Disable Copy And Past

3 Kasım 2009 Salı

Cevizli-Kakaolu Kek


Şimdiye kadar bir sürü farklı kek tarifi denedim ama İrem'e beğendiremedim. Her kek yaptığımda "Anneannem çok güzel kek yapıyordu, yarısı kakaolu, yarısı beyaz, içinde de ceviz vardı." derdi. Ben de bu tarifi İrem'in "anneanne" diye hitap ettiği, İrem'in bakımında bana 3 yıl yardımcı olan Emine Teyze'den almıştım. Keki görünce İrem'in yorumu "Anneanne keki olmuş" şeklindeydi. Şimdiye kadar yaptığım keklerden en çok bunu beğendi. Tabii ben de çok beğendim. Klasik ama vazgeçilmez tariflerden biri.

Malzemeler :
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu (Sinangil sade kek unu kullandığım için eklemedim.)
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı kadar kakao
1 su bardağına yakın iri ceviz

Yapılışı :
Tozşeker ve yumurtalar mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir. Ceviz eklenip karıştırılır. Karışımdan 3-4 kaşık ayrılıp, kalanı margarinle yağlanmış kalıba dökülür. Ayrılan karışıma kakao eklenip, iyice karıştırılır ve sade hamurun üzerine gezdirilir. Çatalla spiral şekilde karıştırılarak şekil alması sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

2 Kasım 2009 Pazartesi

Pudingli Kurabiye

Bu kurabiyeyi uzun zamandır denemek istiyordum. Birkaç blogcu arkadaşımda gördüm ve defneylebirlikte arkadaşımızın tarifini denemeye karar verdim; sonucu beğendim. Kurabiyelere gerebiç kalıbıyla şekil vermeyi denedim ama bu hamurla olmadı.

Malzemeler :
1 paket hazır puding karışımı (Dr. Oetker Vanilya aromalı puding kullandım.)
2 su bardağı soğuk süt
250 gr oda sıcaklığında margarin
2 yemek kaşığı şeker (Pudra şekeri kullandım.)
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Üzerine;
pudra şekeri

Yapılışı :
Puding karışımı bir tencereye boşaltılır; üzerine süt dökülür ve kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha ocakta tutulur. Ocak kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınır; aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılır; elde açılır ve ortasına 1 tatlı kaşığı kadar soğumuş pudingten yerleştirilip kapatılır. Biraz elde yuvarlanıp; kapatılan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Kurabiyeler soğuyunca üzerine bolca pudra şekeri elenip, servis yapılır.

Afiyet olsun.

30 Ekim 2009 Cuma

Yufkalı Girit Köftesi

Tarif Sofra Dergisi'nden, yanılmıyorsam Temmuz sayısı...

4 adet böreklik yufka (2 adet kullandım.)
1 adet orta boy soğan
300 gr. kıyma
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı haşlanmış pirinç
1/2 demet kıyılmış nane (1 çay kaşığı kuru nane kullandım.)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası

Üzerine sarımsaklı yoğurt

Yapılışı :
Yufkalar temiz bir zemine üst üste serilip önce (+) sonra (x) şeklinde kesilip her bir yufkadan 8 eşit üçgen parça elde edilir. Yemeklik doğranmış soğan ve sıvıyağ bir tencereye alınır ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Tuz ve karabiberle tatlandırılır, ocak kapatılır. Haşlanmış pirinç ve kıyılmış nane eklenerek harmanlanır. Yufkaların geniş kenarına harç paylaştırılır. Kenarları ortaya katlanıp, sigara böreği gibi sarılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Kızarmaya yakın biber salçası 3-4 yemek kaşığı suyla inceltilip üzerlerine gezdirilir, 10 dakika daha pişirilir. Üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Çikolatalı Vişneli Mozaik Pasta (Pastakolik Etkinliği)

Pastakolik etkinliği'nin yeni evsahibesi Aslı konu olarak "bisküvili Pastalar" ı seçmiş. Kendisine bol tarifli güzel bir etkinlik diliyor ve tarifimi gönderiyorum. Sunum pek başarılı olmasa da pastanın tadı harikaydı. Evde bekleyen malzemeleri değerlendirmek için uydurdum.

