Disable Copy And Past

2 Haziran 2014 Pazartesi

Sable Kurabiye



Tarif buradan.

250 gr. oda sıcaklığında tereyağı
3 adet haşlanmış yumurtanın sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzerine;
1 yumurta beyazı (Ben sarısını kullandım.)
1 su bardağı iri dövülmüş fındık veya ceviz

Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri mikserle çırpılır, üzerine haşlanmış, çatalla ezilmiş yumurta sarıları ve sıvı yağ eklenir. Un, kabartma tozu ve vanilya harmanlanır, karışıma eklenip yoğrulur. Hamurdan yumruk büyüklüğünde parça alınıp 6-8 mm. kalınlığında açılır ve kurabiye kalıbıyla kesilir. Üzerine yumurta beyazı sürülüp, dövülmüş fındık, ceviz serpilir. (Fındıklar yapışması için parmakla biraz bastırılır) 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

 Afiyet olsun.

30 Mayıs 2014 Cuma

29 Mayıs 2014 Perşembe

İç Baklalı Pilav



Malzemeler :
2 su bardağı pilavlık pirinç
250 gr. iç bakla
2 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 adet küp şeker
birkaç damla limon suyu
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı su
tuz, karabiber

Yapılışı :
Pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda bekletilir. İç baklaya bıçak yardımıyla fazla derin olmayan çizikler atılır ve kabukları hafif açılıncaya kadar haşlanıp iç kabukları soyulur.
Tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurulur. Jülyen usulü doğranmış havuç eklenip kavurmaya devam edilir. Pirinçler soğuk suda geçirilip süzülür ve havuçlarla birlikte kavrulur. Üzerine su, iç bakla, toz şeker, limon suyu ve tuz eklenip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince  kıyılmış dereotu eklenip karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun.

28 Mayıs 2014 Çarşamba

İç Baklalı Enginar

Malzemeler :
6 adet ayıklanıp, temizlenmiş enginar
500 gr. iç bakla
1 avuç  arpacık soğan (ayıklanıp, yıkanmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı (silme) un
Yapılışı :
İç baklalar çizilip, kabukları hafifçe aralanıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur.
Arpacık soğan zeytinyağında kavrulur, un eklenip bir süre daha kavrulur ve su eklenir. Kaynamaya başlayınca iç baklalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve şeker eklenip, karıştırılır. Enginarlar baklaların üzerine kapatılır, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Enginarlar tencereye alınıncaya kadar limonlu suda bekletilir, aksi halde kararırlar.) Soğuduktan sonra dereotu ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

22 Mayıs 2014 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar Sapı



Malzemeler :
10-15 adet körpe enginar sapı (ayıklanıp, limonlu suda bekletilmiş)
2 adet havuç
1 su bardağı bezelye
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı un
1/2 adet limon
su
dereotu

Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp zeytinyağında rengi dönünceye kadar kavrulur; jülyen doğranmış havuçlar ve un ilave edilip kavurmaya devam edilir. Üzerine su ve limon suyu eklenir, su kaynamaya başlatınca enginar sapları ve bezelyeler eklenir. Toz şeker atılıp tuzu ayarlanır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kıyılmış dereotu ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Mayıs 2014 Cuma

Ekler Pasta


Malzemeler :

Hamuru için;
2 su bardağı su
100 gr. margarin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı un
 
Krema için :
1 adet yumurta
Yarım su bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2.5 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
1 çorba kaşığı kakao
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
 
Üzeri için :
150 gr bitter çikolata
 
Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. (Mikser ile karıştırabilirsiniz)Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. (Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.)
Krema için, süt dışındaki malzemeler tencereye alınır. Sütü yavaş yavaş eklenir. Sürekli karıştırılarak pişirilir, soğumaya bırakılır. Fırından çıkarılan hamurlar enine ortadan ikiye kesilir. Kaşık yardımıyla içlerine krema doldurulur. Çikolata benmari usulü eritilir. Eklerin üzeri çikolataya batırılıp donuncaya kadar bekletilir. Kağıt külah içine doldurulan çikolata eklerin üzerlerine gezdirilerek sıkılır.
Afiyet olsun. 

8 Mayıs 2014 Perşembe

Peynirli Gül Böreği


 
nefisyemektarifleri.com 'da "yalancı boyoz" olarak tarifi verilmiş; ben "boyoz" a çok benzetemediğim için "Peynirli Gül Böreği" demeyi uygun buldum, denemek isterseniz yağ miktarını biraz azaltmanızı tavsiye ederim. Bu ölçüler ile 24 adet börek çıkıyor.
 
