Disable Copy And Past

10 Mayıs 2016 Salı

Kek Kalıbında Börek


Malzemeler :
5 adet böreklik yufka
2 adet yumurta
yarım su bardağı sıvı yağ
1 şişe maden suyu
Peynir
Maydanoz

Yapılışı :
Bir kapta maden suyu, yumurta ve sıvı yağ iyice çırpılır. Yağlanmış kek kalıbına  1. yufka dışa taşacak şekilde yerleştirilir. 2. yufka 4'e bölünüp sosla ıslatarak kalıba yerleştirin. Peynirli maydanozlu iç harçtan serpilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde aralara iç harcından serpilerek kalıba yerleştirilir. 1. Yufkanın dışarı taşan kısımları kalıbın üzerine kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Üzeri kızarınca bir tepsiye ters çevrilip 10-15 dakika daha pişirin.
 
Afiyet olsun.

Hindistan Cevizli ve Cevizli Kurabiye


Daha önce yayınladığım kurabiye tarifini fındık yerine ceviz kullanarak yaptım.
Malzemeler :
1 paket margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
yarım su bardağı hindistan cevizi
yarım su bardağı çekilmiş ceviz
3 yumurtanın sarısı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un
Üzerine;
yumurta akı
iri çekilmiş ceviz

Yapılışı :
Margarin ve toz şeker yoğurma kabına alınarak iyice karıştırılır. Un hariç diğer malzemeler de eklenerek harmanlanır. Azar azar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. Hazırlanan kurabiyeler önce yumurta akına, sonra iri çekilmiş cevize batırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. (Kurabiyelerin üzeri kızarmayacak.)
Afiyet olsun.

Haşhaşlı Çörek




Malzemeler :
3 bardağı un (yaklaşık)
yarım su bardagı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket (küp) yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kasığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemeleri:
yarım su bardagi ceviz içi
yarım su bardagi sıvıyağ
1 su bardağı haşhaş ezmesi
Yapılışı :
Maya ve şeker ılık suya atılıp eritilir. Süt, yumurta akı ve tuz eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp iki misli kabarıncaya kadar mayalandırılır.
Haşhaş ezmesi, iri çekilmiş ceviz ve sıvı yağ karıştırılır.
Mayalanan hamur 6 bezeye bölünür. Her beze tek tek oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açılır.  Birinci hamurun üzerine haşhaşlı harç kaşık yardımıyla, her tarafına gelecek şekilde sürülür. Üzerine ikinci yufka serilir, ona da harç sürülür. Diğer yufkalar için de aynı işlem tekrarlanır.  Son kata haşhaşlı karışım sürülmez. (Yufkaların aynı boy olması için küçük boy yuvarlak bir tepsiden yararlanabilirsiniz.)




 Hazırlanan yufkalar kenarları koparılmadan önce artı (+) sonra çarpı ( X) şeklinde kesilerek 8 üçgen parçaya bölünür. Her bir üçgen parçanın tam ortasından kenarlar koparılmadan bir kesi yapılır.


Üçgenin ortadaki kenarı tutulup içe doğru katlanarak kesilen kısmın içinden geçirilerek döndürülür ve düzgünce ortaya doğu yerleştirilir.



Aynı işlem bütün üçgen parçalar bitinceye kadar tekrarlanır.
 Bir süre daha bekletilip tepside mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

29 Nisan 2016 Cuma

Labneli Poğaça ve Kahvaltı Sofrası



Malzemeler:
200 gr. yumuşak tereyağlı margarin
200  gr. labne peyniri
1 yumurta
1 küçük paket toz maya(10 gr.lık)
1 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
üzeri için yumurta sarısı ve haşhaş
İçine;
süzme peynir
                            Yapılışı :
Margarin, labne peyniri, şeker, tuz ve maya karıştırılır. Üzerine un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 35-40 dakika mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamura 1-2 kaşık un eklenip yoğrulur. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılır, peynir yerleştirilip D şeklinde kapatılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp haşhaş tohumu serpilir. Pişerken açılmaması için kapatılan kenarlarına çatal ile bastırılır, 15 dakika kadar tepside mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika, iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Kaynak : http://nurlumutfakta.blogspot.com/

Kahvaltı Menüsü:
Labneli poğaça
Mantar sote
Baharatlı Mini Tuzlu Kurabiye
Üzümlü Damla Çikolatalı Kurabiye
Kahvaltılık Kuru Domates
Peynir çeşitleri
Zeytin çeşitleri
Kuru köfte
Fırında bebe patates
Çilek reçeli, çıtır kabak reçeli
Cevizli yaz helvası
Patates kroket
Soğan halkası
Meyve








Baharatlı Mini Tuzlu Kurabiye



Malzemeler :
150 gr. margarin (oda sıcaklığında)
yarım çay bardağı zeytinyağı (kullanmadım.)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğut
1 yemek kaşığı sirke
4 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber
2 tatlı kaşığı mahlep
3 tatlı kaşığı çörek otu
3 tatlı kaşığı susam
2 adet yumurta sarısı (üzerine)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Yapılışı :
Un hariç bütün malzeme karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan fındıktan biraz daha büyük parçalar kopartılıp yuvarlanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Oda sıcaklığına gelince servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://edibenin.mutfaksirlari.com/

