Disable Copy And Past

17 Şubat 2016 Çarşamba

Fındıklı Brownie





Hafta sonu kahvaltısı için yaptığım brownie'nin tarifi üstat http://cafefernando.com/'dan, biz çoook, çoook beğendik, bekledikçe daha da güzelleşiyor. Üstadın önerisiyle brownie oda ısısına gelince buzdolabına kaldırıp bir gece beklettikten sonra dilimleyip servis yaptım.


Malzemeler :

280 gr bittersweet (%70 kakao oranı) çikolata, doğranmış

125 gr tereyağı

1 su bardağı şeker

1.5 su bardağı (225 gram) fındık

3 adet yumurta

1 çay kaşığı vanilya özütü (Hazırlayamadığım için 1 paket vanilya kullandım)

1/4 su bardağı un

1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı :
Fırını önceden 180 C’de ısıtılır. 23x23 cm’lik kare bir pişirme kabına bütün kenarlarından 5′er santim dışarı sarkacak şekilde yağlı kağıt serilir.
Tereyağı ve bitter çikolata benmari usulü eritilir. (Bir kaba su konulup kaynatılır, üzerine suya değmeyecek şekilde başka bir kap oturtulup çikolata ve tereyağı eritilir) 5 dakika soğuması beklenip ardından şeker eklenir ve çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenip çırpmaya devam edilir. Vanilya eklenip karıştırılır. 
1 su bardağı fındık iri kum taneleri kıvamına gelene kadar bir mutfak robotunda çekilir. (ya da toz fındık olarak da satın alabilirsiniz).
Un, toz fındık ve tuz çok karıştırmamaya özen gösterilerek bu karışıma bir spatula yardımıyla yedirilir. En son olarak geriye kalan yarım su bardağı fındık irice doğranıp bu karışıma eklenir. Fırın kabına boşaltılıp üzeri  spatula yardımıyla düzeltilir ve 35 dakika pişirilir. Fırından alıp oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Oda sıcaklığında veya soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

11 Şubat 2016 Perşembe

Tencerede Kakaolu Sünger Kek





Malzemeler :
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı :
Yumurta ve şeker mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır; sıvı yağ ve süt eklenip karıştırılır. Un, kakao, kabartma tozu, vanilya eklenerek çırpmaya devam edilir. 
Kek hamuru 18 cm çapındaki margarin ile yağlanmış Borcam tencereye boşaltılır. Borcam tencere içine sığabileceği büyük bir tencereye oturtulur. Büyük tencereye kek hamuru ile aynı hizada olacak şekilde su dökülür. Tencerenin üzerine temiz bir bez (mutfak havlusu) örtülür, tencerenin kapağı kapatılır. Önce orta ateşte, kaynamaya başladıktan sonra da ocak en kısık ayara getirilip 35-40 dakika kadar pişirilir. Pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Piştikten sonra sıcak suyun içinden çıkarılıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ters çevrilerek Borcam tencereden çıkarılır. Üzerine pudra şekeri elenip dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.nefisyemektarifleri.com

5 Şubat 2016 Cuma

Mantar Kızartması (Güncelleme)




Daha önce yayınladığım bir tarif; fotoğrafı güncellemek ve tekrar hatırlatmak için yeniden yayınladım.
Malzemeler :
400 gr. iri mantar
2 adet yumurta
2-3 kaşık un
limon
tuz
1-2 diş sarımsak
1 kase yoğurt

Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp, sapları ayrılır. Şapka kısımları daire şeklinde ikiye bölünür. Üzerine limon suyu sıkılarak harmanlanır. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda her iki tarafı da pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartma işlemi sırasında tuzu ayarlanır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek, sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

4 Şubat 2016 Perşembe

Haşhaşlı ve Mahlepli Burma



Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 kahve fincanı sıvı yağ
yarım su bardağı su
4 yemek kaşığı sirke
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı (silme) mahlep
3 yemek kaşığı (silme)toz şeker
1 tatlı kaşığı (silme) tuz
10 gr. karbonat (1 çay kaşığı kullandım)
aldığı kadar un

Üzerine ;
1 yumurtanın akı
2 yemek kaşığı haşhaş tohumu

Yapılışı :
Yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, su, sirke, yumurta sarısı, mahlep, toz şeker, tuz ve karbonat alınır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un eklenip, yoğrulur. Hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp ve iki elin arasında yuvarlanarak, uzun şeritler elde edilir. Şeridin iki ucunu birleştirip, düğüm atılır. Kalan Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır. Hazırlanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş, fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta akı sürülür ve haşhaş tohumu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : Sofra Dergisi


1 Şubat 2016 Pazartesi

Yumurtalı Ekmek



Malzemeler :
2 adet yumurta
yarım su bardağı ufalanmış beyaz peynir
yarım su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
1 adet sivri biber
yarım kırmızı kapya biberi
bir kaç dal maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz, karabiber, kekik
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş ezilmiş sarımsak
Yeterince bayat ekmek dilimi (ekşi maya ekmeği kullandım.)

