Disable Copy And Past

4 Eylül 2008 Perşembe

Afyon Lokumu (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Afyon Lokumu
Malzemeler :
4 su bardağı süt
3 kahve fincanı un
3 kahve fincanı şeker
1 paket vanilya
100 gram margarin

Arasına;1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
Antep fıstığı ya da ceviz
Hindistan cevizi

Yapılışı :
4 su bardağı süt 3 kahve fincanı şeker, 3 kahve fincanı un, iyice karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Margarin ve 1 paket vanilya eklenip karıştırılır. Margarin tamamen eriyince ateşten alınır. Yaklaşık 10 dakika mikserle çırpılır. Fırın tepsisine bol Hindistan cevizi serpilir, hazırlanan muhallebi dökülür ve düzgün bir şekilde yayılır. Krem şanti 1 su bardağı soğuk süt ile çırpılır, muhallebinin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir. Buzdolabında 2-3 saat bekletildikten sonra dikdörtgen dilimler halinde kesilir. Antep fıstığı ya da ceviz serpilip rulo yapılır. (Muhallebi tepsiye ince olarak yayılırsa rulo yapmak daha kolay oluyor.)

Afiyet olsun.

Domates Çorbası (İftar Bereketi Etkinliği 2)

birdemliksohbet Sevil'in evsahibi olduğu "İftar Bereketi Etkinliği 2" devam ediyor. Ben de kendisine tekrar kolay gelsin diyor ve Domates çorbası ile Afyon Lokumu tariflerini gönderiyorum.

Domates Çorbası

Malzemeler :
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı salça
5-6 su bardağı soğuk su
2 su bardağı süt
tuz, karabiber
Üstüne serpmek için kaşar peyniri

Yapılışı :
Un tencereye alınarak sıvı yağda rengi dönünceye kadar kavrulur. Salça eklenip biraz karıştırdıktan sonra su eklenip hızlıca karıştırılır. Süt ilave edilip kaynayıncaya kadar karıştırılır. Tuz ve karabiberi ayarlanır. Çorba koyu olursa bir miktar su ilave edilebilir. Üzerine kaşar rendesi serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Karnıyarık


Malzemeler :
4 adet kemer patlıcanı
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1-2 diş sarımsak
tuz, karabiber
salça
sıvı yağ
kızartmak için ;
1 su bardağı sıvı yağ
üzerine;
domates
sivri ya da çarliston biber
kaşar peyniri dilimleri
Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup, uzunlamasına bıçakla patlıcanı ayırmadan bir çizik yapılır. Yarım saat kadar tuzlu suda bekletilip yıkanan patlıcanlar, kurulanarak kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Soğan yemeklik doğranarak çok az sıvı yağda pembeleştirilir. Kıyma ilave edilip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış domatesler ve ince kıyılmış sarımsak eklenir. Biraz karıştırdıktan sonra salça ilave edilip, tuzu ve karabiberi ayarlanır. Tepsiye dililen patlıcanların ortası açılarak kıymalı harç doldurulur. Üzerine domates, biber ve kaşar dilimleri yerleştirilir. Bir kasade sıcak su ile salça eritilip tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

3 Eylül 2008 Çarşamba

Sebzeli Pilav (İftar Bereketi Etkinliği 2)


Malzemeler :
1,5 su bardağı baldo pirinç
1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2,5 su bardağı et suyu ya da sıcak su (su miktarı pirince göre değişebilir.)
tuz
1 kase bezelye
1 adet orta boy havuç
birkaç dal dereotu
Yapılışı :
Pirinç ayıklanıp yıkanır, Üzerine sıcak su ve tuz eklenerek en az yarım saat bekletilir. Havuç kazınıp yıkanarak küp şeklinde doğranır; bezelye ile birlikte haşlanır. (Hazır garnitür de kullanabilirsiniz.) Sıcak suda bekletilen pirinçler yıkanarak süzülür. Pilav tenceresine sıvı yağ ve tereyağ alınarak pirinçler bir süre kavrulur. Üzerine sıcak et suyu eklenir. (Et suyu yoksa normal su ya da et suyu tableti kullanabilirsiniz. )Tuzu ayarlanarak, kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav pişince havuç ve bezelye eklenip karıştırılarak demlenmeye bırakılır. İnce kıyılmış dereotu eklenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

İzmir Köfte (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Köftelerimiz de birdemliksohbet Sevil'in düzenlediği "İftar Bereketi Etkinliği 2" ne gönderildi. Sizler de Ramazan ayı boyunca hazırladığınız sofralarınızı bu etkinlikte paylaşabilirsiniz.

İzmir Köfte

Malzemeler :
500 gr. kıyma
2 dilim bayat ekmek (ıslatılıp, ufalanmış)
1 yumurta
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
Karabiber, kimyon, köfte baharı, tuz
3 orta boy patates
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı :
Kıyma, ekmek, yumurta, soğan ve baharatlarla köfte iyice özleşene kadar yoğrulup, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Parmak şeklinde yuvarlanıp, kızgın yağda 2-3 dakika, hafifçe kızartılır. Patatesler soyulup, köfte büyüklüğünde, biraz kalın olacak şekilde doğranır ve kızartılır. Salça 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile tencereye alınır ve orta ateşte biraz çevrilip, sıcak su eklenerek sulandırılır. Patates ve köfteler salçalı suya alınıp, 5-10 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Mısır Unlu Kek

Kek iyice soğumadan kalıptan çıkarmaya kalkınca şekli pek düzgün çıkmadı. Başına çeşitli talihsizlikler gelmesine rağmen tadı çok güzel oldu. Tarifini nereden aldığımı hatırlamıyorum.