Mantar Sote


Malzemeler :
500 gr. küçük boy kültür mantarı
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil köy biberi
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 diş sarımsak
tuz, kırmızı toz biber, kekik

Yapılışı :
Mantarlar temizlenip suyun altına tutularak yıkanır. Tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır. Yıkanıp kurulanmış mantarlar eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Çekirdekleri çıkarılıp doğranmış biberler ve dilimlenmiş sarımsak eklenip kavurmaya devam edilir. Biberler yumuşayınca tuz ve baharatlar eklenip 5-10 dakika pişirilip sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Üzümlü Damla Çikolatalı Kurabiye




Malzemeler :
250 gr. oda sıcaklığında margarin
yarım Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı damla çikolata
yarım limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Yapılışı :
Margarin, sıvı yağ, yumurta ve toz şeker yoğurma kabına alınıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kuru üzüm, damla çikolata, limon kabuğu rendesi ve vanilya eklenip karıştırılır. Kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde  parçalar kopartılıp yuvarlanır ve avuç içinde hafifçe yassı şekil verilir. Hazırlanan kurabiyeler yağlı  kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Ayrılan yumurta sarısı 1 çay kaşığı sıvı yağ ile karıştırılıp kurabiyelerin üzerine sürülür, çatal ile çizik yapılıp isteğe göre susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca servis edilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://edibenin.mutfaksirlari.com/

22 Nisan 2016 Cuma

Unlu Patatesli Börek ve Kahvaltı Sofrası






hülyalıtarifler.com' dan denediğim bu çıtır börekler oldukça beğeni topladı, sık sık yapılacaklar listesine eklendi:))

Malzemeler :
3 adet böreklik hazır yufka
3 adet orta boy patates
300 lor peyniri veya beyaz peynir (yağlı beyaz peynir kullandım.)
100 gr. eritilmiş margarin
2 çay bardağı sıvı yağ
un
1 çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve sıcakken çatalla ezilerek püre haline getirilir. Üzerine peynir, karabiber, tuz eklenip karıştırılır.
Margarin eritilip sıvı yağ ile karıştırılır. Yufkaların biri tezgahın üzerine açılır, üzerine fırça ile yağ sürülür, bir süzgeç yardımıyla yufkanın her tarafına gelecek şekilde un elenir. (1-1,5 yemek kaşığı) Yufka ortadan ikiye katlanarak D şekline getirilir. Üzerine tekrar yağ sürülüp un elenir. Yufkanın geniş kenarına iç malzeme yerleştirilir, yanları hafifçe iç malzemenin üzerine kapatılıp rulo şeklinde sarılır. İstenilen büyüklükte dilimlenip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır. Kalan yağın üzerine 2 yemek kaşığı su eklenip böreklerin üzerine fırça ile sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kahvaltılık Ekmek



Malzemeler :
50 gr. tereyağı (eritilmiş)
1 çay bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 küp yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
aldığı kadar un

Üzerine ;
yumurta sarısı
haşhaş tohumu

Yapılışı :
Yaş maya ve  toz şeker ılık süte eklenip karıştırılır. Yoğurma kabına 2 su bardağı kadar un alınıp tuzla karıştırılır ve ortası havuz gibi açılır. Unun ortasına mayalı karışım, ılık su ve eritilip soğutulmuş tereyağı eklenip yoğurmaya başlanır. Azar azar un eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur ve 1 saat kadar mayalanması için bekletilir.  Mayalanan hamurdan mandalinadan biraz daha büyük parçalar kopartılıp yuvarlanır, şekil verilir. Kalan hamurdan ince şeritler yapılıp ekmek hamurlarının üzerine artı (+) şeklinde yerleştirilerek süslenir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp haşhaş tohumu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince servis yapılır.

Afiyet olsun.


14 Nisan 2016 Perşembe

Kuru Domatesli Pastırmalı Sigara Böreği ve Kahvaltı Sofrası






Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
50 gr. pastırma
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
5-6 adet kuru domates

Kızartmak için;
bol sıvı yağ

Yapılışı :
Kuru domatesler sıcak suda bekletilip yumuşatılır. Pastırma ve yumuşatılan kuru domatesler küçük parçalar halinde doğranır, bir kaba alınıp rendelenmiş kaşar peyniri ile harmanlanır.
Böreklik yufkalar temiz bir zemine üst üste serilir. (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen parçaya bölünür, her bir üçgen parça da 3'e bölünerek toplamda 12+12 şeklinde 24 adet üçgen parça elde edilir. Hazırlanan iç malzeme yufkaların kenarına yerleştirilir, yufkanın kenarları hafifçe iç malzemenin üzerine doğru kapatılıp rulo şeklinde sarılır. Yufkanın ucu hafifçe suya batırılarak yapıştırılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra kızgın yağda altın sarısı rengi oluncaya kadar kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.