Disable Copy And Past

8 Ekim 2015 Perşembe

Bezelyeli Yufkalı Pilav



Malzemeler :
2 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet Maggi tavuk bulyon (Ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı bezelye
350 gr. kuşbaşı tavuk eti
tuz, karabiber
2 adet böreklik yufka
yarım çay bardağı sıvı yağ + yarım çay bardağı su
1 adet yumurta sarısı
1 avuç badem

YAPILIŞI
Pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir.
Tavuk eti yapışmaz yüzeyli bir tencerede suyunu çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çekince tereyağı eklenip hafif rengi dönünceye kadar kavrulur, tuz eklenir
Bezelyeler hafif diri olacak şekilde haşlanır, suyu süzülür.
Pirinçler nişastası gidinceye kadar suya tutulur, iyice süzülür. Tereyağı ve sıvı yağ pilav tenceresine alınıp ısıtılır, pirinç eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Su, tavuk eti, bezelye, bulyon ve biraz tuz eklenip kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince ocak kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Yufkalar 6 eşit üçgen olacak şekilde kesilir. Üçgenlerden bir tanesi bir kaseye kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir. Su-sıvı yağ karışımı ile ıslatılır. Kaseye pilav doldurulur; dışarı sarkan yufkalar pilavın üzerine kapatılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye ters çevrilir. Kalan yufkalar ve pilav için de aynı işlem tekrarlanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, iç kabuğu soyulmuş badem yerleştirilir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Bezelyeli-Enginarlı Pilav





Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 350 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk eti
- 1 su bardağı hafif diri haşlanmış bezelye
- 4-5 adet limonlu suda haşlanmış enginar
- 1 adet kapya biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tutam dereotu
- Tuz, karabiber
- 2 adet Maggi tavuk bulyon (Ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
Pirinç yıkanıp süzülür; üzerine kaynar su dökülüp, tuz atılır, en az yarım saat bekletilir.
Uygun bir tencereye tavuk eti alınıp suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur, tereyağı ve jülyen doğranmış biber eklenip kavurmaya devam edilir.
Su ve bulyon bir tencerede kaynatılıp tavuk suyu hazırlanır.
Başka bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır. Suyu süzülmüş pirinçler eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Kıyılmış dereotu, bezelye ve karabiber eklenip karıştırılır. Pirinçli karışımın yarısı tavukların üzerine yayılır. 8'e bölünmüş enginarlar pirincin üzerine dizilir. Kalan pirinç enginarların üzerine kapatılır. Hazırlanan et suyu pirinçlerin üzerine dökülür, limon suyu ve toz şeker eklenip, tuzu ayarlanır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocak kapatılır ve 15 dakika demlenmesi için bekletilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Patlıcanlı Köfteli Pilav



Maggi pilav şenliği için hazırlanıp unutulmuş bir tarif daha...
Malzemeler
3-4 adet patlıcan
1 su bardağı sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı sıcak su
1 adet Maggi et bulyon (Ev yapımı et suyu kullanabilirsiniz.)
Yarım çay bardağı kabuksuz badem
2 çorba kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1/4 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Köftesi için;
-250 gram kıyma
-1 dilim bayat ekmek
-Tuz, karabiber
-Yarım çay kaşığı kimyon
-1 adet küçük soğan
-3 adet orta boy domates

