Disable Copy And Past

13 Ekim 2015 Salı

Elmalı-Cevizli Kek ve Çay Menüsü




Arkadaşlarım için hazırladığım çay daveti menüsü :

Zeytinyağlı kuru kabak-biber dolması
Zeytinyağlı lahana-yaprak sarması
Tavuklu-yoğurtlu salata
Kuru börülce salatası
Patlıcanlı çıtır börek (baklava yufkası ile)
Peynirli kolay midye börek
Üzümlü-cevizli kurabiye
Tahinli çıtır rulo (baklava yufkası ile)
Elmalı-cevizli kek

Dr. Oetker'in sayfasında gördüğüm "Elmalı-fındıklı kek" tarifini evde fındık olmadığı için cevizle denedim, çok beğendim.

Elmalı-Cevizli Kek

İç Malzeme :

3 adet küp şeklinde doğranmış kırmızı elma
1-2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ceviz kırığı 

Hamur :
200 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım)
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı süt
Üzeri için:
½ çay bardağı ceviz kırığı
2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Elma ve toz şeker tencereye alınır ve suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır, 2 yemek kaşığı kadarı üzerinde kullanmak için ayrı bir kaba alınır.

Margarin ve toz şeker çırpma kabına alınır ve mikserin yüksek devrinde 1 dakika çırpılır. Yumurta ve vanilya eklenip 2 dakika daha çırpılır. Un ile hamur kabartma tozu karıştırılır, elenerek karışıma ilave edilir ve mikserin orta devrinde 1 dakika çırpılır. Hamur ikiye bölünür. İlk yarısına 1 yemek kaşığı kakao ve 2 yemek kaşığı süt eklenip 1 dakika çırpılır. Hazırlanan kakaolu hamur margarinle yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökülür ve yayılır. Üzerine elmalar yayılır ve 1 çay bardağı ceviz kırığı serpilir. Üzerine kalan beyaz hamur yayılır. Beyaz hamurun üzerine ayrılan elmalar yayılıp ceviz kırığı ve toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış 160 derece  fırında 45 dakika kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.



8 Ekim 2015 Perşembe

Havuçlu, Etli Kafes Pilav



Malzemeler :
2 su bardağı baldo pirinç
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 adet Maggi et bulyon (Ev yapımı et suyu kullanabilirsiniz.)
yeteri kadar tuz
1 avuç badem
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 avuç kuru üzüm
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş kimyon (baharat miktarı damak tadına göre değişebilir.)
3 su bardağı sıcak su

Ayrıca:
- 1 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı yoğurt 25 gr. margarin
- bir çimdik tuz

YAPILIŞI
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Bademler sıcak suda bekletilip iç kabukları soyulur. Üzümler yıkanıp sıcak suda bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. (Havuçlar kesinlikle rendelenmez.) Sıvı yağ yanmaz yüzeyli bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. (Etlerin sulanmaması için harlı ateşte kavrulması gerekiyor.) Yemeklik doğranmış soğan da tencereye eklenip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Küp doğranmış domates de tencereye alınıp, domates eriyinceye kadar pişirilir. Biraz su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Sıcak su ve üzümler eklenir, et bulyon, tuz ve baharatlar eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır.
Un bir kaba alınıp ortasına diğer malzemeler eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Oklava ile mantı yufkası kalınlığında açılır. Uzun şeritler halinde kesilir. Fırın kabı yağlanıp şeritler kenarları sarkıtılarak kafes şeklinde yerleştirilir. Oluşan boşluklara bademler dizilir. Demlenen pilav fırın kabına yayılıp kaşıkla düzeltilir. Tepsiden dışarı sarkan hamurlar pilavın üzerine kapatılır. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince servis tabağına ters çevrilir.
Afiyet olsun.

Havuçlu Duvak Pilavı


Malzemeler :
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 paket Maggi et bulyon (Ev yapımı et suyu kullanabilirsiniz.)
- tuz

Ayrıca;
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 300 gr. kıyma
- 1 adet kuru soğan
- tuz, yenibahar, karabiber
- 1 tutam maydanoz
- 50 gr. badem
- 5-6 adet havuç

YAPILIŞI
Pirinçler yıkanıp tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir; suyu süzülüp tekrar yıkanır. Tereyağı ve sıvı yağ bir tencerede ısıtılır. Pirinçler eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Sıcak su ve Maggi et bulyon eklenip tuzu ayarlanır, kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Bademler sıcak suda bekletilip iç kabukları soyulur ve kurulanır. Bir tavaya çok az sıvı yağ alınıp bademler renk değiştirinceye kadar kavrulur ve tavadan alınır. Aynı tavaya yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber, yenibahar, kıyılmış maydanoz ve kavrulmuş bademler eklenip karıştırılır.
Havuçlar kibrit çöpü şeklinde doğranıp çok az sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar pişirilir, tuzu ayarlanır.
Uygun bir kalıba hazırlanan kıymalı harç yayılır, üzerine havuçlar yayıldıktan sonar pilav dökülüp kaşıkla bastırılır. Servis tabağına ters çevrilir.
Afiyet olsun.

Havuçlu, Kayısılı Şehriye Pilavı



Malzemeler :
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk
- 5-6 adet kuru kayısı
- 1 avuç kuru üzüm
- 1 avuç badem
- 2 adet havuç
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 adet Maggi tavuk bulyon (Ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
- tuz, karabiber
- 4 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI
Havuçlar temizlenip jülyen şeklinde dilimlenir. Üzüm ve kayısı sıcak suda bekletilir. Bademler sıcak suda bekletilip iç kabukları soyulur.
Tavuk etleri tencereye alınıp suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. 1 kaşık margarin ve 1 kaşı sıvı yağ eklenir. Doğranmış havuç eklenip, havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Su, bulyon, bal, doğranmış kayısı, üzüm, bal, tuz, karabiber eklenip kaynamaya bırakılır.
Başka bir tencereye 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tereyağı alınır. Bademler ve şehriye eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Kavrulan şehriyeler kaynayan tavuklu karışıma eklenip suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılıp tencerenin üzerine kağıt havlu serilir, 15 dakika demlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Bezelyeli Yufkalı Pilav



Malzemeler :
2 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet Maggi tavuk bulyon (Ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı bezelye
350 gr. kuşbaşı tavuk eti
tuz, karabiber
2 adet böreklik yufka
yarım çay bardağı sıvı yağ + yarım çay bardağı su
1 adet yumurta sarısı
1 avuç badem

YAPILIŞI
Pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir.
Tavuk eti yapışmaz yüzeyli bir tencerede suyunu çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çekince tereyağı eklenip hafif rengi dönünceye kadar kavrulur, tuz eklenir
Bezelyeler hafif diri olacak şekilde haşlanır, suyu süzülür.
Pirinçler nişastası gidinceye kadar suya tutulur, iyice süzülür. Tereyağı ve sıvı yağ pilav tenceresine alınıp ısıtılır, pirinç eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Su, tavuk eti, bezelye, bulyon ve biraz tuz eklenip kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince ocak kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Yufkalar 6 eşit üçgen olacak şekilde kesilir. Üçgenlerden bir tanesi bir kaseye kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir. Su-sıvı yağ karışımı ile ıslatılır. Kaseye pilav doldurulur; dışarı sarkan yufkalar pilavın üzerine kapatılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye ters çevrilir. Kalan yufkalar ve pilav için de aynı işlem tekrarlanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, iç kabuğu soyulmuş badem yerleştirilir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Bezelyeli-Enginarlı Pilav





Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 350 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk eti
- 1 su bardağı hafif diri haşlanmış bezelye
- 4-5 adet limonlu suda haşlanmış enginar
- 1 adet kapya biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tutam dereotu
- Tuz, karabiber
- 2 adet Maggi tavuk bulyon (Ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
Pirinç yıkanıp süzülür; üzerine kaynar su dökülüp, tuz atılır, en az yarım saat bekletilir.
Uygun bir tencereye tavuk eti alınıp suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur, tereyağı ve jülyen doğranmış biber eklenip kavurmaya devam edilir.
Su ve bulyon bir tencerede kaynatılıp tavuk suyu hazırlanır.
Başka bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır. Suyu süzülmüş pirinçler eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Kıyılmış dereotu, bezelye ve karabiber eklenip karıştırılır. Pirinçli karışımın yarısı tavukların üzerine yayılır. 8'e bölünmüş enginarlar pirincin üzerine dizilir. Kalan pirinç enginarların üzerine kapatılır. Hazırlanan et suyu pirinçlerin üzerine dökülür, limon suyu ve toz şeker eklenip, tuzu ayarlanır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocak kapatılır ve 15 dakika demlenmesi için bekletilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Patlıcanlı Köfteli Pilav



Maggi pilav şenliği için hazırlanıp unutulmuş bir tarif daha...
Malzemeler
3-4 adet patlıcan
1 su bardağı sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı sıcak su
1 adet Maggi et bulyon (Ev yapımı et suyu kullanabilirsiniz.)
Yarım çay bardağı kabuksuz badem
2 çorba kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1/4 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Köftesi için;
-250 gram kıyma
-1 dilim bayat ekmek
-Tuz, karabiber
-Yarım çay kaşığı kimyon
-1 adet küçük soğan
-3 adet orta boy domates

Kızartmak için; Sıvıyağ

YAPILIŞI:
Patlıcanlar alacalı soyulur; 1 tanesi küp şeklinde doğranır, diğerleri
uzunlamasına dilimlenir. Tuzlu suda 15 dakika bekletilip kurulanır, kızgın
yağda kızartılıp fazla yağları kağıt havlu ile alınır.
Pirinç ayıklanıp yıkanır. Üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuz ve limon
suyu ekleyerek en az yarım saat bekletilir. Ardından pirinç birkaç kez
nişastası gidene kadar yıkanır, suyu süzülür. Tencereye sıvı yağ ve
tereyağı alıp, eritilir. Bademler ilave edilip, 1 dakika kavrulur. Bademler
hafifçe pembeleştiğinde pirinçler tencereye aktarılır. Karıştırmaya devam
ederek, pirinçlerin şeffaflaşması sağlanır. Et suyu tableti, 3 su bardağı
sıcak suda eritilip, kuru üzümlerle birlikte pirinçlerin üzerine eklenir,
tuzu ayarlanır. Küp doğranıp kızartılmış patlıcanlar eklenir. Birkaç kez
karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp, pilav suyunu çekip üzeri
göz göz olana kadar pişirilir. Tencere ateşten alınıp üzerine nemli bir bez
örtülerek, 15-20 dakika demlendirilir. Kıyma geniş bir kaba alınır. Ekmek
içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve kimyon ilave edilir. Malzemeler
özleşene kadar yoğrulup, misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Teflon
tavaya sıvı yağ alınıp, köfteler kızartılır. Domateslerin kabukları
soyulup, küp şeklinde doğranır, tavaya biraz sıvı yağla birlikte alınıp
domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve 1-2 kaşık su ilave edip
kaynayınca ocaktan alınır.
Uzunlamasına dilimlenip kızartılan patlıcanlar ortası delikli bir kek
kalıbına dizilir, üzerine pilav dökülüp kaşıkla bastırılır ve servis
tabağına ters çevrilir. Ortasına kızarmış köfteler yerleştirilir, domates
sosu ile birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun.

Patlıcanlı, Deniz Börülceli Firik Pilavı


Uzun zaman önce Maggi pilav şenliği için hazırlanmış ve unutulmuş bir tarif...
Malzemeler :
1 su bardağı firik
1 su bardağı pilavlık bulgur
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan

2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı elma sirkesi (beyaz şarap)
4-4,5 su bardağı su
2 adet Maggi Tavuk Bulyon (Ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
2 adet kemer patlıcan
7-8 adet kuru domates (zeytin yağında bekletilmiş)
1 demet deniz börülcesi
tuz, karabiber, taze ya da kuru kekik
1 avuç toz parmesan peyniri
Kızartmak için; sıvı yağ

