Disable Copy And Past

9 Haziran 2014 Pazartesi

Maklube


 
Daha önce yayınladığım bir tarif, fotoğrafı yenilemek için tekrar paylaşıyorum.
 
Malzemeler :
500 gr. kuşbaşı et
4-5 patlıcan
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
5-6 tane karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
sıvıyağ (kızartmak için)
 
Yapılışı :
Pirinç tuzlu sıcak suda bekletilir. Patlıcanlar tamamen soyulur, uzunlamasına yarım cm kalınlığında kesilir. Tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir. Kağıt havlu ile kurulanıp kızgın yağda kızartılır. Et, bir bütün kuru soğan, tane karabiber ve tuz ilavesiyle haşlanır. Pişince etler süzülerek alınır, suyu da süzülerek ayrılır. Karabiber ve soğan lezzeti ete geçtiği için atılır. Orta boy bir teflon tencerenin dibine önce etler döşenir. Üzerine kızartılmış patlıcanlar dizilir. Yıkanıp süzülmüş  pirinçler yayılır ve hafifçe bastırılır. (Bu sefer yaptığımda pirinçleri 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurdum)Tuz ve tarçın ilave edilerek kaynatılan et suyundan 2,5 su bardağı tencerenin kenarından yavaşça dökülür. (Suyun miktarı pirince göre değişebilir.) İsteğe bağlı tereyağı ya da kuş üzümü ilave edilebilir. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Demlendikten sonra servis tabağına ters çevrilir. Üzerine Kabukları soyulmuş badem sıvıyağda kavrularak serpilebilir. Salata ve yoğurtla birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun.

6 Haziran 2014 Cuma

Ispanaklı Açma Börek


Meleğinmarifetlerinde gördüğüm pırasalı açma böreği ıspanaklı iç malzeme ile denedim.

Malzemeler :
500 gr un
1 yumurta
1 fincan sirke
1 fincan süt
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su

Arası için:
150gr tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ

İçine;
750 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Hamu için gerekli bütün malzemeler karıştırılır poğaça hamuru kıvamında yoğurulur. Yoğrulan hamur 1 saat kadar dinlanmeye bırakılır.
Sıvı yağ ve margarin eritilip ılımaya bırakılır.
Dinlenen hamur ikiye bölünür ve her bir hamur parçası 12 eşit bezeye ayrılır. (Toplamda 24 adet beze olmalı)
Her bir beze büyük servis tabağı büyüklüğünde açılır ve aralarına eritilmiş yağ sürülür. 12 beze bu şekilde hazırlanır ve buzdolabına kaldırılır. (en üstteki hamura yağ sürülmeyecek!)
Kalan 12 beze için de aynı işlem uygulanır.
Yıkanıp süzülmüş ıspanak yaprakları doğranır. (Kök kısımlarını yemeklerde değerlendirebilirsiniz.) Soğan doğranıp tuzla iyice ovulur. Doğranmış ıspanak, salça, yağ ve baharatlar eklenir; iyice karıştırılır. (Ispanakları pişirmeye gerek kalmıyor)
1-2 saat kadar dolapta donan hamur alınır ve 40x40 büyüklüğünde açılır. Açılan hamur 4 parçaya bölünür ve her bir parçanın kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır, tepsiye dizilir. Bütün börekler bu şekilde hazırlandıktan sonra 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

5 Haziran 2014 Perşembe

Kıymalı Yaprak Sarma


Hanımlar arasında sarmanın ince olanı makbuldür ama ben özellikle tombul sardım; tembelliğimden ya da ince saramadığımdan değil:))
Malzemeler :
500 gr. taze asma yaprağı
400 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber, kuru nane, kimyon, pul biber
1/2 adet limon
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet domates + 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı :
Asma yaprakları haşlanıp soğuk suya tutulur. Kuru soğan ve maydanoz incecik kıyılır; kıyma, pirinç, salça, sıvı yağ, tuz ve baharatlarla karıştırılıp yoğrulur. Asma yaprakları temiz bir zemine açılır, istenilen miktarda iç malzeme yerleştirilip sarılır ve tencereye dizilir.(Tencerenin altına ve dolmaların üzerine asma yaprağı serebilirsiniz.) Üzerine bir çimdik tuz, sıvı yağ ve limon suyu gezdirilir, dolmalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir. Domateslerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır, sıvı yağda kavrulup sos hazırlanır ve dolmaların üzerine dökülür, kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak yoğurtla birlikte servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Haziran 2014 Pazartesi

Sable Kurabiye



Tarif buradan.

250 gr. oda sıcaklığında tereyağı
3 adet haşlanmış yumurtanın sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzerine;
1 yumurta beyazı (Ben sarısını kullandım.)
1 su bardağı iri dövülmüş fındık veya ceviz

Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri mikserle çırpılır, üzerine haşlanmış, çatalla ezilmiş yumurta sarıları ve sıvı yağ eklenir. Un, kabartma tozu ve vanilya harmanlanır, karışıma eklenip yoğrulur. Hamurdan yumruk büyüklüğünde parça alınıp 6-8 mm. kalınlığında açılır ve kurabiye kalıbıyla kesilir. Üzerine yumurta beyazı sürülüp, dövülmüş fındık, ceviz serpilir. (Fındıklar yapışması için parmakla biraz bastırılır) 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

 Afiyet olsun.

