Disable Copy And Past
14 Şubat 2013 Perşembe
Elmalı Muffin
Tarifi daha önce yayınladığım elmalı kek ile aynı. Elmalara gül şekli vermek için; elmaların kabuklarını soymadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardım ve incecik dilimledim. (Amasya elması kullandım.) Biraz şeker ve tarçınla harmanlayıp fırında 5-10 dakika tuttum (elmalar hafif yumuşayana kadar) Sonra bir elma dilimini rulo şeklinde sarıp kek hamurunun ortasına yerleştirdim, diğer dilimleri de etrafına dizerek gül görünümü vermeye çalıştım ve fırında pişirdim. Umarım deneyip beğenirsiniz:))
Afiyetle ve sevgiyle...
13 Şubat 2013 Çarşamba
Labneli Çilekli Pasta
5 Şubat 2013 Salı
Patatesli Ay Çöreği
Blogcu arkadaşlarımın çoğunun yaptığı bu şekli ben de daha önce yayınladığım "Patatesli Ay Çöreği" tarifime uyguladım.
Malzemeler :
1 paket yaş maya
125 gr. yumuşak margarin
2 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme ;
3-4 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
tuz, kırmızı biber, sıvıyağ
Hazırlanışı :
Maya ılık sütün içinde eritilir. Yumurtalar kırılıp, birinin
sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılır. Yoğurma kabına yumurta, su, sıvıyağ,
yoğurt, margarin, maya-süt karışımı, tuz, şeker alınıp karıştırılır. Aldığı
kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar
yoğrulur.
Soğan ince kıyılıp sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
Minik küpler halinde doğranmış patates eklenerek kavurmaya devam edilir.Kısık
ateşte pişmeye bırakılır, gerekirse bir miktar su eklenebilir. Tuz ve kırmızı
biberle tatlandırılır, kaşıkla ezilir, soğumaya bırakılır. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır. Elde
hafif bastırılarak yuvarlak şekilde açılır. .) Bir (Tezgahta da açılabilir,
daha düzgün oluyor)kenarına iç malzeme yerleştirilir, malzeme olmayan kısmı 1
cm . aralıklarla şerit halinde kesilir, rulo yapılır ve uçları içe doğru
kıvrılarak ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye
dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında
üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
1 Şubat 2013 Cuma
İki Renkli (Ispanaklı) Ekmek
Malzemeler :
Sade hamur için;
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket instant maya
aldığı kadar un
Ispanaklı hamur için;
3/4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı ıspanak püresi (haşlanıp, robotta çekilmiş
ıspanak yaprağı)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket instant maya
aldığı kadar un
Arasına;
4-5 adet zeytinyağında bekletilmiş kuru domates
Yapılışı :
1 su bardağı süt ısıtılıp içine tereyağı atılır eriyinceye
kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır.Süt ılınınca beyaz hamur için verilen malzemeler eklenip
aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üeri
nemli bir bele örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
Yeşil hamur için;
Süt ısıtılıp içine tereyağı atılır, eriyinceye kadar
karıştırılır ve soğumaya bırakılır.Süt ılınınca hamur için verilen malzemeler, ıspanak püresi
eklenip aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.
Üeri nemli bir bele örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.Hamurlar iki katı kabarınca ayrı ayrı dikdörtgen şeklinde
açılır ve alta sade hamur, üstüne yeşil hamur gelecek şekilde yerleştirilir,
arasına kurutulmuş domates dilimleri diilir, rulo yapılır. Hazırlanan rulo
yağlanmış baton kalıba yerleştirilir ve 30 dakika bekletilir. Önceden ısıtılmış
fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Kalıbın büyüklüğüne göre 1 ya da 2
ekmek yapılabilir.)
Afiyet olsun.
