Disable Copy And Past

8 Ocak 2010 Cuma

Yaban Mersinli Kek






Malzemeler :
125 gr. tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
1 çay bardağı krema
1 kahve fincanı damla çikolata
100 gr. yaban mersini
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1,5 su bardağı beyaz un
1/2 su bardağı mısır unu
Üzerine;
hazır beyaz çikolata sosu
2,5 su bardağı süt
Yapılışı :
Çukur bir kapta tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da karışıma eklenip çırpmaya devam edilir. Krema, limon kabuğu rendesi ve vanilya eklenir. Beyaz un, mısır unu ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Yaban mersini ve damla çikolata eklenir ve tahta kaşıkla karıştırılır. Hamur margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. (Kekin pişip, pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir.) Soğuyan kek kalıptan çıkarılır. Hazır sos paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır ve soğuyunca kekin üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

7 Ocak 2010 Perşembe

Çikolatalı-Çaylı Kek



Herkesin bildiği, klasik ama vazgeçilmez bir kek tarifi.

Malzemeler :

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 çay bardağı sıvıyağ

1/2 su bardağı demlenmiş soğuk çay

1/2 su bardağı damla çikolata

1 su bardağı iri parçalar halinde ceviz

1 çay kaşığı tarçın

2 su bardağı Sinangil Kakaolu kek unu (Kek unu yoksa 2 su bardağı un + 2 yemek kaşığı kakao+1 paket kabartma tozu)


Üzerine;

1 çay bardağı krema

1 paket (80gr.) bitter çikolata


Yapılışı :

Yumurtalar çırpma kabına kırılıp toz şeker ile birlikte mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ ve demlenmiş soğuk çay eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu ve tarçın eklenip mikserin düşük hızında çırpılır. Son olarak damla çikolata ve ceviz eklenip karıştırılır ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra kalıptan ters çevrilerek çıkarılır.

Krema bir cezveye alınıp ocakta ısıtılır. Bitter çikolata parçalara bölünüp kremaya eklenir ve iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince kekin üzerine gezdirilir. File fıstık ile süslenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

6 Ocak 2010 Çarşamba

Lahmacun Böreği

Bu tarifi uzun zaman önce portakalağacı Hatice'den not almıştım, ancak deneyebildim, çok beğendim.
Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
1 baş soğan, rendelenmiş
400 gr. kıyma
4 adet domates, küçük küçük doğranmış (2 adet kullandım.)
4 adet çarliston biber, doğranmış (2 adet kullandım.)
yarım demet maydanoz, ince ince kıyılmış
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber (Ben ekledim.)
1 tatlı kaşığı domates salçası (Ben ekledim.)
üzerine;
1 yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Kıymaya rendelenmiş soğan, doğranmış domates ve biber, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber ve salça eklenip iyice karıştırılır.
Yufkalar düz bir zemine üst üste serilir. Önce (+) sonra (X) şeklinde kesilerek her bir yufkadan 8 eşit üçgen parça elde edilir. (4x8 adet üçgen yufka elde edilir.) Her bir üçgenin geniş kısmına kıymalı harçtan bolca (1,5 yemek kaşığı) yerleştirilip sigara böreği gibi sarılır. Böreklerin uç kısımları suyla ıslatılıp yapıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Böreklerin ortasına bıçak yardımıyla bir çizgi yapılır ve karnıyarık görünümü verilir. Orta ısılı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.


Ben yufkaların yarısını kızımın isteği üzerine üçgen şeklinde katlayıp sıvıyağda kızarttım. Tarifini daha önce burada yayınlamıştım.

4 Ocak 2010 Pazartesi

Yalancı İskender Kebap (Yufkalı)


Yemeğin orjinali pide ile yapılır. Börek yapmaktan vazgeçince aldığım yufkaları bu şekilde değerlendirdim. Pide bulamayanlar için bir alternatif olabilir.

Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Kebap için;
500 gr. bifteklik parça et (dilimlenmemiş)
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı tereyağı
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
kekik, karabiber, kırmızı pulbiber, tuz
Servis için;
yoğurt
Yapılışı :
Donmuş haldeki bifteklik et buzu iyice çözülmeden ince ince dilimlenir. Sıvıyağ ve tereyağı bir tencereye alınıp eritilir, etler eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğanlar eklenip kavurmaya devam edilir. Küp doğranmış domates, ince kıyılmış yeşil biber ve sarımsak eklenip karıştırılır. Tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yufkalar düz bir zemine serilir. Ortadan kesilerek iki eşit yarım daire haline getirilir. Her bir parçaya fırça yardımıyla sıvıyağ sürülür ve rulo şeklinde sarılır. Rulodan 2 cm. genişliğinde parçalar kesilir ve tepsiye dizilir. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra kalan sıvıyağ üzerlerine sürülür. Orta ısılı fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Fırında kızaran yufkalar servis tabağına alınır. Üzerine pişen etler yerleştirilir, yoğurtla birlikte servis yapılır. İsteğe göre yoğurda ezilmiş sarımsak da eklenebilir.
Not : Üzerine tereyağlı sos dökerek servis yapabilirsiniz, ben yemeğin suyundan biraz gezdirdim.
Afiyet olsun.

