Disable Copy And Past

13 Aralık 2011 Salı

Rulo Hindi Göğüs ve Kestaneli-Karidesli Risotto



MSA'da eğitmen şef Hakan Şen eşliğinde Pril ile yılbaşı lezzetleri etkinliğinde yaptığımız tarif. Fotoğraflar için Duygu Hanım'a teşekkür ediyorum.

Rulo Hindi Göğüs

Malzemeler:

2 adet hindi göğüs

200 gr. kestane mantarı

1 adet orta boy soğan (İnce doğranmış)

100 ml. krema

50gr. toz parmesan peyniri

2 diş sarımsak (ince kıyılmış)

2 dal taze kekik

2 dal taze fesleğen

200 gr. ıspanak (ayıklanıp, yıkanmış)

tuz, karabiber

zeytinyağı


Parmesanlı Domates Sos için;

200 gr. konkase domates

1/2 adet soğan

2 diş sarımsak

100 ml. tavuk suyu

50 gr. parmesan peyniri

5 gr. toz şeker

tuz, karabiber

zeytinyağı


Yapılışı :

Hindi etleri istenilen incelikte kesilip streç film arasına alınır ve et döveceği ile dövülür. Bir tavada soğan ve sarımsak zeytinyağında sotelenir. Mantar eklenip 5-6 dakika sotelenir. Doğranmış ıspanak eklenip karıştırılır. Ispanaklar sönüncekrema ve parmesan peyniri eklenir. Tuz, karabiber, kekik ve fesleğen eklenip ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır. Hindilerin ortasına ıspanaklı karışım yerleştirilip, rulo şeklinde sarılır. Üzerine zeytinyağı sürülüp, tuz-karabiber serpilir. 180 derece ısıtılmış fırında altın sarısı rengini alıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirilir.

Sos için;

Soğan ve sarımsaklar küp şeklinde doğranır ve az yağlı bir tavada sotelenir. Domates, şeker, tavuk suyu eklenerek kısık ateşte pişirilir. Tuz, karabiber ve parmesan peyniri eklenip ocaktan alınır. Dilimlenmiş hindi rulonun üzerine gezdirilerek servis yapılır.



Kestaneli ve Karidesli Risotto

Malzemeler :

200 gr. arborio pirinç

1/2 adet kuru soğan (çok minik doğranmış)

1-1,5 lt. tavuk suyu veya sebze suyu

80 ml. beyaz şarap (biraz sulandırılmış elma sirkesi)

100 gr. çimçim karides

50 gr. kestane püresi

30 gr. parmesan rendesi

40 gr. tereyağı

tuz, karabiber

zeytinyağı


Yapılışı:

Derin bir tencereye zeytinyağı alınıp ısıtılır. Soğan eklenip karıştırılarak pişirilir (renk almamasına dikkat edin) Pirinç eklenip 2-3 dakika sürekli karıştırılarak kavrulur.Şarapı/sirke eklenip orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Bir kepçe kadar tavuk suyu eklenip karıştırmaya devam edilir. Tuz, karabiber ve kestane püresi eklenir. Başka bir tavada karidesler yarım pişmiş olarak sotelenir ve risottaya eklenir. Risotto kremamsı bir hale gelinceye, pirinçler pişmiş ama biraz sert oluncaya kadar tavuk suyu eklenerek pişirilir. (Bazı zaman tavuk suyunun hepsini, bazen de 1 kepçe kadar kalacak miktarda kullanabilirsiniz, bunun kararını risttonun kıvamına bakarak anlayacaksınız.) Ateşten alınan risottonun içine tereyağı eklenip hızlıca karıştırılır. Parmesan eklenip servis yapılır.


Afiyet olsun.

12 Aralık 2011 Pazartesi

Balkabağı Çorbası




MSA'da Pril etkinliği sırasında pişirdiğimiz, nefis çorba. Menüde gördüğümde "nasıl olur, acaba" diye düşünmüştüm ama bundan sonra sık sık pişireceğim.