25 Ocak 2013 Cuma
Yonca Poğaça
Malzemeler :
1 paket yaş maya
125 gr. yumuşak margarin
2 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
Arasına;
acıka ya da antep ezmesi
Yapılışı :
Maya ılık sütün içinde eritilir. Yumurtalar kırılıp, birinin
sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılır. Yoğurma kabına yumurta, sıvıyağ, yoğurt,
margarin, maya-süt karışımı, tuz, şeker alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un
eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Hamur iki katı kabarıncaya kadar mayalandırılır.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar
kopartılıp yuvarlak şekilde açılır. Ortasına iç malzemeden 1 yemek kaşığı kadar
yerleştirilir ve kapatılır. Elde hafifçe yuyarlanıp bastırılarak daire haline
getirilir. Ortası koparılmadan bıçakla karşılıklı olarak 8 çizik yapılır.
Kesilen iki uç karşılıklı olarak çevrilir, altları birleştirilir ve yonca
şekli verilir. Bütün hamur bitene kadar işlem tekrarlanır. Yağlı kağıt serilmiş
ya da yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden
ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
23 Ocak 2013 Çarşamba
Balkabaklı Ekmek
Balkabağının kalan son dilimiyle de Dr. Oetker'in tarifinden yararlanarak ekmek yaptım:))
Malzemeler :
1 dilim balkabağı (300gr. kadar)
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
2 yemek kaşığı bal
1 kase iri kırılmış ceviz
aldığı kadar un
1 paket instant maya (11gr.)
Yapılışı:
Balkabağı küp şeklinde doğranıp çok az su ile haşlanır. Soğuyunca püre haline getirilir. Süt, sıvı yağ, tuz ve bal eklenip karıştırılır. Üzerine un ve maya eklenip ele yapılmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 40 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanmış hamura ceviz eklenip karıştırılır ve margarin ile yağlanmış baton kek kalıbına yerleştirilir. 40-45 dakika tekrar mayalandırılır. Üzerine keskin bir bıçak yardımı ile çizik atılır. Önceden ısıtılımış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Kürdan batırılarak içinin pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
21 Ocak 2013 Pazartesi
Balkabağı Böreği (Tatlı)
Çocukluğumda annem ve komşu teyzelerin biraraya gelerek yaptıkları bir börekti; o zamanlar çok severek yemezdim, yıllardır da yemiyordum. Kabak tatlısından arta kalan kabakla "ne yapabilirm?" diye düşünürken bu böreği hatırladım. Facebook'taki "Bartın Şivesiynen gonuşanla" grubunun bir üyesi fotoğrafını paylaşmıştı; tarif istedim, bir başka üye yardımcı oldu, kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Tarif ölçülü değildi, ben de ölçülü yapmadım, yufkanın böreklik yufka gibi açılması gerekiyordu, ben ince yufka açma konusunda kendime güvenemediğim için üç yufkayı pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarına yumuşak margarin sürdüm (son yufka hariç) ve açtım. Tarifin orjinalinde üzerine şerbet dökülüyor, ben yapmadım, gerek kalmadı. Denemeniz ve beğenmeniz dileklerimle....
Malzemeler :
1kg. kadar un
1 çimdik tuz
1-1,5 kg. balkabağı
tozşeker (herbir yufka için 3-4 yemek kaşığı)
iri çekilmiş ceviz
tarçın
yeterince yumuşak margarin
yeterince sıvı yağ
Üzerine;
pudra şekeri ya da 2 su bardağı şeker ile hazırlanan soğutulmuş şerbet
Yapılışı:
Yoğurma kabına un alınıp ortası açılır; bir çimdik tuz ve aldığı kadar su eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülerek bir süre dinlendirilir. Bu arada balkabağı rendelenir.
