Disable Copy And Past
9 Aralık 2013 Pazartesi
Balkabaklı Ekmek
Yabancı bir sitede görüp çok beğendim; tarifini Google translate ile çevirmeye çalıştığımda çok anlamlı bir çeviri ile karşılaşmadım bu yüzden biraz da kendi yorumumla denedim, beğenmeniz dileğiyle...
Fotoğraftaki tarih kimseyi yanıltmasın, fotoğraf yeni:)) Fotoğraf makinamı işyerinde unuttuğum için komşumun makinasını kullandım, tarihini fark etmemişim :))
Malzemeler :
250 gr. balkabağı
1 çay bardağı ılık su
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya (2 tatlı kaşığı kuru maya)
25 gr. eritilip soğutulmuş tereyağı
aldığı kadar un (4-4,5 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için;
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı (piştikten sonra sürmek için)
Yapılışı :
Balkabağı bir tencereye alınır, üzerine çıkacak kadar su eklenip haşlanır. Haşlanan kabağın suyu süzülür, çatalla ezilip püre yapılır ve soğumaya bırakılır.
Kuru maya şekerle birlikte suda eritilir ve 10 dakika kadar bekletilir. (İnstant maya kullanırsanız doğrudan unla da karıştırabilirsiniz.) Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır, mayalı karışım, tuz, eritilmiş tereyağı ve balkabağı püresi eklenip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, gerekirse un ilave edilir. Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile kaplanıp iki katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanmış hamur 10 eşit bezeye bölünür, bezeler hafif unlanmış zeminde yuvarlanır, pürüzsüz toplar oluşturulur. Hamurun ortasından başlayarak yukarıdan aşağıya doğru keskin bir bıçak yardımıyla 8 adet kesik yapılır. Oluşan kesikler parmakla hafif bastırılıp çukurlaştırılır ve şekil verme işi tamamlanır. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanıp bir süre tepside mayalandırılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcakken üzerine fırça ile eritilmiş tereyağı (Parlak görünüm için) sürülür. Üzerlerine domates sapı, vb. batırılarak kabak görünümü verilir. (Ben şeker hamuru kullandım.)
Afiyet olsun.
2 Aralık 2013 Pazartesi
Nutellalı Çörek ve Pazar Kahvaltısı
Şeklini yabancı bir sitede görüp, kendime göre ölçülerle yaptım, tavsiye ederim:))
Malzemeler :
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılır.)
1/2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
7 yemek kaşığı eritilip soğutulmuş tereyağı
1 paket instant maya
3-4 su bardağı un
1 çimdik tuz
yeterince nutella
Yapılışı :
3 su bardağı un yoğurma kabına alınır, üzerine toz maya, şeker ve bir çimdik tuz eklenip karıştırılır ve ortası havuz gibi açılır. Yumurtalar kırılır, birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır. Unun ortasına yumurtalar, tereyağı ve süt eklenip yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur, gerekirse un eklenir. Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile kaplanıp iki katı oluncaya kadar mayalandırılır. Mayalanmış hamur 4 parçaya bölünüp beze yapılır, her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına nutella sürülerek (kenarlarında hafif boşluk kalacak şekilde sürülür.) üst üste yerleştirilir, son kat boş bırakılır. Hamurun tam ortasına bir fincan veya bardak yerleştirilip önce +, sonra X şeklinde kesilip 8 adet üçgen elde edilir, daha sonra her üçgen tekrar kesilerek toplamda 16 adet üçgen parça kesilir. (Hamurun ortası kesilmeyecek) Üçgen parçalardan ikisi aynı anda tutularak dışa doğru (ters yöne) çevrilir, sonra tekrar çevrilerek uçları birleştirilir. Bütün üçgen parçalar için de aynı işlem uygulanarak hamura çiçek şekli verilir. (Anlatması biraz zor oldu, umarım fotoğraflar yardımcı olur.) Bir süre daha mayalanması için bekletildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Balkabaklı Kek
Kahvaltı Menüsü:
Peynir tabağı (örgü, kaşar, eski kaşar, ezine, çörek otlu köy peyniri)
zeytin (Soslu siyah ve kırma yeşil zeytin)
kekikli taş baskı zeytin yağı
patates kızartması
salçalı sosis
sodalı börek
Nuetallalı Çörek
Balkabaklı kek
Reçeller (patlıcan, bergamut, karpuz kabuğu, şeftali, karadut, cennet hurması)
yeşillik tabağı (domates, salatalık, yeşil biber, kapya biber, roka, maydanoz, dereotu)
29 Kasım 2013 Cuma
Pastırmalı Barbunya Çorbası
Malzemeler :
500 gr. Kuru barbunya fasulye
1 fincan sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
8 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kimyon
2 adet kuru soğan
100 gr. Pastırma
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılmış barbunyalar tencereye alınır,
üzerine çıkacak kadar su eklenip haşlanır, suyu süzülür. Tereyağı ve sıvı yağ
bir tencereye alınıp ısıtılır, yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye
kadar kavrulur, kıyılmış sarımsak da eklenip hafif kavrulur. Salçalar ve kıyılmış pastırma eklenip
karıştırıır ve suyu eklenir. Kaynayınca barbunya fasulyeler eklenir, barbunya
ezilmeye yakın pişirilir. Ocaktan alınıp baharatları eklenir, sıcak servis
yapılır.