Kızartmak için; Sıvıyağ

YAPILIŞI:
Patlıcanlar alacalı soyulur; 1 tanesi küp şeklinde doğranır, diğerleri
uzunlamasına dilimlenir. Tuzlu suda 15 dakika bekletilip kurulanır, kızgın
yağda kızartılıp fazla yağları kağıt havlu ile alınır.
Pirinç ayıklanıp yıkanır. Üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuz ve limon
suyu ekleyerek en az yarım saat bekletilir. Ardından pirinç birkaç kez
nişastası gidene kadar yıkanır, suyu süzülür. Tencereye sıvı yağ ve
tereyağı alıp, eritilir. Bademler ilave edilip, 1 dakika kavrulur. Bademler
hafifçe pembeleştiğinde pirinçler tencereye aktarılır. Karıştırmaya devam
ederek, pirinçlerin şeffaflaşması sağlanır. Et suyu tableti, 3 su bardağı
sıcak suda eritilip, kuru üzümlerle birlikte pirinçlerin üzerine eklenir,
tuzu ayarlanır. Küp doğranıp kızartılmış patlıcanlar eklenir. Birkaç kez
karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp, pilav suyunu çekip üzeri
göz göz olana kadar pişirilir. Tencere ateşten alınıp üzerine nemli bir bez
örtülerek, 15-20 dakika demlendirilir. Kıyma geniş bir kaba alınır. Ekmek
içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve kimyon ilave edilir. Malzemeler
özleşene kadar yoğrulup, misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Teflon
tavaya sıvı yağ alınıp, köfteler kızartılır. Domateslerin kabukları
soyulup, küp şeklinde doğranır, tavaya biraz sıvı yağla birlikte alınıp
domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve 1-2 kaşık su ilave edip
kaynayınca ocaktan alınır.
Uzunlamasına dilimlenip kızartılan patlıcanlar ortası delikli bir kek
kalıbına dizilir, üzerine pilav dökülüp kaşıkla bastırılır ve servis
tabağına ters çevrilir. Ortasına kızarmış köfteler yerleştirilir, domates
sosu ile birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun.

Patlıcanlı, Deniz Börülceli Firik Pilavı


Uzun zaman önce Maggi pilav şenliği için hazırlanmış ve unutulmuş bir tarif...
Malzemeler :
1 su bardağı firik
1 su bardağı pilavlık bulgur
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan

2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı elma sirkesi (beyaz şarap)
4-4,5 su bardağı su
2 adet Maggi Tavuk Bulyon (Ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
2 adet kemer patlıcan
7-8 adet kuru domates (zeytin yağında bekletilmiş)
1 demet deniz börülcesi
tuz, karabiber, taze ya da kuru kekik
1 avuç toz parmesan peyniri
Kızartmak için; sıvı yağ

YAPILIŞI
Patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde doğranır ve tuzlu suda bekletilir. Sonra kurulanıp kızgın yağda kızartılır, kağıt havlu ile fazla yağları alınır.
Deniz börülcesi bol suda yıkanıp haşlanır, soğuk suya tutulup kılçıklarından sıyrılır.
Su ve tavuk bulyon bir tencerede kaynatılarak tavuk suyu hazırlanır.
Pilav tenceresine sıvı yağ alınıp ısıtılır ve minik küpler halinde doğranmış soğan ve sarımsak pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanmış firik ve pilavlık bulgur eklenerek kavrulur. Elma sirkesi (beyaz şarap) eklenip çektirilir. Hazırlanan tavuk suyundan 4 su bardağı kadar tencereye eklenip pişmeye bırakılır. (Gerekirse kalan tavuk suyu da eklenir. Suyunu çekmeye başlayınca patlıcanlar, doğranmış kuru domatesler, deniz börülcesi ve baharatlar eklenir, tuzu ayarlanır. Ocak kapatılıp tereyağı ve toz parmesan eklenip yavaşça karıştırılır. Bir süre dinlendirilip sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Patlıcanlı Şehriye Pilavı


Yine Maggi'nin pilav şenliği için hazırladığım ve yayınlamayı unuttuğum bir tarif. Patlıcanın mevsimi henüz geçmeden paylaşmak istedim.

