Disable Copy And Past

26 Eylül 2008 Cuma

Pastırmalı Pide







Pidelerin bir kısmını kıymalı yaptım.
Malzemeler : (7-8 adet pide için)
42 gr. yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar ılık su
1 çay bardağı süt
1 kg. un
İçi için;
250 gr. dilimlenmiş pastırma
1,5 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
7-8 yumurta
Üzerine;
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Yapılışı :

Yoğurma kabına maya, toz şeker, tuz 1 çay bardağı ılık su alınır. 15 dk. mayalandırılır. Üzerine azar azar süt ve un eklenir. Arasıra un ve ılık su eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri streç filmle kapatılıp, bir bez örtülür ve 35-40 dk. dinlendirilir. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartılır. Her bir parça unlanmış zeminde tekrar yoğrulur. Hamurların yarısına isteğe göre yuvarlak, yarısına kayık şekli verilir. Kayık hamurların uçları birleştirilip büzülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurlar kabarana kadar tutulur. Fırından alınıp içlerine pastırma ve kaşar peyniri paylaştırılır. Her bir pidenin üzerine 1'er adet yumurta kırılır. Tekrar fırına verilerek pidelerin üzeri kızarana kadar pişirilir. Üzerlerine tereyağı sürülüp sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kafes Pizza


Bu ayın "Yaman Etkinlikler" ev sahibesi http://birdemetfeslegen.blogspot.com/ etkinlik konusu olarak şipşak tarifleri seçmiş. Kendisine sınırlı zamanlarımızda hızlı şekilde yapabileceğimiz tarifleri konu olarak seçtiği için teşekkür ediyor, bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
kişi sayısının iki katı kare milföy
sucuk
kaşar peyniri
1 adet domates
1 adet sivri biber
1 adet yumurta
Yapılışı :
Milföy hamurları oda sıcaklığında bekletilerek buzu çözülür. 1 adet kare milföy yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Sucuk dilimlenir, küp doğranmış domates ve ince kıyılmış sivri biberle harmanlanır. Milföy hamurunun üzerine dizilir. Kaşar dilimleri yerleştirilir. Diğer milföy hamuru 1 cm. lik şeritler halinde kesilip, kafes şeklinde sucukların üzerine yerleştirilir. Yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Eylül 2008 Perşembe

Çökertme Kebabı (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Bu yemeğimizi iftar sofralarını süslemesi için gardenya70 arkadaşımızda devam eden "İftar Bereketi Etkinliği 2" ye gönderiyorum. Etleri bir gece öceden marine ederseniz pratik bir yemek oluyor. Çalışan hanımların rahatlıkla yapabileceği bir tarif.

Çökertme Kebabı
Malzemeler :
500 gr. bonfile
5 adet patates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 su bardağı yoğurt
2-3 diş sarımsak
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ
Marine için;
1 adet soğan
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Etler uzun ince doğranıp marine malzemeleri ile karıştırılır. Buzdolabında en az 6 saat dinlendirilir. Yoğurt ezilmiş sarımsakla karıştırılır. Patatesler soyulup ince dilimlenir, yağda kızartılır. Dinlenmiş etler ızgarada ve teflon tavada pişirilir. Servis tabağına kızartılıp, fazla yağları kağıt hazlu ile alınan patatesler yerleştirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Etler yoğurdun üzerine dizilir. Tereyağında pulbiber kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir. Domates ve maydanozla süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Enginar Kalbi Salatası (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Enginar Kalbi Salatası
Malzemeler :
1 kutu konserve enginar kalbi
2 yemek kaşığı mısır
2 adet közlenmiş kırmızı biber
zeytinyağı
limon suyu
Yapılışı :
Közlenmiş biberler küp şeklinde doğranır. Mısır ve biberler bir kaseye alınır. Zeytinyağı ve limon suyu eklenip iyice harmanlanır. Enginar kalpleri suyu süzülerek servis tabağına alınır. Üzerine Mısırlı biberli karışım kaşıkla gezdirilir. Maydanoz ya da dereotu ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kavunlu Supangle (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Kavunlu Supangle

Malzemeler :
1 poşet Dr. Oetker Supangle
2,5 su bardağı süt
25 gr. margarin
4-5 adet petit beurre bisküvi
4-5 adet kuru incir
2 dilim kavun
1 çay bardağı ceviz kırığı

Yapılışı :
İncirler küçük küpler şeklinde kesilir. Kavun kabukları soyulup minik küpler halinde doğranır. Bisküviler küçük küçük kırılır. Süt bir tencereye alınıp üzerine supangle poşeti boşaltılır. Sürekli karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca margarin ilave edilir. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınıp 10-15 dakika soğutulur. Kuplara sırayla supangle, kavun, incir ve bisküvi yerleştirilir. Buzdolabında soğutulup servis yapılır.

Afiyet olsun.