Malzemeler :
2,5 su bardağı süt
1 paket Dr. Oetker Çikolatalı-Vişneli Gourmet Puding
50 gr. margarin
1,5 paket Petibör bisküvi
1 kase dondurulmuş vişne (reçel tanesi de olur)
1 avuç bütün Antepfıstığı
1 kase iri parçalara bölünmüş sütlü çikolata ya da damla çikolata
Üzerine;
hindistancevizi ya da dövülmüş fındık (İkisini de kullandım, zevkinize kalmış.)

Yapılışı :
Hazır puding karışımı ve süt tencereye alınır ve kaynamaya başlayıncaya kadar sürekli karıştırılır. 2-3 dakika kaynadıktan sonra margarin eklenir ve margarin tamamen eriyinceye kadar karıştırılır, ocak kapatılır.
Buzluğa sığacak büyüklükteki bir tepsiye streç film serilir. 5 adet bisküvi yanyana olacak çekilde dizilir. İlk bisküvi sırasına paralel şekilde 5'li gruplar halinde 2 sıra daha bisküvi dizilir. Üzerlerine puding gezdirilir. Bu şekilde üst üste 3 kat oluncaya kadar işlem tekrarlanır. Ortasına vişne taneleri, fıstık ve çikolata yerleştirilir. Pasta iki kenarından tutularak yukarıya doğru kaldırılır ve piramit oluşturacak şekilde kenarları birleştirilir. Kalan pudingle üzeri kaplanır. (Ben puding miktarı az kaldığı için pudingin içine biraz çikolata ekleyip, ocakta erittim. Pastanın üzerini kapladıktan sonra da dövülmüş fındık serptim.) Pasta streç filme sarılıp, buzlukta en az yarım saat bekletilip, dilimlenerek servis yapılır. Servis sırasında üzerine hindistancevizi rendesi serpilir.

Afiyet olsun.

28 Ekim 2009 Çarşamba

Üzümlü-Fındıklı Kurabiye (Sinangil Sade Kek Unu İle)


Malzemeler :
125 gr. margarin
1 adet yumurta
1,5 kahve fincanı toz şeker
1/2 paket kabartma tozu (Kek unu kabartma tozu içerdiği için kullanmadım.)
1/2 paket vanilya
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 kahve fincanı iri çekilmiş fındık
1 kahve fincanı kuru üzüm
aldığı kadar Sinangil sade kek unu
Üzerine;
yumurta sarısı
Yapılışı :
Fındık ve kuru üzüm hariç bütün malzeme yoğurma kabına alınır ve yoğrulur. Fındık ve kuru üzüm hamura eklenip, karıştırılarak hamurun içinde homojen şekilde dağılması sağlanır. Hamurdan portakal büyüklüğünde parça kopartılıp merdane ile açılır ve kalıp ya da bardak yardımıyla yuvarlaklar kesilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir ve fırça ile üstlerine yumurta sarısı sürülür. Çatal yardımıyla üzerlerine çizgiler yapılır ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Elmalı-Havuçlu Kek

Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı tozşeker
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet havuç ( rendelenmiş )
1 adet elma
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı doğranmış kuru kayısı (Günkurusu)
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Yapılışı :
Yumurta ve tozşeker karıştırma kabına alınarak mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir ve karıştırılır. Son olarak, rendelenmiş havuç, rendelenmiş elma, ceviz, sıcak suda bekletilip doğranmış kayısılar ve tarçın eklenip karıştırılır. Hazırlanan hamur, yağlanmış kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

27 Ekim 2009 Salı

Mantar Kurabiye 2


Aslında bir yemek kitabında gördüğüm tarifi uygulayacaktım ama orjinal tarifteki 4 yumurta akı bana çok geldi, 2 yumurta akıyla denemeye karar verdim. Buna rağmen hamura şekil vermek çok zor oldu. Ben de hamur toparlanıncaya kadar hindistancevizi rendesi ekledim. Acıbadem kurabiyesi ile kokos arasında bir tadı oldu, ben beğendim. Hindistancevizi eklemeden yapmak isterseniz; 1 yumurta akı kullanmanızı tavsiye ederim.

Malzemeler :
2 su bardağı toz badem
1,5 su bardağı + 1 kahve fincanı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
2 adet yumurta akı
4 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi (Hamuru toparlamak için gerekirse miktarı attırılır.)
Yapılışı :
Bütün malzeme karıştırılıp yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, bir tabağa dökülen pudra şekerine iyice bulanır. Hamur topları pişerken yayılacağı için fazla bastırılmaz. Minik boy yuvarlak kurabiye kalıbı ya da bir şişe kapağı ile kurabiyelerin ortalarına bastırılarak iz yapılır. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir. (Ben bir kısmına mantar şekli vermeyip, ortalarına fındık batırdım.)
Afiyet olsun.