Malzemeler :
- 250 gr. kuşbaşı et (dana)
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 2-3 adet yeşil köy biberi
- 1 adet kapya biber
- 2 adet Maggi et bulyon (evde hazırladığınız et suyunu kullanabilirsiniz.)
- tuz, kekik, karabiber, kuru reyhan, kırmızı pul biber
- 4 su bardağı su
- 4-5 adet kemer patlıcanı
- Kızartmak için; 1 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI
Patlıcanlar alacalı soyulup, uzunlamasına dilimlenir ve tuzlu suda en az 15 dakika bekletilir. Suları sıkılıp kızgın yağda kızartılır, fazla yağları kağıt havlu ile alınır.
1,5 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır; et eklenip kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan, kıyılmış sarımsak ve halka doğranmış biberler eklenip kavurmaya devam edilir. Sonra küp doğranmış domates, Maggi bulyon ve baharatlar eklenir, tuzu kontrol edilip gerekirse tuz eklenir, kaynayıncaya kadar pişirilir.
1 su bardağı arpa şehriye 1 kaşık sıvı yağ ile rengi dönünceye kadar kavrulur. Yuvarlak bir fırın kabı kalan tereyağı ile yağlanır. Patlıcan dilimleri kenarlarından dışarı sarkacak şekilde dizilir. (ortası boş bırakılacak) Kavrulmuş ve çiğ şehriye karıştırılıp fırın kabına yayılır. Kaynayan etli-sebzeli karışım şehriyenin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika (suyunu çekinceye kadar) pişirilir. Uygun bir tabağa ters çevrilerek servis yapılır. Taze fesleğen yaprakları ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Sakız Kabaklı Şehriye Pilavı


Çok uzun zaman önce Maggi'nin Facebook'da düzenlediği pilav festivali için hazırlamıştım; yayınlamak nedense ancak kısmet oldu:))
Malzemeler :
- 2 su bardağı Tel Şehriye
- 300-400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk eti
- 3-4 adet sakız kabağı
- 1 adet kırmızı dolmalık biber
- 1 adet sarı dolmalık biber
- 2 su bardağı su
- 1 adet Maggi tavuk bulyon (ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- tuz, karabiber

YAPILIŞI
Kabaklar yıkanıp kabukları hafifçe kazınır. Salatalık soyucu ile çekirdek kısımlarına kadar sıyrılır. (Çekirdek kısımları kullanılmayacak, mücver ya da börek yapımında değerlendirebilirsiniz.) Sıyrılan kabak dilimleri büyüklüklerine göre iki ya da dörde bölünür. Biberlerin çekirdekleri temizlenip küp şeklinde ya da jülyen usulü doğranır.
Sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Üzerine tel şehriye dökülüp rengi dönünceye kadar kavrulur ve ocak kapatılır.
Tavuk etleri yapışmaz yüzeyli bir tencereye alınır, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çekince tereyağı eklenip karıştırılır. Önce kabaklar, sonra küp şeklinde doğranmış biberler eklenip kavrulur.Tavuk ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kavrulmuş şehriye eklenip karıştırılır. Sıcak su, tavuk bulyon, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Demlenmesi için 15 dakika kadar bekletilip, sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

9 Temmuz 2015 Perşembe

Yağ Mantısı



 
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 paket (11 gr.) instant (toz) maya
yeteri kadar ılık su
 tuz
İçine;
200gr kıyma
1 adet kuru soğan
 tuz, pul biber, karabiber
1 tutam maydanoz (Ben ekledim)
Üzerine;
Salçalı sos, sarımsaklı yoğurt
Kızartmak İçin;
 Sıvıyağ
 
Yapılışı :
Unu derin bir kaba alınır, diğer malzemeler ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılıp 20 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada iç malzemesi hazırlanır. Soğan ve maydanoz incecik kıyılır. Tuz ve baharatlarla birlikte kıymaya eklenip iyice karıştırılır.
Dinlenen hamur 2 eşit bezeye ayrılır.  İlk beze unlanmış zeminde çok ince olmayacak şekilde oklava ile açılır. 5-6 cm. kareler halinde kesilir. Kare hamurların ortasına kıymalı harç yerleştirilip biraz yayılır. Kenarları ortaya getirilip bohça şeklinde katlanır. Diğer beze de aynı şekilde hazırlanır. Mantılar kapatılan yerleri alta gelecek şekilde kızgın yağa atılıp arkalı-önlü kızartılır, kağıt havlu üzerine alınır. Sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis yapılır.
 
