Disable Copy And Past

19 Ocak 2009 Pazartesi

Aşure

Bu ölçüyle yaklaşık 90-100 porsiyon aşure çıkıyor. Büyük tencereniz (kazan) yoksa ölçüleri azaltarak denemenizi tavsiye ederim. (2 su bardağı buğday, 1/2 su bardağı kurufasulye, gibi.)
Malzemeler :
1 kg. aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı pirinç
12 su bardağı toz şeker (damak tadına göre değişebilir.)
500gr. kuru kayısı
500gr. kuru incir
1.5 su bardağı kuru üzüm
1 adet portakal
2 adet elma
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı nişasta
yeterince su

Üzerine;
Tarçın, ceviz, fındık, fıstık, kuş üzümü, hindistan cevizi, nar taneleri, çörek otu, kavrulmuş susam, vb.

Yapılışı :
Aşurelik buğday bir gece önceden ayıklanıp, yıkanır ve tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su eklenip bir taşım kaynatılır ve ocak kapatılır. Yine bir gece önceden kuru fasulye ve nohut ılık suda bekletilir.
İyice şişen buğdaylar tekrar yıkanır ve büyük bir tencereye alınır. Yeteri kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. Arasıra karıştırılarak pişirilir. Nohut, kuru fasulye ve pirinç ayrı ayrı haşlanır. Kuru meyveler sıcak suda bekletilir. İncir ve kayısı yıkanıp,minik küpler halinde doğranır. Portakal kabukları acısının gitmesi için birkaç kere suyu değiştirilerek kaynatılır ve minik doğranır. (Portakal da isteğe göre zarları soyulup doğrandıktan sonra aşureye ilave edilebilir.) Buğday iyice pişip, nişastasını bırakınca (2 saate yakın bir süre); kuru fasulye ve haşlanıp kabukları soyulan nohutlar tencereye eklenir. 10 dakika kadar birlikte pişirilir. Sonra minik doğranmış elma, kayısı, kuru üzüm ve portakal kabukları ilave edilir. 15 dakika kaynattıktan sonra haşlanmış pirinç ve şeker tencereye alınır. (Aşurenin dibinin tutmaması için ara ara karıştırmak ve durumuna göre sıcak su eklemek gerekir.) Yaklaşık 10 dakika sonra incirler tencereye eklenir. Nişasta suyla inceltilir ve kaynayan aşureye karıştırılarak dökülür. (incirlerin aşureyi karartmaması için incirler tencereye eklendikten sonra 5 dakikadan fazla kaynatmamak gerekiyor.) 1 yemek kaşığı bal eklenir ve ocak kapatılır.(Arıların kırk çiçekten bal aldığı söylenir. Bal aşureye konulan çeşit sayısını artırmak için kullanılır.) Kaselere paylaştırılıp, soğuyunca üzerleri tarçın, ceviz , fındık, vb. malzemelerle süslenir.

Afiyet olsun.

8 yorum:

derya dedi ki...

Canım ALLAH KABUL ETSİN,evinizin bereketi daim olsun ellerine sağlık harika görünüyor,öptüm...

Adsız dedi ki...

Slm birsel ablacım. Aşurenizden tatma şansını yakalayan nadide insanlardan biriyim.Ben çok zor beğenen biri olama rağmen şunu itiraf etmeliyimki şimdiye kadar yediğim engüzel aşurelerden biriydi. Çok nefis olmuş. Ellerinize sağlık. Adem GÖKTEPE İVDB-Gelir Uzmanı

Birsel ve İrem dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkür ederim. Aşureyi çok severim ve severek yaparım. Yiyenlere afiyet olsun.

KİZHATCE dedi ki...

merhaba,aşureniz çok şık görünüyo eminim çok da leziz dir,desteğinize tşkler,artık blogspotta da bir sayfam var beklerim,sevgiler:)

www.kelebeklisaniyeler.com dedi ki...

Allah kabul etsin arkadasim,asurenden eee bana da bir porsiyon düser artik:))ellerine saglik

Adsız dedi ki...

34. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.com
/http://birdemliksohbet.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/
tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
12 ocak 2009 (PAZARTESİ)- 25 OCAK2009 TARİHLERİ ARASINDA “PORSELENDEMLİK ÇAY SAATİ ‘NİN 34” EV SAHİBESİ OLARAK http://fzehra.blogcu.com/ GÖREV YAPACAĞIM.
YANİ BEN YAPACAĞIM…
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 34.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Adsız dedi ki...

34. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.com
/http://birdemliksohbet.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/
tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
12 ocak 2009 (PAZARTESİ)- 25 OCAK2009 TARİHLERİ ARASINDA “PORSELENDEMLİK ÇAY SAATİ ‘NİN 34” EV SAHİBESİ OLARAK http://fzehra.blogcu.com/ GÖREV YAPACAĞIM.
YANİ BEN YAPACAĞIM…
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 34.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Birselcim muhteşem bir görüntü. Ben en çok Saray Muhallebicisi'nin aşuresini beğenirim bu ondan bile güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler...