Malzemeler :
2 su bardağı Pakistan pirinci (bulamadığım için baldo kullandım.)
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 su bardağı sıvı yağ
yeteri kadar tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çay kaşığı taze çeklilmiş kimyon (baharat miktarı damak tadına göre değişebilir.)
sıcak su
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanarak tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. (Havuçlar kesinlikle rendelenmez.) Sıvı yağ teflon ya da yanmaz bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. (Etlerin sulanmaması için harlı ateşte kavrulması gerekiyor.) Yemeklik doğranmış soğan da tencereye eklenip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Küp doğranmış domates de tencereye alınıp, domates eriyinceye kadar pişirilir. Bir miktar sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Etli malzeme ile karıştırılmadan, kaşıkla üzeri düzeltilir. Yeterince sıcak su (ben 3 su bardağı koydum.) eklenir, tuzu ve baharatları eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır. Servis sırasında pilav karıştırılarak servis tabağına alınabildiği gibi, tencere servis tabağına ters çevrilerek (pirinçler alta, etli karışım üste gelecek şekilde) de servis yapılabilir.
Not : biraz yağlı bir yemek olduğu için yanında yoğurtlu bir salata (yoğurtlu patates salatası gibi) ile servis yapılması önerilir. Bu pilavı öğrendiğim Özbek arkadaşım; pilav pişerken içine bütün halde iri dişli bir baş sarımsak atıyordu. Bu sarımsaklar da kabukları soyulduktan sonra pilavın yanında harika oluyor.
Afiyet olsun.
4 yorum:
Canım çok leziz ellerine sağlık mutlu haftalar dilerim öptüm...
canım çok güzel görünüyor.ellerine sağlık.sevgilerimle
Ailece en sevdiğimiz pilav...Sen de harika yapmışsın, ellerine sağlık...
Görüşürüz...
Bir komşumuz yapıp getirmişti ilk kez orda yedim bu pilavı. Muhteşem bir tadı var. Ellerine sağlık. Sevgiler...
Yorum Gönder