Disable Copy And Past

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Kuru Kayısılı-Fıstıklı Kek


Malzemeleri değerlendirmek için uydurduğum bir kek tarifi...

Malzemeler :
4 adet yumurta
1-1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı (tepeleme) yumuşak margarin
7-8 adet kuru kayısı
1 su bardağına yakın pirinç antepfıstığı
1 adet rendelenmiş havuç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Yapılışı :
Kayısılar sıcak suda bir süre bekletilip, yumuşatılır ve küp şeklinde doğranır.
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Havuç rendesi ve tarçın eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak doğranmış kayısılar ve pirinç antepfıstığı eklenip, karıştırılır ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Cappuccinolu Kek

Aylar önce denediğim bir kek tarifi....

Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr. yumuşak margarin
1 çay bardağı süt
2-3 adet tek içimlik cappuccino poşeti
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Üzerine;
1 su bardağı yarım ceviz içi
1 poşet Dr. Oetker Cappuccino Aromalı Créme Olé
2,5 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su

Yapılışı :
Yumuşak margarin ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve cappuccino birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır. Margarinle yağlanmış küçük yuvarlak bir fırın kabına dökülür ve 150-160 derece fırında pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır.

Çırpma kabına Créme Olé ve soğuk süt alınıp, mikserle önce yavaş, sonra hızlı devirde 3-4 dakika çırpılır. Hazırlanan krema kekin üzerine yayılır.
Toz şeker bir tavaya alınıp eritilir; karamel rengi alınca su eklenip karıştırlır, soğumaya bırakılır.
Yarım cevizler kekin üzerine dizilir. Üzerine hazırlanan karamel sos dökülüp, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Temmuz 2010 Cuma

Kıymalı Çarşaf Böreği


İş arkadaşlarımızla üniversitenin bahçesinde paylaştığımız lezzetlerden biri. Tarif için arkadaşım Çiğdem Akyol ve Annesi Sevim Akyol'a çok teşekkür ediyorum. Maya eklemeden de yapılabilir ama yumuşak bir börek isterseniz maya kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Malzemeler :
1 kg. un
1,5-2 tatlı kaşığı tuz
1/2 paket (21.gr.) yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
aldığı kadar su
Açmak için;
1 su bardağı kadar sıvı yağ
İçine;
400-500 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
bir tutam maydanoz
sıvı yağ
Üzerine;
1 yumurta
2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır. Maya ve toz şeker ılık suda eritilir. Unun ortasına dökülür. Aldığı kadar su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamuz 5 eşit bezeye bölünür. Bezeler unlanmış zeminde merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerine kuru yer kalmayacak şekilde sıvı yağ dökülür. Diğer bezeler içinde aynı işlem uygulanır. Hamurlar yan yana temiz bir zeminde 20 dakika kadar bekletilir. (Hamurlar kesinlikle üst üste konmayacak, yufkanın altının yağlı olmaması gerekiyor.)
Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağ ile bir tavaya alınarak pembeleştirilir. Kıyma eklenip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İsteğe göre ince kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır.
Yağlanmış hamurlar karşılıklı iki kişi tarafından ellerin üzerinde tutularak kenarlarından çekiştirilerek büyütülür. Sonra temiz bir çarşafın üstüne atılır. Yine kenarlarından karşılıklı çekiştirilerek ince bir yufka haline getirilir. Üzerine kaşık yardımıyla biraz daha yağ gezdirilir. İç malzeme yufkanın her tarafına eşit miktarda serpilir. Çarşafın bir kenarından tutulup, hafifçe kaldırılır ve yufka rulo haline getirilir. Hazırlanan rulo kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir ve tepsinin ortasına yerleştirilir. Diğer yufkalar için de aynı işlem tekrarlanıp, ortadan başlanarak tepsiye yerleştirilir.
Yumurta, sıvı yağ ve yoğurt çırpılarak böreğin üzerine sürülür. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenerek sıcak ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fıstıklı-Çikolatalı Tropik Aromalı Kek


Çok uzun zaman önce yaptığım bir kek.
Malzemeler :
4 adet yumurta
125gr. yumuşak margarin veya tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
2 su bardağı Sinangil Tropik Aromalı Kek Unu
1 paket kabartma tozu (Kek unu kabartma tozu içerdiği için k.tozu kullanılmaz)
1/2 su bardağı bütün antepfıstığı
1 çay bardağı damla çikolata
Yapılışı :
Pudra şekeri ve margarin çırpma kabına alınarak mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da eklenip çırpmaya devam edilir; süt eklenip karıştırlır. Kek unu eklenip yavaşça karıştırılır. Son olarak fıstık ve damla çikolata eklenip, margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Temmuz 2010 Perşembe

Nutella'lı Muffinler ve Mirac Kandiliniz Mübarek Olsun






Yine buzdolabında bekleyen malzemeleri değerlendirmek için yaptığım bir deneme. Nutella'nın kekin üzerinde kalmasını planlamıştım ama pişme sırasında nedense dibe çökmüş ve böyle bir görüntü ortaya çıktı. Bu ölçülerle 10 adet muffin yaptım.
Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
50 gr. yumuşak margarin (Becel)
1 çay bardağı süt
1/2 su bardağı mısır unu
3/4 su bardağı Sinangil Tropik aromalı kek unu
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Üzerine;
nutella, bütün fındık
Yapılışı :
Yumuşak margarin ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt ilave edilip karıştırılır. Unlar ve kabartma tozu karışıma eklenip karıştırılır. Margarinle yağlanmış muffin kalıplarına veya cupcake kağıtlarına paylaştırılır. Üzerlerine birer tatlı kaşığı nutella dökülür ve nutellanın ortasına birer adet bütün fındık yerleştirilir. 150-160 derece fırında pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Temmuz 2010 Çarşamba

Eniyimarka.net'ten Soft Bowl Çeyiz Seti



Bu harika çeyiz setini kazanmak için buraya buyurun, lütfen.

Şeftali Flambe


Malzemeler :
1 kavanoz şeftali konservesi
1 çay bardağı toz şeker
1/2 adet limon
1 çay bardağı kadar meyve suyu (Konservenin suyunu kullandım.)
şeftali likörü (kullanmadım.)
Dondurma (Carte d'or Şeftali Ziyafeti kullandım.)
Süslemek için;
toz antepfıstığı, krokan, karamel sos, vb.
Yapılışı :
Toz şeker tavaya alınıp karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır. Limon suyu ve meyve suyu eklenip karıştırılır. Şeftali kompostosu suyu süzülerek eklenir, bir süre karıştırılır. (Bu aşamada likör ekleyerek flambe yapabilirsiniz, ben yapmadım.) Soğuyunca şeftaliler servis tabağına alınır ve ortalarına dondurma yerleştirilir. Uygun malzemelerle süslenip hemen servis yapılır.
Afiyet olsun.

6 Temmuz 2010 Salı

Fındıkezmeli Kek



Buzdolabında bekleyen fındıkezmesini değerlendirmek için yaptığım bir kek.


Malzemeler :

2 adet yumurta

1/2 su bardağı tozşeker

1/3 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

yarım kavanoz fındıkezmesi (320gr. kavanozun yarısı)

1/2 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı mahlep

2-3 yemek kaşığı damla çikolata

1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

file fındık


Yapılışı :

Yumurtalar ve toz şeker karıştırma kabına alınır ve krema kıvamına gelinceye kadar mikser yardımıyla çırpılır. Fındıkezmesi, yoğurt, sıvı yağ ve mahlep eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır. Damla çikolata da eklenip margarinle yağlanmış ve file fındık serpilmiş kalıba dökülür. 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. (Kullandığım kalıba hamur biraz fazla geldiği için kekin içi geç pişti, bu yüzden dış kabuğu fazla kızardı. Hamur kek kalıbının yarısı ya da daha az olursa sonuç daha güzel olur.)


Afiyet olsun.



5 Temmuz 2010 Pazartesi

Üzümlü Çörekler


Tarifi Hayal Hanım' dan. Portakal kabuğu ve ceviz de çok yakışır, bana göre...Üzerine de toz şeker serpilebilir.


Malzemeler :
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kuru üzüm
2 paket kabartma tozu
4-5 su bardağı un
Yapılışı :
Yumurtalar tozşeker ile birlikte 5 dakika kadar mikserin yüksek ayarında çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurt eklenip birkaç dakika daha karıştırılır, hamur yoğurma kabına aktarılır.
Elenmiş un ve kabartma tozu karışıma azar azar ilave edilerek yoğurmaya başlanır.
Oldukça yumuşak ama ele yapışmayacak kıvama gelince hamurdan büyükçe parçalar kopartılıp elde yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 180 dereceye ayarlı önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Fındıklı-Marmelatlı Kurabiye

Sofra Dergisi'nin Ocak 2010 sayısından çok önceden denediğim bir tarif. Evde marmelat kalmadığı için çok başarılı bir sunum olmadı.

Yapılışı :
1 çay bardağı kıyılmış fındık
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyeğı
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta

Bulamak için;
4 yemek kaşığı toz şeker

Üzerine;
çilek marmeladı, file fıstık

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler karıştırılıp iyice yoğrulur. Hazırlanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp silindir şekli verilir. Toz şekere bulanıp 2 parmak kalınlığında dilimlenir, kesilen kısım üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Ortalarına başparmakla bastırılır. 190 derece fırında 10 dakika pişirilir. Soğuyunca çukur kısımlarına bolca marmelat doldurulur, file antepfıstığıyla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.