Disable Copy And Past
15 Mayıs 2017 Pazartesi
Keten Tohumlu, Çörekotlu, Ruşeymli Ekşi Mayalı Ekmek
Malzemeler :
1 kg. un
600 ml. içme suyu
1 su bardağı ekşi maya
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı keten tohumu
2 yemek kaşığı çörek otu
4 yemek kaşığı ruşeym
Yapılışı :
Ekşi maya bir gece önceden beslenir. (2-3 kaşık İçme suyu ve un eklenip karıştırılır.)Un yoğurma kabına alınır; ortası açılır, üzerine ekmek için verilen malzemeler eklenip tahta bir kaşıkla karıştırılarak yoğrulur. (Ele yapışan cıvık bir hamur elde edilir.) Üzeri örtülüp oda sıcaklığında 10-12 saat kadar mayalanmaya bırakılır. (Hamur iki katı kabarmış olmalı. Buzdolabında 24 saate kadar bekletebilirsiniz.) Mayalanan hamur unlanmış tezgaha dökülür, bir spatula yardımıyla alttan üste doğru katlanır, ekmek şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş ve unlanmış büyük bir kaseye yerleştirilir, üzeri örtülerek 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Döküm tencere kapağıyla birlikte 250 derece fırında ısıtılır. Mayalanan hamur ısıtılmış döküm tencereye yağlı kağıt ile birlikte yerleştirilir, üzerine keskin bir bıçak yardımıyla çizik atılır, tencerenin kapağı kapatılır, fırına yerleştirilir. Fırına ısıya dayanıklı bir kase içinde su konulur. Bu şekilde 250 derecede 25-30 dakika kadar pişirilir. Süre sonunda tencerenin kapağı açılır, su kabı fırından alınır. Fırın ısısı 180 dereceye düşürülüp tencerenin kapağı açık şekilde 1 saat daha pişirilir. Pişen ekmek tencereden çıkarılıp ızgara üzerine alınarak soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Not : Katlama işlemini birden çok yapabilirsiniz, böylece ekmek daha bol gözenekli olacaktır.
Afiyet olsun.
11 Mayıs 2017 Perşembe
Ballı Bademli Pasta
Malzemeler :
Pandispanya için;
- 5 yumurta
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- Yarım su bardağı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Bir tutam tuz
- Yarım çay bardağı sıcak su
- bolca file badem
- 3 su bardağı süt
- 3 yumurta sarısı (2 yumurta sarısı kullandım)
- 1 çay bardağı şeker
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 yemek kaşığı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kremşanti
Sos için;
2 yemek kaşığı bal
- Yapılışı :
- Yumurta sarıları, şeker, un, nişasta ve süt karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir. Ocktan alınıp vanilya ve kremşanti eklenerek mikser ile çırpılır. Yumurta akları bir tutam tuz eklenerek mikser ile kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Toz şekerin yarısı yavaş yavaş yumurta aklarına eklenip çırpmaya devam edilir.
- Başka bir kapta yumurta sarıları ve şeker iyice çırpılır, sıcak su eklenip çırpmaya devam edilir. Kalan malzemeler de eklenip çırpılır. Yumurta akları azar azar karışıma eklenip alttan üste doğru, akları söndürmeden tahta kaşıkla karıştırılır.
- Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba dökülür. Üzerine bolca file badem serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dakika pişirilir, sonra fırın 150 dereceye düşürülüp pandispanyaya batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir. Pişen pandispanya soğuyunca ters çevrilerek kalıptan çıkarılır ve ortadan ikiye kesilir.
- Kekin alt tabanı tekrar kelepçeli kalıba alınır, üzerine hazırlanan krema yayılır. Pandispanyanın bademli parçası dilimlenerek kremanın üzerine yerleştirilir. Bal bir tavada biraz ısıtılır ve pastanın üzerine gezdirilir.Buzdolabında bir gece dinlendirilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
- Kaynak : pacikanin_mutfagi
10 Mayıs 2017 Çarşamba
Çikolatalı Fındıklı Kurabiye
Malzemeler :
125 gram tereyağı ya da margarin
1 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 paket vanilya
1 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
1 çay bardağı çekilmiş fındık
100 gram doğranmış bitter çikolata
Üzeri için; damla çikolata
Yapılışı :
Şeker ve tereyağı mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta eklenip çırpmaya devam edilir. Karışımın içine vanilya, tuz, kabartma tozu, un ve yulaf ezmesi eklenip karıştırılır. Doğranmış bitter çikolata ve fındık eklenip yoğrulur. Elde edilen yumuşak hamur streç film ile sarılıp buzdolabında yarım saat bekletilir. Süre sonunda biraz sertleşen hamurdan dondurma kaşığı ile parçalar kopartılır, (dondurma kaşığı olmadığı için 2 tatlı kaşığı yardımıyla yaptım) yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bir çay bardağının altıyla ya da elle hafifçe üzerilerine bastırılır. Üzerine biraz damla çikolata serpiştirilip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10-12 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak :
9 Mayıs 2017 Salı
Dereotlu Poğaça
Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında tere yağı ya da margarin
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 demet dereotu
2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine;
beyaz peynir
Üzerine ;
yumurta sarısı
1 çay kaşığı sıvı yağ
çörek otu
Yapılışı :
Dereotu yıkanıp kurulanır ve ince kıyılır. Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, dereotu eklenip yoğurmaya devam edilir. Hazırlanan hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılıp avuç içinde açılır, ortasına beyaz peynir yerleştirilip kapatılır. Kapatılan yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısına 1 çay kaşığı sıvı yağ eklenip çırpılır ve poğaçaların üzerine sürülür, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar (25-30 dakika) pişirilir.
Afiyet olsun.
4 Mayıs 2017 Perşembe
Haşhaşlı-Cevizli Çıtır Börek
Mutlaka denenmesi gereken pratik ve nefis bir tatlı börek.....
Malzemeler :
3 adet böreklik hazır yufka
1 kase haşhaş ezmesi
haşhaşı inceltmek için bir miktar sıvı yağ
1 kase dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı :
Haşhaş ezmesi yeterince sıvı yağ eklenerek inceltilir. (Sürülebilecek kıvama gelinceye kadar sıvı yağ eklenir.) 2 yemek kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.
Yufkalardan bir tanesi temiz bir zemine serilir; üzerine önce haşhaşlı karışım sürülür, sonra dövülmüş ceviz serpilir, bir süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpiştirilir. Üzerine 2. yufka serilip yine haşhaşlı karışım sürülüp, ceviz ve pudra şekeri serpilir. Üzerine üçüncü yufka da serilip aynı işlemler tekrarlanır. (3 kat yufka, 3 kat haşhaşlı karışım ) Hazırlanan yufkalar artı (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen parçaya bölünür. Her bir üçgen de 5 eşit üçgen şeklinde kesilir. (Toplamda 20 parçaya bölünecek) Kesilen üçgen parçalar rulo şeklinde sarılır ve bir tepsiye dizilir. Kalan haşhaşlı karışıma biraz daha sıvı yağ ilave edilir ve böreklerin üzerine sürülür. Bir gece buzlukta bekletilir, ertesi gün (dondurduktan sonra İstediğiniz bir zaman çıkarıp pişirebilirsiniz) buzluktan alıp 20 dakika kadar bekletilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dakika pişirdikten sonra fırın 180 dereceye ayarlanır ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://www.nefistariflerim.com
21 Nisan 2017 Cuma
Özbek Mantısı
Orta Asya Mantısı
Malzemeler :
1 adet yumurta
2 su bardağı un
su
tuz
İçine :
450 gr. minik doğranmış dana veya
koyun eti
2 adet kuru soğan (yemeklik
doğranmış)
1-2 adet küp doğranmış domates
Katı, sıvı veya hayvan yağı
Tuz karabiber
Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, un, tuz ve
su alınarak katı bir hamur hazırlanır. Üzeri örtülerek dinlendirilir. Et,
soğan, domates, yağ, tuz, karabiber iyice karıştırılır. Mantı hamuru açılır. Hamurdan 10-15 cm’lik kareler
kesilir. (Hamurun pişerken yayılmaması için sert olması gerekiyor. Yumuşamışsa
tekrar un eklenebilir.) Karelere etli iç malzeme yerleştirilir. Her bir kareye
iç malzeme koymadan önce etli karışım mantıların kuru olmaması için
karıştırılır. Kare hamurların ucu ortada çaprazlama birleştirilir. Sonra iki
taraftaki köşeler tutulup hafifçe çekilerek birleştirilir. Buhar tenceresinde
su kaynatılır. Mantıların altının tencereye yapışmaması için yağa bulanır.
Tencerenin katına birbirine değdirmeden dizilir. Tencerenin bütün katları bu
şekilde hazırlanıp, üst üste yerleştirilir ve kapağı kapatılır. Yaklaşık 50
dakika mantılar buharda pişirilir. Pişen mantılar hemen servis tabağına alınır,
tencerede bekletilmez. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt-salçalı sos ya da sirke ile servis yapılır.
Afiyet olsun.
Çiriş Otu Kavurması
Malzemeler :
500gr. çiriş otu
1 adet büyük boy kuru soğan
3-4 adet pırasanın yeşil kısmı
3-4 adet pırasanın yeşil kısmı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tere yağ
4 adet yumurta
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Yapılışı :
Çiriş otları üzerlerindeki beyaz kısım çıkarılır ve güzelce yıkanır. 1 cm uzunluğunda doğranır. Soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı-sıvı yağ karışımında pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış pırasa ve çiriş otu eklenip yumuşayıncaya kadar kavrulur. Üzerine yumurtalar kırılıp, tuz eklenir kapağı kapalı olarak pişirilir. Yumurtalar pişince isteğe göre karabiber-kırmızı pul biber serpilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaldirik (Ispıt, Hodan) Kavurması
Malzemeler :
500 gr. kaldirik otu
1 adet kuru soğan
bir tutam köy pırasası (sadece yeşil kısımları)
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
4-5 adet yumurta
tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı :
Kaldirik otları sirkeli suda bekletilip iyice yıkanır. Doğranıp su dolu tencereye alınarak yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğuk suya tutulup suyu iyice sıkılır. Piyazlık doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış pırasa yaprakları da eklenip kavurmaya devam edilir. Pırasa yumuşayınca haşlanmış kaldirik otları da eklenip karıştırılır, bir süre kavrulur, tuzu ayarlanır. Üzerine yumurtalar kırılıp kapak kapatılarak yumurtalar pişinceye kadar ocakta tutulur. Üzerine pul biber, karabiber serpilip sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
14 Nisan 2017 Cuma
Kakaolu-Havuçlu Kek
Malzemeler :
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe maden suyu
2 adet büyük boy havuç
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 büyük paket kakao (50 gr.)
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
2 su bardağı un (su bardağı ölçüsü 200 ml.)
Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker çırpma kabına alınıp mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, sıvı yağ ve maden suyu eklenip çırpmaya devam edilir. Rendelenmiş havuç, limon kabuğu rendesi ve kakao eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir, mikserin düşük devrinde çırpılır. Ceviz eklenip spatula ile karıştırılır. Kek kalıbı margarin ile yağlanır, hazırlanan kek hamuru kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir, kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek servis tabağına alınır, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://ye-mek.net
12 Nisan 2017 Çarşamba
Dilimli Ay Çöreği (Pastiç)
Malzemeler :
Hamuru için;
100 gram yumuşak tereyağı,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı su,
4 yemek kaşığı toz şeker,
1 yumurta akı (sarısı üzeri için ayrılacak),
1 tatlı kaşığı instant maya,
1 çay kaşığı mahlep,
Yarım çay kaşığı tuz,
3-3,5 su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml., 3 su bardağı kullandım.)
İç harcı için;
3 su bardağı rondoda çekilmiş kek,
1 yemek kaşığı kakao,
1 çay bardağı kuru üzüm,
1 çay bardağı çekilmiş ceviz veya fındık içi, (fındık kullandım)
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu,
1 çay kaşığı tarçın,
Yarım çay bardağı süt.
Üzeri için;
Yumurta sarısı,
Ceviz veya fındık içi
1 çay kaşığı süt
1/2 çay kaşığı kakao
Yapılışı :
Hamuru için gerekli olan un haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde karıştırılır.
Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Yoğrulan hamurun üzeri örtülerek, yarım saat veya 1 saat kadar dinlendirilir.
Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Yoğrulan hamurun üzeri örtülerek, yarım saat veya 1 saat kadar dinlendirilir.
İç harcını hazırlamak için rondoda çekilmiş 3 su bardağı kek derin bir kap içerisine konulur.
Üzerine kakao, kuru üzüm, ceviz içi, portakal kabuğu rendesi, tarçın ve süt ilave edilip, bütünleşinceye kadar güzelce yoğrulur.
Dinlenen hamur hafif unlu düz bir zemin üzerinde merdane yardımı ile dikdörtgen olacak şekilde açılır.
İç harcı ikiye bölünür ve uzun rulo şekli verilerek hamurların iki uzun ucuna yerleştirilir.
Üzerine kakao, kuru üzüm, ceviz içi, portakal kabuğu rendesi, tarçın ve süt ilave edilip, bütünleşinceye kadar güzelce yoğrulur.
Dinlenen hamur hafif unlu düz bir zemin üzerinde merdane yardımı ile dikdörtgen olacak şekilde açılır.
İç harcı ikiye bölünür ve uzun rulo şekli verilerek hamurların iki uzun ucuna yerleştirilir.
Daha sonra bıçak yardımı ile hamur ortadan ikiye kesilir ve iç harcı ortada kalacak şekilde rulo sarılır.
Elde edilen 2 rulo bıçak yardımı ile verev olacak şekilde dilimlenir. Şekillendirilen dilimli ay çöreği, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
Yumurta sarısı, süt ve kakao çırpılıp fırça yardımı ile çöreklerin üzerine sürülür ve çatal ile üzerileri çizilir, çekilmiş fındık veya ceviz içi serpiştirilir.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarana kadar pişirilir.
Fırından alınan pastane usulü dilimli ay çöreği, ılık veya soğuk olarak servis yapılır.
Yumurta sarısı, süt ve kakao çırpılıp fırça yardımı ile çöreklerin üzerine sürülür ve çatal ile üzerileri çizilir, çekilmiş fındık veya ceviz içi serpiştirilir.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarana kadar pişirilir.
Fırından alınan pastane usulü dilimli ay çöreği, ılık veya soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://kadincatarifler.com
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)