça ile sos sürülür. Üçüncü yufka da ikinci yufkanın üzerine serilip sos sürülür. Üzerine peynir karışımı dökülüp yayılır. Yufkanın karşılıklı iki kenarı hafifçe içe katlanır. Katlanmayan diğer iki kenarı karşılıklı olarak ortaya doğru rulo şeklide sarılır. Yufkanın ortası kesilerek iki rulo oluşturulur. Hazırlanan her iki rulo muska şeklinde dilimlenip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısı ve sıvı yağ çırpılıp böreklerin üzerine sürülür. Çörek otu veya susam serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

16 Mayıs 2017 Salı

Kuru Domates Ezmesi



Malzemeler :
20-25 adet kuru domates
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı biber salçası
3-4 adet ceviz
1 tutam maydanoz
1 diş sarımsak
kekik, tuz

Yapılışı :
Kuru domatesler sıcak suda yumuşayıncaya kadar bekletilir. Suları iyice süzülüp mutfak robotuna alınır. Üzerine biber salçası, zeytinyağı, limon suyu, maydanoz, sarımsak eklenip robotta çekilir. Ceviz, kekik ve tuz eklenip robot tekrar çalıştırılır. İstenilen kıvama gelince servis tabağına alınır ya da küçük bir kavanoza alınıp buzdolabına kaldırılır, istenilen zamanda servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://ye-mek.net


15 Mayıs 2017 Pazartesi

Keten Tohumlu, Çörekotlu, Ruşeymli Ekşi Mayalı Ekmek



Malzemeler :
1 kg. un
600 ml. içme suyu
1 su bardağı ekşi maya
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı keten tohumu
2 yemek kaşığı çörek otu
4 yemek kaşığı ruşeym

Yapılışı :
Ekşi maya bir gece önceden beslenir. (2-3 kaşık İçme suyu ve un eklenip karıştırılır.)Un yoğurma kabına alınır; ortası açılır, üzerine ekmek için verilen malzemeler eklenip tahta bir kaşıkla karıştırılarak yoğrulur. (Ele yapışan cıvık bir hamur elde edilir.) Üzeri örtülüp oda sıcaklığında 10-12 saat kadar mayalanmaya bırakılır. (Hamur iki katı kabarmış olmalı. Buzdolabında 24 saate kadar bekletebilirsiniz.) Mayalanan hamur unlanmış tezgaha dökülür, bir spatula yardımıyla alttan üste doğru katlanır, ekmek şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş ve unlanmış büyük bir kaseye yerleştirilir, üzeri örtülerek 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Döküm tencere kapağıyla birlikte 250 derece fırında ısıtılır. Mayalanan hamur ısıtılmış döküm tencereye yağlı kağıt ile birlikte yerleştirilir, üzerine keskin bir bıçak yardımıyla çizik atılır, tencerenin kapağı kapatılır, fırına yerleştirilir. Fırına ısıya dayanıklı bir kase içinde su konulur. Bu şekilde 250 derecede 25-30 dakika kadar pişirilir. Süre sonunda tencerenin kapağı açılır, su kabı fırından alınır. Fırın ısısı 180 dereceye düşürülüp tencerenin kapağı açık şekilde 1 saat daha pişirilir. Pişen ekmek tencereden çıkarılıp ızgara üzerine alınarak soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Not : Katlama işlemini birden çok yapabilirsiniz, böylece ekmek daha bol gözenekli olacaktır.

Afiyet olsun.

11 Mayıs 2017 Perşembe

Ballı Bademli Pasta


Malzemeler :
Pandispanya için;
  • 5 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
  • Yarım çay bardağı sıcak su

Üzeri için;
  • bolca file badem

Pastacı kreması için;
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yumurta sarısı (2 yumurta sarısı kullandım)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti

Sos için;
2 yemek kaşığı bal

  • Yapılışı :
  • Yumurta sarıları, şeker, un, nişasta ve süt karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir. Ocktan alınıp vanilya ve kremşanti eklenerek mikser ile çırpılır. Yumurta akları bir tutam tuz eklenerek mikser ile kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Toz şekerin yarısı yavaş yavaş yumurta aklarına eklenip çırpmaya devam edilir.
    Başka bir kapta yumurta sarıları ve şeker iyice çırpılır, sıcak su eklenip çırpmaya devam edilir. Kalan malzemeler de eklenip çırpılır. Yumurta akları azar azar karışıma eklenip alttan üste doğru, akları söndürmeden  tahta kaşıkla karıştırılır.
  1. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba dökülür. Üzerine bolca file badem serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dakika pişirilir, sonra fırın 150 dereceye düşürülüp pandispanyaya batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir. Pişen pandispanya soğuyunca ters çevrilerek kalıptan çıkarılır ve ortadan ikiye kesilir.
  2. Kekin alt tabanı tekrar kelepçeli kalıba alınır, üzerine hazırlanan krema yayılır. Pandispanyanın bademli parçası dilimlenerek kremanın üzerine yerleştirilir. Bal bir tavada biraz ısıtılır ve pastanın üzerine gezdirilir.Buzdolabında bir gece dinlendirilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

  1. Kaynak : pacikanin_mutfagi

10 Mayıs 2017 Çarşamba

Çikolatalı Fındıklı Kurabiye



Malzemeler :
125 gram tereyağı ya da margarin
1 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 paket vanilya
1 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
1 çay bardağı çekilmiş fındık
100 gram doğranmış bitter çikolata

Üzeri için; damla çikolata

Yapılışı :
Şeker ve tereyağı mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta eklenip çırpmaya devam edilir. Karışımın içine vanilya, tuz, kabartma tozu, un ve yulaf ezmesi eklenip karıştırılır. Doğranmış bitter çikolata ve fındık eklenip yoğrulur. Elde edilen yumuşak hamur streç film ile sarılıp buzdolabında yarım saat bekletilir. Süre sonunda biraz sertleşen hamurdan dondurma kaşığı ile parçalar kopartılır, (dondurma kaşığı olmadığı için 2 tatlı kaşığı yardımıyla yaptım) yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bir çay bardağının altıyla ya da elle hafifçe üzerilerine bastırılır. Üzerine biraz damla çikolata serpiştirilip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10-12 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : 

9 Mayıs 2017 Salı

Dereotlu Poğaça





Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında tere yağı ya da margarin
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 demet dereotu
2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

İçine;
beyaz peynir

Üzerine ;
yumurta sarısı
1 çay kaşığı sıvı yağ
çörek otu

Yapılışı :
Dereotu yıkanıp kurulanır ve ince kıyılır. Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, dereotu eklenip yoğurmaya devam edilir. Hazırlanan hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılıp avuç içinde açılır, ortasına beyaz peynir yerleştirilip kapatılır. Kapatılan yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısına 1 çay kaşığı sıvı yağ eklenip çırpılır ve poğaçaların üzerine sürülür, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar (25-30 dakika) pişirilir.

Afiyet olsun.

4 Mayıs 2017 Perşembe

Haşhaşlı-Cevizli Çıtır Börek







Mutlaka denenmesi gereken pratik ve nefis bir tatlı börek.....


Malzemeler :
3 adet böreklik hazır yufka
1 kase haşhaş ezmesi
haşhaşı inceltmek için bir miktar sıvı yağ
1 kase dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı :
Haşhaş ezmesi yeterince sıvı yağ eklenerek inceltilir.  (Sürülebilecek kıvama gelinceye kadar sıvı yağ eklenir.) 2 yemek kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.
Yufkalardan bir tanesi temiz bir zemine serilir; üzerine önce haşhaşlı karışım sürülür, sonra dövülmüş ceviz serpilir, bir süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpiştirilir. Üzerine 2. yufka serilip yine haşhaşlı karışım sürülüp, ceviz ve pudra şekeri serpilir. Üzerine üçüncü yufka da serilip aynı işlemler tekrarlanır. (3 kat yufka, 3 kat haşhaşlı karışım ) Hazırlanan yufkalar artı (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen parçaya bölünür. Her bir üçgen de 5 eşit üçgen şeklinde kesilir. (Toplamda 20 parçaya bölünecek) Kesilen üçgen parçalar rulo şeklinde sarılır ve bir tepsiye dizilir. Kalan haşhaşlı karışıma biraz daha sıvı yağ ilave edilir ve böreklerin üzerine sürülür. Bir gece buzlukta bekletilir, ertesi gün (dondurduktan sonra İstediğiniz bir zaman çıkarıp pişirebilirsiniz) buzluktan alıp 20 dakika kadar bekletilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dakika pişirdikten sonra fırın 180 dereceye ayarlanır ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.nefistariflerim.com

21 Nisan 2017 Cuma

Özbek Mantısı





Orta Asya Mantısı

Malzemeler :
1 adet yumurta
2 su bardağı un
su
tuz

İçine :
450 gr. minik doğranmış dana veya koyun eti
2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1-2 adet küp doğranmış domates
Katı, sıvı veya hayvan yağı
Tuz karabiber

Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, un, tuz ve su alınarak katı bir hamur hazırlanır. Üzeri örtülerek dinlendirilir. Et, soğan, domates, yağ, tuz, karabiber iyice karıştırılır. Mantı hamuru açılır. Hamurdan 10-15 cm’lik kareler kesilir. (Hamurun pişerken yayılmaması için sert olması gerekiyor. Yumuşamışsa tekrar un eklenebilir.) Karelere etli iç malzeme yerleştirilir. Her bir kareye iç malzeme koymadan önce etli karışım mantıların kuru olmaması için karıştırılır. Kare hamurların ucu ortada çaprazlama birleştirilir. Sonra iki taraftaki köşeler tutulup hafifçe çekilerek birleştirilir. Buhar tenceresinde su kaynatılır. Mantıların altının tencereye yapışmaması için yağa bulanır. Tencerenin katına birbirine değdirmeden dizilir. Tencerenin bütün katları bu şekilde hazırlanıp, üst üste yerleştirilir ve kapağı kapatılır. Yaklaşık 50 dakika mantılar buharda pişirilir. Pişen mantılar hemen servis tabağına alınır, tencerede bekletilmez. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt-salçalı sos ya da sirke ile servis yapılır.



Afiyet olsun.







Çiriş Otu Kavurması



Malzemeler :
500gr. çiriş otu
1 adet büyük boy kuru soğan
3-4 adet pırasanın yeşil kısmı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tere yağ
4 adet yumurta
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı :
Çiriş otları üzerlerindeki beyaz kısım çıkarılır ve güzelce yıkanır. 1 cm uzunluğunda doğranır. Soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı-sıvı yağ karışımında pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış pırasa ve çiriş otu eklenip yumuşayıncaya kadar kavrulur. Üzerine yumurtalar kırılıp, tuz eklenir kapağı kapalı olarak pişirilir. Yumurtalar pişince isteğe göre karabiber-kırmızı pul biber serpilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kaldirik (Ispıt, Hodan) Kavurması



Malzemeler :
500 gr. kaldirik otu
1 adet kuru soğan
bir tutam köy pırasası (sadece yeşil kısımları)
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
4-5 adet yumurta
tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı :
Kaldirik otları sirkeli suda bekletilip iyice yıkanır. Doğranıp su dolu tencereye alınarak yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğuk suya tutulup suyu iyice sıkılır. Piyazlık doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış pırasa yaprakları da eklenip kavurmaya devam edilir. Pırasa yumuşayınca haşlanmış kaldirik otları da eklenip karıştırılır, bir süre kavrulur, tuzu ayarlanır. Üzerine yumurtalar kırılıp kapak kapatılarak yumurtalar pişinceye kadar ocakta tutulur. Üzerine pul biber, karabiber serpilip sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

14 Nisan 2017 Cuma

Kakaolu-Havuçlu Kek





Malzemeler :
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe maden suyu
2 adet büyük boy havuç
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 büyük paket kakao (50 gr.)
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
2 su bardağı un (su bardağı ölçüsü 200 ml.)

Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker çırpma kabına alınıp mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, sıvı yağ ve maden suyu eklenip çırpmaya devam edilir. Rendelenmiş havuç, limon kabuğu rendesi ve kakao eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir, mikserin düşük devrinde çırpılır. Ceviz eklenip spatula ile karıştırılır. Kek kalıbı margarin ile yağlanır, hazırlanan kek hamuru kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir, kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek servis tabağına alınır, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://ye-mek.net

12 Nisan 2017 Çarşamba

Dilimli Ay Çöreği (Pastiç)




Malzemeler :
Hamuru için;
100 gram yumuşak tereyağı,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı su,
4 yemek kaşığı toz şeker,
1 yumurta akı (sarısı üzeri için ayrılacak),
1 tatlı kaşığı instant maya,
1 çay kaşığı mahlep,
Yarım çay kaşığı tuz,
3-3,5 su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml., 3 su bardağı kullandım.)
İç harcı için;
3 su bardağı rondoda çekilmiş kek,
1 yemek kaşığı kakao,
1 çay bardağı kuru üzüm,
1 çay bardağı çekilmiş ceviz veya fındık içi, (fındık kullandım)
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu,
1 çay kaşığı tarçın,
Yarım çay bardağı süt.
Üzeri için;
Yumurta sarısı,
Ceviz veya fındık içi
1 çay kaşığı süt
1/2 çay kaşığı kakao
Yapılışı :
Hamuru için gerekli olan un haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde karıştırılır.
Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Yoğrulan hamurun üzeri örtülerek, yarım saat veya 1 saat kadar dinlendirilir. 
İç harcını hazırlamak için rondoda çekilmiş 3 su bardağı kek derin bir kap içerisine konulur.
Üzerine kakao, kuru üzüm, ceviz içi, portakal kabuğu rendesi, tarçın ve süt ilave edilip, bütünleşinceye kadar güzelce yoğrulur.
Dinlenen hamur hafif unlu düz bir zemin üzerinde merdane yardımı ile dikdörtgen olacak şekilde açılır.
İç harcı ikiye bölünür ve uzun rulo şekli verilerek hamurların iki uzun ucuna yerleştirilir.