Aşure


Tarifini daha önce yayınlamıştım, buradan ulaşabilirsiniz.

31 Aralık 2009 Perşembe

Kütük Pasta (Doyuran Pasta) ve Mutlu Yıllar





Geçen yıl yaptığım kütük pastayı buradan görebilirsiniz. Lezzet Dergisi'de "doyuran pasta" tarifi görmüştüm. Yapılışını ve malzemelerini not almadığım için ben de aklımda kalanlar ve kendimce bazı değişikliklerle bu pastayı yapmaya çalıştım. Doyuran pasta İzmir'de çok yapılıyormuş. Artan kekler, kurabiyeler içine değişik kuruyemişler eklenerek bu şekilde değerlendiriliyormuş. Sizde yenmeyen keklerinizi farklı sunumlar ve malzemelerle bu şekilde değerlendirebilirsiniz.


2010 Yılının herkese sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.


Malzemeler :

Kek için :

4 adet yumurta

4 kahve fincanı tozşeker

4 kahve fincanı Sinangil Kakaolu kek unu


(Hazır pandispanya ya da evde bekleyen herhangi bir kek de kullanılabilir.)


İçine;

7-8 adet çekirdeği çıkarılıp küp doğranmış hurma

1 su bardağına yakın iri ceviz

1 çay bardağı damla çikolata ya da parçalara bölünmüş sütlü çikolata

1 kahve fincanı kuru üzüm

4 yemek kaşığı hindistancevizi

1 çay bardağı süt


Not : istediğiniz kuruyemişi ekleyebilirsiniz; fındık, fıstık, kayısı, vb.


Ayrıca;

200 ml (bir kutu) krema

2 paket (80 gr.) bitter çikolata

6-7 adet kakaolu bisküvi


Süsleme için;

şeker hamuru


Yapılışı;

Tozşeker ve yumurtalar çırpma kabına alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Kakaolu kek unu eklenip iyice karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülerek 170 derece fırında pişirilir.


Kek iyice soğuyunca parçalara bölünüp mutfak robotunda çekilir ya da elde ufalanır.

Krema bir cezveye alınıp ısıtılır ve parçalara bölünmüş bitter çikolata eklenir. Ocaktan alınıp çikolata eriyinceye kadar karıştırılır, ılımaya bırakılır.

Ufalanmış kekin içine süt ve ılık hale gelen kremanın yarısı dökülür, iyice karıştırılır. Sonra içine hurma, ceviz, damla çikolata, kuru üzüm, hindistancevizi ya da istenilen diğer kuruyemişler eklenir ve iyice karıştırılır. Bütün malzeme streç folyaya boşaltılıp rulo şekli verilir. Buzdolabında bir süre bekletilir. Sonra ağaç dalları görüntüsü vermek için verev şekilde parçalar kesilir ve gövdenin yanlarına yerleştirilir. Kalan çikolatalı krema fırça yardımıyla pastanın her tarafına sürülür. Üzerine mutfak robotunda çekilmiş kakaolu bisküvi serpilir. Çatal yardımıyla çizgiler yapılıp ağaç gövdesi görünümü verilir. Şeker hamurundan uygun dekorlar yapılıp süsleme tamamlanır. İsteğe göre pudra şekeri eleyerek "kar yağmış" görüntüsü de elde edebilirsiniz.


Afiyet olsun.





30 Aralık 2009 Çarşamba

Pastane Açması

http://www.40firinekmek.com/ 'dan denediğim nefis açmalar. Tarifin detaylarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

(12 adet açma için)
Malzemeler:
3 bardak beyaz un
¼ bardak sıvıyağ
1 çorba kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı instant kuru maya veya yarım küp yaş maya (Ben yaş maya kullandım.)
1 bardak su

İçi için:
75 gram margarin, yumuşak

Üzeri için:
1 yumurta sarısı


Yapılışı:
Un, tuz, şeker ve maya geniş bir kapta karıştırılır. Oda sıcaklığındaki su ve sıvıyağ karışıma eklenip 5 dakika kadar yoğrulur. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Hazırlanan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp 20 dakika oda sıcaklığında bekletilir. Bekletilme süresi sonunda 12 eşit parçaya ayrılır. Eller arada bir sıvıyağla yağlanıp mutfak tezgahı üzerinde tek elle yuvarlanarak düzgün bezeler yapılır. Margarin bezelerin üzerine eşit miktarda paylaştırılır. Hamur parmak uçlarıyla yassıltılıp gerekirse kenarlardan çekiştirerek tatlı tabağı (15-20 cm çapında) büyüklüğünde açılır. Hamur rulo şeklinde sarılır, uçları ters yöne çevrilerek burgu şekli verilir ve iki ucu açılmayacak şekilde birleştirilir. Hazırlanan açmalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Mayalanması için 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletilir. Mayalanmış açmaların üzerine yumuşak hareketlerle yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

29 Aralık 2009 Salı

Muzlu Rulo Tatlı


Bu tarifi ve farklı versiyonlarını bilmeyen yoktur ama ben yine de paylaşmak istedim.