Malzemeler :

(2 Kişilik)

300 gr. balkabağo (brüt)

200 ml. tavuk suyu

70 ml. krema

10 gr. tereyağı

10 ml. balzamik sirke (beyaz)

tuz, karabiber


Çorbanın son hali için;

80 gr. bal kabağı (minik küpler halinde doğranmış)

1 adet arpacık soğan (ince dilimlenmiş)

10 gr. tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 dal frenk soğanı

50 gr. istiridye mantarı

tuz, karabiber


Yapılışı :

300 gr. balkabağı küp şeklinde doğranır ve tavuk suyu ile birlikte tencereye alınır, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Blender yardımı ile püre haline getirilir. Krema, tuz, karabiber ve balzamik sirke eklenir.

Bir tavaya zeytinyağı ve tereyağı alınıp ısıtılır. Minik küpler halinde doğranmış balkabakları eklenip yumuşayıncaya kadar sotelenir. Soğan ve minik doğranmış istiridye mantarı eklenir, 6-7 dakika sotelenir. Hazırlanan kabaklı sote çorbaya eklenip ısıtılır ya da isteğe göre kaselere paylaştırılan çorbanın üzerine dökülür. Üzerine ince kıyılmış frenk soğanı serpilip servis yapılır.


Afiyet olsun.






10 Aralık 2011 Cumartesi

MSA'da Pril Pril Bir Gün:))


Duygu Duman Hanım'dan bir etkinlik daveti aldım; Henkel Firması Türkiye'nin en köklü bulaşık deterjanı markası Pril'i; Pril 3'lü güç ile yenilemiş ve bulaşık makineleri için de Pril yeni Jel'i çıkarmış. Birsel İçses :"Zaten yıllardır bildiğin ve güvendiğin marka, sadece ürün denemek için o kadar yol gidilir mi? Marketten al, güvenle kullan, işte" Davetiyeyi sonuna kadar okuyorum: " Oooo! Etkinlik MSA' da (Mutfak Sanatları Akademisi), hem de blogger arkadaşlarla yılbaşı yemekleri hazırlayacağız. İşte, bunun için dağ-tepe bile aşılır:))"



Türkiye'nin bir numaralı bulaşık deterjanı Pril ailesi, Pril 3'lü güç ile kendini yeniledi. Yeni Pril 3'lü güç, özel formülü sayesinde sadece zorlu yağ lekelerini çıkarmakla kalmıyor, bulaşıklarda kalan kötü kokulara etki ediyor, tencere, tava ve tabakların ilk günkü parlaklığını korumasını sağlıyor. Bloggerlar olarak yemeklerimizi pişirip yedikten sonra bizzat test ettik, bulaşıkları kimseye bırakmadık:)) Herkesin yetişmek zorunda olduğu bir işi olmasa MSA'yı silip, süpürüp bir de paspas atacaktık, olmadı:))

Bulaşıkta tüketicilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir marka olan Pril, bulaşık makinesi deterjanında da tüketicilerin karşılaştığı problemlere çözüm getirmek amacıyla ailesine Pril Jel'i de ekledi. Bulaşık makinesi deterjanlarında şimdiye kadar toz ve tablet şeklinde sunulan Pril, yeni Pril Jel ile yeniliğe imza atıyor. Pril ailesine yeni eklenen Pril Jel pratik şişesi ile kullanım kolaylığının yanı sıra, güçlü formülü ile etkili ve kalıntısız bir temizlik sağlıyor.




MSA'da eğitmen şeflerimiz eşliğinde neler mi pişirdik? Önce Balkabağı çorbası ile başladık. Balkabağını tatlı dışında kullanmadığım için önce önyargı ile yaklaştım, tadına bakınca çok şey kaçırdığımı anladım. Sonra Rulo Hindi Göğüs, Parmesanlı Domates Sos ile, hindimiz fırında pişerken de Kestaneli ve Karidesli Risotto. Tatlı olarak da Nane Likörlü Panna Cotta. Tatlımızı zaman yetmeyeceği için şeflerimiz bizim için önceden hazırlamışlar, bize de afiyetle yeme kısmı kaldı:)) Menü ve ortam o kadar güzeldi ki; Henkel temsilcileri ve Duygu Hanım da bizlerle birlikte yemek yapmaktan kendilerini alıkoyamadılar, belki yeni bloggerların ortaya çıkmasına vesile olmuştur, bu etkinlik.

Bizlere yaşattıkları güzellikler için Henkel ailesine, Duygu Hanım'a ve MSA'ekibine çok teşekkür ediyorum. Yine herşeyin düşünüldüğü bir etkinlik olmuştu, MSA'ya da bu yakışır:)) Etkinlik sırasında yiyebileceğimizden fazla yemek pişirmiştik, ben de çöpe atılacak diye üzülüyordum. Sonra eve götürebileceğimiz söylendi ve paket yapmak için kutular, streç filmler dağıtıldı. "Herşey güzel de elimizde mi taşıyacağız? Keşke poşetimiz olsaydı:((" Tabii ki onu da düşünmüşler; üzerine "MSA'DA PİŞİRDİM, EVİME DE GETİRDİM" yazan özel çantaları görünce hepimizin yüzünde kocaman, mutlu bir gülümseme.....

8 Aralık 2011 Perşembe

Karalahana Çorbası




Farklı pişirme yöntemleri olan Karadeniz Yöresine ait bu çorbanın tarifini kendi yaptığım pişirme yöntemiyle paylaşıyorum. İsterseniz bütün malzemeleri kaynayan suya atıp, haşlayabilir sonra da soğan ve salça kavurup üzerine de dökebilirsiniz. Karadeniz'de iç yağı ile pişirilir, ben iç yağı olmadığı için tereyağı-sıvıyağ karışımı kullandım.




Malzemeler :

1 demet kara lahana

1 kahve fincanı mısır yarması (Bulgur ya da taze mısır da kullanılabilir)

yarım su bardağı kuru barbunya

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı acı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı mısır unu

1 yemek kaşığı beyaz un

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

tuz

yeterince et suyu

Yapılışı:

Mısır yarması ve barbunya bir gece önceden ılık su ile ıslatılır. (Suda bekletilir.)

Lahanalar yıkanıp uygun büyüklükte doğranır ve sıcak suya atılıp 5-10 dakika haşlanır. Suyu süzülür, soğuyunca iyice suyu sıkılır.

Sıvıyağ ve tereyağı bir tencereye alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip kavrulur. Lahana eklenip karıştırılır. Un karışımı serpiştirilip karıştırılır, üzerine et suyu eklenir, kaynayıncaya kadar karıştırılır. Son olarak üzerine mısır yarması ve barbunyalar atılır. Mısır yarması dibe çöküp tencerenin dibinin tutmasına sebep olacağı için karıştırılmadan malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerektiğinde su ya da et suyu eklenir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Üzerine pul biber dökülerek sıcak servis yapılır. Varsa; kurutulmuş acı biber de çok yakışır.

Afiyet olsun.

7 Aralık 2011 Çarşamba

Asma Yaprağında Hamsi Dolması





Malzemeler:

1 k.g. hamsi (iri boy)

3/4 çay bardağı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 su bardağı pilavlık pirinç

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tutam dereotu

tuz, karabiber, yenibahar

1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 su bardağı su

yeterince asma yaprağı




Yapılışı :

Hamsiler ayıklanıp yıkanır ve suları süzülür. Tuzlanarak bir kenarda bekletilir.

Soğan incecik kıyılıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine yıkanıp, süzülmüş pirinç eklenip bir süre kavrulur. Sıcak suda bekletilip yıkanmış kuş üzümü eklenip karıştırılır. Tuz, şeker, baharatlar ve salça eklenip karıştırılır. Tencereye su eklenip pişmeye bırakılır. Ocak kapatılıp kıyılmış dereotu eklenir ve soğumaya bırakılır.

Asma yaprağı temiz bir zemine açılır; üzerine iç kısmı yukarı gelecek şekilde 1 adet hamsi yerleştirilir. İçine iç pilavdan 1 tatlı kaşığı kadar konulur, ikinci bir hamsi ile üzeri kapatılır. (Hamsinin sırt kımı yukarıda kalacak) Asma yaprağı hamsi ile birlikte dolma yapar gibi sarılır ve hafifçe yağlanmış fırın kabına dizilir. Bütün hamsiler bu şekilde hazırlanır ve fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile kapatılıp 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. Folyo açılıp 5 dakika kadar daha fırında tutulur. Asma yaprakları çıkartılıp ılık ya da soğuk servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Aralık 2011 Pazartesi

Ayvalı Kek/Pasta




Malzemeler :
4 adet oda sıcaklığında yumurta

1 su bardağı pudra şekeri

125 gr. yumuşak tereyağı ya da margarin

3 yemek kaşığı hindistancevizi

1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

1 çay bardağı süt

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı un


Ayrıca;

1 adet ayva

1 adet orta boy elma

1 kahve fincanı kuru üzüm

1 su bardağına yakın iri kırılmış ceviz

2 yemek kaşığı bal

2-3 yemek kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tarçın

Üzerine;

hazır çikolatalı sos ya da pudra şekeri

Yapılışı :

Ayva ve elma kabukları soyularak rendelenir; kuru üzüm sıcak suda bekletilir. Toz şeker eklenerek ocakta birkaç dakika pişirilir. Soğuyunca bal, tarçın ve ceviz eklenip karıştırılır.

Pudra şekeri ve tereyağı mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt ve limon kabuğu eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve hindistan cevizi eklenip mikserin düşük devrinde karıştırılır. Hamurun yarısı margarin ile yağlanmış fırın kabına dökülür. Üzerine ayvalı-elmalı harç yayılır. Kalan hamurla üzeri kapatılır. 170 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. İyice soğuyunca kalıptan çıkarılır. Üzeri isteğe göre çikolatalı sos dökülür ya da pudra şekeri elenir. Dilimlenerek servis yapılır.



Afiyet olsun.

2 Aralık 2011 Cuma

Mısır Unlu Tavuk




Malzemeler:

600 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk eti

1 kahve fincanı süt

1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı soya sosu

1-2 diş sarımsak

tuz, kırmızı pulbiber, kekik, karabiber

1 su bardağı mısır unu


Kızartmak İçin;

sıvı yağ


Yapılışı :

Tavuk etleri yıkanıp bir kaba alınır. Üzerine ince kıyılmış sarımsak, zeytinyağı, süt, soya sosu, tuz ve baharatlar eklenip harmanlanır. Yaklaşık 1 saat kadar bekletilir. Sonra mısır ununa bulanıp kızgın yağda çevrilerek kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.


Not: Ben Tefal Actifry ile hem daha az yağla, hem de kızartma kokusu ve tavukları çevirme derdi olmadan kızarttım.

Afiyet olsun.


30 Kasım 2011 Çarşamba

Tepsi Kebabı




Malzemeler:

750 gr. orta yağlı kıyma

1 adet kırmızı biber

2 adet yeşil biber

1 tutam maydanoz

2 diş sarımsak (ezilmiş)

1 adet kuru soğan

tuz, karabiber, kırmızı pulbiber, kimyon

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası


Üzerine;

2-3 adet biber

2 adet domates


Yapılışı:

Biberler çekirdekleri çıkarılıp çok minik küpler halinde doğranır. Maydanoz ince kıyılır. Soğan rendelenir. Bütün malzeme bir kaba alınıp iyice özleşinceye kadar yoğurulur. Yağlanmış tepsiye elle bastırılarak ince şekilde yayılır. Kıyma pişerken çekeceği için tepsinin kenarlarına çıkacak şekilde harç yayılır. 200 derece fırında pişmeye bırakılır. Et hafifçe ortaya doğru çekince fırından alınır ve üzerine domates biber dilimleri yerleştirilir. İsteğe göre üzerine hafif kızartılmış patates de ekleyebilirsiniz. (Sebzelerin suyu yeterli olduğu için ben eklemedim ama gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak suda eritilmiş salça ekleyebilirsiniz. Ben salçayı da harca eklemeyi tercih ettim.) Tepsi tekrar fırına verilerek 10-15 dakika daha pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.


29 Kasım 2011 Salı

Muhammara






Malzemeler:

5-6 adet kırmızı kapya biber

2 su bardağı ceviz içi

4 dilim tost ekmeği ya da bayat ekmek

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası (acı)

2-3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

tuz

yarım çay bardağı nar ekşisi

yarım çay bardağı zeytinyağı

Süslemek için;

maydanoz yaprakları ya da dereotu

Yapılışı :

Biberler közlenip kabukları soyulur ve çekirdekleri temizlenir. Diğer malzemelerle birlikte mutfak robotuna alınarak püre haline gelinceye kadar karıştırılır. Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ile süslenir, üzerine zeytinyağı gezdirilir ve ekmek dilimleri ile servis yapılır.

Afiyet olsun.


28 Kasım 2011 Pazartesi

Bisküvili Kabak Pastası






Değişik şehirler dolaşıp, son durağı tencere olan kabağın hikayesi:)) Abilerimin (kayınlarım) Bolu'dan aldıkları kabağı kayınvalidem kurban bayramı için Kırşehehir'e gittiğimizde bize verdi ama yükümüz ağır olmasın diye almadık. Anne yüreği işte yine dayanamamış, kabağı bir şekilde bize ulaştırdı. Kabak bütün olarak önce Ankara'daki Ahmet Abime, sonra da yarım olarak İstanbul'a ulaştı ve öğretmen yeğenimiz tarafından bize teslim edildi. Bize de afiyetle pişirip yemesi kaldı. Bu nefis kabağı yetiştirme ve ulaştırma aşamasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi gönderiyorum:))



Dilek arkadaşımın hediye ettiği tupperware Prenses Tacı Kalıbını kullanmak için yaptığım kabak tatlısını bisküvi,vb. malzemelerle pastaya dönüştürdüm. Kullanacağınız kalıba göre malzemelerini ayarlayabilirsiniz.






Malzemeler :

10-15 dilim kabak tatlısı

yarım paket petibör büsküvi

yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz

Kreması için;

2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı un (tepeleme)

1 yemek kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı toz şeker

yarım poşet krem şanti

Ayrıca;

2 paket yulaflı (burçak)bisküvi

2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı



Yapılışı :

Kabak tatlısı çatalla ezilerek püre haline getirilir. İçine kırılmış bisküvi ve ceviz eklenip karıştırılır. Kalıba dökülerek kaşıkla bastırılır.

Un, nişasta, şeker ve süt karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilip soğutulur. Toz kremşanti eklenip mikser ile 3-4 dakika çırpılır, kabak püresinin üzerine yayılır.

Yulaflı bisküviler ve tereyağı robotta çekilerek un haline getirilir ve kalıba dökülüp kaşıkla bastırılır.Kalıbın üzeri kapatılarak buzdolabında bir süre dinlendirilir. Servis tabağına ters çevrilip kalıptan çıkarılır, dilimlenerek servis yapılır.

Not: Kelepçeli kalıp kullanacaksanız, en alta yulaflı bisküviler, ortaya krema, en üste kabak püresi gelecek şekilde yerleştirin.



Afiyet olsun.