Malzemeler :
1 su bardağı ekşi maya (Yapılışını burada anlatmıştım.)
1 adet orta boy patates (Kabukları soyulup haşlanacak)
1 su bardağı siyez unu (Halk ekmek büfelerinde satılıyor)
4 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su (patatesin haşlama suyu)
Yapılışı :
Unlar bir kaba alınır tuz ile karıştırılıp ortası havuz gibi açılır;
üzerine haşlanıp çatalla ezilmiş ılık patates, şeker, ekşi maya eklenip
aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar
yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilip tekrar en az 10 dakika daha
yoğrulur. Üzeri kapatılarak 2-3 saat mayalanmaya bırakılır. Unlanmış zeminde yuvarlanarak ekmek şekli verilir ve yağlı
kağıt üzerine alınır. Üzeri kapatılarak yaklaşık 8 saat, hamur iki katı
kabarıncaya kadar bekletilir. (Akşam hazırlayıp soğuk fırında mayalanmaya bırakıyor ve sabah pişiriyorum) Fırın 180 derecede ısıtılır, içerisine
ısıya dayanıklı bir kapta sıcak su yerleştirilir. Ekmeğin üzerine keskin
bir bıçak yardımıyla 1 cm derinliğinde çizikler yapılır ve 50-55 dakika
kadar pişirilir. (Bıçak batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.)
İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
1 yorum:
Ellerine sağlık ekmek harika ben de şu mayayı yapmak istiyorum ama tutmayacak diye korkuyorum iyi yıllar
Yorum Gönder