Disable Copy And Past

12 Ocak 2009 Pazartesi

Özbek Pilavı


Malzemeler :
2 su bardağı Pakistan pirinci (bulamadığım için baldo kullandım.)
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 su bardağı sıvı yağ
yeteri kadar tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çay kaşığı taze çeklilmiş kimyon (baharat miktarı damak tadına göre değişebilir.)
sıcak su
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanarak tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. (Havuçlar kesinlikle rendelenmez.) Sıvı yağ teflon ya da yanmaz bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. (Etlerin sulanmaması için harlı ateşte kavrulması gerekiyor.) Yemeklik doğranmış soğan da tencereye eklenip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Küp doğranmış domates de tencereye alınıp, domates eriyinceye kadar pişirilir. Bir miktar sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Etli malzeme ile karıştırılmadan, kaşıkla üzeri düzeltilir. Yeterince sıcak su (ben 3 su bardağı koydum.) eklenir, tuzu ve baharatları eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır. Servis sırasında pilav karıştırılarak servis tabağına alınabildiği gibi, tencere servis tabağına ters çevrilerek (pirinçler alta, etli karışım üste gelecek şekilde) de servis yapılabilir.
Not : biraz yağlı bir yemek olduğu için yanında yoğurtlu bir salata (yoğurtlu patates salatası gibi) ile servis yapılması önerilir. Bu pilavı öğrendiğim Özbek arkadaşım; pilav pişerken içine bütün halde iri dişli bir baş sarımsak atıyordu. Bu sarımsaklar da kabukları soyulduktan sonra pilavın yanında harika oluyor.
Afiyet olsun.

9 Ocak 2009 Cuma

Kırmızı Biber Soslu Karnabahar Salatası


Malzemeler :
1 adet küçük boy karnabahar
2 adet kırmızı biber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1/2 yemek kaşığı sirke
1-2 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı pulbiber
tuz
Yapılışı :
Karnabahar çiçeklerine ayrılıp, buharda ya da tuzlu suda biraz diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuk sudan geçirilerek, suyu süzülür ve servis tabağına alınır. Kırmızı biberler közlenip kabukları soyulur. Robotta ya da blendırla püre haline getirilir. Püre haline gelen biberlere limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, sirke, pulbiber ve tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Hazırlanan sos karnabaharların üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Peynirli Sodalı Börek


Malzemeler :
6 adet böreklik yufka
3 adet yumurta
2 şişe maden suyu
200 gr. kaşar peyniri
150gr. margarin
200 gr. beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Yapılışı :
Margarin eritilir. Yağlanmış tepsiye birinci yufka gelişigüzel serilir. Üzerine fırça ile margarin sürülür. Diğer iki yufka için de aynı işlem yapılır. Üçüncü yufkanın üzerine de margarin sürüldükten sonra maydanozla karıştırılmış peynir serpilir. (İstediğiniz başka bir malzemeyi de kullanabilirsiniz.) Kalan yufkalar da aralarına margarin sürülerek üst üste yerleştirilir. En üstteki yufkaya margarin sürülmez. Börek istenilen şekilde dilimler halinde kesilir. Çukur bir kapta yumurtalar köpük olana kadar çırpılır ve böreğin üzerine her tarafına yayılacak şekilde kaşıkla dökülür. Maden suyunun bir şişesi böreğin üzerine gezdirilir. Bir süre böreğin maden suyunu çekmesi beklenip, diğer maden suyu şişesi de dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkmasına yakın her dilimin üzerine bir tutam kaşar peyniri rendesi serpilir ve kaşarlar eriyinceye kadar fırında tutulur.
Afiyet olsun.

Portakallı Kereviz Salatası


Malzemeler :
2 adet kereviz
1 adet orta boy havuç
1 tutam dereotu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
tuz
Yapılışı :
Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak çukur bir kapta karıştırılır. Kerevizin kabukları soyulur ve yıkanır. Kararmaması için kerevizin üzerine limon sıkılır. Kereviz ve havuç rendelenerek yoğurtla karıştırılır. Hazırlanan karışıma ceviz, ince kıyılmış dereotu, portakal kabuğu rendesi ve tuz eklenerek iyice harmanlanır. Portakal dilimleri üzerinde, dereotu ve cevizle süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Ocak 2009 Çarşamba

Kuş Şekilli Çörek (Etkinlik)





Bu çörekleri sevgili Seçil (yeşilkivi) arkadaşımızın evsahibesi olduğu "Mayalılar" etkinliği için hazırladım. Kendisine kolaylıklar ve bol tarifli bir etkinlik diliyorum. Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım.

Malzemeler :
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı sıvıyağ
4 adet yumurta
200 gr. eritilmiş margarin
karanfil taneleri

Üzerine; 1 adet yumurta

Yapılışı :
Maya sütün içine alınarak, ezilir. Toz şeker, tuz, sıvıyağ, yumurta ve aldığı kadar un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur 4 parçaya bölünür. Üçü ayrı ayrı yuvarlak borcam tepsinin genişliğinden 2 parmak fazla olacak şekilde açılır. Eritilmiş margarinin bir kısmı ayrılıp, kalanı hamurların arasına sürülür. (En üstteki hamura sürülmeyecek.) Hamurlar üst üste yerleştirilir. Çay bardağı ile hamurun tam ortasından bir yuvarlak çıkartılır. Yağlanmış fırın tepsisinin tam ortasına bu yuvarlak yerleştirilir. Ortası kesilen hamur, merkezden dış kenarlara doğru baklava dilimi gibi kesilir. Dilimler dış kenardan içe doğru burularak (döndürülerek) sarılır ve tepsideki yuvarlağın etrafına dizilir. Kalan 4'te bir hamur ikiye bölünür. Yarısı tekrar dörde bölünüp, kalın şeritler yapılır ve düğüm atılır. Bir ucu bıçakla çizilerek kuş kuyruğu şekli verilir. Diğer ucun iki kenarına karanfiller saplanarak, kuşun gözleri oluşturulur. Kuşlar tepsideki hamurların üzerine yerleştirilir. Kalan hamur 3 şeride ayrılıp, saç örgüsü gibi örülür ve tepsideki yuvarlak hamurun etrafına sarılır. Yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra kalan yağ da çırpılarak üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu Patates Salatası (P.D.Ç.S.E. 33)


Evdeki malzemelere göre uydurduğum bir salata. Patatese pancar turşusu, mor lahana gibi istediğiniz malzemeyi de ekleyebilirsiniz. Salatanın dilimlenmiş halini çekmek biraz geç aklıma geldi.



Malzemeler :
1 kg. patates
2 adet havuç
2 adet taze yeşil soğan
1 tutam dereotu
1 tutan maydanoz
3-4 adet kornişon turşu
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
1 kase yoğurt (süzme)
1 yemek kaşığı mayonez
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
isteğe göre baharatlar ( karabiber, köri, kimyon)
1 yemek kaşığı zeytin yağı
yeterince tuz


Yapılışı :
Patatesler haşlanır. Kabukları soyulur, çatalla ezilerek püre haline getirilir. Tuz eklenip tatlandırılır ve dörde bölünür. Havuç rendelenerek sıvı yağda kavrulur. Patates püresinin bir kısmı havuç ile karıştırılır. Bir kısmına; kornişon turşu, maydanoz, dereotu, taze soğan incecik kıyılıp karıştırılır. Kalan patatesin yarısına minik doğranmış közlenmiş biber eklenir ve karıştırılır. Büyükçe bir kaseye streç film serilir. Sırasıyla; havuçlu patates, yeşillik eklenmiş patates ve son olarak kırmızı biberin eklendiği patates yerleştirilip, sıkıca bastırılır. Buzdolabında bir süre bekletilir.
Kalan patatese; salça, kırmızı toz biber, zeytin yağı, ezilmiş sarımsak ve isteğe göre baharatlar eklenerek karıştırılır. Hazırlanan renkli püreye havuç şekli verilip, daha doğal görünmesi için bıçakla enine doğru çizgiler yapılır. Maydanoz ya da dereotu ile sap kısımları yapılır.
Buzdolabında bekleyen salata servis tabağına ters çevrilip, streç film çıkarılır. Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak karıştırılarak salatanın üzerine dökülür. Havuç görünümlü patates püresi ile süslenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

6 Ocak 2009 Salı

Karnabahar Tava (P.D.Ç.S.E. 33)

Bu çıtır güzelleri de P.D.Ç.S.E. 33 evsahibesi Melisa arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 adet karnabahar
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
2 kahve fincanı un
1 adet yumurta
2 kahve fincanı mısır nişastası
1 şişe maden suyu
kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Karnabahar yıkanıp çiçeklerine ayrılır. Mümkünse buharda ya da tuzlu suda haşlanır ve soğuk sudan geçirilip, kurulanır. Geniş bir kasede rendelenmiş eski kaşar peyniri, un, yumurta, nişasta, maden suyu ve tuz iyice karıştırılır. Karnabaharlar bu sosa batırılarak kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınıp servis yapılır. Servis sırasında üzerine sarımsaklı yoğurt dökülebilir.
Afiyet olsun.