Malzemeler :
6 adet böreklik hazır yufka
 
Yufkaları ıslatmak için:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
 
İçin için:
Lor peynir + yağlı peynir karışımı (miktarları tercihinize kalmış)
 
Üzeri için:
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 şişe maden suyu (200 ml)
1 adet yumurtanın sarısı


Yufkanın biri düz bir zemine serilir. Yufkanın yarısına 1 su bardağı sıvı yağ ve su karışımından 7 yemek kaşığı kadar dağıtılır. (Fırça yardımıyla sürebilirsiniz.) Sonra diğer yarısı kapatılır. Büyük bir D şekli elde edilir. Kapattıktan sonra  4 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgen parçaların uzun tarafına peynirli içten koyularak kenarları kıvrılmadan sigara böreği şeklinde sarılır, kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. Bütün yufkalar için aynı işlemler tekrarlanır.
Sarma işlemi bittikten sonra tüm börekler, büyük boy bir fırın tepsisine sıkıştırılarak yerleştirilir. Daha sonra üzerine önce yarım su bardağı sıvı yağ ve su karışımı eşit bir şekilde dökülür.
Ardından 1 şişe maden suyu eşit bir şekilde dökülür.
Sonra tepsi tamamen doluncaya kadar (tam ölçü isterseniz iki maden suyu şişesi ölçüsünde) su dökülür.
En son üzeri streç filmle kapatılır ve buzdolabına kaldırılır. 1 gün bekletilir. (Ben akşamdan yapıp sabaha kadar bekletiyorum, yeterli geliyor.)
Sabah, içerisindeki tüm suyu çeken (çoğunu çekmiş dibinde az miktarda su kalmış oluyor) börekler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizilir. (Bir fırın tepsisine sığmıyor, 12'şerli gruplar halinde iki seferde pişirebilirsiniz.)
Üzerine yumurta sarısı dizilerek 200 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

6 Mayıs 2014 Salı

Hardal Otu Salatası


Malzemeler :
1 demet hardal otu
1 adet limon
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
tuz

Yapılışı :
Hardal otunun kalın dalları ayıklanıp atılır, sirkeli suda bekletilip dikkatlice yıkanır ve doğranır. Kaynayan suya atılıp yumuşayıncaya kadar haşlanır, soğuk suya tutulup suyu süzülür ve salata tabağına alınır. Bir kasede ezilmiş sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağı çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

29 Nisan 2014 Salı

Pril'den Erken Anneler Günü Hediyesi; Anne-Çocuk Mutfaktayız Atölyesi...




26 Nisan Cumartesi günü kızımla birlikte Müge Akay'ın davetiyle Pril'in EKS Mutfak Akademisi'nde düzenlediği "anne çocuk mutfaktayız atölyesi" ne katıldık. Blogger dostlar ve çocukları ile birlikte şef Özgür Aktaş eğitmenliğinde bol bulaşıklı, nefis lezzetler hazırladık, keyifli bir gün geçirdik. Menü çocukların seveceği lezzetlerden seçilmiş; lazanya, çikolatalı cup cake ve akdeniz salata. Minikler önce anneleri ile birlikte cup cake pişirdi; yüzler, gözler cup cake den arta kalan çikolataya bulandı, sonra ayrı masaya geçip resimler çizildi, oyunlar oynandı. Cup cake ler  soğuyunca da zevklerine göre süsleyip tadına baktılar. Günün sonunda dağ gibi bulaşık ortaya çıktı; benim gibi bulaşık makinası olduğu halde elde yıkama alışkanlığından vazgeçemeyen hanımları çıldırtmaya yeter, hele bir de kurumuş nişastalı bulaşıklar... Neyse ki Pril'in yeni ürünü imdadımıza yetişti. Hamarat hanımların bulaşıktaki değişmeyen tercihi Pril, şimdi elde bulaşık yıkamayı zorlaştıran inatçı lekeler ve nişasta kalıntılarında etkili, yepyeni bir formül geliştirdi.  
Elde bulaşık yıkayan hanımlar en çok nişasta kalıntılarını çıkartırken zorlanıyor. Elbette hanımların yardımına her zamanki gibi Pril koşuyor. Pril’in yağ lekelerine ve kurumuş kirlere karşı etkili ve mükemmel temizlik yaratan yeni formülü, bulaşıkta dönüm noktası yaratıyor. Pril’in yeni formülündeki aktif maddeler ve özel enzimlerin verdiği yoğun temizleme gücü inatçı lekeleri, yanmış yemek ve kurumuş nişasta kalıntılarını söküp atıyor. Aktif maddeler, lekeli yüzeye yapışıyor ve temas sağladığı kirleri söküyor. Enzimler ise kurumuş nişastalı yüzeylere yapışarak kalıntıları çözüyor ve kolayca çıkmalarını sağlıyor. Böylece Pril ile elde bulaşık yıkarken mükemmel temizlik için ovalamaya ve fazla güç harcamaya da gerek kalmıyor. 
Yenilenen formüllü Pril’in üstün temizleme gücü ile hamarat hanımlar şimdi istedikleri yemeği korkmadan yapabiliyor ve misafirlerini gönül rahatlığı ile ağırlayabiliyor.
Annelerin, çocuklarıyla geçirdikleri her anın hazine değerinde olduğunun bilinciyle çocuklarımızla güzel zaman geçirmemizi sağlayarak bizlere verilebilecek en güzel hediyeyi sunan Pril'le TEŞEKKÜRLER.

 

 

25 Nisan 2014 Cuma

Zeytinyağlı Sultani Bezelye




Malzemeler :
1 kg. Sultani bezelye
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
3-4 adet domates
1 tatlı kaşığı şeker
tuz

Yapılışı :
Bezelyeler ayıklanıp yıkanır. Soğan yemeklik doğranıp tencereye alınır; üzerine bezelyeler dizilir, domatesler küp doğranıp bezelyelerin üzerine yayılır. Toz şeker ve tuz eklenip, zeytinyağı gezdirilir. Çok kısık ateşte hiç su koymadan yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.