Malzemeler :
4 su bardağı (1 litre) süt
1 su bardağı un
125 gr. margarin
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
1 paket kakaolu bisküvi

Arasına ;
Muz

Yapılışı :
Bir tencerede margarin eritilir ve un eklenir. Un hafif rengi dönene kadar kavrulur. Süt eklenerek, topak olmaması için sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tozşeker eklenir ve koyu bir muhallei oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Vanilya eklenip, ocak kapatılır. Mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpılır. Bisküviler robotta çekilir ya da iyice ufalanır, fırın tepsisine yayılır. Muhallebi tepsiye dökülür ve üzeri düzeltilir. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılıp 1-2 saat dinlendirilir. İyice soğuduktan sonra dikdörtgen şeklinde (istenilen büyüklükte) dilimlenir. Dikdörtgen parçalara muz dilimi yerleştirilip, spatula yardımıyla rulo yapılır.

Afiyet olsun.

25 Aralık 2009 Cuma

Pastane Poğaçası




Sevgili Hülya'nın sayfasında gördüm ve hemen yaptım. O kadar nefis oldu ki paylaşmak için daha fazla bekleyemedim. Orjinal tarif 40fırınekmek'e aitmiş. Ayrıntılı tarfi için buraya tıklayabilirsiniz. Merak edip bu sayfaya gittiğimde süper tariflerle karşılaştım. Bazılarını denemek için not aldım.
Malzemeler: (12 adet poğaça için)
2,5 bardak beyaz un
1 yumurta
¾ tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tozşeker
15 gr. (1/3 küp) yaşmaya veya 1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya
¼ tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)
150 gram margarin, yumuşak (Ben tereyağı kullandım.)
¼ bardak soğuk su

İçi için:
½ bardak beyaz, tulum veya kaşar peynir (125 gram), rendelenmiş

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 fiske şeker


Yapılışı :
Unu, tuz, şeker, mahlep geniş bir kaba alınır. Yaş maya (nohut büyüklüğünde parçalara kırılıp) veya kuru mayayı ilave edilir. Su, yağ ve yumurta eklenip 7-8 dakika kadar yoğurulur. (Hamurunuz önce ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.)
Yoğurulan hamur ağzı kapalı bir kapta 1 saat kadar ılık bir yerde bekletilir.
Hamur unlanmış mutfak tezgahına alılıpp 1-2 dakika kadar yoğrulup 12 eşit bezeye ayrılır. Bezeler tezgah üzerinde yuvarlanarak düzgün yuvarlaklar oluşturulur. Herbir beze el ayasıyla hafifçe yassıltılıp üstlerine iç malzeme konulur. Hamur ikiye katlanıp poğaça şekli verilir. (Elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor. )
Poğaçalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak dizilir ve ılık bir yerde mayalanması için 30 dakika kadar bekletilir.
Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısı yumuşak hareketlerle sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

Truffle Kurabiye



Pelininpastanesi 'nden denedim. Parantez içinde verilen ölçüleri kullandım.
Malzemeler :
50 gr. / yarım su bardağı un ( Ben 1 su bardağı un kullandım)
25 gr. (1/4 su bardağı) şekersiz toz kakao
1 çay kaşığı kabartma tozu
90 gr. ince çekilmiş şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
25 gr. (2 yemek kaşığı) tereyağı
1 adet çırpılmış yumurta
1 tatlı kaşığı kirazlı brendi (1 yemek kaşığı portakal suyu)
yarım su bardağı pudra şekeri
Yapılışı :
Un, kakao, kabartma tozu bir kasede karıştırılır ve üzerine robotta biraz çekilmiş şeker ilave edilir. Tereyağı eklenip parmak uçlarıyla ince ekmek kırıntılarını andırana kadar karışım ovulur. Hafif çırpılmış yumurta ve portakal suyu eklenip yoğrulur ve strech filme sarılıp buzdolabında yarım saat dinlendirilir. Bir kaseye pudra şekeri dökülür. Hamurdan küçük ceviz kadar parçalar koparılıp pudra şekerinin içinde yuvarlanır. Kurabiyelerin her tarafı pudra şekeriyle kaplanınca yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden 180ºC'de ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.