Disable Copy And Past

27 Kasım 2008 Perşembe

Mantarlı Dilimler


Malzemeler :
10 dilim tost ekmeği
7-8 adet mantar
60 gr. kaşar
2 adet yumurta
tuz, karabiber, kırmızı biber
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp rendelenir, limonlu suda bekletilir. (Evde limon yoktu, ben bekletmedim. Onun için mantarın rengi biraz karardı.) Mantarların suyu sıkılıp, üzerine yumurtalar kırılır. Kaşar peyniri rendesi eklenir. Tuz ve baharatlar eklenip, karıştırılır. Hazırlanan karışım ekmeklere sürülüp, 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Maydanoz ve kırmızı biberle süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Rüzgar Torbası (P.D.Ç.S.E. 30)


Malzemeler:
1 su bardağı su
50 g tereyağı
1,5 su bardağı un
4 adet yumurta
1/2 paket kabartma tozu
Dolgusu:
2 poşet sade krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
1 adet muz
1 adet mandalina (veya tatlı portakal )
Yapılışı:
Bir tencereye su, margarin, tuz ve şeker konulup kaynatılır.Tencerenin altı kısılır, elenmiş un bir seferde tencereye dökülerek, 3-4 dakika tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak pişirilir. Pişen hamur daha çabuk soğuması için başka bir kaba alınır. Hamur soğuyunca yumurtalar tek tek eklenerek hamura iyice yedirilir. Kabartma tozu eklenip, iyice karışması sağlanır. Hamur krema torbasına doldurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak mandalina iriliğinde bezeler sıkılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırın kapatılır ama en az 20 dakika kapağı açılmaz. (Fırın kapağını açarsanız hamurlar söner. )
Kreması için; 2 poşet krem şanti soğuk sütle çırpılarak hazırlanır, içine minik doğranmış muz ve zarları soyularak küçük küçük doğranmış mandalina eklenir. Fırından alınan bezeler biraz ılınınca bıçakla ikiye kesilir. Arasına kremadan dolu dolu 1 yemek kaşığı yerleştirilip kapatılır ve hafifçe bastırılır. Hazırlananz rüzgar torbaları servis tabağına dizilerek üstlerine elekle bolca pudra şekeri elenir.
Not : Rüzgar torbalarının aynı gün tüketilmesi önerilir, bekleyince kıtırlığını kaybediyor.
Afiyet olsun.

26 Kasım 2008 Çarşamba

Yalancı Su Böreği (Makarnalı Börek)

İrem "Makarnalı Börek" diye tutturunca Semranınmutfağında gördüğüm bu tarifi denedim. Sıcakken dilimlemesi biraz zor oldu. Üzerine nemli bir bez örterek dinlendirirsek, sanırım daha kolay dilimlenebilir. Biraz bekleyince daha güzel oluyor.

Malzemeler:
1 paket kelebek makarna
1 kalıp sert beyaz peynir
½ demet maydanoz
3 yemek kaşığı tereyağı
tuz
2 adet yufka

Sosu için:
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:
Makarna tuzlu suda haşlanıp süzülür. İçine sıcakken tereyağı, doğranmış maydanoz, ufalanmış beyazpeynir eklenir ve karıştırılır. Fırın tepsisi yağlanır. Bir yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsinin içine yayılır. Sos için yumurtalar çırpılır, içine yağ ve süt eklenir. Makarnalı karışımın yarısı tepsiye boşaltılır. Sosun yarısı karışımın üzerine gezdirilir. 1 adet yufka arasına sostan sürülerek makarnalı karışımın üzerine yayılır. Kalan makarna tepsiye boşaltılır. Kalan sosun tamamı üzerine dökülür. Tepsinin kenarında kalan yufkalar ile böreğin üzeri kapatılır. 1 adet yumurta sarısı fırça ile böreğin üzerine sürülür. 190 derece ısıtılmış fırında üzeri iyicene kızarana kadar pişirilir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kayısılı Unsuz Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 30)


Balbademli Kurabiyeden arta kalan yumurta aklarını değerlendirmek için bu kurabiyeleri yaptım.

MALZEMELERİ:
1,5 su bardağı kıyılmış kayısı
2 adet yumurta akı
½ su bardağı toz şeker
1 su bardağı toz fındık
1 su bardağı Hindistan cevizi

YAPILIŞI:
Yumurta akı ve şeker beyazlayana kadar çırpılır.Üzerine toz fındık, hindistancevizi ve kayısılar ilave edilir.Karışımdan küçük toplar yapın. Toplar aralıklı olarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. (Ben komşuyla lafa dalıp, biraz fazla pişirdim. Üzeri çok kızarmasa daha iyi görünecekti.)

Afiyet olsun.

Mantar Kızartması (P.D.Ç.S.E. 30)

Malzemeler :
400 gr. iri mantar
2 adet yumurta
2-3 kaşık un
limon
tuz
1-2 diş sarımsak
1 kase yoğurt

Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp, sapları ayrılır. Şapka kısımları daire şeklinde ikiye bölünür. Üzerine limon suyu sıkılarak harmanlanır. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda her iki tarafı da pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartma işlemi sırasında tuzu ayarlanır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek, sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

25 Kasım 2008 Salı

Hindistan Cevizli Şekerpare

Malzemeler :
150 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı hindistan cevizi
4 su bardağı un
Şerbeti ;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
birkaç damla limon suyu
Üstüne ;
yumurta sarısı, fındık
Yapılışı :
Bir tencerede toz şeker ve su 10 dakika kaynatılır, birkaç damla limon suyu damlatılarak, ocak kapatılır.Tereyağı ve pudra şekeri krema haline gelinceye kadar çırpılır. Diğer malzemeler eklenerek iyice yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, bütün fındık yerleştirilir. (Ben bir kısmını oval şekilde yaptım. Yumurta sarısı sürdükten sonra çatalla çizerek şekil verdim.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet üzerine gezdirilir. (İkisi de sıcak olacak.)
Afiyet olsun.

Çikolata Kaplamalı Fındıklı Kurabiye


Tarifi Burçin'in denemeleri nden, uygulama benden.

Malzemeler :
200 gr. tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
3,5 su bardağı un
2/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
2/3 su bardağı iri dövülmüş fındık
80 gr. rendelenmiş bitter çikolata
½ çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı su
1 paket vanilya

Kaplama ve Süsleme için :
250 gr bitter çikolata
file Fındık
toz Fıstık
hindistan cevizi rendesi
pudra Şekeri

Yapılışı :
Fırınlanmış ve kabukları ayıklanmış fındıkların bir kısmı robotta iri çekilmiş, bir kısmı da ince çekilmiş olarak hazırlanır.
Tereyağı mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Sırasıyla ve karıştırmaya devam ederek şeker, vanilya ve su ilave edilir. İnce çekilmiş fındık ve çikolata rendesini eklenerek tahta bir kaşık ile karıştırılır. Elenmiş un ve tuz azar azar ilave edilerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Bu aşamada çok az daha un ilavesi gerekebilir. İri dövülmüş fındıklar da ilave edilip yoğurma işlemi tamamlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılıp, yaklaşık 1,-1,5 cm. eninde, 7-8 cm uzunluğunda olacak şekilde elde yuvarlanarak yarım ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek, önceden ısıtılmış 160ºC fırında yaklaşık 35 dk. pişirilir.
Pişen kurabiyeler tel ızgara üzerinde soğurken kaplama için 250 gr bitter çikolata derin bir kapta benmari usulü eritilir. (Çikolatayı eritirken suyun çikolatanın olduğu kaba değmemesine özen gösteriyoruz. Aksi takdirde çikolata tekrar sertleşecektir. ) Soğuyan kurabiyelerin yarısı çikolataya batırılıp, tekrar pişirme kağıdı serili tepsiye dizilir. Çikolata soğumadan üzerine file fındık, toz fıstık veya hindistancevizi rendesi serpiştirilir. Çikolatasız kısımlarına pudra şekeri elenip oda sıcaklığında çikolata sertleşinceye kadar bekletilerek servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.