23 Eylül 2008 Salı

Zeytinyağlı Lahana Sarması (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
4 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber-tuz
3 yemek Zeytinyağı
Limon
5-6 küp şeker
1 adet küçük boy lahana
1 adet havuç

Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye 5 kaşık kadar zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar ve rendelenmiş havuç eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatlar eklendikten sonra bu miktar (2 su bardağı) pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu ve tarçın eklenip karıştırılır. Lahana yapraklarına ayrılarak kayna suda fazla yumuşatmadan haşlanır. Haşlanıp soğuk suya tutulan lahanalar el büyüklüğünde parçalara ayrılır. İstenilen miktarda iç konularak lahanalar sarılır ve altına lahana yaprağı serilen tencereye dizilir. Sarma işi bitince kalan lahana parçalarıyla dolmaların üzeri kapatılır. Üzerine biraz tuz eklenir, 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı dökülüp, üzerine çıkacak kadar su ilave edilir. Tencerenin üzerine bir tabak kapatılıp, kapağı kapatılır. Kısık ateşte pişirilir.Soğuduktan sonra limon, domates dilimleri ve maydanozla süslenip servis yapılır.

22 Eylül 2008 Pazartesi

Şafak Çorbası (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Şafak Çorbası

Malzemeler :
3-4 adet rendelenmiş olgun domates
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı oda sıcaklığında süt
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yumurta sarısı
2 su bardağı su
2 su bardağı et suyu
tuz

Üzeri için :
Kaşar peyniri rendesi

Yapılışı :
Tereyağı ve un pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça eklenip biraz karıştırılır. Rendelenmiş domatesler de tencereye eklenip bir süre daha kavrulur. Su ve et suyu ilave edilip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Çorba yaklaşık 10 dakika kaynatılır. Yumurta sarısı ile süt bir kasede iyice çırpılıo kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. 1-2 dakika sonra ocak kapatılır. Servis yapılırken üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir.

Afiyet olsun

Kıymalı Burma Börek (İftar Bereketi Etkinliği 2)

İftar ya da sahurda yenebilecek böreklerimiz gardenya70 arkadaşımızda devam eden "İftar Bereketi Etkinliği 2" için hazırlandı.

Kıymalı Burma Börek

Malzemeler :
5 adet yufka
125 gr. margarin veya tereyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
300 gr. kıyma
2 yemek kaşığı çam fıstığı
1 adet orta boy soğan
tuz, karabiber, tatlı toz biber

Üzeri için ;
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı :
Bir tavada 25 gr. Margarin eritilip, yemeklik doğranmış soğan pembeleştirilir. Fıstık eklenip kavrulur. Kıyma tavaya ilave edilip suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirilir. Karabiber, kırmızı biber ve tuzla tatlandırılır, soğumaya bırakılır. 100 gr. Margarin eritilir. Ilınınca yoğurt eklenip çırpılır. Yufkalar ortadan ikiye bölünür. Yoğurt yağ karışımından fırça ile sürülür. Kenarına kıymalı harç yerleştirilerek oklavaya sarılır. Oklavanın yanlarından elle tutularak ortaya doğru yufka büzülür. Oklava yufkanın içinden çekilerek börek fırın kabına ortadan başlanarak ve kendi etrafında döndürülerek yerleştirilir. Yumurta sarısı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile çırpılarak böreğin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Tavuklu Zarf Böreği (İftar Bereketi Etkinliği 2)


Tarifimi Maggi sponsorluğunda hamarat ablanın düzenlediği "fırında tavuk yemekleri yarışması"na gönderdim.
Tavuklu Zarf Böreği
Malzemeler :
3 yufka
1 yumurta sarısı
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı süt

İç malzemesi ;
1 tavuk göğüs eti
100 gr. ceviz içi
karabiber , tuz
Yapılışı :
Bir kapta sıvıyağ ve süt çırpılır. Yufkalardan biri tezgahın üzerine yayılır. Süt ve sıvı yağ karışımın bir kısmıyla yufka ıslatılır.Diğer yufka üzerine yayılır ve tekrar ıslatılır. Üçüncü yufkaya da aynı işlem uygulanıp yufkanın yuvarlak kenarlarını ortada birleştirerek kare şekli verilir.Diğer tarafta tavuk haşlanıp etleri küçük parçalara bölünür. Kıyılmış ceviz içi, tuz ve karabiberle harmanlanır.Kare haline gelen yufkanın üzerine tavuklu harç yayılır. Karşılıklı dört köşeyi üst üste bindirmeden ortada birleştirerek zarf şekli verilir.Tepsiye yerleştirerek keskin bir bıçak yardımıyla yufkaları zedelemeden kat yerlerinden eşit üçgen parçalara bölünür. Üzerine yumurta sarısı sürülür. İsteğe göre çörek otu ve susam serpilerek orta ısıdaki fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

21 Eylül 2008 Pazar

Izgara Çupra

Malzemeler :
Kişi sayısı kadar ayıklanıp yıkanmış çupra
tuz
bol yeşillik
limon

Yapılışı :
Temizlenip yıkanan çupralar tuzlanarak fırın ızgarasında kızarıncaya kadar pişirilir. Bol yeşil salata, soğan ve limon dilimleriyle servis yapılır.

Afiyet olsun.