Disable Copy And Past

15 Mayıs 2017 Pazartesi

Keten Tohumlu, Çörekotlu, Ruşeymli Ekşi Mayalı Ekmek



Malzemeler :
1 kg. un
600 ml. içme suyu
1 su bardağı ekşi maya
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı keten tohumu
2 yemek kaşığı çörek otu
4 yemek kaşığı ruşeym

Yapılışı :
Ekşi maya bir gece önceden beslenir. (2-3 kaşık İçme suyu ve un eklenip karıştırılır.)Un yoğurma kabına alınır; ortası açılır, üzerine ekmek için verilen malzemeler eklenip tahta bir kaşıkla karıştırılarak yoğrulur. (Ele yapışan cıvık bir hamur elde edilir.) Üzeri örtülüp oda sıcaklığında 10-12 saat kadar mayalanmaya bırakılır. (Hamur iki katı kabarmış olmalı. Buzdolabında 24 saate kadar bekletebilirsiniz.) Mayalanan hamur unlanmış tezgaha dökülür, bir spatula yardımıyla alttan üste doğru katlanır, ekmek şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş ve unlanmış büyük bir kaseye yerleştirilir, üzeri örtülerek 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Döküm tencere kapağıyla birlikte 250 derece fırında ısıtılır. Mayalanan hamur ısıtılmış döküm tencereye yağlı kağıt ile birlikte yerleştirilir, üzerine keskin bir bıçak yardımıyla çizik atılır, tencerenin kapağı kapatılır, fırına yerleştirilir. Fırına ısıya dayanıklı bir kase içinde su konulur. Bu şekilde 250 derecede 25-30 dakika kadar pişirilir. Süre sonunda tencerenin kapağı açılır, su kabı fırından alınır. Fırın ısısı 180 dereceye düşürülüp tencerenin kapağı açık şekilde 1 saat daha pişirilir. Pişen ekmek tencereden çıkarılıp ızgara üzerine alınarak soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Not : Katlama işlemini birden çok yapabilirsiniz, böylece ekmek daha bol gözenekli olacaktır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: