Disable Copy And Past

31 Aralık 2009 Perşembe

Kütük Pasta (Doyuran Pasta) ve Mutlu Yıllar





Geçen yıl yaptığım kütük pastayı buradan görebilirsiniz. Lezzet Dergisi'de "doyuran pasta" tarifi görmüştüm. Yapılışını ve malzemelerini not almadığım için ben de aklımda kalanlar ve kendimce bazı değişikliklerle bu pastayı yapmaya çalıştım. Doyuran pasta İzmir'de çok yapılıyormuş. Artan kekler, kurabiyeler içine değişik kuruyemişler eklenerek bu şekilde değerlendiriliyormuş. Sizde yenmeyen keklerinizi farklı sunumlar ve malzemelerle bu şekilde değerlendirebilirsiniz.


2010 Yılının herkese sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.


Malzemeler :

Kek için :

4 adet yumurta

4 kahve fincanı tozşeker

4 kahve fincanı Sinangil Kakaolu kek unu


(Hazır pandispanya ya da evde bekleyen herhangi bir kek de kullanılabilir.)


İçine;

7-8 adet çekirdeği çıkarılıp küp doğranmış hurma

1 su bardağına yakın iri ceviz

1 çay bardağı damla çikolata ya da parçalara bölünmüş sütlü çikolata

1 kahve fincanı kuru üzüm

4 yemek kaşığı hindistancevizi

1 çay bardağı süt


Not : istediğiniz kuruyemişi ekleyebilirsiniz; fındık, fıstık, kayısı, vb.


Ayrıca;

200 ml (bir kutu) krema

2 paket (80 gr.) bitter çikolata

6-7 adet kakaolu bisküvi


Süsleme için;

şeker hamuru


Yapılışı;

Tozşeker ve yumurtalar çırpma kabına alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Kakaolu kek unu eklenip iyice karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülerek 170 derece fırında pişirilir.


Kek iyice soğuyunca parçalara bölünüp mutfak robotunda çekilir ya da elde ufalanır.

Krema bir cezveye alınıp ısıtılır ve parçalara bölünmüş bitter çikolata eklenir. Ocaktan alınıp çikolata eriyinceye kadar karıştırılır, ılımaya bırakılır.

Ufalanmış kekin içine süt ve ılık hale gelen kremanın yarısı dökülür, iyice karıştırılır. Sonra içine hurma, ceviz, damla çikolata, kuru üzüm, hindistancevizi ya da istenilen diğer kuruyemişler eklenir ve iyice karıştırılır. Bütün malzeme streç folyaya boşaltılıp rulo şekli verilir. Buzdolabında bir süre bekletilir. Sonra ağaç dalları görüntüsü vermek için verev şekilde parçalar kesilir ve gövdenin yanlarına yerleştirilir. Kalan çikolatalı krema fırça yardımıyla pastanın her tarafına sürülür. Üzerine mutfak robotunda çekilmiş kakaolu bisküvi serpilir. Çatal yardımıyla çizgiler yapılıp ağaç gövdesi görünümü verilir. Şeker hamurundan uygun dekorlar yapılıp süsleme tamamlanır. İsteğe göre pudra şekeri eleyerek "kar yağmış" görüntüsü de elde edebilirsiniz.


Afiyet olsun.





30 Aralık 2009 Çarşamba

Pastane Açması

http://www.40firinekmek.com/ 'dan denediğim nefis açmalar. Tarifin detaylarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

(12 adet açma için)
Malzemeler:
3 bardak beyaz un
¼ bardak sıvıyağ
1 çorba kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı instant kuru maya veya yarım küp yaş maya (Ben yaş maya kullandım.)
1 bardak su

İçi için:
75 gram margarin, yumuşak

Üzeri için:
1 yumurta sarısı


Yapılışı:
Un, tuz, şeker ve maya geniş bir kapta karıştırılır. Oda sıcaklığındaki su ve sıvıyağ karışıma eklenip 5 dakika kadar yoğrulur. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Hazırlanan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp 20 dakika oda sıcaklığında bekletilir. Bekletilme süresi sonunda 12 eşit parçaya ayrılır. Eller arada bir sıvıyağla yağlanıp mutfak tezgahı üzerinde tek elle yuvarlanarak düzgün bezeler yapılır. Margarin bezelerin üzerine eşit miktarda paylaştırılır. Hamur parmak uçlarıyla yassıltılıp gerekirse kenarlardan çekiştirerek tatlı tabağı (15-20 cm çapında) büyüklüğünde açılır. Hamur rulo şeklinde sarılır, uçları ters yöne çevrilerek burgu şekli verilir ve iki ucu açılmayacak şekilde birleştirilir. Hazırlanan açmalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Mayalanması için 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletilir. Mayalanmış açmaların üzerine yumuşak hareketlerle yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

29 Aralık 2009 Salı

Muzlu Rulo Tatlı


Bu tarifi ve farklı versiyonlarını bilmeyen yoktur ama ben yine de paylaşmak istedim.

Malzemeler :
4 su bardağı (1 litre) süt
1 su bardağı un
125 gr. margarin
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
1 paket kakaolu bisküvi

Arasına ;
Muz

Yapılışı :
Bir tencerede margarin eritilir ve un eklenir. Un hafif rengi dönene kadar kavrulur. Süt eklenerek, topak olmaması için sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tozşeker eklenir ve koyu bir muhallei oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Vanilya eklenip, ocak kapatılır. Mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpılır. Bisküviler robotta çekilir ya da iyice ufalanır, fırın tepsisine yayılır. Muhallebi tepsiye dökülür ve üzeri düzeltilir. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılıp 1-2 saat dinlendirilir. İyice soğuduktan sonra dikdörtgen şeklinde (istenilen büyüklükte) dilimlenir. Dikdörtgen parçalara muz dilimi yerleştirilip, spatula yardımıyla rulo yapılır.

Afiyet olsun.

25 Aralık 2009 Cuma

Pastane Poğaçası




Sevgili Hülya'nın sayfasında gördüm ve hemen yaptım. O kadar nefis oldu ki paylaşmak için daha fazla bekleyemedim. Orjinal tarif 40fırınekmek'e aitmiş. Ayrıntılı tarfi için buraya tıklayabilirsiniz. Merak edip bu sayfaya gittiğimde süper tariflerle karşılaştım. Bazılarını denemek için not aldım.
Malzemeler: (12 adet poğaça için)
2,5 bardak beyaz un
1 yumurta
¾ tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tozşeker
15 gr. (1/3 küp) yaşmaya veya 1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya
¼ tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)
150 gram margarin, yumuşak (Ben tereyağı kullandım.)
¼ bardak soğuk su

İçi için:
½ bardak beyaz, tulum veya kaşar peynir (125 gram), rendelenmiş

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 fiske şeker


Yapılışı :
Unu, tuz, şeker, mahlep geniş bir kaba alınır. Yaş maya (nohut büyüklüğünde parçalara kırılıp) veya kuru mayayı ilave edilir. Su, yağ ve yumurta eklenip 7-8 dakika kadar yoğurulur. (Hamurunuz önce ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.)
Yoğurulan hamur ağzı kapalı bir kapta 1 saat kadar ılık bir yerde bekletilir.
Hamur unlanmış mutfak tezgahına alılıpp 1-2 dakika kadar yoğrulup 12 eşit bezeye ayrılır. Bezeler tezgah üzerinde yuvarlanarak düzgün yuvarlaklar oluşturulur. Herbir beze el ayasıyla hafifçe yassıltılıp üstlerine iç malzeme konulur. Hamur ikiye katlanıp poğaça şekli verilir. (Elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor. )
Poğaçalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak dizilir ve ılık bir yerde mayalanması için 30 dakika kadar bekletilir.
Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısı yumuşak hareketlerle sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

Truffle Kurabiye



Pelininpastanesi 'nden denedim. Parantez içinde verilen ölçüleri kullandım.
Malzemeler :
50 gr. / yarım su bardağı un ( Ben 1 su bardağı un kullandım)
25 gr. (1/4 su bardağı) şekersiz toz kakao
1 çay kaşığı kabartma tozu
90 gr. ince çekilmiş şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
25 gr. (2 yemek kaşığı) tereyağı
1 adet çırpılmış yumurta
1 tatlı kaşığı kirazlı brendi (1 yemek kaşığı portakal suyu)
yarım su bardağı pudra şekeri
Yapılışı :
Un, kakao, kabartma tozu bir kasede karıştırılır ve üzerine robotta biraz çekilmiş şeker ilave edilir. Tereyağı eklenip parmak uçlarıyla ince ekmek kırıntılarını andırana kadar karışım ovulur. Hafif çırpılmış yumurta ve portakal suyu eklenip yoğrulur ve strech filme sarılıp buzdolabında yarım saat dinlendirilir. Bir kaseye pudra şekeri dökülür. Hamurdan küçük ceviz kadar parçalar koparılıp pudra şekerinin içinde yuvarlanır. Kurabiyelerin her tarafı pudra şekeriyle kaplanınca yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden 180ºC'de ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.

Hindistancevizli-Portakallı Kek

Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı portakal suyu
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
4 yemek kaşığı hindistancevizi
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp, mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ, portakal suyu ve kabuğu eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Hindistancevizi eklenip iyice karıştırılır ve margarinle yağlanmış kalıba dökülüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir.

Afiyet olsun.

Fırında Karnabahar Kızartması


Tarifi keyf-i mutfak Elif arkadaşımızdan.
Malzemeler :
1 adet orta boy karnıbahar
2-3 adet yumurta
2-2 yemek kaşığı silme galeta unu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
tuz , karabiber
sarımsaklı yoğurt
kırmızı pulbiber
Yapılışı :
Karnıbahar çiçeklerine ayrılarak yıkanır ve buharlı pişirme aparatı kullanılarak fazla yumuşatılmadan (15 dakika) pişirilir.
Yumurta, galeta unu, yağ, karabiber ve tuz bir kapta karıştırılır. Karnabahar çiçekleri bu karışıma iyice bulanıp yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizilir. Orta ısılı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. İsteğe göre üzerine yağda kızdırılmış ya da sade kırmızı biber gezdirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

22 Aralık 2009 Salı

Kıymalı Pide

Pidenin kenarları sert olur diye korktum ama oldukça yumuşak oldu, sanırım yaş mayanın etkisi. Değişik iç malzemelerle de yapılabilir; kuşbaşı etli, peynirli, sucuklu-kaşarlı, patatesli, vb. Sucuklu yapılacaksa pidenin boş olarak yarım pişirilip, sonra iç malzeme konularak tekrar pişirilmesi gerekir.

Malzemeler :
4-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
1 yemek kaşığı tozşeker
1 paket (42 gr.) yaş maya
aldığı kadar su

İçine;
500gr. kıyma (orta yağlı)
2 adet domates
2 adet yeşil biber
2 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı

Yapılışı :
Yaşmaya bir su bardağı ılık suda şekerle birlikte eritilir. Tuz ve un eklenir. Gerektiği kadar su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülüp bir kenarda bekletilir. (Mayalanması gerekmiyor, iç harcını hazırlayıncaya kadar bekletilmesi yeterli.)
Soğanlar ve biberler ince ince kıyılır ve kabukları soyularak küp şeklinde doğranan domateslerle birlikte kıymaya eklenir. Domates salçası, biber salçası, tuz , kırmızı pulbiber ve 1 çay bardağı kadar su da eklenip bir süre yoğrulur.
Hamurdan mandalinadan biraz daha büyük parçalar kopartılır ve unlanmış zeminde, oklava yardımıyla eni 5 parmak, boyu fırın tepsisinin boyunda olacak şekilde açılır. Kıymalı harç üzerine yayılır. Kenarları içe katlanarak pide şekli verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. (Büyük fırın tepsisine yan yana 3 tane pide sığıyor.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Fırından alınca kenarlarına tereyağı sürülür. Dilimlenerek bol yeşillik ve isteğe göre ayranla servis yapılır.

Afiyet olsun.

18 Aralık 2009 Cuma

Pazı Sapı Kavurması Yatağında Çılbır

Malzemeler :
2 demet pazının sap kısımları
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber

Çılbır için;
kişi sayısı kadar yumurta
yeterince su
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sike

Üzerine;
1 su bardağı yoğurt
1-2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

Yapılışı :
Ayıklanıp yıkanan pazı sapları 1 cm uzunluğunda doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir, pazı sapları eklenir. Karştırılıp, üzerine bir kapak kapatılır. Arasıra karıştırılarak pazı sapları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp, ocak kapatılır.
Geniş bir tencereye su doldurulup kaynatılır. Kaynayan suya tuz ve sirke eklenir. Yumurtalar birer birer bir kaseye kırılır. (sarıları dağılmayacak şekilde) Dağılmamalarına dikkat edilerek kaynayan suya yavaşça bırakılır. Pişerek suyun yüzüne çıkan yumurtalar (yaklaşık 2-3 dakikada pişiyor) kevgirle alınıp servis tabağına alınan kavrulmuş pazı sapı üzerine yerleştirilir. Ezilmiş sarımsak ve yoğurt karıştırılarak yumurtaların üzerine dökülür. Sıvıyağda kızdırılmış pulbiber gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

16 Aralık 2009 Çarşamba

Limon Aromalı Erikli Kek

Manavda satılan erikleri görünce Sevil'de gördüğüm mürdüm erikli kek aklıma geldi ve hemen aldım. Sevil'in tarifini uygulayacaktım ama evde normal un kalmadığı için ben de klasik kek tarifimi uyarlayarak Sinangil limon aromalı kek ununu kullandım, nefis bir kek (pasta) oldu.


Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı Sinangil limon aromalı kek unu
7-8 adet erik
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Son olarak kek unu eklenip, iyice karıştırılır. Margarinle yağlanmış kalıba dökülür. Üzerine çekirdekleri çıkartılıp, dilimlenmiş erikler yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar (30-35 dakika) pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkartılıp, servis yapılır.
Afiyet olsun.