Disable Copy And Past

12 Mart 2018 Pazartesi

Pastırmalı-Kaşarlı Poğaça




  • Malzemeler :
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 3.5 – 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya ( 10 mg toz maya )
  • 1 çay kaşığı mahlep ( koymasanız da olur )
İç malzemeleri;
  • Pastırma
  • Kaşar peyniri
  • Beyaz peynir
  • Maydanoz
Üzeri için;
  • 2 çorba kaşığı pekmez
  • 1 çay bardağı su
  • yeterince susam
  • Yapılışı :
  1. Süt hafif ısıtılır, tereyağı kısık ateşte eritilir ve soğumaya bırakılır, sonra bütün malzeme birlikte yoğurulur. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri kapatılır yarım saat mayalanmaya bırakılır. (Ben hamuru akşam yoğurup buzdolabına kaldırdım, sabah şekil verip pişirdim) Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır, elle hafif bastırılarak açılır iç malzeme koyulur ağzı yukarı gelecek şekilde kapatılır. Önce pekmezli su karışımına batırılır sonra susama bulanır. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.basittatlitarifleri.com

9 Mart 2018 Cuma

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası



Malzemeler :
1 adet orta boy mor lahana
5-6 adet kornişon turşu
1 kutu konserve mısır
1/2 demet dereotu
Süzme yoğur ya da yoğurt-mayonez karışımı
isteğe göre 1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz

Yapılışı :
Mor lahana yıkanıp ince doğranır, sıvı yağda hafif yumuşayıncaya kadar kavrulur, soğumaya bırakılır. Soğuyunca küp doğranmış kornişon turşu, ince kıyılmış dereotu, tane mısır, ezilmiş sarımsak, süzme yoğurt,tuz eklenip karıştırılır, servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.

8 Mart 2018 Perşembe

Susamlı Mayasız Poğaça



Malzemeler:
1 adet yumurta (akı hamura eklenecek, sarısı üstüne)
1 çay bardağı Ay çiçek yağı
1 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)
1 paket kabartma tozu
yarım tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
yarım su bardağı su
3 su bardağı un
Üzerine :
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
yarım su bardağı susam
Yapılışı:
Susam teflon bir tavaya alınır ve orta ateşte renk değiştirinceye kadar kavrulup bir  kenara alınır.
Yumurta akı yoğurma kabına alınır; tuz, şeker, mahlep ve kabartma tozu eklenir. Eritilen tereyağı, sıvı yağ ve su eklenerek karıştırılır. 2,5 su bardağı un eklenip yoğurmaya başlanır. Hamur toparlanıncaya kadar yarım su bardağı un eklemeye devam edilir. Toparlanan hamur 1-2 dakika daha yoğrulur ve hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır, elde yuvarlanır. Yumurta sarısı biraz süt ile açılır,(süt yerine sıvı yağ kullandım)  fırça ile poğaçaların üzerine sürülür, kavrulmuş susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Keskin bir bıçak ile üzerlerine artı (+) şeklinde bir kesik atılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

 Kaynak : https://mutfaksirlari.com

6 Mart 2018 Salı

Konken Böreği







Malzemeler:
2 adet yumurta (1 yumurta sarısı üzerine ayrılacak)
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı zeytinyağı (ayçiçek yağı kullandım)
125 gr. margarin (Tereyağı)
125 gr. margarin büyüklüğünde beyaz peynir
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Susam, çörekotu
Tuz (Çok az)

Yapılışı :
Yoğurt, yumurta, zeytinyağı, margarin, kabartma tozu, rendelenmiş peynir, tuz iyice karıştırılır. Aldığı kadar elenmiş un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. hamur yapılır. Üç bezeye bölünüp üzeri örtülü olarak 10 dakika dinlendirilir. Her beze servis tabağı büyüklüğünde açılır; önce + sonra X şeklinde kesilerek 8 üçgen parçaya bölünür. (Toplam 24 parça) Üçgen parçalar geniş kenardan başlayıp sarılarak sivri kısım üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Üzerine biraz süt ve zeytinyağı ile karıştırılmış yumurta sarısı sürülüp susam, çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.hurriyetaile.com

5 Mart 2018 Pazartesi

Unlu Çıtır Börek (Peynirli)





Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
3 yemek kaşığı un

Üzerine;
Yumurta sarısı
susam, çörekotu

İçine ;
Beyaz peynir

Yapılışı :
Sıvı yağ, su ve un karıştırılıp çırpılır. Yufkalardan ilki temiz bir zemine serilir, üzerine fırça ile yağ-un karışımı sürülüp D şeklinde ikiye katlanır, tekrar yağ-un karışımı sürülür. Geniş kenarı boyunca peynir yerleştirilip rulo şeklinde sarılır, istenilen uzunlukta dilimlenir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanıp üzerine yumurta sarısı sürülür, susam-çörekotu serpilir. Buzdolabında 2-3 saat ya da bir gece dinlendirilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Izgara Tadında Tavada Tavuk Pirzola



Malzemeler :
6 parça tavuk pirzola (kemiği ve derisi çıkarılmış)
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
1/2 çay kaşığı toz sarımsak
köri, kekik, kimyon, karabiber, biberiye, tuz

Yapılışı :
Marinasyon için; yoğurt, salça, zeytinyağı, toz sarımsak, tuz ve baharatlar bir kapta karıştırılır. Tavuk parçaları hazırlanan karışımla harmanlanır, buzdolabında 4-5 saat bekletilir. Yapışmaz yüzeyli geniş bir tava ocak üstüne alınıp ısıtılır. Marine edilen tavuklar tavada arkalı-önlü kızartılır. (Ben kapaklı tavada pişirdim) İsteğe göre bulgur pilavı ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Mart 2018 Cuma

Tereyağlı Peynirli Poğaça (Mayasız)





Malzemeler :

3 yemek kaşığı tepeleme tereyağı

Yarım su bardağı yoğurt

Yarım su bardağı sıvı yağ

2 yumurta (birinin sarısı üzerine)

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

aldığı kadar un

Üzerine;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Susam
İçine;
Beyaz peynir

Yapılışı :

Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağı, yoğurt, sıvı yağ, bir tam yumurta ve diğer yumurtanın beyazı, tuz, şeker ve kabartma tozu yoğurma kabına alınıp iyice karıştırılır. Azar azar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan parçalar kopartılıp elde açılır, içine peynir yerleştirilip "D" şeklide kapatılır. Pişerken açılmaması için kenarlarına çatalla bastırılır ya da bir uçtan başlayıp hamur baş ve işaret parmağı arasına sıkıştırılıp inceltilerek geri kıvrılır, diğer ucuna kadar kıvırma işlemi devam eder. (İsterseniz avuç içinde açmak yerine unlu bir zeminde hamuru açıp kalıp ya da bardakla yuvarlaklar kesebilir, iç malzeme koyup kapatabilirsiniz.) Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir, üzerine çırpılmış yumurta sarısı ve yağ karışımı sürülür, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişi

Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.nefisyemektarifleri.com

1 Mart 2018 Perşembe

Sıvı Yağlı Tuzlu Kurabiye



Malzemeler :
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta (sarıları üzerine sürülecek)
4 yemek kaşığı elma sirkesi
1 su bardağı nişasta
1/2 su bardağı mısır unu
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tepeleme tuz
1,5 su bardağı un

Üzerine;
yumurta sarısı
susam, çörekotu

Yapılışı :
Sıvı yağ ve yumurta beyazları yoğurma kabına alınır. (sarılar üzeri için ayrılacak) Üzerine sirke, nişasta, mısır unu, tuz, kabartma tozu ve azar azar un eklenir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Rulo şeklinde (çubuk) yuvarlanır, şekil verilir. (Acele yaptığım için benimkiler biraz tombul oldu.) Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür, susam-çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kaynak : ye-mek.net

27 Şubat 2018 Salı

Bafra Nokulu




Malzemeler:
1 çay bardağı sıvı yağ
Çeyrek paket margarin, eritilmiş (250 gr. paketin 1/4'ü)
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta (birinin sarısın üzerine)
1 yemek kaşığı kuru maya (1 paket instant maya 11 gr.)
1  çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı ılık su
1 çimdik tuz
aldığı kadar un (18 yemek kaşığı kullandım)

