Disable Copy And Past

20 Ocak 2016 Çarşamba

Elmalı Kek




Malzemeler :
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
2 yemek kaşığı (tepeleme) kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
7 yemek kaşığı (tepeleme) un (10 yemek kaşığı kullandım)
5 adet elma + 1,5 yemek kaşığı toz şeker + 1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı :
Elmalar soyulup küp şeklinde doğranır ve 1,5 yemek kaşığı şeker ile birlikte tencerede pişirilir. Ocaktan inmesine yakın tarçın eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Yumurta ve toz şeker mikser ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. Süt , tere yağı ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao birlikte elenerek karışıma eklenir, biraz daha çırpılır. Ceviz eklenip karıştırılır ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Hamurun üzerine pişirilip soğutulmuş elmalar yayılır. 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. (Kekin pişme süresi fırın tipine göre değişebilir, kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.) Soğuyunca kalıptan çıkarılır. Pudra şekeri serpilip dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

19 Ocak 2016 Salı

Sarıyer Böreği


Orjinal Sarıyer böreği tarifini bilmiyorum, Arnavut böreği hamurunu kullanarak yaptım, sonuç bence başarılıydı.
Malzemeler
5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su

Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

İçine; 
300-400 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü (tepeleme)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı yenibahar
tuz, karabiber
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır, yumurta, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 15 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.
Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kıyma eklenip suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam edilir. İçine dolmalık fıstık, yenibahar, kuş üzümü, tuz karabiber eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Bezelerden 5 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir. Diğer 10 beze de 5'erli gruplar halinde aynı şekilde hazırlanır. Buzdolabında yarım saat dinlendirilir. İlk hazırlanan 5'li beze grubu oklava ile yufka büyüklüğünde açılır. Ortadan ikiye bölünüp(D şeklinde) bir kenarına kıymalı iç malzeme serpilir ve rulo şeklinde sarılır. Rulonun uçları ortaya doğru katlanıp B şekline getirilir. Yufkanın diğer yarısı ve kalan beze grupları da aynı şekilde hazırlanıp yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Kalan sıvı yağ margarin karışımı böreklerin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İstenilen şekilde dilimlenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

18 Ocak 2016 Pazartesi

Cennet Hurmalı Kek





Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı (ajda bardağı) sıvı yağ
1 su bardağı püre haline getirilmiş cennet hurması
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Yapılışı :
Hurmaların kabukları soyulur, rondoda çekilerek püre haline getirilir. Yumurta ve toz şeker çırpma kabına alınarak mikser ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. Sıvı yağ ve hurma püresi eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve tarçın birlikte elenerek karışıma eklenir, mikserin düşün devrinde çırpılır. Cevizler eklenip iyice karıştırılır ve margarin ile yağlanmış kek kalıbına dökülür.  Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Soğuyan kek ters çevrilerek kalıptan çıkarılır. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

15 Ocak 2016 Cuma

Sodalı Kolay Pişi



Malzemeler :
1 şişe soda (Maden suyu)
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar elenmiş un (2 su bardağı kadar)

Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
2 su bardağı kadar un yoğurma kabına alınır, tuz karıştırılır. Unun ortası açılıp soda dökülür, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, gerekirse un eklenir. Hamur 6-7 adet bezeye bölünür ve merdane ile lavaş kalınlığında açılır. Hamur yavaşça kızgın yağa bırakılır, üzerine kevgir ile yavaşça vurulur. (Vurdukça hamur kabaracak) Arkalı önlü kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

13 Ocak 2016 Çarşamba

Tahinli Kek


Birsel ve İrem




Malzemeler :
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı tahin
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı susam
2 su bardağı un
1 çay bardağı nişasta

Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker mikser ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. Süt, sıvı yağ ve tahin eklenip karıştırılır. Un, nişasta ve kabartma tozu eklenip mikserin düşük devrinde çırpılır. Son olarak cevizler eklenip karıştırılır. Kek kalıbı margarin ile yağlanıp susam serpilir. Hazırlanan kek hamuru kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir; kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıp ters çevrilerek servis tabağına alınır, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

11 Ocak 2016 Pazartesi

Peynirli Üçgen Börek




Malzemeler :
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Açmak için ;
nişasta, 150 gr. tereyağı ya da sürülebilir yumuşak margarin

Arasına;
beyaz peynir

Üzerine ;
yumurta sarısı, susam

Yapılışı :
Süt, yoğurt, yumurta ve sıvı yağ yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Tuz, kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp bir süre dinlendirilir. Dinlenen hamur 10 eşit bezeye bölünür. Her beze nişasta yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ya da margarin sürülerek üst üste dizilir, (en üste yağ sürülmez) buzdolabında 15 dakika dinlendirilir. Hazırlanan hamur temiz bir zeminde açılabildiği kadar ince ve kare şeklinde açılır. Açılan hamurdan 7-8 cm. genişliğinde kareler kesilir, ortasına peynir yerleştirilip üçgen şeklinde kapatılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, susam serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Daha yumuşak bir börek isterseniz; kabartma tozu yerine maya kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

6 Ocak 2016 Çarşamba

Elmalı-Cevizli Kek




Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1,5 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 çay bardağı nişasta (buğday ya da mısır)

Yapılışı :
Yumurtalar çırpma kabına kırılır, toz şeker eklenip mikser ile şeker eriyinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılır.Un, nişasta, kabartma tozu ve tarçın birlikte elenerek karışıma eklenir, biraz daha çırpılır. Elma soyulup minik küpler şeklinde doğranır, cevizle birlikte hamura eklenip karıştırılır. Hazırlanan kek hamuru margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir. Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir; kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.




