Disable Copy And Past

30 Haziran 2010 Çarşamba

Batırık




Yemek dergilerimi karıştırıken bir derginin 1997 yılına ait bir sayısında bu tarif gözüme çarptı ve denemek istedim.Malzemelerini aldım ama malzeme listesini dikkatli okumadığım için yer fıstığını unutmuşum. Ben de evde bulunan pirinç antepfıstığını kullandım ve kendimce bazı eklemeler yaparak tarfi denedim. Mersin'e ait yöresel lezzetlerden biriymiş.
Malzemeler :
1 su bardağı bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı dövülmüş yerfıstığı ve susam kavurması karışımı (Pirinç antepfıstığı kullandım, ceviz de kullanılabilir.)
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı dövme biber
2 adet domates
2 adet salatalık
1 adet limon
3-4 dal taze soğan
1 tutam maydanoz
tuz
Benim eklediklerim;
zeytinyağı, salça (biber-domates), nar ekşisi
Yapılışı :
Bulgur bir kaba alınır ve üzerine sıcak su dökülür. Üzeri örtülüp demlenmeye bırakılır. Sebzeler yıkanıp ince kıyılır. Kıyılmış sebzeler, fıstık-susam karışımı, nane, dövmebiber, limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz bulgura eklenip iyice harmanlanır. Elde yuvarlanıp köfte şekli verilir ve servis tabağına dizilir. Marul yaprakları ve lahana turşusu ile servis yapılır. (Ben marul oladığı için roka kullandım.)
Not: Kurutulmuş domates de kullanılabilir. Kurutulmuş domatesler bir süre sıcak suda bekletilip yumuşatılır ve doğranarak karışıma eklenir.
Afiyet olsun.

28 Haziran 2010 Pazartesi

Paçanga Böreği




Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
12 dilim pastırma (çemensiz)
12 dilim kaşar peyniri
1 adet domates
1 adet çarliston biber
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Domatesin kabukları soyulup minik küp şeklinde doğranır. Biber çekirdekleri çıkarılarak ince kıyılır. Yufkalar üst üste temiz bir zemine serilir. Bıçakla ortadan ikiye kesilir. Her yarım yufkadan 3 adet üçgen olacak şekilde parçalar kesilir. Üçgen parçanın geniş kısmına 2 adet pastırma, 2 adet kaşar dilimi ve doğranmış domates-biber yerleştirilir. Yufkanın kenarları hafifçe içe doğru katlanır ve 2-3 parmak genişliğinde olacak şekilde katlanarak rulo yapılır. Yufkanın ucu suya batırılarak yapıştılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanıp, kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Dilerseniz iç malzemeyi bir tavada bir süre kavurarak da hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Mantar Gratin


Malzemeler :
1 kg. kültür mantarı
yeterince su
yeterince kaşar peyniri rendesi
1 adet limon
tereyağı
tuz, karabiber

Yapılışı :
Mantarların her biri, bıçakla zarları soyularak temizlenir ve güzelce yıkanır. Saplarını kesmeden ve parçalara ayırmadan bütün olarak limonlu su olan tencereye atılır. Yaklaşık 20 - 25 dakika kadar haşlanır. Suyu süzülüp fırın kabına alındıktan sonra üzerine tereyağı, tuz ve karabiber eklenerek harmanlanır ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilerek fırına verilir. 170 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Yumurtalı Patates

Tarifi sayfasında harika kahvaltılıklar olan Banu arkadaşımızdan...

Zeytinli Patates Salatası


Malzemeler :
4-5 adet patates
3-4 dal yeşil soğan
bir tutam dereotu
bir tutam maydanoz
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
zeytinyağı
limonsuyu
tuz
yeterince biberli yeşil zeytin
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve sıcak iken çatalla ezilir. Yıkanmış dereotu, maydanoz ve yeşil soğan ince kıyılır. Közlenmiş biberler doğranır. Bütün malzeme bir kaba alınıp tuz, limon suyu ve zeytinyağı eklenip harmanlanır.
Yeşil zeytinler halka şeklinde dilimlenir. Yuvarlak bir salata kasesine ortadan başlanarak dizilir. Ortasına hazırlanan patates salatası doldurulur. Buzdolabında bir süre dinlendirilip servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Sebzeli Spagetti