Köfteli Patlıcan Sarma


Malzemeler :
4-5 adet uzun patlıcan
2-3 adet çarliston biber
2 adet domates
400 gr. kıyma
2 dilim bayat ekmek (ıslatılıp, ufalanmış)
1 yumurta
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
Karabiber, kimyon, köfte baharı, tuz
1 yemek kaşığı salça
kızartmak için; sıvı yağ
Yapılışı :
Kıyma, ekmek, yumurta, soğan ve baharatlarla köfte iyice özleşene kadar yoğrulup, parmak şeklinde yuvarlanır. Kızgın yağda 2-3 dakika, hafifçe kızartılır. (İsterseniz fırında da kızartabilirsiniz, daha yağsız oluyor.)
Patlıcanlar uzunlamasına 5-6 parçaya bölünüp tuzlu suda 5-10 dakika acısının çıkması için bekletilir. Acısı çıkan patlıcanlar yıkanarak, kurulanır ve kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Her bir patlıcan dilimine 1 adet köfte yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Birer adet domates ve biber dilimi, kürdanla patlıcanlı köfteye tutturularak, tepsiye dizilir. 1 yemek kağışı salça suda inceltilerek, tepsiye dökülür ve önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

Fırında Pazı Bohçası ve Pazı Sarması



Malzemeler :
250 gr. orta yağlı kıyma
1 demet haşlanmış pazı
2 adet orta bıy soğan
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı sıcak su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane
Üzeri için ;
yarım çorba kaşığı salça
1 su bardağı su
2 adet orta boy domates
Yapılışı :
Küp doğranmış soğanlar, sıvı yağda kavrulur. Kıyma eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanmış pirinç, tuz ve baharatlar eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Salça ve sıcak su eklenip, pirinçler suyu çekene kadar pişirilir. Tencere ateşten alınıp ince kıyılmış maydanozlar ilave edilir ve harmanlanır. Hafifçe haşlanmış pazı yaprakları bir kase içine (+) şeklinde yerleştirilir. İçine yeterli miktarda dolma harcı doldurulur. Kaseden sarkan yapraklar üste doğru çevrilerek kapatılır. Hafifçe yağlanmış fırın kabına kase ters çevrilir. Diğer yapraklara da aynı işlem uygulanır. (İsterseniz bir kısmını benim yaptığım gibi sarma yapabilirsiniz. Sarmaları tencere dizip, salçalı su ekleyerek pişirdim. Pişirme süresini fazla tutmaya gerek yok.)
Yarım çorba kaşığı salça, 1 su bardağı suda inceltilir ve fırın kabına eklenir. Halka dilimlenmiş domatesler dolmaların üzerine kürdanla tutturulur. Fırın kabının üstü alüminyum folyo ile kapatılıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Fırından çıkınca sıcak olarak servis yapılır. (Ben yanında yoğurtla seviyorum.)
Afiyet olsun.

Fırında Pırasa

Malzemeler :
1 kg. pırasa
250 gr. kıyma
2 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 /2 yemek kaşığı domates salçası
tuz, isteğe göre karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı :
Pırasalar yıkanıp, ince doğranır. Bir tencereye yağ ve kıyma alınarak, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Doğranmış pırasalar da eklenerek kavurmaya devam edilir. Kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz, salça ve isteğe göre baharatları eklenerek, karıştırılır ve bir fırın kabına boşaltılır. Çukur bir kapta yumurtalar ve süt iyice çırpılıp, pırasanın üzerine gezdirilir. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilip, önceden ısıtılmış fırında, kaşar eriyip, kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.