Disable Copy And Past

22 Ocak 2019 Salı

El Açması Nişastalı Börek




Tarifini Facebook'taki bir yemek grubunda bir hanım paylaşmıştı, ismini not almamışım:(( Ben yarısını ıspanaklı, yarısını patatesli yaptım, istediğiniz iç malzeme ile yapabilirsiniz. Biz çok beğendik, umarım siz de dener ve beğenirsiniz.

Malzemeler :
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Üzerine;
175 gr. tere yağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Açmak için;
yeterince nişasta

Arasına ;
1 kg. yıkanmış ıspanak yaprağı
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pulbiber
beyaz peynir

ya da ;
4-5 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber, karabiber

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır; üzerine aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamur 7 eşit bezeye bölünüp buzdolabında 15 dakika dinlendirilir.
Ispanaklı harç için;
Kuru soğan yemeklik doğranır, tuz eklenip ovulur. Üzerine doğranmış ıspanak yaprakları, sıvı  yağ, tuz ve baharatlar eklenip ıspanaklar sönünceye kadar karıştırılır.

Patatesli harç için;
Patatesler haşlanıp kabukları soyularak çatalla ezilir. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça eklenip biraz daha kavrulur. Ezilmiş patates, tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

Dinlenen bezelerden biri alınıp 5 eşit bezeye bölünür; nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan 5 beze aralarına nişasta serpilerek üst üste yerleştirilir. Oklava ile açılabildiği kadar ince açılır. Bir kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Diğer 6 beze için de aynı işlem tekrarlanır. Börekler tepsiye dizilince istenilen büyüklükte dilimlenir. Tere yağı eritilip sıvı yağ ile karıştırılır, böreklerin üzerine kaşıkla gezdirilir. Hazırlanan börekler 1 saat kadar dinlendirilir.  Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri istediğiniz kıvamda kızarıncaya kadar pişirilir. (Ben 35 dakika pişirdim, pişirme süresi fırına göre değişebilir.)

Afiyet olsun.




4 Ocak 2019 Cuma

Havuçlu Rulo Salata


 

Tarif Pelin Chef'ten; büyük fırın tepsisinde yaptığım için 2 ölçü olarak yaptım; iç malzemesine dereotu ve labne peyniri ekledim.

Malzemeler :
3 adet yumurta
3 adet orta boy havuç
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
Tuz
Arasına;
1 kase süzme yoğurt
1/2 paket labne peyniri
1 diş sarımsak
½ kase küçük doğranmış maydanoz, dereotu

Yapılışı : 
Soğanı ince ince doğranarak zeytinyağı ile birlikte tavada kavrulur. İnce rendelenmiş havuçlar da eklenip havuçlar yumuşayana kadar pişirilir. Tuzu ayarlanıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Yumurtaların akları ve sarıları ayrılarak ayrı ayrı karıştırma kaplarına alınır. Yumurta akları mikserle 3-4 dakika kar haline gelene kadar çırpılır. (karıştırma kabı ters çevrildiğinde akmayacak kıvamda olmalı)
Yumurta sarıları mikserle 2-3 dakika çırpılır ve soğumuş havuç ilave edilip karıştırılır. Un da ilave edilerek karıştırılır ve bu karışıma çırpılmış yumurta akından bir kaşık alıp karıştırılır. Bir iki kaşık daha ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Kalan yumurta akı da karıştırılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilir. (Yumurta aklarının çok iyi çırpılması ve yumurta sarılı karışımla birleştirilirken çok fazla karıştırılıp söndürülmemesi bu tarifin en önemli noktası. Bu nedenle yumurta aklarını birkaç seferde karışıma ekliyoruz ki çok fazla sönmesin.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.   (Çok fazla pişirip kurutmayın. Eğer hamur kağıttan ayrılıyorsa fırından çıkarın.) Fırından çıkardıktan sonra 1 dakika beklenir ve kağıdı ile birlikte yavaşça sararak rulo yapılır. (Çok sıkı sarmayın.) Bu şekilde 10 dakika beklettikten sonra rulo açılır ve kağıdından ayrılır. Ezilmiş sarımsak, labne, süzme yoğurt, ince kıyılmış dereotu-maydanoz karıştırılarak açılan rulonun üzerine sürülür, tekrar rulo şeklinde sarılır, 2-3 saat buzdolabında bekletilir ve dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun

11 Aralık 2018 Salı

Portakallı-Üzümlü Anne Kurabiyesi





Malzemeler :
3 adet yumurta (bir tanesinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılır. )
125 gr.  tereyağı (eritilip soğutulmuş)
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
1 çay bardağı kuru üzüm
aldığı kadar bardağı un