Malzemeler :
1/2 paket spagetti makarna
2 adet kırmızı biber
1 adet dolmalık kabak
1 adet havuç
9-10 adet kültür mantarı
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Üzerine;
parmesan peyniri
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp dilimlenir. Biberler çekirdekleri çıkarılıp jülyen usulü doğranır. Kabağın kabukları kazınıp yıkanır ve jülyen usulü doğranır. Havucun kabukları kazınır, yıkanır ve jülyen usulü doranır. Bütün sebzeler bir tencerede sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar sotelenir, tuzu ayarlanır. Gerekirse bir miktar su eklenebilir.
Makarnalar tuzlu kaynar suya atılarak haşlanır. Suyu süzülerek servis tabağına alınır. Üzerine sote yapılmış sebzeler ve parmesan peyniri dökülerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fırında Kabak



Malzemeler:
4-5 adet dolmalık kabak
2 adet domates
1 adet çarliston biber
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
kekik, kırmızı pul biber ve tuz
1-1,5 çay bardağı su
Üzerine;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Kabakların dış kabukları kazınır ve yıkanarak ince halkalar şeklinde dilimlenir. Domateslerin kabukları soyulup minik küpler halinde doğranır. Biberin çekirdekleri temizlenip, ince kıyılır. Sarımsaklar kabukları soyulup minik doğranır. Doğranmış sebzeler ve sarımsaklar bir kaba alınıp üzerine salça, yağ, su, tuz ve baharatlar eklenip iyice harmanlanır. Kabaklar uygun bir fırın kabına dik olarak yan yana dizilir. 200 derece fırında kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir ve kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur. Sıcak ya da ılık servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Haziran 2010 Cuma

Tuzlu Kurabiye



Malzemeler :
225 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
100 ml. şekersiz krema (1 çay bardağı)
aldığı kadar (2,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı kullandım.)
1 tatlı kaşığı tuz
isteğe göre 1-2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Üzeri için;
yumurta sarısı
Süsleme için;
krem peynir, siyah ya da yeşil zeytin, dereotu
Yapılışı :
Un ve tereyağı bir kaba alınıp parmak uçları ile birbirine yedirilir. Tuz ve krema ilave edilir. Hamur pürüzsüz olana kadar yoğrulur. İsteğe göre kırmızı toz biber eklenir. (İsterseniz yarısını sade, yarısını biberli yapabilirsiniz.)Hazırlanan hamur 15 dakika dinlendirilir. Merdane ile açılarak istenilen kalıp veya tartölet bıçağıyla kesilerek şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyan kurabiyelerin üzerine krema pompası yardımıyla krem peynir sıkılır. İsteğe göre çekirdekleri çıkarılmış siyah ya da yeşil zeytin, dereotu, vb. süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Patatesli Börek

Malzemeler :
6 adet böreklik yufka
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ

İçine;
4-5 adet patates
domates salçası
tuz, kırmızı pulbiber, karabiber

Yapılışı :
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur. Sıcak iken çatalla ezilip, salça tuz ve baharatlarla tatlandırılır, soğumaya bırakılır.
Büyük çukur bir kapta su, süt ve sıvı yağ karıştırılıp sos hazırlanır.
Yufkalardan ilki temiz bir zemine serilir. Üzerine kaşıkla sos gezdirilir. Bir kenarı hafifçe içe doğru katlanır. Katlanan kısmına boydan boya patatesli harç yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. Yağlı kağıt serilmiş kare ya da dikdörtgen fırın tepsisine dizilir. Bütün yufkalar bitinceye kadar bu işlem tekrarlanır. Hazırlanan böreklerin üzerine kalan sos fırça yardımı ile sürülür. Bıçak yardımıyla istenilen uzunlukta dilimler kesilir. 150 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

24 Haziran 2010 Perşembe

Antep Fıstıklı Tropik Aromalı Kokos Kek





Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
2 su bardağı + 1 yemek kaşığı Sinangil Tropik Aromalı Kek unu (normal un + kabartma tozu)
İçine :
1 su bardağı pirinç antepfıstığı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta akı
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvı yağ, süt, portakal kabuğu rendesi ve portakal suyu eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu eklenip karıştırılır ve yarısı margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Antepfıstığı, pudra şekeri ve yumurta akı iyice karıştırılıp, hamurun ortasına şerit şeklinde dökülür. Hamurun diğer yarısı da üzerine dökülüp 150-160 derece fırında pişirilir. Pişip pişmediği kürdan testi ile kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.
Not : Fıstıklı malzemeden ceviz büyüklüğünde toplar yaparak kurabiye olarak da pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun.