Malzemeler:
1 çay bardağı sıvı yağ
Çeyrek paket margarin, eritilmiş (250 gr. paketin 1/4'ü)
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta (birinin sarısın üzerine)
1 yemek kaşığı kuru maya (1 paket instant maya 11 gr.)
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı ılık su
1 çimdik tuz
aldığı kadar un (18 yemek kaşığı kullandım)
Arasına;
yeterince sıvı yağ
200 gr kuru üzüm
2-3 su bardağı çekilmiş fındık ya da ceviz
2-3 su bardağı toz şeker (damak tadınıza göre şeker miktarını ayarlayabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tarçın
Açmak için ;
nişasta
Yapılışı :
Kuru üzüm, çekilmiş fındık, toz şeker, tarçın bir kapta karıştırılır.
Eritilmiş margarin, sıvı yağ, yumurtalar (bir sarı hariç) yoğurt, sirke, su bir kapta karıştırılır. Bir çimdik tuz, maya, karbonat ve aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Mayalanmasını beklemeden 2'li gruplar halinde beze yapılır. (Beze sayısı çift sayı olacak) İlk beze nişasta yardımıyla açılabildiği kadar açılıp bir kenara ayrılır. 2. beze de nişasta yardımıyla ilk açılan yufka büyüklüğünde açılır, üzerine fırça ile her yerine gelecek şekilde sıvı yağ sürülür. Üzümlü harçtan göz kararı her tarafına serpiştirilir. İlk açılan yufka üzerine harç yerleştirilen yufkanın üzerine serilir, üzerine yağ sürülüp iç harç serpiştirilir. Üst üste olan yufkalar rulo şeklinde sarılır. (Ortası biraz kalın oluyor, parmakla biraz sıkıştırılıp rulonun boyu uzatılarak aynı kalınlıkta olması sağlanır.) Bıçakla kesilerek 2-3 parmak uzunluğunda dilimlenir. Tepsiye dizilir. Kalan hamur da aynı şekilde hazırlanır, son olarak üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirilir.
Soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.
Tepsi dolunca kalan hamurları kıymalı olarak hazırladım. Hamuru aynı şekilde açıp arasına soğan ve baharatla kavrulmuş kıyma serpiştirdim, rulo şeklinde sarıp gül böreği şekli verdim.
Kaynak : http://www.nefisyemektarifleri.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder