Disable Copy And Past

16 Şubat 2018 Cuma

Karamelli Kurabiye



Malzemeler :
1 su bardağı un (200 ml. lik bardak, gerekirse 1 yemek kaşığı daha eklenebilir.)
1/2 /yarım) su bardağı kakao
1 çimdik tuz
120 gr oda sıcaklığına tere yağı
2/3 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta (sarısı hamura, beyazı üzerine)
2 yemek kaşığı süt
1 paket vanilya

Üzerine
1 kase iri çekilmiş fındık ya da ceviz
karamel sos (hazır ya da ev yapımı)

Karamel sos için;
1 su bardağı toz şeker
25 gr tere yağı
1 çay bardağı süt

Yapılışı :
Kakao, tuz ve un elenip bir kapta karıştırılır.
Tere yağı ve toz şeker mikser ile 2-3 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta sarısı, süt ve vanilya eklenip çırpmaya devam edilir. Unlu karışım eklenip yoğrulur. streç filme sarılıp buzdolabında 1 saat bekletilir. (hamurun kıvamı şekil vermeye uygun olduğu için ben bekletmedim.) Ayrılan yumurta akı mikser ile köpük haline gelinceye kadar çırpılır. Hamurdan cevizden küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır; ortasına parmakla bastırılarak çukur yapılır. Önce çırpılmış yumurta akına sonra çekilmiş fındığa batırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir, fırından alınıp soğumaya bırakılır.
Karamel sos için;
1 su bardağı toz şeker tavaya alınıp ocağa yerleştirilir. Kaşıkla karıştırmadan sallaya sallaya şeker eriyip karamel rengini alıncaya kadar tutulur. Şeker eriyince tere yağı eklenip karıştırılır. Ilık süt eklenip kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Ilık hale gelince kurabiyelerin ortasına paylaştırılır. İsteğe göre kurabiyelerin üzeri benmari yöntemiyle eritilmiş çikolata ile süslenebilir.

Afiyet olsun.
Not : Hamurda kabartma tozu yok ama yine de kabarıyor. Pişirme esnasında çukurlar da kabaracağı için bir çay kaşığı ile bastırıp tekrar çukur yapabilirsiniz.

Tarifin orjinali buradan.

Hiç yorum yok: