Disable Copy And Past

9 Ağustos 2011 Salı

Zeytinyağlı Kabakçiçeği Dolması

 
 
 






Çaycuma'ya gittiğimde kabakçiçeği bulabilirsem mutlaka dolmasını yaparım. Daha önce birkaç kez dolma yaparak görüntüledim ancak fotoğrafların başına gelen talihsiz kazalar sonucu blogda yayınlayamamıştım. Bu yaz talihsizliğimi yendim ve "kabak çiçeği dolması" ile bir süredir ara verdiğim bloguma yeniden "merhaba" diyorum.


Malzemeler :
30 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
birkaç dal dereotu
birkaç dal maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
yenibahar
karabiber
kuru nane
kırmızı pulbiber
tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon


Yapılışı :

İnce kıyılmış kuru soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, yıkanıp süzülmüş pirinçler eklenerek bir süre daha kavurmaya devam edilir. Baharatlar ve 1 su bardağı kadar su eklenir; toz şeker eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekinceye kadar pişirilip, ocak kapatılır. Üzerine yarım limon suyu sıkılıp, ince kıyılmış dereotu-maydanoz eklenir, soğumaya bırakılır. Sabah erken saatte toplanan kabak çiçekleri böcek, vb. olabileceği için dikkatlice temizlenir. Kenarlarındaki yeşil kısımları ve ortasındaki taç kısmı çiçeğe zarar vermeden nazikçe koparılır. Bol su ile yıkanıp; ters şekilde bir kaba konulup suları süzülür. Hazırlanan dolma harcı çiçeğin orta kısmını geçmeyecek şekilde doldurulur, çiçeğin uç kısımları karşılıklı olarak kapatılır ve bir tencereye dizilir. Tencerenin üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir, tuz serpilir, dolmaların üzerine çıkmayacak şekilde su eklenir, üzeri kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişirme sırasında gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenebilir. Dolmalar pişince kalan yarım limonun suyu da üzerine gezdirilip, ocak kapatılır. Soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

8 Temmuz 2011 Cuma

Düğme Tatlısı




Malzemeler :


125 gr. margarin


2 su bardağı irmik


2 adet yumurta


1 su bardağı un


1 paket kabartma tozu


1 kahve fincanı soda


1 çay kaşığı vanilya


2 çorba kaşığı marmelat


2 çorba kaşığı badem




Şerbeti İçin:


1,5 su bardağı tozşeker


1 çorba kaşığı limon suyu


1 çay kaşığı vanilya


1 su bardağı suYapılışı




Yapılışı :


Öncelikle şerbet hazırlanır. 1 su bardağı su ve bir buçuk su bardağı tozşeker kaynatılır. Ocaktan alınıp, 1 çorba kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı vanilya ilave edilir, soğumaya bırakılır. Bu arada tencerede yağ ve irmik 15 dk. kavrulur, soğumaya bırakılır. İrmik soğuyunca; yumurta, un, kabartma tozu, soda ve vanilya eklenip yoğrulur. Hazırlanan hamurdan parçalar koparılıp, elde yuvarlanır. Baş parmakla ortaları çukurlaştırılır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 °C fırında pişirilir. Fırından alınıp, üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Ortalarına marmelat ve badem yerleştirilip servis yapılır.




Afiyet olsun.

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Fırında Kremalı Tavuk


Malzemeler:
4 adet kemiği ve derisi çıkarılmış tavuk kalça
5-6 adet küçük boy patates
9-10 adet kültür mantarı
1 adet kırmızı dolmalık biber
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı soya sosu
1 kutu (200 ml.) krema
tuz
kırmızı pulbiber
kekik
karabiber
tereyağı
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :
Ön hazırlık olarak mantarlar yıkanıp limonlu suda bekletilir. Bir kapta tavuk, soya sosu, ince kıyılmış sarımsak, dilimlenmiş mantar, istenilen büyüklükte doğranmış dolmalık kırmızı biber, tuz ve baharatlar harmanlanır. Patatesler kabukları soyularak ince halkalar şeklinde doğranır. Tuzlanıp; tereyağı ile hafifçe yağlanmış fırın kabına balık sırtı şeklinde (dilimler hafifçe birbirinin üzerine gelecek) dizilir. Kalan boşluğa tavuk eti ve sebzeler istenilen şekilde yerleştirilir. Krema çırpılarak yemeğin üzerine gezdirilir. Üzeri folyo ile örtülüp önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında pişmeye bırakılır. Patatesler yumuşayınca ve kremasını çekince folyo kaldırılıp, kaşar peyniri serpilir. Tekrar fırına verilerek kaşar eriyip, hafifçe kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun.


2 Temmuz 2011 Cumartesi

Yeşil Mercimek Salatası


Bu tarifi marifetli balkovanlar kampanyasına katılan görümcem için evde bulduğum malzemelerle hazırlamıştım, siz istediğiniz, uygun malzemeler ekleyebilirsiniz:))

Malzemeler :
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1-2 dal taze nane
1 çay kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı bal
zeytinyağı
limon suyu
tuz
nar ekşisi

Yapılışı :
Mercimek ılık suda birkaç saat bekletilir. Bekleme suyu dökülüp, tekrar su eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. (Fazla haşlanmamasına dikkat edin, mercimekler patlayıp dağılabilir) Haşlanan mercimekler süzülüp, soğumaya bırakılır. İnce kıyılmış yeşillikler ve piyazlık doğranmış soğan eklenir. Tuz ve pulbiberle tatlandırılır. Bal, limon suyu ve zeytinyağı bir kasede çırpılıp salatanın üzerine gezdirilir. İsteğe göre nar ekşisi ile tatlandırılır.

Afiyet olsun.

24 Haziran 2011 Cuma

Fava




Çocukluğumda kurubaklanın tadına bakmış ve hiç sevmemiştim. Bu yüzden şimdiye kadar hiç fava yapmadım ve yemedim. Bir süre önce önyargımı yenip denedim; fena değilmiş:))


20 Haziran 2011 Pazartesi

Modanisa

Hep yemek tarifi yayınlayacak değiliz yaa:)) Bugün sizlere haftasonu sevgili Sevil'in aracılığıyla katıldığım; sevgili Seda'nın evsahipliği yaptığı farklı ve harika bir organizasyondan bahsetmek istiyorum. 6 ay kadar önce kurulan modanisa.com'un Malta köşkünde yapılan lansmanına katıldım; ev sahibemiz tarafından harika şekilde ağırlandık, başka etkinliklerde görüştüğümüz ve de yeni tanıştığımız blogcu dostlarla yemek-moda konulu sohbetlerimiz oldu, herşey mükemmeldi. Seda'ya tekrar çok teşekkür ediyor ve çıktığı yolda başarılar diliyorum, herşey gönlüne göre olsun.

Modanisa modern ve muhafazakar hanımların giyim ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış; harika bir moda-alışveriş sitesi. İnternet üzerinden yapacağınız siparişlerinizde kapıda ödeme ve koşulsuz değişim/iade garantisi seçenekleri sunuluyor. Başörtülü hanımların Türkiye'de bulamadıkları bazı özel ürünleri ithal ederek hanımlara uygun koşullarda sunuyor. Ben ilk siparişimi verdim bile, buyrun sitedeki ürünleri beraber inceleyelim, belki arayıp bulamadığınız bir ürün size bir "tık" ötededir:))

Her ne kadar bir moda tanıtım organizasyonuna katılsak da bir yemek blogcusu, her zaman yemek blogcusudur:)) Malta Köşkü'nde o kadar çeşitli ve güzel yemekler vardı ki, tadına bakamadıklarımızı da fotoğraflarla görüntülemeye çalıştık. Bu etkinlik sayesinde uzun zamandır gitmediğim Yıldız Parkı'da da gitmiş oldum. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.










3 Haziran 2011 Cuma

Labneli Fasulye Salatası



Pınar Labne meşhurlar yarışması için tarif araştırırken bu salataya rastlamış ve çok merak etmiştim. Dün akşam birden aklıma geldi, yaptım ve çok beğendim. Ölçülerini kendime göre değiştirdim, siz kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz. Gün sofralarına değişik bir salata tarifi arayanlara tavsiye ederim.


Malzemeler :

300 gr. taze fasulye

2-3 yemek kaşığı haşlanmış mısır tanesi

5-6 adet kornişon turşu

1 tutam dereotu

1 paket labne peyniri

1 yemek kaşığı mayonez

tuz


Yapılışı :

Fasulyeler ayıklanıp, yıkanır ve minik minik doğranır. Kaynar suya atılarak yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzülerek soğumaya bırakılır. Geniş bir kaseye alınıp; küp doğranmış kornişon, ince kıyılmış dereotu, mısır, labne peyniri, mayonez ve tuz eklenip karıştırılır. Salata tabağına alınıp servis yapılır.


Afiyet olsun.

2 Haziran 2011 Perşembe

Fındıklı Kolay İrmik Helvası ve Hayırlı Kandiller



Malzemeler :

1 su bardağı irmik

1 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su (1 su bardağı su, 1 su bardağı süt de kullanabilirsiniz, süt yoktu, ben koymadım.)

100 gr. tereyağı

1 su bardağı iri çekilmiş fındık


Yapılışı :

Toz şeker ve su bir tencereye alınarak kaynatılır. İrmik ve fındık geniş bir tencerede sürekli karıştırılarak 5 dakika kavrulur. Tereyağı eklenip bir süre daha kavrulur. Kaynar şerbet eklenip, kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocak kapatılır ve demlenmesi için bekletilir. Sıcak ya da ılık olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

Nohutlu Semizotu Salatası



Malzemeler :

1 su bardağı haşlanmış nohut

1/2 demet semizotu

7-8 adet çeri domates

1-2 adet körpe salatalık

1 adet kuru soğan

1 adet çarliston biber

tuz, sumak, kırmızı pulbiber

zeytinyağı, elma sirkesi


Yapılışı :

Semizotları suda bekletilip, iyice yıkanır, yaprakları ayrılır. (Saplarını yemekte kullanabilirsiniz.) Çeri domatesler dörde bölünür, salatalık küp şeklinde doğranır. Biberler çekirdek kısımları çıkarılıp ince, kuru soğan piyazlık doğranır. Semizotu hariç bütün malzemeler bir kapta harmanlanır. Semizotları servisten hemen önce salataya eklenir, hafifçe karıştırlır.

Afiyet olsun.

1 Haziran 2011 Çarşamba

Maş Fasulyesi Salatası



Malzemeler :
1 su bardağı maş fasulyesi

2-3 kök taze soğan

1 tutam maydanoz

2-3 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve kullandım)

pulbiber, sumak

1 çay bardağı kırılmış ceviz içi


Sos için;

limon suyu

zeytinyağı

tuz

nar ekşisi


Yapılışı :

Maş fasulyesi bir gece önceden ıslatılır. Suyu dökülüp, tencereye takrar su eklenerek diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır. Suyu süzülüp soğumaya bırakılır. Yeşillikler ince kıyılır, közlenmiş biberler küp şeklinde doğranır. Maş fasulyesi geniş bir kapta yeşillikler ve baharatlarla harmanlanır. Sos malzemeleri birlikte çırpılarak hazırlanır ve salataya dökülür, karıştırılıp servis yapılır.


Afiyet olsun.