Mısır Unlu Kek

Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı beyaz un
1,5 su bardağı elenmiş mısır unu
1 su bardağı sıvı yağ
1 limon kabuğu rendesi
½ su bardağı damla çikolata
1 çay bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
yarım paket kabartma tozu
Yapılışı:
Yumurta ve şeker iyice çırpılıp, süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Sonra elenmiş unlar, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi ve damla çikolata eklenir. İyice karıştırılan hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür. İsteğe bağlı üzerine badem ya da ceviz yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında keke batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Pastane Poğaçası (İftar Bereketi Etkinliği 2)


Bu poğaçaları ilk sahurumuz için hazırlamıştım. Pişerken mutfağım pastane gibi koktu. Poğaçalar yumuşacık ve harika oldu. Denemenizi tavsiye ederim.
Poğaçalar birdemliksohbet Sevil'in hazırladığı '' İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 2' ye gönderildi.


Pastane Poğaçası

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
3 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (ben 10-12 tepeleme yemek kaşığı koydum)

İçine ; beyaz peynir
Üzerine ; yumurta sarısı ve susam

Maya ılık süte eklenip 10 dakika kabarması için bekletilir. Un yoğurma kabına elenir; şeker, tuz ve mahlep eklenip karıştırılır. Ortası havuz gibi açılıp sütte eritilen maya ve sıvı yağ eklenip yoğrulur. 10 dakika kadar dinlendirilip mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp else açılır. Arasına peynir yerleştirilip uçları tam birleşmeyecek şekilde fazla bastırmadan kapatılır. 45 dakika kadar tepside mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Sosisli Mantarlı Tava Böreği (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Böreğimiz birdemliksohbet Sevil'in hazırladığı '' İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 2" için hazırlandı. Sevil'e kolaylıklar diliyor ve herkesi etkinliğe katılmaya davet ediyorum.

Malzemeler :
3 adet yufka
1 su bardağı süt
5-6 adet sosis
8-10 adet mantar
3-4 dal dereotu
tuz, karabiber
domates püresi ya da salça

Yapılışı :
Sosisler ve mantarlar dilimlenerek sıvı yağda kavrulur. Mantar bıraktığı suyu çekince domates püresi ya da salça eklenir. Tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Ocaktan alınca ince kıyılmış dereotu ilave edilir.
1. Yufka kenarları dışarıya sarkacak şekilde tereyağıyla hafifçe yağlanmış teflon tavaya yerleştirlir. 2. Yufka parçalanarak süte batırılır ve tavaya dizilir. Sosisli harç yufkaların üzerine yayılır. Üzerine 3. yufka parçalanıp süte batırılarak yerleştirilir. Tavanın kenarlarından sarkan yufkalar bohça gibi katlanarak böreğin üzeri kapatılır. Ocakta ters düz edilerek yufkanın üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Üçgen dilimler halinde kesilerek sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Eylül 2008 Salı

Karnıyarık Börek

İftar soframızı süsleyen böreklerimiz. Peynir yerine iç malzeme olarak kıyma kullanabilirsiniz.

Karnıyarık Börek

Malzemeler :
4 adet yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
250 gr. beyaz peynir
Maydanoz (İrem sevmediği için ben kullanmadım.)
1 yumurta sarısı
1 orta boy domates
2 adet çarliston
Çörek otu

Yapılışı :
Sıvı yağ ve süt bir kapta karıştırılır, 1. yufkanın üzerine fırça yardımıyla sürülür. 2. yufka üzerine kapatılıp tekrar süt-yağ karışımı sürülür. Yufkalar 8 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgenlerin geniş kenarına peynirli iç malzeme yerleştirilerek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufkaya da aynı işlem uygulanır. Artan süt-yağ karışımı böreklerin üzerine sürülür. Yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir. Bıçakla böreklerin ortası kesildikten sonra ince dilimlenmiş domates ve biber dilimleri yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Börekleri fırına koymadan önce 2-3 saat buzdolabında bekletilmesi önerilir.)

Afiyet olsun.

Havuç Ezmeli Patates Çanakları (İftar Bereketi Etkinliği 2)





Ramazan ayının 2. günü hazırladığımız iftar sofrası.
Menüdekiler :
Mercimek çorbası
Güveçte tavuklu mantar
Zeytinyağlı biber dolması
Zeytinyağlı yaprak sarma
Barbunya pilaki
Balzamik sirke soslu akdeniz salatası
Havuç ezmeli patates çanakları
Karnıyarık börek




Havuç Ezmeli Patates Çanakları


Malzemeler :


3 adet patates


3-4 dal dereotu


3-4 dal maydanoz


zeytinyağı


tuz, karabiber


limon suyu


Havuç ezme için ;


2-3 adet orta boy havuç


2-3 kaşık sarımsaklı yoğurt


1 kaşık mayonez


sıvı yağ


tuz


Yapılışı :


Patatesler haşlanıp, çatalla ezilir. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz, tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyu eklenip yoğrulur. Mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılarak ortası çukurlaştırılır.


Havuçlar yıkanıp, kazınır ve rendelenir. Sıvı yağda diriliği gidinceye kadar pişirilir. Soğutulup, sarımsaklı yoğurt mayonez ve tuz eklenerek karıştırılır. Hazırlanan patates çanaklarına doldurulur, dereotu ile süslenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

Güveçte Tavuklu Mantar tarifi daha önce ana yemekler bölümünde yayınlanmıştı.