Yapılışı :
Yumurtalar çukur bir kaba kırılır. Beyaz peynir, kaşar peyniri, ince kıyılmış maydanoz ve biberler, salça, tuz karabiber eklenip karıştırılır. Ezilmiş sarımsak zeytinyağı ile karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. Hazırlanan peynirli harç ekmeklerin üzerine paylaştırılıp yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilip sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

29 Ocak 2016 Cuma

Baklava Yufkasından Patatesli Börek




http://mutfaksirlari.com/ Nilay Hanım lorlu yaptığı böreği patatesli olarak yaptım.
Malzemeler :

1 paket baklava yufkası
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt 
2 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
tuz
İçine ;
3-4 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Üzerine;
 haşhaş

Yapılışı :
Patatesler haşlanıp soyulur, çatalla ezilip püre haline getirilir. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça eklenip kavurmaya devam edilir. Patates püresi eklenip karıştırılır, tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Sos malzemeleri bir kaba alınıp çırpılır.
1 adet baklava yufkası tezgaha serilir, üzerine fırça ile hazırlanan sos sürülür, üzerine 2. yufka serilir, sos sürülür. Yufka 5 kat oluncaya kadar işleme devam edilir. 5. yufkaya da sos sürülüp geniş kenarına patatesli harç yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. Bütün yufkalar için aynı işlem yapılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan sos ruloların üzerine sürülür. İstenilen büyüklükte dilimlenir. (Ben her ruloyu dörde böldüm.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

28 Ocak 2016 Perşembe

Düdüklü Tencerede Kuzu Tandır



Malzemeler :
1 kilo kemiksiz kuzu eti
1 adet kuru soğan
5-6 adet tane karabiber
tuz, kekik
1 çay bardağı su (Klasik "eski tip" düdüklü tencere kullanılacaksa gerekiyor)

Yapılışı :
Etler düdüklü tencereye yerleştirilir, üzerine soğanlar piyazlık doğranıp yayılır, tane karabiber eklenir. Klasik düdüklü tencere kullanılacaksa 1 çay bardağı su eklenir. Düdüklünün kapağı kapatılır, buhar çıkmaya başlayınca dik konumdaki ventil indirilir. Ocak iyice kısılarak 1,5 saat pişmeye bırakılır. Süre sonunda düdüklü tencere biraz soğuyunca havası çıkarılır ve açılır. Tuz ve kekik ile tatlandırılır, 1-2 dakika karıştırılarak pişirilir. Et sulu kalmışsa isteğe göre ayrı bir tavada biraz tereyağı eritilip kızartabilirsiniz. Etler yeterince pişip kızardığı için ben gerek duymadım. İsteğe göre bulgur pilavı, salata, yoğurt, vb. ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

27 Ocak 2016 Çarşamba

Kıymalı Muska Böreği



Tarif Lezzet Dergisi'nden...
 Malzemeler :
2 adet yumurta (Birinin sarısı üzerine)
175 gr. yumuşak margarin ya da tereyağı (125 gr. kullandım)
yarım çay bardağı sıvı yağ (1 çay bardağı kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Üzerine; yumurta sarısı
çörek otu veya haşhaş

İçine ;
100 gr. kıyma (200 gr. kulandım)
1 adet soğan
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber

Arasına sürmek için;
sıvı yağ (Orjinal tarifte yok)

Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur; kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp ocaktan alınır.
Un ve kabartma tozu hariç hamur için verilen malzemeler yoğurma kabında karıştırılır. Kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp açılır. (4-5 parmak genişliğinde uzun şeritler halinde açtım, bütün yufka olarak açıp şeritlere de bölebilirsiniz.) Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür. Bir kenarına kıymalı harç yerleştirilip şerit sonuna kadar üçgen şeklinde katlanır. Bütün hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanıp hazırlanan börekler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu veya haşhaş serpilir.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

25 Ocak 2016 Pazartesi

Katmer



 Malzemeler :
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar su

İçine ;
3 yemek kaşığı tahin
125 gr. margarin

Yapılışı :
Un bir kaba alınıp ortası havuz gibi açılır. Tuz, sıvı yağ ve azar azar su ilave edilerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15-20 dakika dinlendirilir. Margarin ocakta eritilip tahin ile karıştırılır. Yumurta büyüklüğünde bir beze koparılıp unlanmış zeminde yufka inceliğinde açılır. Üzerine tahin margarin karışımı her yerine gelecek şekilde sürülür ve rulo şeklinde sarılır. Rulo kendi etrafında döndürülüp gül şekline getirilir. Kalan hamur da aynı şekilde hazırlanıp buzdolabında 15-20 dakika dinlendirilir. Merdane ile çok fazla inceltilmeden tekrar açılır. Sac veya yapışmaz yüzeyli tavada arkalı-önlü pişirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Sofra Dergisi


22 Ocak 2016 Cuma

Bulgur Köftesi



Malzemeler :
Köfte için;
250 gr. dana kıyma
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
1 su bardağı köftelik bulgur
1 adet yumurta
7-8 dal maydanoz
1 avuç kuru reyhan
tuz
karabiber

Sosu için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 lt. su
tuz, karabiber

Üzerine ;
3-4 dal ince kıtılmış maydanoz

Yapılışı :
Köfte için olan tüm malzemeler bir kaba alınıp iyice yoğrulur, ardından ceviz büyüklüğünde toplar yapılıp ortasına parmakla bastırılarak çukur yapılır.Tüm köfteler bu şekilde hazırlandıktan sonra tereyağı ve zeytin yağı pilav tenceresine alınıp ısıtılır, tereyağı eriyince salça eklenip kavrulur. Ardından su ilave edilip karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Salçalı su kaynayınca köfteler eklenir ve hafif suyunu çelip kıvam alıncaya kadar kısık ateşte 25-30 dakika pişirilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.ardaninmutfagi.com/