Daha sonra bıçak yardımı ile hamur ortadan ikiye kesilir ve iç harcı ortada kalacak şekilde rulo sarılır.








Elde edilen 2 rulo bıçak yardımı ile verev olacak şekilde dilimlenir. Şekillendirilen dilimli ay çöreği, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
Yumurta sarısı, süt ve kakao çırpılıp fırça yardımı ile çöreklerin üzerine sürülür ve çatal ile üzerileri çizilir, çekilmiş fındık veya ceviz içi serpiştirilir.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarana kadar pişirilir.
Fırından alınan pastane usulü dilimli ay çöreği, ılık veya soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Nisan 2017 Cuma

Portakallı Brownie Cheesecake






Tarif için yeşilkivi'ye teşekkürler.
Malzemeler :
Brownie için:
120 gr tereyağı

200 gr bitter çikolata

2 adet yumurta

1,5 çay bardağı pudra şekeri

1 portakal kabuğu rendesi

1 silme çay kaşığı kabartma tozu

1 çay bardağı un (tepeleme)
Cheesecake katmanı;
500 gr labne
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket krema
2 tane yumurta
3 yemek kaşığı silme nişasta
1 portakal kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı portakal suyu
Portakallı Sos için;
1,5 su bardağı portakal suyu
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
Süsleme için;
eritilmiş çikolata
file badem
Yapılışı;
Brownie için;
Tereyağı ve çikolata benmari yöntemiyle eritilir. (Bir kaba su konulup kaynatılır, kaynayan kabın üzerine suya değmeyecek şekilde başka bir kap yerleştirilir, üstteki kaba çikolata parçalara bölünüp, tereyağı ile birlikte eklenir. )  
Yumurta ve toz şeker mikser ile şeker eriyinceye kadar çırpılır, erimiş çikolata-tere yağı karışımı eklenip karıştırılır. Portakal kabuğu rendesi, un ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. Tabanına yağlı kağıt serilmiş 24 cm. çapındaki kelepçeli kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20 dakika pişirilip fırından alınır.

Cheesecake katmanı;
Labne peyniri ve toz şeker mikserin düşük devrinde çırpılır. Krema eklenip çok az çırpılır. Yumurtalar tek tek eklenip çırpmaya devam edilir. Portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve nişasta eklenip biraz daha çırpılır. Hazırlanan harç brownie tabanının üzerine dökülür, 140 dereceye ayarlanmış fırına ızgara üzerinde yerleştirilir. Fırına sıcak su dolu bir tepsi yerleştirilip (ızgaranın altına ) 45 dakika pişirilir. Süre bitiminde fırın kapatılır, kapağı açılmadan 30 dakika kadar fırında bekletilir, sonra fırından alınır. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılır.
Bir tencereye portakal suyu, toz şeker ve nişasta alınıp sürekli karıştırılarak pişirilir, sos kıvamını alınca ocaktan alınıp karıştırılarak soğutulur. Hazırlanan sos Cheesecake in üzerine dökülür, buzdolabında dinlendirilir. File badem ve eritilmiş çikolata ile süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Nisan 2017 Pazartesi

Gül Mantı (Mor Tatlı Patates ile)







Hamurun pancarla renklendirildiği yabancı bir video izlemiştim, hemen mantı hamurunda denedim ama ne yazık ki pişince o tatlı pembe rengi kalmadı, ben de tatlı patatesle tekrar yaptım. Tatlı patates herhangi bir koku veya tat vermiyor, sadece renk veriyor, tatlı-tuzlu hamurda rahatlıkla kullanılabilir. İsteğe göre hamurun yarısını sade yaparak ya da püre miktarıyla oynayıp farklı tonlarda renklendirebilirsiniz. (Hamurun yarısında az püre, diğer yarısında çok püre kullanılarak açık ya da koyu renk elde edilebilir.)