Arasına;
yeterince sıvı yağ
200 gr kuru üzüm
2-3 su bardağı çekilmiş fındık ya da ceviz
2-3 su bardağı toz şeker (damak tadınıza göre şeker miktarını ayarlayabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tarçın

Açmak için ;
nişasta


Yapılışı :
Kuru üzüm, çekilmiş fındık, toz şeker, tarçın bir kapta karıştırılır.
Eritilmiş margarin, sıvı yağ, yumurtalar (bir sarı hariç) yoğurt, sirke, su bir kapta karıştırılır. Bir çimdik tuz, maya, karbonat ve aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Mayalanmasını beklemeden 2'li gruplar halinde beze yapılır. (Beze sayısı çift sayı olacak) İlk beze nişasta yardımıyla açılabildiği kadar açılıp bir kenara ayrılır. 2. beze de nişasta yardımıyla ilk açılan yufka büyüklüğünde açılır, üzerine fırça ile her yerine gelecek şekilde sıvı yağ sürülür. Üzümlü harçtan göz kararı her tarafına serpiştirilir. İlk açılan yufka üzerine harç yerleştirilen yufkanın üzerine serilir, üzerine yağ sürülüp iç harç serpiştirilir. Üst üste olan yufkalar rulo şeklinde sarılır. (Ortası biraz kalın oluyor, parmakla biraz sıkıştırılıp rulonun boyu uzatılarak aynı kalınlıkta olması sağlanır.) Bıçakla kesilerek 2-3 parmak uzunluğunda dilimlenir. Tepsiye dizilir. Kalan hamur da aynı şekilde hazırlanır, son olarak üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirilir.
Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.





Tepsi dolunca kalan hamurları kıymalı olarak hazırladım. Hamuru aynı şekilde açıp arasına soğan ve baharatla kavrulmuş kıyma serpiştirdim, rulo şeklinde sarıp gül böreği şekli verdim.

Kaynak : http://www.nefisyemektarifleri.com

23 Şubat 2018 Cuma

Çikolatalı Merengli Kek



Tarif http://www.pelinchef.com'dan. Browni tarzı nemli bir kek isterseniz pişirme süresini kısa tutabilirsiniz. 

Malzemeler

Kek:

125 gr tereyağı

100 gr bitter çikolata

3 yumurta

½ su bardağı pudra şekeri

2 çorba kaşığı kakao

½ su bardağı un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 su bardağı dövülmüş fındık veya ceviz

Mereng:

3 yumurta akı

½ su bardağı pudra şekeri

1 çay kaşığı elma sirkesi ya da limon suyu

1 çorba kaşığı nişasta

80 gr rendelenmiş bitter çikolata

Yapılışı :


Kek için; tere yağı küçük bir tavada eritilir, çikolata parçaları atılıp ocaktan alınır. Çikolata eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince çırpma kabına alınır, şeker eklenip çırpmaya başlanır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu ve kakao birlikte elenerek karışıma eklenir. Fındık ya da ceviz eklenip bir süre karıştırılır. Margarin ile yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş 20 cm. lik kelepçeli kalıba dökülür, üzeri düzeltilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir.
Pişirme süresinin sonuna doğru mereng hazırlanır. Yumurta akları temiz ve kuru bir kaba alınıp bir çimdik tuz eklenerek kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Çırpma kabı ters çevrildiğinde akmayacak kıvamda olacak) Yumurta akları istenilen kıvama gelince pudra şekeri yavaş yavaş eklenir, 4-5 dakika çırpılır. Sirke (limon suyu) ve nişasta eklenip bir süre daha çırpılır. Fırından çıkarılan kekin üzerine (henüz sıcakken) hazırlanan mereng dökülür ve üzeri düzeltilir. 200 derece fırında 10 dakika pişirilip sonra fırının derecesi 150 düşürülür, 150 derecede 15 dakika daha pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılarak servis yapılır.

Ustasından not :

Merenginizin iyi kabarması için karıştırma kabının, mikserin ucunun temiz ve kuru olması gerekli. Ayrıca yumurta aklarını sarılarından ayırırken dikkatli olmalısınız. Bir damla bile yumurta sarısı bulaşırsa yumurta akları kabarmayacaktır.
Afiyet olsun.