30 Mayıs 2014 Cuma

29 Mayıs 2014 Perşembe

İç Baklalı Pilav



Malzemeler :
2 su bardağı pilavlık pirinç
250 gr. iç bakla
2 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 adet küp şeker
birkaç damla limon suyu
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı su
tuz, karabiber

Yapılışı :
Pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda bekletilir. İç baklaya bıçak yardımıyla fazla derin olmayan çizikler atılır ve kabukları hafif açılıncaya kadar haşlanıp iç kabukları soyulur.
Tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurulur. Jülyen usulü doğranmış havuç eklenip kavurmaya devam edilir. Pirinçler soğuk suda geçirilip süzülür ve havuçlarla birlikte kavrulur. Üzerine su, iç bakla, toz şeker, limon suyu ve tuz eklenip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince  kıyılmış dereotu eklenip karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun.

28 Mayıs 2014 Çarşamba

İç Baklalı Enginar

Malzemeler :
6 adet ayıklanıp, temizlenmiş enginar
500 gr. iç bakla
1 avuç  arpacık soğan (ayıklanıp, yıkanmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı (silme) un
Yapılışı :
İç baklalar çizilip, kabukları hafifçe aralanıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur.
Arpacık soğan zeytinyağında kavrulur, un eklenip bir süre daha kavrulur ve su eklenir. Kaynamaya başlayınca iç baklalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve şeker eklenip, karıştırılır. Enginarlar baklaların üzerine kapatılır, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Enginarlar tencereye alınıncaya kadar limonlu suda bekletilir, aksi halde kararırlar.) Soğuduktan sonra dereotu ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

22 Mayıs 2014 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar Sapı



Malzemeler :
10-15 adet körpe enginar sapı (ayıklanıp, limonlu suda bekletilmiş)
2 adet havuç
1 su bardağı bezelye
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı un
1/2 adet limon
su
dereotu

Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp zeytinyağında rengi dönünceye kadar kavrulur; jülyen doğranmış havuçlar ve un ilave edilip kavurmaya devam edilir. Üzerine su ve limon suyu eklenir, su kaynamaya başlatınca enginar sapları ve bezelyeler eklenir. Toz şeker atılıp tuzu ayarlanır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kıyılmış dereotu ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Mayıs 2014 Cuma

Ekler Pasta


Malzemeler :

Hamuru için;
2 su bardağı su
100 gr. margarin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı un
 
Krema için :
1 adet yumurta
Yarım su bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2.5 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
1 çorba kaşığı kakao
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
 
Üzeri için :
150 gr bitter çikolata
 
Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. (Mikser ile karıştırabilirsiniz)Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. (Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.)
Krema için, süt dışındaki malzemeler tencereye alınır. Sütü yavaş yavaş eklenir. Sürekli karıştırılarak pişirilir, soğumaya bırakılır. Fırından çıkarılan hamurlar enine ortadan ikiye kesilir. Kaşık yardımıyla içlerine krema doldurulur. Çikolata benmari usulü eritilir. Eklerin üzeri çikolataya batırılıp donuncaya kadar bekletilir. Kağıt külah içine doldurulan çikolata eklerin üzerlerine gezdirilerek sıkılır.
Afiyet olsun. 

8 Mayıs 2014 Perşembe

Peynirli Gül Böreği


 
nefisyemektarifleri.com 'da "yalancı boyoz" olarak tarifi verilmiş; ben "boyoz" a çok benzetemediğim için "Peynirli Gül Böreği" demeyi uygun buldum, denemek isterseniz yağ miktarını biraz azaltmanızı tavsiye ederim. Bu ölçüler ile 24 adet börek çıkıyor.
 
Malzemeler :
6 adet böreklik hazır yufka
 
Yufkaları ıslatmak için:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
 
İçin için:
Lor peynir + yağlı peynir karışımı (miktarları tercihinize kalmış)
 
Üzeri için:
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 şişe maden suyu (200 ml)
1 adet yumurtanın sarısı


Yufkanın biri düz bir zemine serilir. Yufkanın yarısına 1 su bardağı sıvı yağ ve su karışımından 7 yemek kaşığı kadar dağıtılır. (Fırça yardımıyla sürebilirsiniz.) Sonra diğer yarısı kapatılır. Büyük bir D şekli elde edilir. Kapattıktan sonra  4 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgen parçaların uzun tarafına peynirli içten koyularak kenarları kıvrılmadan sigara böreği şeklinde sarılır, kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. Bütün yufkalar için aynı işlemler tekrarlanır.
Sarma işlemi bittikten sonra tüm börekler, büyük boy bir fırın tepsisine sıkıştırılarak yerleştirilir. Daha sonra üzerine önce yarım su bardağı sıvı yağ ve su karışımı eşit bir şekilde dökülür.
Ardından 1 şişe maden suyu eşit bir şekilde dökülür.
Sonra tepsi tamamen doluncaya kadar (tam ölçü isterseniz iki maden suyu şişesi ölçüsünde) su dökülür.
En son üzeri streç filmle kapatılır ve buzdolabına kaldırılır. 1 gün bekletilir. (Ben akşamdan yapıp sabaha kadar bekletiyorum, yeterli geliyor.)
Sabah, içerisindeki tüm suyu çeken (çoğunu çekmiş dibinde az miktarda su kalmış oluyor) börekler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizilir. (Bir fırın tepsisine sığmıyor, 12'şerli gruplar halinde iki seferde pişirebilirsiniz.)
Üzerine yumurta sarısı dizilerek 200 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.