Üzerine; 
file fındık ya da toz şeker

Yapılışı :
Şeker ve yumurtalar yoğurma kabına alınarak mikser ile çırpılır. Üzerine eritilip soğutulmuş tereyağı, yoğurt, sıvı yağ, portakal-limon kabuğu rendesi,  ve vanilya eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un, kabartma tozu, karbonat eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Kuru üzüm ve fındık eklenip tekrar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve elde yuvarlanarak şekil verilir, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. . Üzerine yumurta sarısı sürülüp isteğe göre file fındık veya toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

19 Kasım 2018 Pazartesi

Kandil Simidi (Hayırlı Kandiller)





Malzemeler :
125 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta sarısı (akı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un (3-3,5 su bardağı)

Üzerine;
kavrulmuş susam, çörek otu

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır; aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak (kulak memesi kıvamında) bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça kopartılıp uzun çubuk şeklinde yuvarlanır, iki ucu birleştirilip simit şekli verilir. Bütün hamur bu şekilde hazırlanır. Hazırlanan simitler önce yumurta akına, sonra susama bulanır. (İsteğe göre sadece susamlı ya da susam-çörekotu karışık yapılabilir.) Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilen simitler önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

1 Kasım 2018 Perşembe

Kremalı Pratik Poğaça








Malzemeler :
100 gr. tere yağı
1 çay bardağı çiğ krema
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Arasına;
beyaz peynir, çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin, vb.
Üzerine :
yumurta sarısı
susam, çörek otu, haşhaş tohumu

Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki tere yağı, krema, sıvı yağ, yoğurt, sirke yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Üzerine tuz, kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.Hamurdan küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlak açılır; ortasına istenilen iç malzeme (yarısını peynirli, yarısını zeytinli yaptım.) yerleştirilip "D" şeklinde kapatılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam, çörek otu, haşhaş tohumu, vb. serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık ya da sıcak olarak servis yapılır.

Not: İsteğe göre hamurun tamamına ya da yarısına kıyılmış dereotu ekleyerek farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

9 Ekim 2018 Salı

Katmer




Malzemeler :
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 kilo un
1/2 paket yaş maya (21 gr)
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım yemek kaşığı tuz

Arasına;
250 gr tere yağı
Yarim cay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Ilık su ve süt yoğurma kabına  alınır, toz şeker ve maya eklenip maya eriyinceye kadar karıştırılır. Kontrollü şekilde un ve tuz eklenip hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. (1 kilo unu birden boşaltmayın, yoğurdukça ekleyin!) Hamurun üzeri örtülüp 30 dakika kadar mayalanması için bekletilir.
Tere yağı eritilip içine sıvı yağ eklenir.
Mayalanmış hamur 8 ya da 10 bezeye ayrılır, bezelerin üzeri mutfak örtüsüyle örtülür. Bezelerden ilki alınarak hafif unlanmış zeminde açılabildiği kadar ince açılır. Açılan yufkanın üzerine her yerine gelecek şekilde tere yağı-sıvı yağ karışımı sürülür. Karşılıklı kenarlar ortaya doğru katlanıp birleştirilir.Üste gelen kısımlar tekrar yağlanır. Diğer kenarlarda ortaya getirilip hamur kare şekline getirilir ve tekrar yağlanır. Kare şekline gelen hamur ikiye katlanıp yağ karışımı sürülür, tekrar katlanıp küçük bir kare şekline getirilir. ( Bu aşamada isterseniz hamuru biraz açıp tekrar yağ sürüp katlaya bilirsiniz, kat sayısı fazla olunca daha ince katları olan bir katmer elde edilir.)
Bütün bezeler aynı şekilde hazırlanıp bir kenarda bekletilir. (Sıcak havalarda buzdolabı tercih edilir.) İlk hazırlanan beze tezgaha alınarak un kullanmadan merdane ile açılabildiği kadar açılır. Isıtılmış yapışmaz yüzeyli bir tava veya sac üzerine arkalı-önlü çevrilerek kızarıncaya kadar pişirilir. İsteğe göre pişirme esnasında da tere yağı sürülebilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.instagram.com/p/BYkyFq4h226/

17 Ağustos 2018 Cuma

Kıymalı Pratik Pişi




⭐️ ⭐️
Malzemeler 
1 küçük kase yoğurt
1 fincan su
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
🌸Aldığı kadar un
İç Malzemesi;
150-200 gr. kıyma
2 adet yeşil biber
1 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

ya da istediğiniz bir malzeme; peynir, sucuk, vb.