Afiyet olsun.
 
Kaynak : Pembetatlar; tarifi ilk yayınladığında "en kısa zamanda deneyeceğim" diye yorum yazmışım ama aradan kaç yıl geçmiş:)) Neyse, geç de olsa sözümü tuttum ve bu muhteşem lezzetin tadına baktım.
 

8 Temmuz 2015 Çarşamba

Barbekü Soslu-Renkli Biberli Et


 
 
Malzemeler :
600 gr. jülyen usulü doğranmış kontrfile et
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet yeşil dolmalık biber
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı  zeytinyağı
1 çay bardağı kadar hazır barbekü sos
Tuz, kekik, karabiber
Yapılışı :
Etler üzerine zeytinyağı dökülerek 1 saat kadar buzdolabında bekletilir.
Bir vok tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, iri doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Sonra jülyen usulü doğranmış renkli biberler eklenip bir süre kavrulur. Kavrulan sebzeler bir tabağa alınır, aynı tavaya etler eklenir. Üzeri kapatılıp suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Etlerin rengi dönmeye başlayınca biberler tekrar tavaya alınır. Tuz, baharat ve barbekü sos eklenip, sosu çekinceye kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun.
 
Not : Barbekü sosu "kendim yapabilir miyim" diye araştırdım ama bulduğum tariflerde hazır ketçap kullanıldığı için tercih etmedim. Hazır ürün kullanılmayan barbekü sos tarifi bilen ve tarifi paylaşacak biri varsa çok mutlu olurum:))

Fırında Piliç Çevirme


 
Piliç çevirme aparatını bir internet sitesinden aldım, tavuk bu şekilde kesinlikle çok lezzetli oldu, tavsiye ederim:))
Malzemeler :
1 adet bütün tavuk
1/2 adet limon
tuz, karabiber, kekik, biberiye
Yapılışı :
Tavuğun tüyleri ocakta tütsülenerek temizlenir. İyice yıkanıp kurulanan tavuk piliç çevirme aparatına oturtulur. Üzerine limon suyu sürülüp tuz serpilir. 180 derece fırında yaklaşık1 saat 30 dakika kadar pişirilir.  Yarım saatte bir fırın açılarak çevirme aparatında biriken yağlar kaşıkla alınıp tavuğun üzerine gezdirilir. Son 15-20 dakika da tavuğun üzerine baharatlar serpilir.
Nar gibi kızarınca servis yapılır.
Not : Akan tavuk yağları fırına sıçrayıp duman çıkmasına sebep olabileceği için piliç çevirme aparatının altına alüminyum folyo sermenizi öneririm.
Afiyet olsun.

Bicik


Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı erimiş tereyağı
1 adet yumurta    
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker    
1 fiske tuz    
Aldığı kadar un    
Üzerine;
2 adet yumurta sarısı    
Çörek otu   

Yapılışı:
 Göz kararı ayarlanan un geniş bir kaba alınır. Ortası havuz şeklinde açılır ve yaş maya, şeker, tuz konur. 1 yumurta kırılır. Ilıtılan 1 su bardağı süt ve eritilen tereyağından 1 çay bardağı ilave edilir ve yine aldığı kadar unla kulak memesi kıvamındaki hamuru yoğurulur. Yarım saat dinlendirilir.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır. Tatlı tabağından küçük açılarak üzerine yağlı kağıt serilen fırın tepsisine konur. Yüzeyine çatalla bastırılarak şekil verilir. Yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir. 150 derecede önceden ısıtılan fırına verilir.  Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : Nurselin mutfağı