YAPILIŞI
Patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde doğranır ve tuzlu suda bekletilir. Sonra kurulanıp kızgın yağda kızartılır, kağıt havlu ile fazla yağları alınır.
Deniz börülcesi bol suda yıkanıp haşlanır, soğuk suya tutulup kılçıklarından sıyrılır.
Su ve tavuk bulyon bir tencerede kaynatılarak tavuk suyu hazırlanır.
Pilav tenceresine sıvı yağ alınıp ısıtılır ve minik küpler halinde doğranmış soğan ve sarımsak pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanmış firik ve pilavlık bulgur eklenerek kavrulur. Elma sirkesi (beyaz şarap) eklenip çektirilir. Hazırlanan tavuk suyundan 4 su bardağı kadar tencereye eklenip pişmeye bırakılır. (Gerekirse kalan tavuk suyu da eklenir. Suyunu çekmeye başlayınca patlıcanlar, doğranmış kuru domatesler, deniz börülcesi ve baharatlar eklenir, tuzu ayarlanır. Ocak kapatılıp tereyağı ve toz parmesan eklenip yavaşça karıştırılır. Bir süre dinlendirilip sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Patlıcanlı Şehriye Pilavı


Yine Maggi'nin pilav şenliği için hazırladığım ve yayınlamayı unuttuğum bir tarif. Patlıcanın mevsimi henüz geçmeden paylaşmak istedim.

Malzemeler :
- 250 gr. kuşbaşı et (dana)
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 2-3 adet yeşil köy biberi
- 1 adet kapya biber
- 2 adet Maggi et bulyon (evde hazırladığınız et suyunu kullanabilirsiniz.)
- tuz, kekik, karabiber, kuru reyhan, kırmızı pul biber
- 4 su bardağı su
- 4-5 adet kemer patlıcanı
- Kızartmak için; 1 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI
Patlıcanlar alacalı soyulup, uzunlamasına dilimlenir ve tuzlu suda en az 15 dakika bekletilir. Suları sıkılıp kızgın yağda kızartılır, fazla yağları kağıt havlu ile alınır.
1,5 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır; et eklenip kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan, kıyılmış sarımsak ve halka doğranmış biberler eklenip kavurmaya devam edilir. Sonra küp doğranmış domates, Maggi bulyon ve baharatlar eklenir, tuzu kontrol edilip gerekirse tuz eklenir, kaynayıncaya kadar pişirilir.
1 su bardağı arpa şehriye 1 kaşık sıvı yağ ile rengi dönünceye kadar kavrulur. Yuvarlak bir fırın kabı kalan tereyağı ile yağlanır. Patlıcan dilimleri kenarlarından dışarı sarkacak şekilde dizilir. (ortası boş bırakılacak) Kavrulmuş ve çiğ şehriye karıştırılıp fırın kabına yayılır. Kaynayan etli-sebzeli karışım şehriyenin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika (suyunu çekinceye kadar) pişirilir. Uygun bir tabağa ters çevrilerek servis yapılır. Taze fesleğen yaprakları ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Sakız Kabaklı Şehriye Pilavı


Çok uzun zaman önce Maggi'nin Facebook'da düzenlediği pilav festivali için hazırlamıştım; yayınlamak nedense ancak kısmet oldu:))
Malzemeler :
- 2 su bardağı Tel Şehriye
- 300-400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk eti
- 3-4 adet sakız kabağı
- 1 adet kırmızı dolmalık biber
- 1 adet sarı dolmalık biber
- 2 su bardağı su
- 1 adet Maggi tavuk bulyon (ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- tuz, karabiber

YAPILIŞI
Kabaklar yıkanıp kabukları hafifçe kazınır. Salatalık soyucu ile çekirdek kısımlarına kadar sıyrılır. (Çekirdek kısımları kullanılmayacak, mücver ya da börek yapımında değerlendirebilirsiniz.) Sıyrılan kabak dilimleri büyüklüklerine göre iki ya da dörde bölünür. Biberlerin çekirdekleri temizlenip küp şeklinde ya da jülyen usulü doğranır.
Sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Üzerine tel şehriye dökülüp rengi dönünceye kadar kavrulur ve ocak kapatılır.
Tavuk etleri yapışmaz yüzeyli bir tencereye alınır, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çekince tereyağı eklenip karıştırılır. Önce kabaklar, sonra küp şeklinde doğranmış biberler eklenip kavrulur.Tavuk ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kavrulmuş şehriye eklenip karıştırılır. Sıcak su, tavuk bulyon, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Demlenmesi için 15 dakika kadar bekletilip, sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.