26 Ekim 2009 Pazartesi

Gül Cup Cake'ler (Sinangil Sade Kek Unu İle)


Malzemeler :
200 gr. eritilip, soğutulmuş margarin
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2,5 su bardağı Sinangil kek unu
* Kek unu kabartma tozu içerdiği için, kabartma tozu kullanılmaz.

Renklendirmek için;
ıspanak püresi, vişne, böğürtlen, vb. gıda boyası

Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker köpük hale gelinceye kadar mikser yardımıyla çırpılır. Süt ve eritilip soğutulmuş margarin eklenip çırpmaya devam edilir. Son olarak kek unu ve vanilya eklenip, iyice karıştırılır. Hamurun yarısı ayrılıp ıspanak püresi ile renklendirilir. Kalan diğer yarısı ise istenilen renklerde gıda boyası ya da meyvelerle renklendirilir. Meyvelerin sulanma oranına göre un eklemek gerekebilir. Gül şeklindeki kalıba 1-1,5 tatlı kaşığı kadar (kalıbın büyüklüğüne göre değişir.) renkli hamurlardan dökülür. Üzerine ıspanakla renklendirilmiş hamurdan dökülerek, önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında içleri pişinceye kadar pişirilir. Pişip pişmediğini kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz.

Not : Silikon kalıp kullandığım için kalıbı yağlamadım.
Afiyet olsun.

19 Ekim 2009 Pazartesi

Teşekkürler Sinangil ve Çavdar Ekmeği



Sinangil Türkiye’nin lezzet markası olarak, 1963’ten bu yana gıda sektöründe hizmet vermektedir. Türkiye’nin ilk paket ununu piyasaya süren Sinangil, 2008 yılı itibari ile perakende ürün grubunda; çok amaçlı paket un, özel amaçlı paket unları, kek unları, fonksiyonel unlar, hazır ekmek karışımları, pişirme yardımcıları, glütensiz un ve endüstriyel ürün grubunda; kek miksleri, pastacılık toz karışımları, garner ekmek karışımları, power ekmek karışımları satışlarını yaparak, 2004’ten bu güne artan pazar payı ile çalışmalarına devam etmektedir. (metin alıntıdır.)

Fotoğraftaki ürünler Sinangil firması tarafından hediye olarak gönderildi. Kendilerine kaliteli ürünleri ve ilgileri için çok teşekkür ediyorum, çok mutlu oldum. Ürünlerinin çoğunu zaten beğenerek ve güvenerek kullanıyordum. Gönderdikleri ürünlerle yeni tarifler deneyip, en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım. Firma kendilerini ve ürünlerini tanıtan bir de site açmış, siteyi ziyaret edebilirsiniz. Sizler de kendi tariflerinizi hazırlayıp, sitede yayınlanmak üzere lezzet@sinangil.com.tr adresine gönderebilirsiniz.

Aslında bu ekmeği ye # 43 ekmek etkinliği için yapmış ama hazır un karışımı kullandığım için göndermekten vazgeçmiştim. Sinangil çavdar ekmeği karışımından yaptığım bu ekmeği kesinlikle tavsiye ediyorum, ikram ettiğim herkes çok beğendi, şimdiye kadar yaptığım en lezzetli ekmekti. Hazır hediyelerim de gelmişken hemen tekrar yapacağım. Tarifi paketin üzerinde, verilen malzeme ölçüsü de tam kararında.

13 Ekim 2009 Salı

Fındıklı Kurabiye


Malzemeler :
250 gr. tereyağı ya da margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
2 çay bardağı çekilmiş fındık
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un (gerekirse un miktarı arttırılabilir.)
2 yemek kaşığı nişasta
Üzerine;
bütün fındık
Yapılışı :
Bütün malzeme karıştırılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Krema pompası yardımıyla şekil verilir, kurabiyelerin ortalarına birer adet bütün fındık batırılır. (Ben hamurun bir kısmına kakao ekleyip, krema pompasıyla kurabiyelerin ortalarına bir miktar kakaolu hamur sıkarak süslemeye çalıştım.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri fazla kızartılmadan pişirilir.
Afiyet olsun.