Dinlenen hamurdan 3'erli gruplar halinde mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır. Bezeler unlanmış zeminde ayrı ayrı, pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına yumuşak margarin sürülerek üç tanesi üst üste yerleştirilir. (Üçüncüye margarin sürülmez) Oklava ile açılabildiği kadar ince açılır. Açılan yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür, rendelenmiş balkabağından bolca serpilir; üzerine toz şeker, tarçın ve ceviz serpilir, rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Bütün hamur bitene kadar işlem tekrar edilir.( İsteğe ve becerinize göre yufkayı tek bir bezeden, margarin kullanmadan da açabilirsiniz.) Bütün hamur bitince ruloların üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar (40 dk.) pişirilir. Soğuyunca dilimlenir. Servis sırasında üzerine pudra şekeri elenir ya da börek sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
Afiyet olsun.
18 Ocak 2013 Cuma
Salamlı Rulo Poğaça
Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1/2 küp Yuva Yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)
Arasına;
75 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
200 gr dilimlenmiş salam
rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Maya çok az ılık suyla eritilir. Ilık süt, sıvıyağ, tuz,
şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur hazırlanır.
Mayalanmasını beklemeden hamur ikiye bölünür. Her bir parçadan 8'er beze
yapılır. Bezeler tabak büyüklüğünde açılır, üzerine yumuşak tereyağından ince
bir tabaka sürülür. Açılan 8 parça hamur üst üste dizilir, en üsttekine yağ
sürülmez. Üst üste dizilmiş hamurlar fazla ezmeden yavaş yavaş dikdörtgen
şeklinde açılarak büyütülür. Açılan hamurdan 2 cm genişliğinde şeritler kesilir,
yarım ay şeklinde doğranmış salam dilimleri dizilir, salamların üzerine kaşar
peyniri serpilir ve rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulolar yağlı kağıt
serilmiş tepsiye dizilir. 30-40 dakika mayalandırılıp, üzerine yumurta sarısı
sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
15 Ocak 2013 Salı
Kabak Tatlısı
Hayatımda yaptığım en güzel kabak tatlısı oldu; belki kabağı memleketimden getirdiğim içindir:)) Tarifi ölçülü veremiyorum; göz kararı yaptım, damak tadınıza göre şeker miktarını ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
Balkabağı
Tozşeker
Süslemek için;
ceviz
Yapılışı :
Temizlenmiş ve dilimlenmiş balkabağı bir geniş bir tencereye alınır; üzerine tozşeker serpilip bir gece bekletilir. Ertesi gün ocağa alınarak kabaklar hafif yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Pişirirken tencerenin kapağını aralık bırakmak gerekiyor, yoksa kaynama esnasında şerbeti dışarı dökülebilir.) Yumuşayan kabaklar bir fırın kabına alınır ve 180 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. Soğuyunca cevizle süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kurutulmuş Kabak Dolması
Malzemeler:
Yeterince dolmalık kurutulmuş kabak1 su bardağı pirinç
1 su bardağı pilavlık bulgur
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 adet kuru soğan
yarım su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı sumak ekşisi sosu
1 tutam maydanoz
tuz,karabiber, kuru nane, yenibahar
Yapılışı :
Dolmalık kurutulmuş kabaklar yumuşayıncaya kadarhaşlanır. Suyu süzülüp, soğuk sudan geçirilir. Kıyılmış soğanlar zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, biraz toz şeker serpilir. Kıyılmış Sarımsaklar, domatesve biber salçası eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanmış pirinç , bulgur ve baharatlar eklenipkarıştırın. 1 su bardağı kadar suve yeterince tuz eklenip, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılıp kıyılmış maydanozve nar ekşisi karıştırılır.Soğuyunca kabaklara doldurulur, dolmaların ağız kısmı yapıştrılır, tencereye yerleştirilir. Üzerine dolmaların seviyesinde olacak şekilde su dökülür. Zeytinyağı gezdirilip, tuz serpilir, Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine biraz daha nar ekşisi ve sumak sosu gezdirilip,ocak kapatılır. Soğuk olarak servis yapılır.
Not : İç harcı fazla gelirse kuru patlıcan-biber doldurabilir ya da yaprak sarabilirsiniz, ben öyle yapıyorum:))
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)