Disable Copy And Past
22 Şubat 2017 Çarşamba
Tavuk Kalamar (Yalancı Kalamar)
Malzemeler :
700 gr. tavuk göğsü (parmak uzunluğunda, fazla kalın olmadan doğranmış)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Sos için;
1 adet yumurta
1 şişe soda (maden suyu)
1,5 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
Yapılışı :
Tavuk etleri baharatlar ile harmanlanıp en az 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Yumurta bir kaba kırılıp iyice çırpılır. Üzerine 1 şişe maden suyu dökülüp çırpmaya devam edilir. Tuz, karbonat ve un eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan sos tavuk etlerini üzerine dökülüp karıştırılır. Tavuk parçaları kızgın yağa atılıp arkalı-önlü iyice pişinceye kadar kızartılır. Kızaran tavuklar kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı süzülür. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://ye-mek.net
17 Şubat 2017 Cuma
Kakaolu Fındık Kremalı Pamuk Kek
Orjinal tarifte Nutella ile yapılmış, ben evde Çokokrem vardı onu kullandım, bir- iki ufak değişiklik yaptım, kesinlikle muhteşem bir kek, tavsiye ederim. Dilimlenmiş halini çekmeyi unuttuğum için son anda iş yeryindeki arkadaşım çekti :))
Malzemeler :
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı sıcak su
1 çimdik tuz
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik süt
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakaolu fındık kreması (Nutella, Çokokrem, vb.)
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
Üzerine;
3 yemek kaşığı kakaolu fındık kreması
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Yumurtalar kırılıp sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta beyazlarına bir çimdik tuz atılıp mikser ile kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Yarım su bardağı toz şeker yumurta aklarına yavaş yavaş yumurta akını söndürmeden eklenir. Kalan toz şeker yumurta sarıları ve sıcak su ayrı bir kapta çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Kakao, kabartma tozu, vanilya ve un birlikte elenerek karışıma eklenir, mikser ile çırpılır. Kakaolu fındık kreması da eklenip çırpmaya devam edilir. Kenara ayrılan çırpılmış yumurta akları yavaşça kek karışımına eklenir, tahta kaşıkla alttan üste doğru, akları söndürmeden yavaşça karıştırılır. Margarin ile yağlanmış kek kalıbına dökülür. Kek kalıbı bir kaç defa kaldırılıp sert zemine vurularak hava kabarcıklarını gitmesi sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 (ilk 40 dakika kesinlikle fırın kapağı açılmaz) dakika kadar pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca ters çevrilerek kalıptan çıkarılır.
3 Yemek kaşığı kakaolu fındık kreması ve sıvı yağ ısıya dayanıklı bir kaba alınır. Kaynar su dolu başka bir kabın üzerine oturtulup eriyinceye kadar karıştırılır. (Benmari) Hazırlanan sos kekin üzerine dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://ye-mek.net/
9 Şubat 2017 Perşembe
Tahinli Un Helvası
Malzemeler :
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı tahin
2 su bardağı un
Şerbeti için;
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı :
Şeker, pekmez ve su bir tencereye alınıp karıştırılır. Kaynamaya başlayınca 3 dakika daha ocakta tutulup ocaktan alınır.
Geniş bir tencereye tereyağı ve sıvı yağ alınır. Tereyağı eriyince un eklenip sürekli karıştırılarak unun rengi sütlü kahverengi oluncaya kadar kavrulur. Kavrulan una tahin eklen,p karıştırılır. Şerbet de tencereye dökülür ve topaklanmaması için hızlıca karıştırılır. Karıştırarak 4-5 dakika daha kavrulur. Suyunu iyice çekince ocaktan alınıp sıcak ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://ye-mek.net
7 Şubat 2017 Salı
İncirli Kurabiye
Denediğim en güzel kurabiye tariflerinden biri; kuru incir seviyorsanız tavsiye ederim.
Malzemeler :
Hamuru için;
200 gram oda ısısında tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu (Orjinal tarifte yok, ben ekledim)
1 paket vanilya
1 adet yumurta
Aldığı kadar un
İçine ;
8-9 adet incir
2-3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı su
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
Üzerine ;
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı süt
Yarım çay kaşığı kakao
Yapılışı :
İncirler küçük küçük doğranıp bir tencereye alınır; su şeker ve tereyağı eklenip suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca cevizler eklenir.