Tiramisu (Kedi Dili Bisküvili) ve P.D.Ç.S.E.33

Malzemeler;
1 paket kedidili bisküvi
Islatmak için;
1 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz şeker

Krema için;
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
200 gr labne peynir

üstüne serpmek için;
yeterince kakao

Süslemek için;
çikolata rendesi ya da istediğiniz bir süsleme

Yapılışı:
Süt, un, yumurta sarısı ve şeker iyice çırpılır ve tencere ocağa yerleştirilerek; muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince; vanilya ve labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır ve ılınması için bekletilir. Nescafe ve toz şeker 1 su bardağı ılık suda karıştırılarak eritilir. Baton kalıp streç film ile kaplanır ve ince bir tabaka halinde kremadan dökülür. Kedidili bisküvilerin yarısı, nescafeli suda çok yumuşatmadan ıslatılır ve kalıptaki kremanın üstüne dizilir. Kalan kremanın yarısı kedilillerinin üstüne döküldükten sonra, geriye kalan kedidilleri de nescafeli suda ıslatılıp, ikinci kat olarak, kremanın üstüne dizilir ve üzeri kalan kremayla kapatılır. Buzdolabında en az 3-4 saat (bir gece bekletirlirse sonuç daha güzel olur.) bekletilir. Servis sırasında tiramisu servis tabağına dikkatlice ters çevrilir, streç film ayrılır., üzerine süzgeçle kakao serpilir. (Ben üzerini rendelenmiş bitter çikolata ve süsleme şekeri ile süsledim. İstediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

5 Ocak 2009 Pazartesi

Milföy Kasesinde Yalancı Çerkez Tavuğu (P.D.Ç.S.E. 33)

Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği hız kesmeden devam ediyor. Yeni evsahibesi Melisa arkadaşımız. Kendisine kolaylıklar diliyor ve tarifimi sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 adet kemikli tavuk göğsü
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
3-4 adet kornişon turşu
2-3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
6 adet kare milföy hamuru
Yapılışı :
Kemikli tavuk göğüs tencereye alınarak, tuz ve üstüne çıkacak kadar su eklenerek haşlanır. Haşlanan tavuk kemiklerinden ayrılarak didiklenir. Üzerine; minik doğranmış kornişon turşu, ezilmiş sarımsak, ceviz, yoğurt, mayonez ilave edilip iyice harmanlanır. Gerekirse yoğurt miktarı artırılabilir.
Isıya dayanıklı küçük cam kaselerin dış ve arka kısımları yağlanır. Milföyler her bir kaseye giydirilir, Kenar fazlalıkları kesilir. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Soğuyunca dikkatli bir şekilde kaselerden ayrılır. Her bir kaseye hazırlanan salatadan paylaştırılır. Üzeri dereotu ve kiraz domatesle süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

2 Ocak 2009 Cuma

Kolay Arnavut Böreği (P.D.Ç.S.E. 32)

Yeni yılın ilk gününde yaptığım bu nefis böreği çay sofralarına eşlik etmesi için P.D.Ç.S.E. 32 ev sahibesi renklikurabiyeler arkadaşıma sevgilerimle beraber gönderiyorum. Ben pırasalı yaptım, istediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz. Baklava görünümünde; çıtır çıtır bir börek oldu. Tarifini nereden aldığımı hatırlamıyorum.

Malzemeler :
1 kg. milföy hamuru (Tepsinin büyüklüğüne göre miktar değişebilir.)
1 adet hazır börek yufkası
2 yumurta
1/2 şişe maden suyu
1 fincan sıvı yağ
İç malzeme:
1/2 kg. pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kaşık salça
Tuz
1 çay bardağı su

Yapılışı:
Pırasalar yıkanıp incecik doğranır. Sıvı yağda kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Salça ve su eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılarak pırasalar soğumaya bırakılır.
Milföylerin yarısı tepsiye yan yana gelecek şekilde dizilir. Üzerine kenarları dışarı sarkacak şekilde yufka serilir. İç malzeme yufkanın üzerine dökülüp, her tarafına yayılır. Kenardan sarkan yufkalar iç malzemenin üzerine kapatılır. Üzerine bir sıra daha milföy dizilir. Milföylerin kesik yerlerinden bıcakla bir kez geçilir ve orta kısımlarından + oluşturacak şekilde kesilir.
Çukur bir kapta yumurta, yağ ve maden suyunu mikser ile çırpılır. Hazırlanan karışım böreklerin üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökülür. 5-10 dk. bekletilerek milföylerin sosu çekmesi sağlanır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.