Afiyet olsun.
22 Kasım 2013 Cuma
Siyah Havuçlu Rulo Salata
Rulo havuç salatasını ilk burada görmüştüm. Orijinal tarifte ufak değişiklikler yaparak siyah havuçla denedim; pembe ya da daha açık bir renk elde etmek istemiştim ama oldukça koyu bir renk ortaya çıktı.
Malzemeler :
1 kg siyah havuç
4 adet yumurta
5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
Arasına sürmek için ;
200 gr. labne peyniri
1 tutam dereotu
3-4 yaprak roka
1 tutam maydanoz
1 diş ezilmiş sarımsak
Yapılışı :
Havuçlar rendelenip az yağda pişinceye kadar kavrulur. 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenip suyu çekinceye kadar pişirilir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Yumurtalar kırılıp sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta aklarına bir çimdik tuz atılarak mikser yardımıyla kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Çırpma kabı ters çevrildiğinde akmayacak kıvamda olacak)
Yumurta sarıları ve un havuç püresine eklenip blenderdan geçirilir, yumurta akları azar azar eklenip tahta bir kaşıkla akları söndürmemeye dikkat edilerek karıştırılır.
Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine düzgünce dökülür, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarır çıkarmaz yağlı kağıt yardımıyla rulo haline getirilip soğumaya bırakılır.
Yeşillikler yıkanıp ince ince kıyılır; ezilmiş sarımsak ile birlikte labne peynirine eklenip karıştırılır.
Soğumuş olan havuçlu rulo açılır ve üzerine peynir karışımı sürülür ve tekrar rulo olarak sarılır. Hazırlanan rulo Streç film ile sarılıp bir gece buzdolabında bekletildikten sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
14 Kasım 2013 Perşembe
Mantar Kurabiye (Güncelleme)
Daha önce yayınladığım tarifi yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum, denemeniz dileğiyle...
Malzemeler :
1 su bardağı toz fındık
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kakao
1 yumurta akı
Yapılışı :
Yarım su bardağı pudra şekeri, toz fındık, yumurta akı ve kakao bir kapta iyice karıştırılır. (Ele yapışan, yumuşak bir hamur oluyor.) 1 su bardağı pudra şekeri bir tabağa dökülür. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve pudra şekerinin içine atılarak yuvarlanır. İyice pudra şekerine bulanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-12 dakika pişirilir. Tepsiden alınıp soğutularak servis yapılır.
Not : bu ölçüden 9-10 adet kurabiye çıktı, 2 ölçü yapmanızı tavsiye ederim.
Afiyet olsun.
11 Ekim 2013 Cuma
Hamsikoli (Hamsi Ekmeği)
Malzemeler :
500 gr. kılçığı ayıklanmış hamsi
1 adet pırasa
yarım demet pazı
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam taze nane
1 adet kırmızı kapya biber
3-4 dal yeşil soğan
1 yemek kaşığı beyaz un
2 su bardağı mısır unu
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber, pulbiber
1/2 paket kabartma tozu
Yapılışı :
Yeşillikler iyice yıkanıp kurulanır ve ince kıyılır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılıp minik küpler halinde doğranır. Doğranmış sebzeler derin bir kaba alınır; üzerine mısır unu, beyaz un, kabartma tozu, sıvı yağ, yumurta, hamsi, tuz ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur, yağlanmış bir fırın kabına yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Kare şeklinde dilimlenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
"Alıntı"
O da kendince haklı:)) İYİ BAYRAMLAR...
9 Ekim 2013 Çarşamba
Barbunyalı Pazı Yemeği
Malzemeler :
2 demet pazı
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet kırmızı kapya biber
1 su bardağı haşlanmış barbunya
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Yapılışı :
Pazılar yıkanır ve suları süzülüp doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış kapya biber, ince kıyılmış sarımsak ve doğranmış pazı sapları ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pazı sapları biraz yumuşayınca salçalar eklenip kavrulur, sonra pazının yaprak kısımları eklenir. Pazı yaprakları sönünce çok az su ve haşlanmış barbunyalar eklenir, tuzu ayarlanıp 5-10 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
8 Ekim 2013 Salı
Unlu Çıtır Börek
Bloglar arasında çok popüler olan bir tarif, denememek için çok direndim ama missgibi Zerrin 'de görünce daha fazla dayanamadım:)) Zerrin Hanım kıymalı yapmış, ben patatesli ve pazılı yapmayı tercih ettim.
Malzemeler:
2 adet Yufka
100 gr Tereyağ
1/2 çay bardağı Sıvı Yağ
1/2 çay bardağı Un
1/2 çay bardağı Nişasta
İç Malzemesi;
1 demet pazı
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, pulbiber ya da;
3-4 adet patates
tuz, karabiber, pulbiber
isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı salça
Üzerine;
1 adet Yumurta Sarısı
1 tatlı kaşığı Haşhaş ya da çörek otu
Yapılışı :
Tereyağı ve sıvı yağ bir tavaya alınıp tereyağı eriyinceye kadar ocakta tutulur, sonra soğumaya bırakılır.
Pazılar yıkanıp suları süzülür ve ince doğranır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılır ve minik küpler halinde doğranır. Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulunca doğranmış pazı sapları ve biber eklenir; pazı sapları yumuşamaya başlayınca pazı yaprakları da eklenerek pişirilir. Tuz, karabiber ve pulbiber ile tatlandırılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Patatesli harç için:
Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur, sıcak iken çatalla ezilerek püre yapılır, tuz ve baharatlarla tatlandırılır.
Yufka geniş bir zemine yayılır; üzerine fırça ile her tarafına gelecek şekilde yağ sürülür. Bir kapta un ve nişasta karıştırılır ve bir süzgeç yardımıyla yufkanın her tarafına gelecek şekilde elenerek serpilir.
Yufkanın kenarları hafifçe ortaya doğru katlanarak kare şekline getirilir ve bıçakla kesilerek ortadan ikiye bölünür.(1 yufkadan 2 adet rulo yapılacak) Yufkanın geniş tarafına iç malzeme yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. (Yufkanın diğer parçası da malzeme yerleştirilerek rulo yapılır.) Diğer yufka içinde aynı işlem uygulanıp hazırlanan rulolar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu, haşhaş, vb. serpilir, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
7 Ekim 2013 Pazartesi
Hamsi Mücveri
Malzemeler :
300 gr. ayıklanmış hamsi (kılçıkları ve kuyruğu çıkarılmış)
5-6 adet pazı yaprağı
2 dal taze soğan
1 adet çok ince pırasa
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
1 adet küçük boy patates (rendelenmiş)
1 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı beyaz un
1 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
karabiber
pulbiber
Yapılışı :
Yeşillikler yıkanıp kurulanır ve ince olarak kıyılır.
Hamsiler ayıklanıp kılçıkları çıkarılır, kuyrukları kopartılır, iyice yıkanıp
süzülür. Ayıklanmış hamsiler, doğranmış yeşillikler, rendelenmiş patates, mısır
unu, beyaz un, yumurta, su, tuz ve baharatlar bir kaba alınır. İyice
karıştırılıp akıcı bir harç elde edilir. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya yağ
dökülüp kızdırılır, hazırlanan harç bir kaşık yardımıyla tavaya alınır ve
arkalı önlü kızartılır. Sıcak olarak salata ile birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun.
3 Ekim 2013 Perşembe
Havuçlu Kek
Malzemeler :
5 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rendelenmiş havuç, yıkanıp kabuğu kazınmış
1 su bardağı ceviz, irice dövülmüş (ceviz yoksa fındık da olur)
2 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tarçın
1 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
Üzerine;
pudra şekeri
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp şeker eriyinceye kadar mikser ile çırpılır. Rendelenmiş havuç ve ceviz eklenip karıştırmaya devam edilir. Un, tarçın ve kabartma tozu eklenip mikserin düşük ayarında çırpılır. Hazırlanan hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kek batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek çıkarılır ve üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)