Un hariç hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp iyice karıştırılır. Kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Hazırlanan hamur merdane ile 0,5 cm kalınlığında açılır, bir kalıp ya da tartölet bıçağı yardımıyla kare şeklinde kesilir. İç malzeme yerleştirilip üçgen şeklinde kapatılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Yumurta sarısı, süt ve kakao çırpılıp kurabiyelerin üzerine sürülür. Çatal ile üzeri çizilerek şekil verilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : instagram.com/pacikanin_mutfagi
6 Şubat 2017 Pazartesi
Mahlepli Burma Kurabiye
Malzemeler :
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
yarım türk kahvesi fincanı sirke
1 yumurtanın akı içine sarısı üstüne
2 yemek kasığı pudra şekeri
1 tatlı kasığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
Yapılışı :
Tereyağı, sıvı yağ, yumurta akı, sirke ve pudra şekeri yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Kalan malzemeler de eklenip aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanarak şerit yapılır. Şerit ortadan ikiye katlanıp uçları döndürülerek burgu şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. İsteğe göre susam, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://www.nefistariflerim.com/
27 Ocak 2017 Cuma
Pazılı-Kıymalı Burma Börek
Tazenane 'den aldığım tarifi biraz değiştirerek yaptım. Orjinal tarifte kıyma yok ve kuru üzüm kullanılmış. İlk yaptığımda kıyma ve kuru üzümü birlikte kullandım ama üzüm herkesin damak tadına uymadığı için daha sonra eklemedim. Bazen pazı yerine ıspanak da kullanıyorum.
Malzemeler1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
açmak için ; nişasta
İçi için
2 demet pazı
250 gr. kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Üzerine
1 yumurta sarısı
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı :
Hamur malzemeleri bir kapta karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülüp 10 dakika kadar dinlendirilir.
Pazılar yıkanıp doğranır. Haşladıktan sonra avuç içine alınıp suyu iyice sıkılır. Pirinç haşlanıp süzülür.
Bir tencereye sıvı yağ alınır, yemeklik doğranmış soğan eklenip kavrulur. Kıyma eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Üzerine suyu süzülmüş pazı ve pirinç eklenip karıştırılır. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp beze yapılır. Nişasta yardımıyla açılabildiği kadar ince açılır. Bir kenarına hazırlanan iç öalzeme yerleştirilip rulo yapılır. Rulonun iki ucu ters yönlere doğru çevrilip burgu şekli verilir, yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen tepsiye yerleştirilir. (Ya da ilk açılan hamura gül şekli verip yuvarlak tepsinin ortasına yerleştirebilir diğer hamurları da etrafına dizebilirsiniz.) Kalan hamur da aynı şekilde hazırlandıktan sonra böreklerin üzerine fırça ile önce sıvı yağ sonra yumurta sarısı sürülür. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kuru üzüm ekleyerek yaptığım börek.
26 Ocak 2017 Perşembe
Tarçınlı Cevizli Starbucks Kurabiyesi
Ben buradaki tarife göre yaptım ama sanırım orjinal tarif http://cafelontano.com/ 'a ait. Bu ölçüyle 15 civarı kurabiye çıktı, pişirme süresi bana biraz fazla gibi geldi ama sonuç güzel, tavsiye ederim:))
Malzemeler :
75 gr. oda sıcaklığında tereyağı (silme 5 yemek kaşığı)
50 gr. pudra şekeri (5 yemek kaşığı)
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay bardağı damla çikolata
1/2 çay bardağı kırık ceviz
1 tatlı kaşığı su
1 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
Yapılışı :
Tereyağı, yumurta sarısı, pudra şekeri, su, kabartma tozu, tarçın ve vanilya yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Üzerine un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Damla çikolata ve ceviz hamura eklenip fazla yoğurmadan karıştırılır. Streç filme sarılıp silindir şekli verilir ve buzlukta 15-20 dakika bekletilir. Buzluktan alınıp 1 cm. kalınlığında dilimlenir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. (Bu süre fırına göre değişiklik gösterebilir.) Soğuduktan sonra servis edilir.
Afiyet olsun.
24 Ocak 2017 Salı
El Açması Patatesli Börek
Malzemeler :
5 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su
İçine:
4-5 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber, karabiber
Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp soyulur, sıcak iken çatalla ezilip püre yapılır. Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda rengi dönünceye kadar kavrulur, salça eklenip kavurmaya devam edilir. Ezilen patatesler eklenip karıştırılır; tuz ve baharatlar eklenip 2-3 dakika kavrulur. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Yumurta, sirke, yağ, tuz, kabartma tozu eklenip aldığı kadar su ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur, 15-20 dakika dinlendirilir.
Dinlenen hamur 4 eşit parçaya bölünür, her parça 7 eşit bezeye bölünerek toplamda 28 beze hazırlanır. Bezeler servis tabağı büyüklüğünde açılır; aralarına eritilmiş margarin-sıvı yağ karışımından fırça ile sürülüp 7 tanesi üst üste dizilir, en üste yağ sürülmez. Hazırlanan 7'li beze grubu buzdolabına kaldırılır. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanır. (7'li bezeden oluşan 4 hamur grubu yapılacak)
Buzdolabına kaldırılan ilk beze grubu tezgahın üzerine alınır, oklava ile biraz açılır, üzerine fırça ile yağ sürülüp elle çekiştirerek açılabildiği kadar açılır. "D" şeklinde ortadan ikiye bölünür. Kesilen yufka parçalarından birinin geniş tarafına patatesli harç yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. İstenilen büyüklükte dilimlere bölünüp tepsiye dizilir. Yufkanın kalan yarısı ve diğer hamur grupları da aynı şekilde hazırlanır. Böreklerin üzerine kalan yağ fırça ile sürülür. Buzdolabında 3-4 saat bekletilip 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Not : Hazırladığınız börekleri pişirmeden aralıklarla bir tepsiye dizip buzlukta dondurduktan sonra poşetleyerek saklayabilir, buzluktan aldıktan sonra 15-20 dakika bekletip pişirebilirsiniz. Ben vaktim olduğu zamanlarda hazırlayıp donduruyorum, büyük kolaylık oluyor.
Afiyet olsun.
17 Ocak 2017 Salı
Limonlu Pamuk Kek
Malzemeler :
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
4-5 yemek kaşığı limon suyu
2,5 su bardağı un
Yapılışı :
Yumurtalar derin bir kaba kırılır; toz şeker eklenip şeker eriyinceye kadar çırpılır. Sıvı yağ, limon suyu ve süt eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir, yavaşça karıştırılır. Limon kabuğu rendesi eklenip karıştırılır ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. (Yaklaşık 50 dakika pişirdim, fırına ve kek kalıbının derinliğine göre pişirme süresi değişebilir.) Kürdan testi yapılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıptan çıkarılır, isteğe göre üzerine pudra şekeri elenip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://ye-mek.net/tarif/limonlu-pamuk-kek
30 Aralık 2016 Cuma
Siyez Unlu Ekşi Maya Ekmek
Malzemeler :
1 su bardağı ekşi maya (Yapılışını burada anlatmıştım.)
1 adet orta boy patates (Kabukları soyulup haşlanacak)
1 su bardağı siyez unu (Halk ekmek büfelerinde satılıyor)
4 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su (patatesin haşlama suyu)
Yapılışı :
Unlar bir kaba alınır tuz ile karıştırılıp ortası havuz gibi açılır;
üzerine haşlanıp çatalla ezilmiş ılık patates, şeker, ekşi maya eklenip
aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar
yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilip tekrar en az 10 dakika daha
yoğrulur. Üzeri kapatılarak 2-3 saat mayalanmaya bırakılır. Unlanmış zeminde yuvarlanarak ekmek şekli verilir ve yağlı
kağıt üzerine alınır. Üzeri kapatılarak yaklaşık 8 saat, hamur iki katı
kabarıncaya kadar bekletilir. (Akşam hazırlayıp soğuk fırında mayalanmaya bırakıyor ve sabah pişiriyorum) Fırın 180 derecede ısıtılır, içerisine
ısıya dayanıklı bir kapta sıcak su yerleştirilir. Ekmeğin üzerine keskin
bir bıçak yardımıyla 1 cm derinliğinde çizikler yapılır ve 50-55 dakika
kadar pişirilir. (Bıçak batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.)
İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)