Malzemeler :
2 su bardağı un
1 adet mor tatlı patates
1,5 çay kaşığı tuz
aldığı kadar su

İsteğe göre:
Sade hamur;
2 su bardağı un
1,5 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
aldığı kadar su

İçine;
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
bir tutam maydanoz
tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı :
Mor tatlı patates haşlanır, kabuğu soyulup ezilerek püre yapılır. Un ve tuz yoğurma kabına alınır, soğuyan tatlı patates püresi ve aldığı kadar su ilavesiyle sert bir hamur yoğrulur, üzeri örtülüp 15 dakika dinlendirilir.
Bir kapta kıyma, rendelenmiş kuru soğan, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar karıştırılır. Dinlenen hamurdan beze koparılıp un yardımıyla mantı hamuru kalınlığında açılır. Su bardağının ağzıyla hamurdan yuvarlaklar kesilir ve 5 tanesi hafifçe birbiri üzerine gelecek şekilde yan yana dizilir. Hamurların üzerine istenilen miktarda kıymalı harç yerleştirilir. Yuvarlak parçaların hepsi D şeklinde kıymalı harcın üzerine kapatılır. Bir ucundan başlanarak rulo şeklinde sarılır ve gül şekli verilir. Hazırlanan mantılar Yağlı kağıt serilmiş buhar tenceresinin sepetlerine dizilir. (Yağlı kağıda kürdanla delikler açılır.) Kalan hamur için de aynı işlem yapılırken ilk hazırlanan mantıların üzeri örtülü tutulur. Buhar tenceresine su doldurulup kaynamaya bırakılır. İyice kaynamaya başlayınca mantı sepetleri tencerenin üzerine oturtulup kapağı hiç açılmadan 30 dakika pişirilir. Süre bittiğinde ocak kapatılır, 5 dakika kadar bir süre kapağı açılmaz, sonra bekletmeden servis yapılır. Servis sırasında üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış toz biberli tereyağı dökülür. İsteğe göre sade ya da sirke ile de servis yapılabilir.

Afiyet olsun.



Fotoğraftaki hamuru pancarın suyunu sıkıp renklendirmiştim ama pişince rengi kayboldu.











31 Mart 2017 Cuma

Mor Tatlı Patatesli Ekmek


Malzemeler :
Sade hamur için;
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket instant maya
aldığı kadar un

Mor Tatlı Patatesli hamur için;
3/4 su bardağı süt
2-3 yemek kaşığı  mor tatlı patates püresi (haşlanıp, çatalla ezilmiş)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket instant maya
aldığı kadar un

Yapılışı :
1 su bardağı süt ısıtılıp içine tereyağı atılır eriyinceye kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Süt ılınınca beyaz hamur için verilen malzemeler eklenip aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

Renkli  hamur için; 
Süt ısıtılıp içine tereyağı atılır, eriyinceye kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır.Süt ılınınca hamur için verilen malzemeler, mor tatlı patates püresi eklenip aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.Hamurlar iki katı kabarınca ayrı ayrı dikdörtgen şeklinde açılır ve alta sade hamur, üstüne renkli hamur gelecek şekilde yerleştirilir, rulo yapılır. Hazırlanan rulo yağlanmış baton kalıba yerleştirilir ve 30 dakika bekletilir. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

27 Mart 2017 Pazartesi

Havuçlu Kek



Bu keki kaç defa yaptım ama bir türlü lezzetine layık bir sunum hazırlayamadım:)) Son yaptığımda hamuru bir buçuk ölçek kullandım, (verdiğim tarif normal ölçü ) büyük boy dikdörtgen borcam tepside pişirdim, fotoğraftan anlaşılmasa da kare dilimler daha güzel oldu.

Malzemeler :
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
3 orta boy havucun rendesi
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1,5 su bardağı un + 1/2 su bardağı tam buğday unu (köy unu kullandım)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı karbonat (silme
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapılışı :
Yumurtalar kırılıp çırpma kabına alınır, toz şeker eklenip mikser ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. Üzerine sıvı yağ ve havuç rendesi eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu, vanilya, tarçın, yeni bahar birlikte elenerek karışma eklenir ve mikserin yavaş devrinde çırpılır. İri dövülmüş cevizler de eklenip tahta kaşıkla karıştırılır. Hazırlanan hamur margarin ile yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişirilir. Süre sonunda keke kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir; kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

24 Mart 2017 Cuma

Portakallı Tepsi Keki



Malzemeler
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

Yapılışı :
Toz şeker ve yumurtalar karıştırma kabına alınıp mikser ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. Üzerine portakal suyu, sıvı yağ, süt ve portakal kabuğu rendesi eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir ve mikserin düşük devrinde çırpılır. Margarin ya da tere yağı ile yağlanmış tepsiye dökülüp üzeri düzeltilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika kadar pişirilir. Kürdan testi yapılarak pişip pişmediği kontrol edilir, keke batırılan kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.
Malzemeler :