Hamur malzemeleri karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Cevizden biraz büyük parçalara bölünüp beze yapılır. Üzeri bir streç film ile kapatılıp 30 dakika kadar dinlendirilir.
Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur, ince doğranmış biber ve küp doğranmış domates eklenip pişirilir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Bezelerden biri oklava ile açılır, iç malzeme yerleştirilip "D" şeklinde kapatılır. Bir tabak yardımı ile kenarları düzgünce kesilir. (Tartölet bıçağı kullanabilirsiniz.) Kenarlarına çatalla bastırılır. Bütün bezeler bu şeklide hazırlanıp kızgın yağda arkalı-önlü kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Susamlı Kahvaltı Pidesi



Tarif için https://mutfakpenceremden.com' a teşekkürler.
Hamuru için:
2 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı oda sıcaklığında su
1 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı instant kuru maya  (Yuva marka tercih ediyorum)
Üzeri için :
2 çorba kaşığı sulandırılmış doğal pekmez
3 çorba kaşığı kadar susam
İçi :
Kişi başına bir adet yumurta
3 adet ufak boy domates
1-2 adet yeşil biber
Arzuya göre biraz  sucuk( veya pastırma)
2-3 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
2-3 kibrit kutusu kadar dil peyniri
8-10 adet ayıklanmış siyah zeytin
Bir miktar kekik ve biberiye
Yapılışı :
Hamur için gereken malzeme karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri streç film ile kaplanıp ılık bir ortamda mayalanması için bekletilir.
Hamur mayalanırken içini hazırlanır. Sebzeler, peynirler ve sucuk  küp şeklinde doğranır, içine arzuya göre zeytin kekik ve biberiye eklenir.
Yaklaşık 1 saat veya en geç 1 saat 15 dakika gibi bir süre sonra hamur iki katına yaklaşıyor. Hamur elde bir kez daha hafifçe toparlanıp 4 veya 6 ya bölünür.  Bu parçaların her biri yağlı kağıt üzerinde yaklaşık 22-24 cm. çapında daireler olacak şekilde açılır.(yaklaşık 3 mm kalınlıkta)
Bu aşamada fırına boş bir tepsi yerleştirilip fırını ısısı 250 varsa 280 dereceye kadar ısıtılır.
Açılan hamurların bir tarafına hazırlanan içten yerleştirilir, sonra bu iç malzemenin ortası havuz gibi açılıp  bir yumurta kırılır. Hemen hamurun diğer tarafı üzerine katlanır, kenarları iyice yapıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.
Pidelerin üzerine sulandırılmış pekmez sürülüp bolca susam serpilir.Hazırlanan pideler ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir. İlk grup pide pişince hemen diğer grup pideler fırına verilip pişirilir.

Afiyet olsun.

16 Ağustos 2018 Perşembe

Üzümlü Kurabiye




Tarif için  dilekmutfakta 'ya teşekkürler.

MALZEMELER: 
1 paket tereyağ (margarin)
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı kuru üzüm
 2 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu 
2 yumurta(1 tanesinin akı üzerine
aldığı kadar un
üzeri için:
susam (hafif kavurursanız daha lezzetli olur)
YAPILIŞI:
Bir yumurtanın akı ayrılıp kalan malzeme ile ele yapışmayan bir hamur yoğurulur, şekil verilen kurabiyeler önce yumurta akına daha sonra hafif kavrulmuş susama batırılıp tepsiye dizilir.
200 derecede kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Bol Yemişli Pastane Kurabiyesi



Uzun zaman önce yaptığım, yayınlamayı unuttuğum nefis bir kurabiye tarifi... Bir sosyal medya sayfasından tarifini almıştım ama sanırım tarifin sahibi https://www.instagram.com/kakulelimutfak kendisine teşekkür ediyorum, denemeniz dileğiyle...

Malzemeler :

125 gr yumuşak tere yağı
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta (bir sarı üzerine)
1 çay bardağı yoğurt
2 adet portakalın taze sıkılmış suyu ( yaklaşık 1 çay bardağı)
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi (2 - 3 portakal)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 cay kaşığı karbonat
2 su bardağı tam buğday unu
3-3,5 su bardağı normal un
1 su bardağı kuru üzüm 
1 cay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık

Üzeri için ;
Fındık veya ceviz

Yapılışı :
Tere yağı şeker ve yumurta mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Yoğurt, portakal suyu ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Kontrollü şekilde un eklenir. Kabartma tozu ve karbonat da ilave edilir. (ele hafif yapışan cıvık bir hamur olacak). Sonra portakal kabuğu, çikolata, üzüm ve fındık eklenir. Hızlıca elde yuvarlanıp tepsiye aralıklı dizilir. Yumurta sarısı sürülüp fındık serpilir. 180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.