31 Aralık 2015 Perşembe

Magma Kek



Malzemeler :
Muhallebisi için;
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket labne
Keki için;
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
SOSU İÇİN:
160 gram bitter çikolata
1 paket krema ya da hazır çikolata sos

Yapılışı :
Muhallebisi için, derin bir tencerede süt, un, nişasta şeker vanilya karıştırılarak kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Keki için, yumurta şekerle birlikte köpürene kadar çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenerek çırpmaya devam edilir. Un, vanilya ve kabartma tozu da ilave edildikten sonra, margarinle yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökülür. Soğuyan muhallebiye labne eklenip çırpılır ve hamurun üzerine kenarlara fazla yayılmadan dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Oda sıcaklığında soğutulan kek, 2 saat kadar da buzdolabında bekletilir.
Sosu için, krema kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır. İçine bitter çikolata atılıp erimesi için karıştırılır. Buzdolabından çıkarılan magma kek üzeri bitter çikolata sosu ile kaplandıktan sonra dilimlenerek servis edilir.
Afiyet olsun.

30 Aralık 2015 Çarşamba

Panettone (Mayalı İtalyan Keki)



Orjinal tarife ne kadar yakın bilmiyorum ama Dr. Oetker'in tarifi daha kolay göründüğü için bu tarifle denedim. Kekin özelliği dar ve yüksek kalıplarda pişmesi. Ben geniş kalıpta pişirdiğim için olsa gerek pişmesi belirtilen süreden çok çok fazla oldu. 

Yapılışı :

1. Hamur :
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1 ½ çay bardağı ılık süt
  • 2. Hamur :
  • 3 yumurta (orta boy)
  • 1 ½ çay bardağı toz şeker
  • 125 g tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  • kuş üzümü
  • 5-6 adet gün kurusu kayısı
  • 1 çay bardağı kurutulmuş cranberry (yaban mersini olarak satılıyor)
  • 7 damla Rom aroması (kullanmadım)
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket 
Üzerine ;

1 yumurta (orta boy)

  • 3 çay kaşığı tereyağı

Kalıp:

  • 3 adet pişirme kalıbı (12 cm capında, 6-7 cm yüksekliğinde)

Yapılışı :


  • 1. Hamurun hazırlanışı:1 su bardağı un derin bir kaba elenir. Üzerine, maya eklenip kaşık ile karıştırılır. Toz şeker, tuz ve ılık süt eklenir. Mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 2-3 dakika karıştırılır.. Üzerini kapatılıp ılık ortamda 30 dakika bekletilir.
  • 2. Hamurun hazırlanışı:Yumurta ve toz şekeri çırpma kabına alınır. Mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 2 dakika karıştırılır. Üzerine mayalanmış hamur ve tereyağı eklenip 2 dakika daha karıştırılır. 2 su bardağı un elenip kuru üzüm, kuş üzümü, rom aroması, portakal kabuğu rendesi, limon kabuğu rendesi, küp doğranmış kayısı, cranberry ve vanilya eklenir, 2 dakika daha karıştırılır. Elde edilen yumuşak hamur unlanmış tezgaha alınır. Arada un serperek yoğurmadan 5 dakika süre ile alttan üste doğru katlanarak toparlanır. Üzerini kapatıp 30 dakika bekletilir.

  • Şekillendirme ve pişirme:Hamur unlanmış tezgaha alınır ve tekrar yoğurmadan toparlanır. 3 eşit parçaya bölünür. Her biri elde yuvarlanıp kalıplara alınır. Üzerleri kapatılıp 20 dakika daha bekletilir. Kalıptaki hamurların üzeri keskin bir bıçak ile yarım cm derinliğinde çarpı şeklinde kesilir. Yumurta çatal ile karıştırılıp keklerin üzerine sürülür. Hamurların tam orta kısmına birer çay kaşığı tereyağı yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. (Pişirme süresi değişiklik gösterebilir, kürdan batırarak kekin pişip pişmediğini kontrol edin, kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir.) Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

29 Aralık 2015 Salı

Şalgam Dolması




Şalgam turpa benzeyen, hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketilen, oldukça yararlı bir sebze. Taze yapraklarını ıspanak gibi pişirebilirsiniz. Kökleri ile dolma yapabilir ya da kıymalı-pirinçli yemek olarak pişirebilirsiniz.

Malzemeler : 

1 kg. şalgam
200 gr. dana kıyma
1 çay bardağı bulgur (pilavlık)
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
tuz, karabiber

Yapılışı : 
Şalgam tıkanır ve kabukları soyulur, 1,5-2 cm kalınlığında dilimlenir. Dilimler kopmayacak şekilde tekrar ortadan kesilir. Tencereye alınıp 5 dakika kdar haşlanır, sonra hemen soğuk suya tutularak soğutulur. Kıymanın üzerine soğan rendesi, yıkanmış bulgur, tuz, karabiber, kuru reyhan ve sıvı yağ eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan iç malzeme şalgam dilimleri arasına yerleştirilir ve geniş bir tencereye dizilir. Salça tereyağında kavrulur, şalgam dolmalarının üzerine gezdirilir. Şalgamların üzerine çıkmayacak şekilde su eklenir, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kıyılmış taze reyhan serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.